שתף קטע נבחר

חרם על "האפרטהייד" של ישראל בבריטניה וקנדה

אחד מאירגוני המורים הגדולים בבריטניה הצביע בעד קריאה לחבריו להטיל חרם על מוסדות השכלה גבוהה בישראל שאינם מתנערים מ"מדיניות האפרטהייד". גם ארגון עובדים קנדי המייצג 200 אלף חברים תמך באופן סוחף בחרם על ישראל, וקרא להתמיד בו כדי לאכוף את זכויות הפלסטינים, לרבות זכות שיבת הפליטים

ההתאחדות הלאומית של מורי ההשכלה הגבוהה, ארגון מרצים מהגדולים בבריטניה המאגד כ-67 אלף חברים, אימץ היום (ב') ברוב קולות החלטה הקוראת לחבריה להחרים מוסדות השכלה גבוהה בישראל שאינם מתנערים מ"מדיניות האפרטהייד".

 

בפתח הכינוס השנתי של חברי הארגון בבלקפול הועלתה הצעת החרם להצבעה והתקבלה ברוב של 106 קולות, 71 מתנגדים ו-21 נמנעים.

 

דובר הארגון, טרוור פיליפס, אמר ל-ynet כי הארגון לא קיבל החלטה להטיל חרם על ישראל, אלא רק המליץ לחבריו לקבל החלטה כזו באופן אישי. ההערכה היא שנוכח התהודה הבינלאומית לה זכתה הצעת החרם, החליט הארגון לרכך מעט את נוסח ההחלטה כדי להצטייר כמי שאינו כופה על חבריו חרם אלא רק קורא להם לקבל החלטה אישית על פי צו מצפונם.

 

פיליפס הוסיף ואמר שהוא אינו סבור שהארגון בו הוא חבר גזעני, ולדעתו זה עלבון לחשוב כך רק בגלל שהארגון מבקר את מדיניות ממשלת ישראל.

 

בתוך כך, עלתה בכינוס הצעה דחופה לסדר היום בה מגנה הארגון את החלטה האיחוד האירופי וארה"ב לעצור את הזרמת הכספים למוסדות הפלסטינים בעקבות עליית החמאס לשלטון, וקורא להרתם לסיוע לאונברסיטאות הפלסטיניות.

 

המהלך הנוכחי פתח מחדש חזית מאבק בה היה מעורב אירגון מורים בריטי אחר, שפעל אשתקד להטלת חרם אקדמי על אוניברסיטאות חיפה ובר אילן. בתגובה לפניה של ארגונים פלסטיניים, תמכה התאחדות מורי האוניברסיטאות הבריטית באפריל 2005 בהטלת חרם על שני המוסדות, ואי שיתופם בכינוסים ומחקרים בהם נוטלים חלק מוסדות לימוד בריטיים.

 

כעבור כחודש, לאחר מסע שתדלנות רחב מצד גורמים ישראלים, הצביעה ההתאחדות על ביטול החרם. אגב, מיד לאחר הכינוס בבלקפול, צפויים שני ארגוני המורים הבריטיים להתאחד לגוף אחד.

 

בכינוס בבלקפול הועלו שתי הצעות להצבעה. האחת קוראת "להמשיך לסייע, להגן ולתמוך במכללות ואוניברסיטאות פלסטיניות נוכח ההתקפות המתמשכות מצד ממשלת ישראל, ולשמר את הקשר עם ממשלת הרשות הפלסטינית כדי להדגיש את התמיכה בה". ההצעה הזו מאשימה גם את בריטניה בהטיה שערורייתית נגד חמאס.

 

ההצעה השניה קוראת להחיות מחדש את הצעת החרם מהשנה שעברה, ומזכירה את "המשך מדיניות האפרטהייד של ישראל, לרבות הקמת חומת ההפרדה ונוהלים מפלים בתחום החינוך". ההצעה "מזמינה את חברי הארגון לשקול את התנהלותם כדי להבטיח שיוויון ואי-אפליה בקשרים האקדמיים עם מוסדות או גורמים ישראליים, ולשקול חרם כלפי אלה שאינם מרחיקים את עצמם באופן פומבי ממדיניות שכזו".

 

וגם בקנדה מחרימים את ישראל

 

בתוך כך, מחוז אונטריו של איגוד העובדים הגדול ביותר בקנדה, המייצג כ-200 אלף עובדי ציבור ממגזרים שונים, החליט לתמוך בחרם בינלאומי המתגבש נגד ישראל בגין היחס שלה לפלסטינים.

 

בכינוס שהתקיים באוטווה בסוף השבוע הצביעו נציגי האיגוד (CUPE) ברוב סוחף לתמוך בקמפיין הבינלאומי הקורא לחרם על ישראל עד שתשנה את מדיניותה ותכיר בזכויות הפלסטינים להגדרה עצמית. במזכר שפירסמו כינו אנשי האיגוד את גדר ההפרדה "חומת אפרטהייד", וגינו את המשך הקמתה כמהלך המנוגד לחוק הבינלאומי.

 

"חרם, משיכת השקעות וסנקציות הצליחו לסיים את משטר האפרטהייד בדרום אפריקה. אנו מאמינים שאסטרטגיה דומה תעבוד כדי לאכוף את כיבוד זכויות הפלסטינים, לרבות זכותם של הפליטים לחזור לבתיהם ולרכושם", אמרה קתרין נסטובסקי, יושבת ראש ועדת הסולידריות הבינלאומית של CUPE.

 

הקמפיין הבינלאומי החל ביולי אשתקד וזכה לתמיכה של ארגוני כנסיות רבים בצפון אמריקה, 20 ארגונים מקוויבק שבקנדה וקבוצות שונות.


פורסם לראשונה 29/05/2006 13:15

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
ישראל ממשיכה במדיניות אפרטהייד. חומת ההפרדה ב"עוטף ירושלים" (ארכיון)
צילום: איי פי
מומלצים