שתף קטע נבחר

איך מדפיסים תוויות על תקליטורים?

כבר אין צורך להדביק מדבקות נייר מסורבלות על תקליטורים או לקשקש עליהם עם טושים. כך תיצרו תוויות מרשימות ל-CD ול-DVD בעזרת טכנולוגיית LightScribe והדור הבא - Labelflash, ומדפסות וצורבים התומכים בהם

כיום, קל יותר מתמיד לאחסן מוזיקה, סרטים או מידע על CD או DVD, אך צריבת תקליטורים היא רק חצי מהעבודה. אם תרצו ליצור תוויות גרפיות עבור תקליטורים תגלו כי זו משימה קשה למדי.
 

תוכנות צריבה כמו Nero 7 Ultra Edition או Roxio Easy Media Creator 8 פתרו את הבעיה באופן חלקי. בתוכנות אלה קיימים כלים, המאפשרים ליצור בקלות תוויות לתקליטורים. ניתן לייבא תמונות רקע, ליצור טקסט מעוגל, להציג רשימת שירים ומידע אודות המבצע.

 

נטשו את המדבקות והטושים

 

בעבר ניתן היה להדפיס את התוויות האלו על מדבקות נייר, אבל כיום אנחנו כבר לא יכולים להמליץ על השיטה הזו. המדבקות שנוצרות בשיטה הזו נראות טוב, אבל קשה לעבוד איתן, והן עלולות ליצור בעיות בזמן נגינת התקליטור, להרוס את התקליטור או אפילו להרוס לחלוטין את הכונן. (כל זה לפני שאמרנו שהשיטה הזו צורכת המון דיו, אם משתמשים במדפסת הזרקת דיו).

 

במקום ליצור תוויות ממדבקה, עדיף כבר לשלוף טוש ולרשום על התקליטור בכתב יד. אבל יש היום שיטות חדשות וקלות יותר ליצור תוויות לתקליטורים, שיטות המפיקות תוצאות טובות ולא גורמות לנזקים. כל אחת מהשיטות הללו מאופיינת בתערובת שונה של יתרונות וחסרונות, שאותם נסקור בכתבה הזו.

 

תקליטורים המיועדים למדפסות הזרקת דיו

 

מדפסות הזרקת דיו המסוגלות לרסס תמונות ישירות על תקליטורים היו קיימות ברוב העשור האחרון, אבל רק לאחרונה, עם יציאת הקו האחרון של מדפסות Epson R-series עם יכולות הדפסה על תקליטורים, הפכה הטכנולוגיה הזו להיות נגישה להמונים.

 

מכשירים אלה דורשים מדיות CD או DVD מיוחדות הניתנות להדפסה, אבל הם חוסכים את העבודה הסיזיפית ואת הבעיות שנגרמות בשימוש במדבקות נייר.

 

אם תרכשו כיום מדפסת הזרקת דיו המיועדת לתקליטורים, רוב הסיכויים שהיא תהיה אחת מהמדפסות הללו, מתוצרת אפסון.

 

יש להכין את המדפסת מראש

 

קל הרבה יותר להדפיס ישירות על תקליטור מאשר על תווית נייר, אבל גם בתכנון הפשוט יחסית של אפסון לא תמיד מדובר במשימה חד-שלבית.

 

מכיוון שמדפסות אלו מיועדות בראש ובראשונה להדפסה על נייר, יש בדרך כלל צורך להגדיר את תצורת המדפסת באופן ידני להדפסה על תקליטור, באמצעות פתיחת המדפסת, פירוק מגש הדפים והרכבה של מגש לתקליטורים.

 

נוסף על כך, יש צורך להרחיק את המדפסת לפחות 15 ס"מ מהקיר האחורי כדי שיהיה למגש של התקליטורים מרווח לנוע תחת ראש ההדפסה. התהליך לוקח רק דקה, אם הכל עובד כשורה, אבל העמדת המגש בדגמים ישנים יותר של מדפסות אפסון היתה משימה קשה יותר. לדגמים החדשים, כמו Epson Stylus Photo R220 (קישור להשוואת מחירים בערוץ הקניות) בו השתמשנו בהכנת הכתבה, יש מנגנון דומה, אבל במדפסות אלה יש שיפורים קטנים שמקלים בהרבה על עבודת ההכנה, והופכים אותה לאמינה יותר.

 

מדיות לא יקרות

 

ניתן להשיג מדיות שניתנות להדפסה במדפסת הזרקת דיו מכל הסוגים: CD-R וכמובן DVD+R ו-DVD-R (ואפילו DVD+R DL). המדיות זמינות עבור רוב מהירויות הצריבה מיצרנים דוגמת Verbatim. ניתן לרכוש מדיות עם משטח הדפסה לבן פשוט או מטאלי כסוף.

 

מחירי המדיות ירדו באופן דרמטי במהלך השנה האחרונה. מדיות ריקות הניתנות להדפסה במדפסת הזרקת-דיו עדיין יקרות יותר ממדיות ריקות רגילות, אולם ניתן להשיג חבילות של תקליטורים כאלה במחירים שגבוהים ב-10% בלבד ממחירי תקליטורים דומים שאינם ניתנים להדפסה.

 

מדפסות הזרקת דיו לתקליטורים מפיקות תוצאות מצוינות בעלות מראה מציאותי תוך דקות ספורות, ועולות רק מעט יותר ממדפסת הזרקת דיו מקבילה המיועדת לנייר בלבד. בחישוב עלות ההדפסה יש לשקלל את מחיר הדיו. בנוסף יש לזכור שכמו בכל הדפסה בהזרקת דיו, גם התקליטורים דורשים זמן ייבוש קצר, הם רגישים לנזקי מים ועלולים לדהות.

 

בכל זאת, אם אתם כבר שוקלים לרכוש מדפסת צבעונית חדשה, הפתרון הזה יכול להיות דרך משתלמת ונוחה ליצור הדפסות מותאמות אישית באיכות גבוהה על גבי תקליטורים. אם אתם מעדיפים סוג אחר של מדפסת לשימוש כללי, ויש לכם מקום פנוי על השולחן, שקלו רכישה של R220 באופן ייעודי להדפסות על תקליטורים.

 

מדפסות תרמיות

 

אם אתם יכולים להסתפק בתוויות עם גרפיקה פשוטה בצבע אחד, מדפסת תרמית תעשה את העבודה לא פחות טוב ממדפסת הזרקת דיו. המדפסות הללו מניחות שכבת פיגמנט על התקליטור בעזרת חימום סרט העשוי מחומר פלסטי. התהליך אורך שניות בודדות והתוצאה נראית כהדפסת טקסט מקצועית. ההדפסה עמידה למים, מתייבשת מיד ועמידה לשריטות בצורה סבירה.

 

החסרון של מדפסות תרמיות הוא שהסרטים שלהן, שדומים לסרטים של מכונת כתיבה, מכסים רק חלק מוגבל של התקליטור ומוגבלים לצבע בודד. מרבית היצרנים מוכרים סרטים בצבעים שונים, כך שתיאורטית ניתן להדפיס תמונה פשוטה המורכבת מצבעים שונים על ידי החלפת הסרט לאחר כל שכבת צבע.

 

תהליך לא פשוט

 

מעשית, התהליך הזה מסובך ודורש הכנה מדויקת של התמונה להדפסה. שלא כמו בהדפסה של צבעים חצי שקופים, ערבוב צבעים במדפסת תרמית הוא משימה קשה, מכיוון שהצבע אטום. יש צורך במיקום מדויק של שכבות בצבע, כך שלא יהיו באזורים חופפים - יותר משתי שכבות צבע לא ידבקו טוב למשטח התקליטור.

 

החברות Casio ו-Primera מייצרות מדפסות תרמיות במחירים שנעים בין 90 לבין 140 דולר. כל המדפסות כוללות תוכנות עזר קלות לשימוש. התוכנות מאפשרות ליצור כיתוב טקסט ולייבא גרפיקה, שנוצרה ביישומים אחרים. לביצוע עבודת הדפסה, יש להכניס את התקליטור למדפסת, שנראית כמו נגן תקליטורים גדול במיוחד. אז יש לסגור את המכסה וללחוץ על כפתור ההדפסה בתוכנה שסופקה עם המדפסת.

 

ראש ההדפסה נע במהירות על משטח התקליטור במעבר אחד, וההדפסה מוכנה. סרטי ההדפסה נשלפים החוצה בקלות ומאפשרים החלפות צבע. שלא כמו מדפסות הזרקת דיו, אין שום בעיה להוציא את הסרטים, לאחסן אותם ולהתקין מחדש מאוחר יותר, ללא חשש שהדיו יתייבש.

 

רוב המדפסות התרמיות מסוגלות להדפיס רק בשטח של רבע מהתקליטור, אבל ניתן להדפיס על כל שטח התקליטור בעזרת סיבוב ידני של התקליטור בין הדפסה להדפסה. התהליך הזה קצת מסורבל ויכול לעבוד רק אם יישור התמונה לא קריטי.

 

דרך חליפית היא שימוש ב-Primera Signature Z1, שמסוגלת להדפיס תמונות בכל ארבעת חלקי התקליטור בפעם אחת, על ידי סיבוב אוטומטי של התקליטור ב-90 מעלות, והדפסה חוזרת ארבע פעמים. מדפסת Z1 מסוגלת להדפיס גם טקסט וגם גרפיקה, בניגוד למדפסות אחרות המפיקות טקסט בלבד.

 

מדפסות תרמיות מסוגלות להדפיס על כל מדיה עם משטח מבריק, אבל הדרך הטובה ביותר להבטיח הדפסה איכותית היא שימוש במדיות שמיועדות מיוחד להדפסה תרמית.

 

המחירים של המדיות הללו ממשיכים לצנוח: בזמן כתיבת המאמר ניתן היה לקנות מארז של 100 תקליטורים CD-R x48 או מארז של 50 תקליטורים DVD-R x4 במחיר שלא גבוה בהרבה ממחיר מדיות רגילות. תקליטורים אלה מתאפיינים במשטח הדפסה לבן מבריק, כסוף או זהוב, והם מתאימים במיוחד להדפסה במדפסת תרמית.

 

קחו בחשבון הוצאה נוספת על סרטי הדפסה הם, אולם הוצאה זו מתקבלת על הדעת. חברת Primera גובה 20 דולר עבור סרטי הדפסה בצבעים שחור, אדום, ירוק או כחול, המיועדים למדפסת Signature Z1. סרטים אלו מספיקים בדיוק ל-200 הדפסות כל אחד, אולם יתכן שתרצו להשתמש בארבעה צבעים לכל תקליטור.

 

התוויה בלייזר

 

המילה האחרונה בהדפסה על תקליטורים היא שימוש בקרן הלייזר של הצורב עצמו כדי לצרוב תמונות על משטח התקליטור. הטכנולוגיה הראשונה שהשתמשה בשיטה הזו היתה DiskT@2 (המבוטא כ"דיסק טאטו") של חברת Yamaha, שיצא לשוק לפני כארבע שנים עם צורב התקליטורים CRW-F1. צורב DiscT@2 השתמש בקרן הלייזר של הכונן כדי לצרוב טקסט וגרפיקה פשוטה על אזורים בתקליטור CD-R סטנדרטי שאינם מנוצלים לאחסון מידע.

 

למרות השימוש החכם במדיות קיימות, ה-DiskT@2 מעולם לא הצליח בשוק. גם התמונה הקטנה ביותר דרשה כמויות זמן מופרזות. התוויות נוצרה בצד ה"לא נכון" של התקליטור, ומכיוון שהצריבה של הגרפיקה בוצעה על שכבת הנתונים של ה-CD-R, היא הקטינה את השטח הפנוי שנותר לאחסון נתונים. יתרה מכך, בקושי הצלחנו לראות את התמונות הקטנות, דמויות ההולוגרמה, וגם זאת רק על מדיות בצבע כחול כהה עם ניגודיות גבוהה.

 

טכנולוגית LightScribe

 

בשנה האחרונה הציגה Hewlett-Packard תהליך טוב הרבה יותר להתוויה בלייזר, תחת השם Light Scribe Direct Disc Labeling. שלא כמו ב-DiscT@2, בעזרת LightScribe ניתן לצרוב תמונות בכל מקום על גבי צד התוויות של המדיה, באמצעות הפיכת התקליטור בתוך הכונן. טכנולוגית LightScribe מתפארת בצפיפות הדפסה של 1,200 נקודות פר אינץ'.

 

צפיפות זו מספיקה בקלות להדפסה של תמונות באבחנה גבוהה. עם זאת, צריבה של תמונה ב-LightScribe עלולה לארוך יותר מ-20 דקות. התמונה שנוצרת היא תמונה מונוכרומטית אפורה בניגודיות נמוכה.

 

זו תמונה ללא צבעי שחור אמיתיים, והיא נוטה לדהות לאורך זמן (ב-HP מעריכים כי התמונה תשרוד עד חמש שנים, אבל תתחיל לדהות כבר אחרי תשעה חודשים, אם תיחשף לאור באופן קבוע).

 

חלק מהבעיות האלה יכולות להיפתר השנה עם השקת מדיות לצריבה מהירה מדור-שני, בעלות משטחים צבעוניים, המספקים ניגודיות גבוהה יותר מאשר התקליטורים הזהובים הקיימים כיום.

 

יצרני מדיות, כגון Verbatim, מוכרים תקליטורי LightScribe במרבית הפורמטים של write-once single layer. מארז של 100 תקליטורי CD x52 או 50 תקליטורי DVD x8 נמכרים במחיר של 50 דולר לערך. מדיות לכתיבה רב-פעמית נמכרות על ידי מגוון של יצרנים כגון LaCie או BenQ. הוספת תמיכה ב-LightScribe לכונן תקליטורים מוסיפה מעט מאוד למחיר שלו (מדובר בעיקר בשינויי קושחה - עדכון תוכנה שמרחיב את יכולות החומרה).

 

טכנולוגיית LightScribe היא כרגע השחקנית היחיד בתחום התווית תקליטורים בלייזר. היא גם הבחירה המוצלחת מבחינת התמורה לכסף, אם אתם מחפשים צורב, ויכולים להתפשר על תוויות בצבע אחד ובניגודיות נמוכה. לחצו כאן למעבר לדף עם צורבים ומדיות התומכות בטכנולוגיה בערוץ הקניות של ynet.

 

Yamaha ו-Fuji צפויות להשיק גירסה חדשה של DiscT@2, בשם Labelflash. טכנולוגיה זו תאפשר לצרוב תמונות ברמה של LightScribe על צד התווית של התקליטור.

 

צורבי DVD מבית NEC, תוכנה של Nero ומדיות DVD+R ו DVD-R (צריבת CD אינה נתמכת) בטכנולוגיית Labelflash כבר הוכרזו ברחבי העולם. עדיין מוקדם מדי לומר אם Labelflash תספק יתרונות משמעותיים על פני LightScribe באיכות הדפסה, בביצועים או במחיר, אבל דיווחים מוקדמים רומזים שהשתיים יהיו דומות בהיבטים רבים.

 

התוויה של יותר מתקליטור אחד

 

מי שמדפיס באופן שגרתי תוויות לעשרות תקליטורים ומוכן להוציא הרבה יותר מ-1,000 דולר לצורך אוטומציה של התהליך, עשוי להתעניין ב-Bravo: תחנות העבודה להדפסת תקליטורים מתוצרת Primera.

 

מכשירים אלה משלבים צורב CD או DVD עם מדפסת הזרקת דיו באיכות גבוהה, תוך שימוש בזרוע רובוטית להעברת התקליטורים הריקים אל הצורב, מהצורב למדפסת ומהמדפסת למגש המכיל את התקליטורים המוכנים. התוצאה היא פס ייצור קטן, המסוגל לצרוב עד 25 תקליטורים ולהדפיס להם תוויות בלחיצת כפתור.

 

הכתבה פורסמה במקור בגיליון אפריל של PC Magazine. לחצו כאן לעשיית מנוי במחיר היכרות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: פי סי מגזין
תווית מודפסת. פשוט וקל
צילום: פי סי מגזין
מומלצים