שתף קטע נבחר

פסיקה: בלוגרים ייהנו מחיסיון מקורות

בית המשפט בסנטה קלרה קבע כי מפעילי יומני רשת, בדומה לעיתונאים רגילים, רשאים לסרב לחשוף את מקורותיהם כאשר הם עוסקים בעבודה עיתונאית

החלטה שצפויה לתרום משמעותית לעיצוב הגדרת מקצוע העיתונות בעידן האינטרנט, כך ניתן להתייחס לפסיקה (מסמך pdf) של בית המשפט לערעורים בקליפורניה ביום ו'. בית המשפט קבע כי מפעילי יומני רשת, בדומה לעיתונאים רגילים, רשאים לסרב לחשוף את מקורותיהם כאשר הם עוסקים בעבודה עיתונאית.

 

הרכב בן שלושה שופטים הפך על פיה החלטה שהתקבלה בערכאה ראשונה על ידי בית המשפט במחוז סנטה קלרה, לפיה אין לראות בבלוגרים עיתונאים, וקבע כי קבוצה של בלוגרים אינם חייבים להיענות

לדרישת חברת אפל לחשוף את מקורותיהם.

 

ככל הנראה, מדובר בעובד בחברת אפל, שהדליף לבלוגרים פרטים על פרויקט של החברה בתחום המוזיקה הדיגיטלי בשם "אסטרואיד". פרטים אודות המוצר פורסמו במספר בלוגים שעוקבים אחר הפעילות של אפל ומפרסמים חדשות אודות החברה.

 

אפל לא תבעה את הבלוגרים ישירות, אלא ניסתה להוציא צו מניעה נגד ספקי האינטרנט שלהם, על מנת שיחשפו את חילופי הדואר האלקטרוני ביניהם לבין המקור. אך בית המשפט קבע, כי גם תכתובת הדוא"ל של הבלוגרים נהנים מחיסיון מפני ציתות, בדיוק כמו שיחות טלפון או מכתבים. 

 

השופטים ציינו כי אותם חוקים – התיקון הראשון לחוקה האמריקנית וחוק של מדינת קליפורניה שאוסר על ספקי שירות לגלות פרטים - חלים על הבלוגרים, כאשר הם מבצעים עבודה עיתונאית.

 

אפל טענה בתחילה כי אין להכיר בבלוגרים עיתונאים. החברה קבעה כי פרסומים כאלה פוגעים בסודותיה המסחריים. אך בית המשפט צידד בעמדת ארגון זכויות הגולשים EFF, שייצג את הנתבעים, לפיה חברות יכולות להגן על עסקיהן מבלי לדרוש לחשוף את המקורות ששימשו את העיתונאים כמוצא ראשון. 

 

מומחים משפטים סבורים כי מדובר בניצחון חשוב לעיתונות באינטרנט. הפסיקה קובעת למעשה, כי כל אדם עם מחשב וחיבור לאינטרנט יכול להיות עיתונאי.

 

השופטים הגיעו למסקנה כי הבלוגרים,

שפירסמו את המידע, פעלו למעשה כמו עיתונאים ועורכים רגילים – טיפחו מקורות, אספו מידע ופירסמו אותו לאחר בדיקה ברשת.

 

"החוק לחיסיון מקורות מיועד להגן על העיתונאים בתהליך האיסוף וההפצה של המידע, וכך הנתבעים נהגו", נקבע בפסיקה. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פסיקה שמגדירה את גבולות העיתונות בעידן הרשת
מומלצים