הכי טעימים והכי בריאים, קבלו את הנבטוטים
יעל גרטי נדלקה על נבטוטים, קיבלה שיעור פרטי בתורת ההנבטה והחלה להנביט. המדריך המלא למנביט הביתי - למה כדאי, איך מנביטים ושלושה מתכונים טעימים
אני מדמיינת את תום סויצקי כשנבטי אספסת משתרכים מאזניה ובמקום כפתורים יש לה שעועיות אזוקי. בימים כתיקונם, כשהיא לא מנהלת פורום האוכל האורגני של ynet, תום מבשלת אוכל בריאותי בתשלום. היום היא מגיעה אלי כדי להעניק לי שיעור פרטי בתורת הנבטוטים. עמוסה בקופסאות פלסטיק קטנות מלאות נבטוטים, בתוך שק רשת עשוי כותנה (רק אל תגידו שקית ניילון לידה) היא מאלצת אותי
לטעום תירס אורגני חי, מתוק להפליא. אחריו היא מגישה לפי ארבעה סוגי נבטוטים: חמניות, מש, אזוקי ועדשים ירוקות. אני נדהמת מן המחשבה שנבטוט חמניות קטן מצליח לבקע את הקליפה השחורה, המטרידה הזו, שאני לא מעזה לפצח בשיניי (חלקנו לא למדו לפצח גרעינים בבטן אמם, מה לעשות).
המש הכי טעימים לי, לכולם יש טעם מאוד חי ודומה למדי. נבטוטי החמניות מעט חריפים. אני מקפיצה לנו נבטוטי מש עם עגבניות, שום ולימון, ומגישה עם טחינה כמו ב"משק ברזילי". מעדן. למחרת אני מכינה את אותה מנה, עם מעט יותר תשומת לב, ועכשיו היא באמת מושלמת. יומיים מאוחר יותר אני כבר מוצאת את עצמי בשוק לווינסקי, קונה מיני קטניות כדי להנביט: מש וגרעינים שחורים אמריקאיים, בלתי קלויים. תוך 24 שעות יש לי כבר ניצן של נבטוט מש. תוך שלוש יממות יש לי כבר נבטוטי מש מוכנים לאכילה. נבטוטי החמניות מוכנים לאכילה תוך חמש יממות.
למה כדאי להנביט?
לנבטוטים יש את כל הערכים התזונתיים של הקטניות - אך בצורה זמינה הרבה יותר לגוף. כמות הוויטמינים שבזרע גדלה בהנבטה בעשרות עד מאות אחוזים. לדברי תום, אפונה יבשה, למשל, אינה מכילה ויטמין C, אך בהנבטה בת 4 ימים מתקבלים 86 מ"ג ויטמין C ל-100 גרם. בחיטה מונבטת מוכפלת כמות הוויטמין E פי שלושה, וחלק מוויטמיני B יוכפלו פי שישה. כמות ויטמינים אופטימלית תושג בד"כ לאחר 50-100 שעות הנבטה.
בהשוואה לקטניות, הנבטוטים מציעים נוחות גדולה יותר בעיכול ומשך בישול קצר יותר. הנבטה ביתית כדאית כלכלית למי שצורך נבטוטים קנויים: בעוד מחיר נבטוטים במרכול מתחיל ב- 6 שקל ל-250 גרם, ניתן להנביט בבית 3 ק"ג נבטוטים מקילו עדשים שעולה 7 שקלים לערך.
תשאלו מה ההבדל בין נבטים לנבטוטים? נבטוטים הם קצרים, אורכם נע בין 2 ל-5 ס"מ, ונבטים הם ארוכים. במרכולים ניתן להשיג בד"כ נבטים. לאחרונה מרכולים מסויימים ("סופר סנטר" בקניון איילון ו-"חביב" בצומת סגולה, למשל) מציעים גם תערובת נבטוטים.
מה מכינים מנבטוטים?
אפשר להוסיף נבטוטים חיים לכל סלט, מרק, תבשיל דגנים או תבשיל ירקות. אפשר להוסיף נבטוטים (של חמניות, למשל) לריזוטו וללחמים. תום מציעה לשלב נבטוטים בכל מאכל בו הייתם משלבים את הקטניה או הדגן המקורי. ב"בית לבב" שבמעלות מכינים ממרח מגרגרי חומוס נבוטים, ממרח נבטוטי אזוקי ומג'דרה רכה שהם מכנים "מג'ד-רך".

בסלטים, מרקים ותבשילים. נבטוטי שעועית מש (צילום: יעל גרטי)