שתף קטע נבחר

לראשונה בישראל: פסטיבל וידאו דאנס

הפסטיבל, שיוקדש לסרטי מחול, ייערך בסוף החודש במקביל בסינמטק תל אביב ובמכון גתה שברמאללה

ביום חמישי, 25 במאי, ייפתח בסינמטק תל אביב ובמכון גתה ברמאללה פסטיבל וידאו דאנס ראשון מסוגו באזור. הפסטיבל שייסד אבי פלדמן ייתן ביטוי לתנופת היצירה בתחום המפגיש בין אמנות הצילום והקולנוע לבין אמנות המחול והתנועה.

 

במסגרת הפסטיבל יוקרנו כ-70 עבודות וידאו דאנס מישראל ומרחבי העולם שיוקרנו בבכורה ישראלית. חלק מהעבודות נוצרו במיוחד למסגרת זו. את הפסטיבל תפתח הקרנה חגיגית לסרט "Blush" של הבמאי והכוריאוגרף הפלמי וים ונדיקייבוס. בין אורחי הפסטיבל בתל אביב יהיו האנס בינהאקר, מייסד פסטיבל Cinedans מאמסטרדם, אלברטו מאגנו, מנהל פסטיבל Frame מפורטוגל והבמאי הגרמני קרסטן ליסקה, שותפה ליצירה של הכוריאוגרפית סשה וולץ.

 

אבי פלדמן, יוזם ומנהל הפסטיבל מספר: "הגעתי לעולם הוידאו דאנס לחלוטין במקרה וזה סיקרן אותי. רציתי לגלות עוד על הקשר בין העשייה הקולנועית לתנועה והתברר לי שכבר בשנות הארבעים והחמישים היו לא מעט יוצרים אקספרימנטאליים שעסקו בנקודת המפגש שבין כוריאוגרפיה למצלמה. אני מעדיף לשמור את ההגדרה ל'וידאו דאנס' רחבה מאוד ופתוחה, בין אם מדובר ביצירות בעלות נרטיב מובהק או וידאו ארט אבסטרקטי, ולתת לקהל להגדיר לעצמו את מה שהוא רואה וחווה. כשהתחלנו לעבוד על הפסטיבל פנינו ליוצרים רבים והופתענו מההיענות. התחום הזה מגרה וקיבלנו יצירות של אמנים שמעולם לא עסקו קודם לכן במחול אבל הרעיון הדליק אותם וממנו הם החלו ליצור. מסתבר שהצמא לתחום הוידאו דאנס רב".

 

ההחלטה לקיים את הפסטיבל במקביל בתל אביב וברמאללה היא הצהרת כוונות שנולדה בעקבות צפייה של פלדמן בסרט "Emotional Rescue" של הכוריאוגרפית הגרמניה הלנה ולטמן. הסרט, שיוקרן בפסטיבל, נוצר במשותף עם להקת המחול הפלסטינית אל-פונון ונולד כהמשך ישיר לוידאו דאנס קודם שלה שצולם באיראן. הסרט נוגע בכיבוש ובחיים בצל החומה ובפגישה עם מנהל מכון גתה ברמאללה, פריד מג'ארי, שהפיק אותו הוחלט לייצר אירועים מקבילים בו זמנית בישראל וברשות הפלסטינית.

 

פריד מג'ארי ישתתף בפאנל שייערך עם תום הקרנת הסרט ובו ידבר על הקשר בין פוליטיקה לאמנות עם דגש על מחול כמו גם בשאלה האם אפשר לקיים קשר אמנותי בין יוצרים משני צדי החומה ההולכת וסוגרת בין הצדדים. "הרעיון היה לקיים את הפסטיבל בסינמטק 'אל קסאבה' ברמאללה, אבל מנהלי המקום לא רצו לשתף פעולה עם גורמים ישראליים. אני שמח שהצלחנו למצוא פרטנרים גם ברמאללה ואולי בשנים הבאות הדברים יחלחלו ונצליח לקיים את הפסטיבל בשיתוף עם מוסדות פלסטיניים. זה חשוב לנו ואנחנו רואים בזה תחילת דיאלוג, שיח ויצירת ערוצים נוספים לתקשורת".

 

רשימת הסרטים שיוקרנו בפסטיבל כוללת מקבץ סרטים של הבמאי הצרפתי פייר קוליבף, שרטרוספקטיבה מקיפה ליצירותיו תיערך בינואר הקרוב במרכז פופידו בפריז. בפסטיבל בתל-אביב יוקרנו "Somehere In Between", שנעשה בשיתוף עם הכוריאוגרפית האמריקנית מג סטיוארט ושתי יצירות נוספות שמציגות, האחת - אוטוביוגרפיה מפונטזת של אמנית הגוף מרינה אברמוביץ אשר משחזרת מול המצלמה עבודות שלה לאורך השנים, והשנייה – אדפטציה של יצירה מאת הכוריאוגרף והאמן הבינתחומי, יאן פאבר. בסרט זה משתתף גם וויליאם פורסיית.

 

תוכנית מיוחדת שמורכבת מסרטים שנבחרו על-ידי קרסטן ליסקה, מוקדשת ליצירתה של הכוריאוגרפית הגרמניה סשה וולץ ומהווה הצצה לתוך הארכיון הפרטי של ליסקה המלווה אותה לאורך שנים. עם תום ההקרנה יקיים ליסקה מפגש עם הקהל ויענה על שאלות.

 

מייסד פסטיבל Cinedans באמסטרדם יקדיש תוכנית מיוחדת לעבודות וידאו דאנס הולנדיות ומנהל פסטיבל Frame יקדיש תוכנית לעבודות מפורטוגל. השניים ישוחחו עם הקהל על היצירות שנבחרו במטרה לייצג את העשייה בתחום בארצותיהם.

בין היצירות הישראליות בפסטיבל יוצגו "CellFish" של הבמאית שלי פדרמן בהשתתפות הרקדנים מאטה מוריי ולאה ינאי, אשר הוקרנה בפסטיבל הוידאו דאנס השנתי של מרכז לינקולן בניו יורק; "BoomBox" של הכוריאוגרפית דנה כץ בשיתוף עם הצלם ספי הירש. עיבוד לוידאו דאנס של יצירה שנוצרה עבור פסטיבל "גוונים במחול" 2003 ומדברת על מאבק נשי בעולם תת קרקעי כאוטי; "ציפורים" של תמי עמית, בימאית ישראלית המתגוררת בצרפת ומפרקת את הסרט של היצ'קוק לתנועה; "Gelly Bean" של אמן הווידאו הישראלי צבי פרוש שמגישה אימפרוביזציה ונוצרה בשיתוף עם רקדני הקבוצה ביפו; "בר פנים" של אמנית התנועה עמנואלה עמיחי שנוצרה בשיתוף עם הרקדנית נעמה ניסים ועוסקת באינטימיות בין נשים; "Fadding" של הבימאית יעל גור שנעשה בשיתוף עם הרקדנים תומר שרעבי ומאיה שטרן ומתרחש בתוך מיטה בין יקיצה לחלום; "מסע חורף" של אמנית הוידאו יפעת גת אשר יוצאת מתוך יצירתו של בעלה, עמנואל גת, ולוקחת אותה למקומות חדשים.

 

הפסטיבל יקדיש את יומו השני לפאנלים שונים שילוו בהקרנות סרטים. את אירועים אלה יפתח "זיכרון בתנועה: שואה, זיכרון ווידאו דאנס" שנעשה בשיתוף עם מרכז הצפייה של יד ושם. נקודת המוצא היא סרטים של הכוריאוגרף הקנדי אלן קאיאה (Kaega) והבמאי מאקר אדם, שיצרו סרטים שעוסקים בשואה, זיכרון וזהות יהודית. הפאנל בהשתתפות קאיאה ואדם ייגע בדימוי השואה תוך מעבר לשפה קולנועית ובאופן שבא הוא בא לידי ביטוי בוידאו דאנס. בפאנל ישתתפו גם יו"ר מרכז יד ושם, אבנר שלו, שישוחח על מרכז האודיו-ויזואלי החדש שנפתח לאחרונה במטרה לשמר את הזיכרון באמצעות המבע הקולנועי וכן ד"ר גדעון אפרת, אוצר תערוכות ומוחה לאמנות ישראלית שישוחח על שימושים של השואה באמנות הישראלית.

את הפסטיבל תנעל הרצאה של סם סטורזה, אוצר התערוכה "צ'פלין בתמונות" שהוצגה במוזיאון Jeu De Paume בפריז. ההרצאה תבחן את השימוש של צ'פלין בגוף ובתנועה ועל הקשר המיוחד בין אמן הגוף לקולנוע.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאתר ההטבות
מומלצים