שתף קטע נבחר

הכי טעימים והכי בריאים, קבלו את הנבטוטים

יעל גרטי נדלקה על נבטוטים, קיבלה שיעור פרטי בתורת ההנבטה והחלה להנביט. המדריך המלא למנביט הביתי - למה כדאי, איך מנביטים ושלושה מתכונים טעימים

מתחילים להנביט - מדריך למשתמש תבשיל נבטוטי מש, עגבניות ולימון סלט נבטוטי אזוקי ועשבי תיבול סלט קינואה ונבטוטים בניחוח אוריינטלי 

אני מדמיינת את תום סויצקי כשנבטי אספסת משתרכים מאזניה ובמקום כפתורים יש לה שעועיות אזוקי. בימים כתיקונם, כשהיא לא מנהלת פורום האוכל האורגני של ynet, תום מבשלת אוכל בריאותי בתשלום. היום היא מגיעה אלי כדי להעניק לי שיעור פרטי בתורת הנבטוטים. עמוסה בקופסאות פלסטיק קטנות מלאות נבטוטים, בתוך שק רשת עשוי כותנה (רק אל תגידו שקית ניילון לידה) היא מאלצת אותי

לטעום תירס אורגני חי, מתוק להפליא. אחריו היא מגישה לפי ארבעה סוגי נבטוטים: חמניות, מש, אזוקי ועדשים ירוקות. אני נדהמת מן המחשבה שנבטוט חמניות קטן מצליח לבקע את הקליפה השחורה, המטרידה הזו, שאני לא מעזה לפצח בשיניי (חלקנו לא למדו לפצח גרעינים בבטן אמם, מה לעשות).

 

המש הכי טעימים לי, לכולם יש טעם מאוד חי ודומה למדי. נבטוטי החמניות מעט חריפים. אני מקפיצה לנו נבטוטי מש עם עגבניות, שום ולימון, ומגישה עם טחינה כמו ב"משק ברזילי". מעדן. למחרת אני מכינה את אותה מנה, עם מעט יותר תשומת לב, ועכשיו היא באמת מושלמת. יומיים מאוחר יותר אני כבר מוצאת את עצמי בשוק לווינסקי, קונה מיני קטניות כדי להנביט: מש וגרעינים שחורים אמריקאיים, בלתי קלויים. תוך 24 שעות יש לי כבר ניצן של נבטוט מש. תוך שלוש יממות יש לי כבר נבטוטי מש מוכנים לאכילה. נבטוטי החמניות מוכנים לאכילה תוך חמש יממות.

 

למה כדאי להנביט?

 

לנבטוטים יש את כל הערכים התזונתיים של הקטניות - אך בצורה זמינה הרבה יותר לגוף. כמות הוויטמינים שבזרע גדלה בהנבטה בעשרות עד מאות אחוזים. לדברי תום, אפונה יבשה, למשל, אינה מכילה ויטמין C, אך בהנבטה בת 4 ימים מתקבלים 86 מ"ג ויטמין C ל-100 גרם. בחיטה מונבטת מוכפלת כמות הוויטמין E פי שלושה, וחלק מוויטמיני B יוכפלו פי שישה. כמות ויטמינים אופטימלית תושג בד"כ לאחר 50-100 שעות הנבטה.

 

בהשוואה לקטניות, הנבטוטים מציעים נוחות גדולה יותר בעיכול ומשך בישול קצר יותר. הנבטה ביתית כדאית כלכלית למי שצורך נבטוטים קנויים: בעוד מחיר נבטוטים במרכול מתחיל ב- 6 שקל ל-250 גרם, ניתן להנביט בבית 3 ק"ג נבטוטים מקילו עדשים שעולה 7 שקלים לערך.

 

תשאלו מה ההבדל בין נבטים לנבטוטים? נבטוטים הם קצרים, אורכם נע בין 2 ל-5 ס"מ, ונבטים הם ארוכים. במרכולים ניתן להשיג בד"כ נבטים. לאחרונה מרכולים מסויימים ("סופר סנטר" בקניון איילון ו-"חביב" בצומת סגולה, למשל) מציעים גם תערובת נבטוטים.

 

מה מכינים מנבטוטים?

 

אפשר להוסיף נבטוטים חיים לכל סלט, מרק, תבשיל דגנים או תבשיל ירקות. אפשר להוסיף נבטוטים (של חמניות, למשל) לריזוטו וללחמים. תום מציעה לשלב נבטוטים בכל מאכל בו הייתם משלבים את הקטניה או הדגן המקורי. ב"בית לבב" שבמעלות מכינים ממרח מגרגרי חומוס נבוטים, ממרח נבטוטי אזוקי ומג'דרה רכה שהם מכנים "מג'ד-רך".


בסלטים, מרקים ותבשילים. נבטוטי שעועית מש               (צילום: יעל גרטי) 

 

מתחילים להנביט - מדריך למשתמש

תום טוענת שאפשר להנביט כל קטניה, דגן או זרע, בתנאי שיהיו שלמים, לא חצויים ולא קלופים - למשל, אורז מלא, חיטה מלאה, קינואה, זרעי חילבה, שומשום מלא וגם זרעי אספסת, מהם נובטת אלפלפא. אחדים קלים יחסית להנבטה, אחרים יותר קשים. הנבטת חומוס, למשל, אמורה להיות משימה סבוכה מעט.

 

לפי האתר של "בית לבב", מרכז לימוד ומסעדה בריאותית במעלות, חשוב לרכוש קטניות או דגנים שלא עברו חיטוי בעזרת קרינה רדיואקטיבית, שמקובלת בדגנים מתועשים ומיובאים, או כאלה שעברו חימום או קלייה, אשר משפרים את הטעם, אך מחסלים את החיות.

 

  • מה קונים: שעועית מש, שעועית אזוקי, עדשים ירוקות וגרעינים שחורים אמריקאים לא קלויים.

 

  • איפה קונים: שוק לווינסקי (תום אומרת ש"חבשוש" הכי מומלץ) או חנויות טבע. העיקר שיהיו מאוד טריים. נא לא לקנות קטניות ארוזות במרכול - קטניה לא טריה פשוט לא תנבוט. אפשר לקנות קטניות/דגנים אורגניים, אך אין זה הכרחי.

 

  • מתי מתחילים: עונת האביב מצויינת להנבטה: לא חם מדי ולא קר מדי. בחורף מעט קשה יותר להנביט.

 

איך מנביטים

 

  1. בצנצנת: שוטפים את הקטניות, מניחים בצנצנת זכוכית גדולה, מכסים בבד גזה (בכדי לשמור על איוורור), הופכים את הצנצנת ומניחים במסננת או קערה במקום מוצל. שוטפים פעמיים-שלוש ביום מבלי להסיר את הבד. במקום בד גזה- ניתן גם להשתמש בגרב ניילון.
  2. במסננת: שוטפים את הקטניות, מניחים במסננת מעל קערה, מכסים במגבת אטומה.
  3. על גבי מגש, בכיסוי מגבת לחה ואטומה.
  4. בשק: כותנה או פשתן.
  5. בצלוחית חימר: (משמש להנבטת זרעים דביקים כמו פשתן).
  6. במנבטה ביתית: שכרגע לא ניתן לרכוש בארץ. 
  7. "שיטת הלחץ": קונים קטניות, דוגמת שעועית מש, טריות מאוד. שוטפים היטב ומניחים להשריה במי ברז רגילים למשך לילה. בבוקר למחרת שוטפים את הקטניות, מסננים ומניחים במסננת מעל קערה. מניחים קערה נוספת מעל המסננת ומניחים כך למשך היום. בערב שוטפים את הקטניות, שופכים עודפי מים מהקערה במידה ויש, מניחים במסננת, מעל קערה. מכסים בקערה ומניחים למשך הלילה. וכך הלאה – שוטפים את הקטניות פעמיים-שלוש ביום ומחזירים לאותו מצב עד שיש נבטוטים באורך הרצוי לכם, בין 2 ל-4 ס"מ. נבטוטי מש, כאמור, ניתן לקבל תוך 2-3 יממות. נבטוטי חמניות- תוך 5-6 יממות.

 

חום וחושך הם זרזי הנבטה. יש להמנע מלחשוף את ההנבטה לאור, שכן הנבטוטים יהפכו למרירים. בכל מקרה יש לשטוף את הקטניות/דגנים פעמיים-שלוש ביום, בכדי לשמור עליהם לחים, לרענן אותם ולמנוע את התייבשותם. באזורים יבשים ובימים חמים במיוחד רצוי לשטוף יותר מפעמיים ביום, בכדי למנוע רקבון ותסיסה. אם עולה ריח רע מההנבטה סימן שההנבטה לא עלתה יפה. יש להשליך ולהתחיל מההתחלה.

 

כשהחלטתם שהנבטוטים שלכם גדלו דיים - העבירו אותם לקופסת אחסון במקרר. בהתחלה רצוי לשמור אותם בתוך מסננת, כדי שהנוזלים ינוקזו והנבטוטים לא ירקיבו. ניתן לשמור אותם במקרר עד 5 ימים.

 

 

חזור למעלה
תבשיל נבטוטי מש, עגבניות ולימון

 

המתכון בהשראת המסעדה האורגנית "משק ברזילי". התבשיל הטעים הזה מוגש שם לצד טחינה. השילוב- מעולה

 

המרכיבים ל-2 מנות:

3 שיני שום, קלופות ופרוסות דק

2 כפות שמן זית

4 עגבניות עסיסיות, חתוכות לקוביות קטנות

2 חופנים מלאים נבטוטי מש

מיץ מ-1 לימון טרי

מלח

פלפל שחור גרוס גס

להגשה: סלט טחינה- רגיל או ירוק

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים מעט שמן זית במחבת. מטגנים פרוסות שום עד להזהבה. זהירות: לא לשרוף את השום, שלא יהפוך למריר.
  2. מוסיפים למחבת את העגבניות ומבשלים על אש בינונית עד להתרככותן.
  3. מוסיפים פנימה את הנבטוטים, מערבבים בעדינות, מוסיפים מיץ לימון, מלח ופלפל שחור גרוס גס.
  4. מנמיכים את האש ומבשלים עוד 2-3 דקות. מסירים ומגישים מיד, עם כף טחינה לצד תלולית מהתבשיל.


מצויינים במג'דרה. נבטוטי עדשים ירוקות                       (צילום: יעל גרטי)

 

חזור למעלה
סלט נבטוטי אזוקי ועשבי תיבול

 

מתכון של תום סויצקי

 

המרכיבים (ל-2 מנות):

1 כף שמן זית

1 בצל יבש קטן-בינוני, קצוץ דק

2 עגבניות טריות, חתוכות לקוביות קטנות

שני חופנים נאים של נבטוטי אזוקי

חופן פטרוזיליה, שטופה וקצוצה

חופן כוסברה (לא חובה), שטופה וקצוצה

חופן בזיליקום, שטוף וקרוע גס

מלח

מיץ מחצי לימון

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים כף שמן זית במחבת רחבה. מטגנים בצל קצוץ עד להזהבה.
  2. מוסיפים את נבטוטי האזוקי ומבשלים במשך חמש-עשר דקות על אש קטנה. מסירים מן האש ומעבירים לקערה.
  3. מוסיפים עגבניות חתוכות, פטרוזיליה, כוסברה (לא חובה), בזיליקום, מיץ לימון ומעט מלח.

 

חזור למעלה
סלט קינואה ונבטוטים בניחוח אוריינטלי

 

מתכון של תום סויצקי

 

המרכיבים (ל-3-4 מנות):

1 כוס קינואה אורגנית

1 כף שמן זית

1 בצל יבש, חתוך לריבועים קטנים

מעט ג'ינג'ר טרי, מגורר

2-3 כפות רוטב סויה

1 גזר, מגורר

1 עגבניה, חתוכה לקוביות קטנות

2 חופנים מלאים נבטוטים מכל סוג, למשל: אזוקי ואפונה

1 כף טחינה גולמית, מעורבבת עם כף מים

 

אופן ההכנה:

  1. שוטפים את הקינואה ומבשלים בסיר עם 2 כוסות מים, עד שהמים מתאדים.
  2. מחממים במחבת רחבה מעט שמן זית ומטגנים את הבצל עד להזהבה. מוסיפים נבטוטים, ג'ינגר קצוץ ורוטב סויה. מערבבים במשך דקה לערך ומסירים מן האש.
  3. מערבבים את הקינואה המוכנה עם הנבטוטים המוקפצים. מוסיפים גזר, עגבניה וטחינה, מערבבים ומגישים.

 

חזור למעלה
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מבקיעים את הקליפה השחורה. נבטוטי חמניות
צילום: יעל גרטי
ערך תזונתי גבוה. נבטוטי שעועית אזוקי
צילום: יעל גרטי
מומלצים