שתף קטע נבחר

ים השיבולים שמסביב

מגל, בר, מוץ, תבן, עומר, סאה, מדוכה, כברה, מורג ומזרה הם מושגי היסוד שיוצרים את הלחם שמונח על שולחננו. הקציר בפתח ובשדות מצפים גם לידיים חובבניות שלא אחזו אלומת חיטה מימיהן

קצרין נחל אל-על מכמנים עין דור 
ציפורי עירון ומנשה גליל ים נאות קדומים 
חוות נעמ"א חבל הבשור צאלים גבולות 
שאריות אביב בארץ. הכוונה אינה רק לעונת השנה - אביב הוא שמה העברי העתיק של התבואה טרם הבשלתה. בכלל, העונה הזאת שלפני הקציר מזמנת מפגשים מרתקים עם החקלאות המסורתית, זאת שהביאה לנו לחם, עם החקלאות המודרנית וגם עם העברית, זאת של מילים כמו בר, מוץ, תבן, אלומה, עומר, סאה, מדוכה, כברה, מורג ומזרה. מי שרוצה לזהות את המושגים האלה בעיניו הוא, מוזמן לאחד מהאתרים הרבים ברחבי הארץ שמציעים מגל וחרמש, התנסות קצרה בדיש, קציר וטחינת קמח, או לכל הפחות אפיית פיתות.

 

קצרין

 

בפארק קצרין העתיקה קוצרים במגל לפי הוראות מדריכים המחופשים לאנשים מתקופת התלמוד, לומדים על תהליך הפרדת הגרעינים מהחיטה, ממוללים שיבולים ואפילו צופים בחמור שמושך מורג, ואחר כך זורים במזרה. בחקלאות המסורתית נהגו לבצע את המלאכה לפנות ערב, כאשר יש רוח.

 

את גרעיני החיטה קולים וגם טוחנים באבני ריחיים. יש ריחיים של יד וריחיים של חמור, להדגמה. כמו במרבית המקומות, גם כאן מדלגים לקמח תעשייתי על מנת להכין פיתות על סאג'. בנוסף, מכינים גבינות, שיהיה מה לאכול עם הפיתות.

 

הפעילות נמשכת שעתיים וחצי (בהזמנה מראש לקבוצות) 25 - 30 שקל לאדם, בהתאם לפעילויות. מינימום לקבוצה ‭900 –‬ שקל. טל' 04-6962412.‬

 

חזור למעלה
נחל אל-על

"כמה יגיעות יגע אדם הראשון עד שמצא פת לאכול: חרש וזרע וקצר ועימר ודש וזרה ובירר וטחן והרקיד ולש ואפה ואחר כך אכל". פעילות "דרך הלחם" שבחצר הפעילה בחאן נחל אל-על עוקבת אחר המדרש. במקום מדגימים את השלבים אחד לאחד – מעיבוד האדמה ועד פעולות הקציר והטחינה.

 

המבקרים לומדים על התהליך, בתוספת מקורות יהודיים ומונחים הקשורים בקציר,

ואחר כך מתחילים לייגע את הילדים, שרותמים את המחרשה לחמור, עושים תלם, כביכול זורעים, קוצרים, וכך הלאה. אין קציר של ממש אלא רק הסבר והדגמה, את החיטה מביאים מהשדות החקלאיים באזור והיא כבר באלומות. היתרון הוא שהפעילות מתקיימת כל השנה.

 

בעונה זו כבר סיימו לקצור בגולן חבילות לשחת וכן את מה שהולך לתחמיץ. שדות החיטה לגרעינים עדיין לא נקצרו. כדי להפעיל את המערך נדרשת קבוצה בת 15-20 איש לפחות, והפעילות עולה 20 שקל לאדם (בימי חול, כל השנה‭.(‬ לתיאום: 04-6762670 או dahan670@012.net.il‬.

 

חזור למעלה
מכמנים

 

"דרך התנ"ך אל הטבע", גן תנ"כי אקולוגי במכמנים שעל הר כמון, מציע פעילות קציר שיבולים ואפיית פיתות (בתיאום מראש לקבוצות, אפילו ארבע משפחות‭.(‬ כמו בקציר בימי קדם, גם כאן ישנה הפרדה בין העבודה בשדה לבין העבודה בגורן. בשדה קוצרים חיטה באמצעות מגל ומאלמים אלומה. את האלומות מסדרים לערימה אחת, היא העומר, וגם מקבלים הסבר על לקט פאה ושכחה. שדה החיטה במכמנים נזרע מאוחר השנה והוא עדיין ירוק למדי. ככל שהאזור גבוה יותר, כך מצהיבה החיטה מאוחר יותר.

 

בגורן היו שתי דרכים להפריד את הגרגרים: חביטה ודיש. גדעון המקראי חבט חיטים בגת כדי להסתתר מפני המדינים, כאן חובטים את החיטים בגורן וגם דשים במורג – לוח עץ גדול ומחורץ שלאורכו תקועים ברזל או אבנים.

 

אחרי הדיש מרקדים בכברה ואת הגרעינים מביאים לאבן ריחיים עשויה בזלת. טוחנים לקמח ומכינים פיתות על סאג' או בתנור. האמיצים משתמשים בקמח שטחנו בעצמם, והרוב בקמח מסחרי.

 

הפעילות נמשכת בין שעתיים לארבע שעות. מחיר: 45-35 שקלים למשתתף, כולל ארוחה קלה מתוצרת המקום. לתיאום מראש: 04-9881337, 052-2476768, וברשת: ‭www.michmanim.co.il‬.

 

חזור למעלה
עין דור

 

המרכז למלאכות קדומות בעין דור שבגליל התחתון מציע פעילות קציר לקבוצות ‭25)‬ משתתפים ויותר). זה מתחיל בקציר במגל, קשירת האלומות ואיסופן לעמיר. אחר כך מביאים את החיטה לרחבה ויוצרים גורן. שם מתנסים בעבודת המורג ומפרידים בין הקש לבין המוץ והגרעינים.

 

את פעולת ההפרדה מבצעים במזרה: זורים את החיטה אל מול הרוח. אחר כך עוברים להפרדת המוץ מן

הגרעינים תוך הרקדת הכברה, שהיא מסננת גדולה. המוץ מורכב מן הקליפה ומן המלען, השערה של החיטה. המוץ עף, הגרעינים נוחתים, וכשהם נערמים נוטלים סאה (כלי מדידה) והולכים לטחון. בעין דור כמה סוגים של כלי טחינה, החל במכתש ועלי, מדוכה (אבן עם קערה, לעתים על שלוש רגליים) ואבני ריחיים ידניות, וכלה באבני ריחיים של חמור שאותן מסובבים ארבעה ילדים.

 

את הקמח המלא (המתקבל בטחינה שלישית) מערבבים לבצק שאותו אופים על סאג' לפיתות.

 

הפעילות נמשכת כשלוש שעות ומחירה 28 שקלים למשתתף. פעילות חלקית תעלה פחות. בשבועות (שישי, 2 ביוני) מתוכננים הפנינג "ים השיבולים, אלף ניגונים” ‭25)‬ שקלים לילד, 15 למבוגר‭,(‬ משחק משימות משפחתי, הפעלות וסדנאות חג. טל' 6765027־‭6770333, 050‬־‭.04‬

 

חזור למעלה
ציפורי

 

כפר קדם, ”כפר משנאי משוחזר באדמות הגליל" הצמוד לציפורי, עורך פעילות בשם "שער הדגן". קוצרים במגלים, מאלמים אלומות וגם דשים במצוות החברתיות שקשורות בקציר – לקט, שכחה ופאה. אחר כך טוחנים ועושים פיתות.

 

הפעילות במקום לקבוצות בלבד, אך לרגל פסטיבל ימי חלב ודבש מתוכננים בערב שבועות סיורים למשפחות (14:00 ,12:00 ,10:00):‬ מתלבשים בלבוש ארבע כנפות יהודי משנאי, חולבים עז, מוסיפים כמה טיפות תאנים ויוצאת גבינה, ממש כמו שעשה דוד המלך. מוצעת גם רכיבה על חמורים. שעתיים וחצי, 60 שקל לאדם. טל' 054-7683007.

 

חזור למעלה
עירון ומנשה

 

עין שמר

 

מוזיאון "החצר הישנה" בעין שמר מתמקד בחקלאות של ראשית הציונות.

שם מביאים את החיטה שנקצרה במגלים לטחנת הקמח ששוחזרה במקום. הטחנה מופעלת במנוע דיזל, אחד מהראשונים בארץ ואחד האחרונים שעוד פועלים. לומדים על מבנה החיטה וגם מתנסים בכתישה ידנית בעלי ומכתש ובאבני ריחיים ידניות. בנוסף לפעילות האפייה בתנור מאבני שמוט, יש הדרכה בנושא ציוד חקלאי והתפתחותו: מהחרמש והמגל עד לקומביין.

 

במשך השנה הפעילות לקבוצות בלבד, אך לרגל שבועות מתוכננת בשבת, 27 במאי (10:00-15:00) פעילות למשפחות הכוללת סיור בטרקטור לשדה החיטה ולרפת. ב-2 וב-3 ביוני יתווספו פינות יצירה, הצגה במוזיאון וטקס הבאת ביכורים. 36 שקל לילדים מגיל 5 ולמבוגרים, 32 שקלים לגילאי 3-5 ולאזרחים ותיקים. טל' 04-6374327.

 

מצר

 

מחיטה ללחם היא אחת הפעילויות הנערכות במרכז ללימודי הטבע והסביבה שבפינת החי בקיבוץ מצר. תענוג חי פתוח כל שבת וחג (‭10:00‬-16:00)‬ ופעילות הקציר היא לקבוצות.

 

בפעילות: יוצאים לשדה חיטה שנזרע במיוחד כדי לקצור בו במגלים, מאלמים אלומות, ממוללים ודשים את החיטה, כותשים קמח במכתש ועלי, מוסיפים קמח מוכן ואופים פיתות הנאכלות עם שמן זית וזעתר.

 

משך הפעילות כשעתיים וחצי. במקום פינות יצירה ומגוון חיות גדול – בין היתר קופים ורקונים, שועלים וחוטמנים, יענים, חזירים, איילות, נחשים ודורסים. 25 שקל לילד מגיל שנתיים, 10 למבוגר. טל' 052-4399165, וברשת: www.taanughai.co.il.

 

חזור למעלה
גליל ים

 

בפינת החי של קיבוץ גליל ים, העונה לשם "הילולה", אפשר להתנסות בחליבת עז, הכנת גבינה, קציר במגל, טחינה באבני ריחיים והכנת פיתות.

 

פתוח לקהל בשבתות ובחגים. כניסה: 25 שקל לילד, 10 למבוגר. כולל סיור בטרקטור, פינת יצירה והכנת פיתות על הטאבון. יש גם פינת ליטוף ומזנון. טל' 054-6653865, 09-9528728.

 

חזור למעלה
נאות קדומים

 

בנאות קדומים, השמורה הלאומית לטבע הארץ במקורות ישראל, מציעים מפעילות בסיסית עם ילדים ועד הדרכות לאורך יום שלם למבוגרים. הפעילות כוללת קציר במגל, היכרות עם הווי הקוצרים, מתנות עניים והחיים סביב הגורן, הדגמת מלאכות הגורן (זרייה ודיש) וכן טחינת קמח ואפיית פיתות.

 

קבוצות מכינות קלי, כשהכוונה אינה לטוסט אלא לפריקי, בשמו הערבי – גרגירי חיטה שרוככו בקלייה. זהו מזון הקוצרים שבעז "צבט" לרות כאשר הזמין אותה לאכול.

 

ניתן לסייר כאן גם במסלולים עצמיים עם חוברות הדרכה ומפת השמורה במחיר של 25 שקלים לאדם. המסלולים עוברים בגרנות, שבהן רואים את הכלים ששימשו לעבודת הגורן. מחיר סיור מודרך עם כל הפעילויות: 30 שקל למשתתף. טל' 08-9770777.

 


נאות קדומים. קוצרים את הארוחה

 

חזור למעלה
חוות נעמ"א

 

חוות נעמ"א, לא רחוק מנתיבות, היא חווה חקלאית על גדת נחל גרר, הגדול שביובלי נחל הבשור. במשך השנה נערכת פעילות סביב דיר העזים (חליבה, ליטוף טלאים, הגמאה, הדגמה של גז צמר) ועכשיו נוספת לה פעילות סביב החיטה.

 

יוצאים בעגלת טרקטור לשדות החיטה, לומדים על החיטה ואופן גידולה, מתנסים בקציר חיטים במגל, כותשים את גרגירי החיטה במכתש ועלי ובאבני ריחיים לקמח, ממנו אופים פיתות על סאג'. בחווה מגדלים חיטה באופן מסחרי ובמקום כאלף דונם שדות קמה זהובים, עבור מחפשי המרחב.

 

פעילות: כ-3 שעות, בימי חול בלבד (10:00-14:00, שישי עד 12:00) ובתיאום מראש. 28 שקל לאדם. טל' 054-4765803, 08-9934205.

 

חזור למעלה
חבל הבשור

 

האגרונום אורי אלון מדריך סיורים בשדות חבל הבשור. "שביל הסלט והדיש" הוא מסלול סיור אל החקלאות העדכנית, זאת עם ההיי-טק ולא המגל.

 

הפעילות נמשכת כשלוש שעות וכוללת שלל נושאים: ביקור בחממות של עגבניות שרי ותות שדה תלוי, מירוץ יונים, משק תבלינים ועשבי מרפא ותחרות הוצאת תפוחי אדמה מהאדמה.

חלק מהסיור הוא בשדות החיטה, שם מקבלים הסבר על מוצא החיטה – מהאדם הקדמון ועד ימינו. לוקחים אותה ביד, חשים ורואים מה זה מוץ, לומדים לקצור בחרמש ומגל, מכינים אלומות בידיים ואוספים גרגירי חיטה. בהמשך מכינים קמח עם מכתש ועלי, יוצרים בצק ואופים פיתות על סאג'.

 

"אנשים מתלהבים להצטלם בשדה חיטה", אומר אלון, "זו חוויה מאוד מיוחדת". כדי שהחוויה לא תהפוך לדוקרנית ובלתי נעימה, כדאי לבוא בנעליים ובמכנסיים ארוכים מבד לא רך במיוחד.

 

יש לתאם הגעה מראש, מכיוון שהסיור מיועד למשפחות במכוניות פרטיות, אותן מקבץ אלון לקבוצות. מקום המפגש משתנה על פי הבשלת השדות. מחיר: 35 שקלים למשתתף (מגיל ‭.(3‬ טל' 052-8535442, 08-9982225.‬

 

חזור למעלה
צאלים

 

קיבוץ צאלים מציע סיור חקלאי מודרך בשדותיו. בעונת הקציר עוצרים באחד משדות התבואה כדי לקבל הסבר אודות החיטה והשעורה. "ברוב הימים שבהם קוצרים החבר'ה מהפלחה, אפשר גם לראות קומביין בפעולה" , מבטיחים כאן. השעורה נקצרת קודם, וקציר החיטה באזור צפוי להימשך עד סוף מאי. אטרקציה נוספת היא עצירה לצד חוות יענים.

 

פעילות: כשעתיים וחצי, 20 שקל למשתתף, כולל תוצרת שלוקחים הביתה (אלומת שיבולים, תפוחי אדמה‭.(‬ טל' 052-3836791, 08-9989274.

 

חזור למעלה
גבולות

 

בקיבוץ גבולות מתקיימים בשבתות ‭(13:00)‬ טיולי טקרטור, שעובר ברפת ובשדות תפוחי-האדמה

ועכשיו גם בשדות החיטה והשעורה. בגבולות החליטו שמסוכן לתת לילדים מגלים, ולכן את הקציר המסורתי מדגימים בלבד. הילדים לוקחים אלומת שיבולים, חוזרים למצפה גבולות, חובטים שיבולים, נושפים כדי להעיף את המוץ, טוחנים באבנים את החיטה ומכינים לחמניות מבצק תופח.

 

במקום מכינים גם לבני בוץ ומתוודעים לסיפורו של מצפה גבולות (חלוץ ההתיישבות הציונית בנגב‭,(‬ באמצעות תערוכת מחרשות עתיקות וחדר תלבושות מתקופת העלייה לקרקע (מומלץ לצלם).

 

הפעילות בת שעתיים-שלוש. 30 שקל לילד, 20 למבוגר. מומלץ לתאם מראש. טל' 054-7919043.

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברינה יקצורו
צילום: גילי סופר
צילום: שגיא קופר
אפשר לראות גם קומביין
צילום: שגיא קופר
צילום: גיל פלדמן
שדה חיטה. לפני
צילום: גיל פלדמן
צילום: דובי זכאי
ואחרי
צילום: דובי זכאי
צילום: חיים הורנשטיין
קציר במצפה גבולות
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים