שתף קטע נבחר

נוזל או מוצק? צבעוני או לבן? הכל על סבונים

פעם השתמשו באותו גוש מקציף לרחצה, לחפיפה ולכביסה. היום, לעומת זאת, יש סבונים שמותאמים לא רק לסוג העור, אלא אפילו למצב הרוח. אז איזה באמת עדיף - נוזלי או מוצק? צבעוני או לבן? עם ריח או בלי? כל כך הרבה שאלות וכל כך מעט זמן לבלות באמבטיה

ראיתם פעם מישהו נוגס בתאווה סבון ריחני, או מצמיד אותו לאפו ויוצא כך לרחוב? כותבת שורות אלה הייתה עושה זאת בשמחה רבה אם רק היה מובטח לה שלא תאושפז לאלתר.

 

הסבונים המוצעים היום בשוק מזמינים את הטירוף הזה - הם מדיפים ניחוחות שוקולד, סורבה מלון וחמאת קקאו, הם נראים רכים ונימוחים, והם ארוזים כמו עוגת מרציפן או מעדן מארץ רחוקה. מערך השיווק שלהם גם הוא משומן ועדכני. חוץ מחיי נצח הם נושאים איתם כמעט כל הבטחה אפשרית - עור צעיר וזוהר, שלווה ויצירתיות, ואפילו התמודדות עם מיגרנות, ביישנות והססנות. "אבל רגע", אתם שואלים, "מה עם ניקיון?" אה, כן, כמעט שכחנו, גם זה.

 

אז בואו נתחיל מהימים שבהם לכלוך היה לכלוך, וכדי להיפטר ממנו היה צריך תכשיר עם יכולות של מכסחת דשא. לזמנים קראו ימי התנ"ך, ולסבון קראו נתר

(בגלל הנתרן), שלג (בגלל האשלגן), או חמץ (ניחשתם נכון, בגלל חמצת היין). אחר כך, מספרת האגדה, באו הרומאים, העלו קורבנות על הר סאפו והרגישו קרובים לאלוהים. נשותיהם לעומת זאת, נשארו ליד הנהר, כיבסו ותלו, כיבסו ותלו, עד שגילו, שהשומן והאפר שגולשים מהמזבח שניצב בראש ההר עושים נפלאות לטוגות הלבנות שלבשו בשבת אחר הצהריים, בדרך לקולוסיאום. כל כך התלהבו מתכשיר הניקוי שגילו, עד שקראו לו על שם ההר, כלומר סבון. גרסה אחרת אומרת שלא דובים ולא רומא. המילה סבון היא בכלל על שם סבונה, העיר האיטלקית שנחשבה למרכז תעשיית הסבון החשוב ביותר במדינה.

 

אז עכשיו כשאנחנו יודעים (או לא) מאיפה בא לו שמו, נשאר רק לגלות אם הסבון הנוזלי יעיל כמו פתיתי הסבון, ובכלל מה יש בו ומה צריך להיות בו כדי שפעולת הניקיון הפשוטה תהפוך לחוויה אסתטית מרגשת. פנינו לשישה מומחים נקיים במיוחד - רופאי עור, כימאים, יצרני סבונים ומשווקים - והצגנו להם, במיטב מסורת החג, קושיות למכביר. התשובות שקיבלנו יפזרו בשבילכם קצת את מסך הבועות.

 

מה הכי חשוב שיהיה בסבון?

 

הסבון מכיל חומרים רבים (ראו מסגרת), אבל על שני מרכיבים חשוב להקפיד במיוחד: הדטרגנט והשמנים.

 

הדטרגנט חשוב, משום שאם החומרים הפעילים לא יצליחו להמס את השומן והלכלוך, הוא לא השיג את ייעודו. לעומת זאת סוג השומן ישפיע על התחושה שתתקבל מיד לאחר הרחצה. "מיד" משום שכל 25 דקות בערך מפריש העור

שומנים, ומשלב זה הם אלה שמשפיעים על התחושה ולא הסבון. ככלל, אין סבון שיכול לספק לעור שומניות לאורך זמן, אולם יש כאלה שעלולים לגרום ליובש ואפילו לדלקת בעור, בעוד שאחרים לא יגרמו לזה. איך יודעים אם השומנים המצויים בסבון מסוים אכן טובים לעור? פשוט מנסים אותו.

 

האם הסבון חיוני לניקוי הגוף?

 

שטיפה במים בלבד מסירה רק 65% מהחיידקים ומהלכלוך שהצטברו על העור. אף שהמים הם אמצעי יעיל לשמור על עור בריא, כדי להיפטר מכל הלכלוך צריך להשתמש בסבון.

 

האם סבון מחומרים טבעיים עדיף על סבון רגיל?

 

הסבון הטבעי לא מכיל דטרגנטים כימיים, תוצרי נפט, חומרים מקציפים או חומרים מהחי, ונעשה בו שימוש מזערי, אם בכלל, בצבעים ובחומרים משמרים ממקור סינתטי. מה בכל זאת יש בו? מינרלים, שמנים, צמחים וכו'. שמן הזית, למשל, מחליף את חומרי השימור הכימיים, וכשהוא בא בשילוב עם שמן דקלים הוא עשוי לשמש כמייצב ומצמג טבעי. עם זאת יש מעט מאוד סבונים שהם טבעיים לחלוטין, שכן החומרים הסינתטיים זולים וזמינים יותר מהחומרים הטבעיים. מעבר לכך חשוב לדעת, שגם מוצר "טבעי" הוא לא בהכרח בטוח לחלוטין - חומרי בישום טבעיים, למשל, עלולים לעורר רגישות עורית ואלרגיה.

 

האם לניחוח יש ערך בריאותי?

 

חסידי הארומתרפיה רואים בריחם של השמנים האתריים כלי רב השפעה על בריאות הגוף והנפש. כך למשל לשמן המנטה מייחסים השפעה מיטיבה על רעננות העור, שמן הלבנדר נחשב למרגיע ושמן הפצ'ולי למעורר תשוקה מינית. שמנים אחרים נחשבים לבעלי השפעה בריאותית מובהקת - שמן אקליפטוס מיטיב עם דרכי הנשימה, ושמן הקינמון מרגיע כאבי מפרקים.


סבונים: חשוב להקפיד על דטרגנט ושמנים                           (צילום: דן לב)

 

הבעיה העיקרית היא שב"בורסת הריח" - השוק העולמי של תמציות הריח הטבעיות והסינתטיות - מחירה של תמצית טבעית עשוי להגיע ל-1,000 שקל לכף אחת. מה שמסביר מדוע רוב הסבונים, גם הטבעיים שבהם, מכילים חומרי ריח סינתטיים, המופקים בתנאי מעבדה ומחקים ניחוחות של פירות וצמחים.

 

במקביל להשפעות המיטיבות, לניחוח הסבון עלולה גם להיות השפעה מזיקה ומסוכנת, בעיקר משום שהוא עשוי לחדור לגוף דרך דרכי הנשימה. לחומרי הבישום הטבעיים יש כאמור, סיכוי גבוה יותר לגרום לאלרגיה עורית, בעוד שבשמים וריחות שהופקו בתנאי מעבדה עלולים במקרים מסוימים לגרום לכתמי עור (בעקבות ריאקציה עם השמש) ואף להגביר סיכון למחלות עור ולגידולים סרטניים.

 

האם הצבע בסבון עלול להזיק?

 

חומרי הצבע בסבון, שהם ברובם סינתטיים, נועדו "לצוד" את עינו של הצרכן ולתרום לאסתטיקה של הסבון ולא להשפעה הבריאותית שלו. אבל יש בהם גם כאלה (בעיקר הירוק, הכחול, האדום והצהוב) שחשודים כמזיקים לבריאות. מקצתם עלולים לעורר אלרגיה וגרד, לגרום לכאבי ראש אצל מבוגרים ולהיפראקטיביות אצל ילדים, לפגוע במערכת הנשימה, ובמקרים מסוימים אף להגדיל את הסיכון לסרטן.

 

יש גם טענה, שלפיה הצבעים מצטברים ברקמות ועלולים עם הזמן לגרום להתפתחות נוגדנים, מה שיגרום למערכת החיסונית להתגונן מפניהם גם כשהם מופיעים בתכשיר אחר, כמו תרופה למשל. אם למשל הצבען מהווה חלק

מהמעטפת של כדור אנטיביוטיקה והמערכת החיסונית תתקוף אותו, תיפגע יעילות התרופה. ואם חשבתם לרגע שהפתרון הוא להשתמש בסבון לבן, הביאו בחשבון שזה לא תמיד מדויק: הסבונים הלבנים עלולים להכיל כימיקלים מלבינים כדי ליצור תחושה של ניקיון וטוהר.

 

ובכל זאת יש אור בקצה הסבונייה: הצבעים הטבעיים, שלפעמים מתקבלים כתוצר לוואי של החומרים שמהם מופק הסבון, אינם מזיקים. תמצית ריח וניל, למשל, תיתן לסבון גוון חום, למון-גראס ייתן גוון צהוב, מנטה - ירוק, קינמון - חום, וגזר - כתום בהיר. הבעיה היא שקשה מאוד לדעת איזה סוג של צבעים יש בסבון. אלה שמקורם טבעי בדרך כלל עמומים יותר מהצבעים הסינתטיים, אבל מה שעשוי לעזור יותר הוא כיתוב שמבהיר שאין בסבון צבעים סינתטיים או שהסבון מכיל רק צבעים טבעיים.

 

אילו עוד מרכיבים עלולים לפגוע בבריאות?

 

באופן כללי הסיכון לנזק בריאותי בעקבות השימוש בסבון הוא מזערי, שכן הסבון נשטף במים ולרוב אינו מותיר אחריו שאריות. ובכל זאת אין להתעלם מרשימת המרכיבים שלו, שמקצתם עלולים בכל זאת להצטבר ברקמות או לחדור דרך מערכת הנשימה. העיקריים שבהם הם הדטרגנטים והחומרים המשמרים.

 

הדטרגנטים עלולים לגרום לגירויים בעור ובמקרים נדירים לפגוע בשכבה הקרנית שלו ולגרום לסדקים מיקרוסקופיים, מה שהופך את העור לחדיר יותר ולכן גם לפגיע יותר. חלקם, כמו למשל, Ethoxylated Alcohol, או Lauraths ו-Polysorbates המכילים דיאקסול, שהוכח כמגביר סיכון לסרטן.

 

החומרים המשמרים עלולים אף הם לגרום לדלקת ולרגישות בעור, ומקצתם (פרבנים) נחשדו בעבר כמחוללי סרטן השד, אם כי המומחים חלוקים ביניהם בנקודה זאת.

 

האם סבון יכול לחדור לדם?

 

מכיוון שבשכבת האפידרמיס אין כלי דם, לא סביר שהסבון יחדור לזרם הדם, אלא אם העור שרוט או פצוע. במקרה כזה תורגש צריבה נקודתית. עם זאת חומרי הריח, שחודרים לגוף דרך דרכי הנשימה, יכולים לחדור למחזור הדם.

 

האם לוויטמינים שמצוינים על אריזת הסבון יש ערך בריאותי?

 

בחלק מהסבונים מציינים היצרנים שהמוצר מכיל ויטמין E. למעשה, מדובר בנוגד חמצון כימי, שמהווה חלק מחומרי השימור של הסבון, המיועדים להאריך את חיי המדף שלו. חומר זה מתנהג כמו ויטמין E והופך את הסבון לשמנוני יותר, ולכן לכזה שמתאים לבעלי עור יבש, אולם היזהרו, שכן הוא גם עלול לעורר אלרגיה.

 

מה עדיף - סבון נוזלי או מוצק?

 

יכולת הניקוי של הסבון ותכונותיו השונות תלויות במרכיביו ולא במצב הצבירה שלו, כך שההחלטה מה עדיף היא אישית ומושפעת מהרגלים, מנוחות השימוש ומחוויית הניקיון האישית.

 

מה זה בדיוק סבון רפואי?

 

רוב רובם של הסבונים המצויים היום בשוק הם קוסמטיים (כולל כאלה המיועדים לאקנה), והם נועדו לשמירה על ההיגיינה באופן כללי. לעומת זאת הסבון הרפואי מיועד בעיקר לצוותים רפואיים, שזקוקים לסטריליזציה מרבית כדי למנוע העברת חיידקים וגורמים מזהמים למטופלים שלהם. סבונים אלה, שהם בעלי תכונות אנטיביוטיות, מסירים נוסף על השומן והלכלוך שהצטברו על כפות הידיים, גם את אוכלוסיית החיידקים הקבועה, המצויה מתחת לשכבת הציפורן החיצונית.

 

הבעיה היא ששימוש קבוע בסבון רפואי עלול להביא לפיתוח עמידות בפני זנים שונים של חיידקים, כך שיש להגביל את השימוש בו לזמנים קצרים.

 

מהו סבון ללא סבון?

 

הסבון האלקאלי, המוכר גם כאל-סבון או כסבון ללא סבון, הוא סבון רגיל, שרמת החומציות שלו גבוהה יותר וקרובה יותר לזאת של עור הפנים, ולכן מייבש פחות את העור.

 

ומה זה סבון אורגני?

 

כשמציגים סבון או כל מוצר אחר כ"אורגני", מתכוונים לומר עליו שני דברים חשובים: ראשית, שהוא "נקי" ממזהמים, כלומר שבתהליך הייצור שלו לא נעשה

שימוש בחומרים רעילים או מזיקים, ולא הוחדרו לתוכו כימיקלים ותוספות מלאכותיות כמו חומרים משמרים, צבעים ותוספי ריח סינתטיים.

 

התנאי השני משקף תפיסת עולם התומכת באיזון עם הטבע, כלומר את הסבון ייצרו תוך עידוד תהליכים טבעיים, מחזור, הימנעות מזיהום ויצירת סביבה בריאה יותר. עם זאת, בניגוד לארצות הברית ולאיחוד האירופי, שם נקבע תקן שלפיו רק מוצר ש-95% ממרכיביו הם אורגניים רשאי להתהדר בהגדרה "אורגני", הרי שבארץ הנושא עדיין לא מוסדר בחוק.

 

איך בכל זאת תדעו שהסבון אכן אורגני? חפשו על האריזה תווית של "אגריאור", שהיא חברת הפיקוח היחידה בישראל שקיבלה הסמכה מ-IFOAM, הפדרציה הבינלאומית של ארגונים העוסקים בחקלאות אורגנית (שבעצמה נחשבת לאחד משלושת ארגוני הפיקוח האורגניים המובילים בעולם).

 

עם זאת, לא בטוח שהסבון האורגני יהיה בהכרח טוב יותר מסבונים סינתטיים, שבהם ריכוז החומר הפעיל בדרך כלל מבוקר יותר. הסבון האורגני אמנם לא יכיל רעלנים סינתטיים למיניהם, אולם גם חומרים שמופקים

מצמחים עלולים להזיק ולכן גם בשימוש בסבון כזה יש לגלות ערנות לתגובות אלרגיות וכו'.

 

האם שימוש בליפה או בספוג משפר את יעילות הסבון?

 

השימוש בליפה או בספוג לניקוי העור הוא שריד מהתקופה שבה בני אדם עבדו עבודה פיזית והתלכלכו מאוד, אולם כיום אין בו צורך. הליפה לא תורמת לבריאות ולפעולת הניקיון, ואף עלולה להזיק לעור ולגרום לקרעים זעירים, שיחשפו אותו לטפילים. אמנם המרצת הדם נעימה שכן היא גורמת לשחרור אנדורפינים, אבל אין בה תועלת מבחינת ניקיון העור, והתאים המתים, שלכאורה מוסרים באמצעות השפשוף בליפה, ינשרו מעצמם גם אם לא תשתמשו בה.

 

אז איך מזהים סבון איכותי?

 

את איכות הסבון תצטרכו לבדוק ולקבוע בעצמכם. ובכל זאת הנה כמה נקודות שיש לשים אליהן לב: האם הסבון מתאים לעורכם - האם הוא גורם ליובש או לתחושה נעימה? האם הוא חלילה גורם לפצעים, לאדמומיות או לרגישות? האם קל להסתבן בו וקל לשטוף אותו? האם הוא מותיר את העור רך ונעים? האם הריח שלו נעים לכם? האם כמות החומרים המשמרים והצבעים המצויה בו מצומצמת? התשובות לשאלות אלה יסייעו לכם לזהות סבון איכותי, שמתאים לצרכים שלכם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דן לב
סבונים. כדי להיפטר מכל ליכלוך בגוף
צילום: דן לב
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים