שתף קטע נבחר

מחקר ישראלי: מה התרופה היעילה לילד עם חום?

נותנים לילד אקמול כשיש לו חום? מחקר ישראלי ממליץ דווקא על נורופן ואדוויל בגלל פחות טעויות במינון. יתרון נוסף: הן מורידות את החום לפרק זמן ארוך יותר. החוקרים ממליצים לרופאים לעודד הורים להשתמש בתרופות אלה

מה אתם נותנים לילד כשהוא מתעורר באמצע הלילה עם חום? אקמול, נורופן, אדוויל, או אולי אקמולי ונורופן לסירוגין. מחקר שבוצע בבית החולים "שערי צדק" בירושלים בדק מהי התרופה שההורים בוחרים לתת והאם הם נותנים לילדיהם את המינון הנכון, או מזדרזים לתת מנה נוספת כדי להאיץ את ירידת החום ועוברים על המינון המותר.

 

המסקנה: "מומלץ יותר להשתמש בתרופות המכילות איבופרופן (נורופן, אדוויל) בגלל שיש בהן פחות טעויות במינון והן מורידות את החום לפרק זמן ממושך יותר", מסבירים עורכי המחקר ד"ר מתי ארליכמן ממחלקת ילדים ב"שערי צדק" ועדי גולדשמיט מבית הספר לרפואה באוניברסיטה העברית בירושלים.

 

כמחצית מהפניות למיון ילדים נעשות כשהילד סובל מחום גבוה. המחקר בדק 290 ילדים הסובלים מחום שהגיעו ל"שערי צדק". לדעת החוקרים, ניתן היה לחסוך חלק גדול מהפניות על ידי מתן מינון מתאים של התרופה שיהיה יעיל דיו כדי להוריד את החום.

 

71 אחוזים מהם טופלו בתרופות המכילות אצטאמינופן (החומר הפעיל באקמול) 16 אחוז טופלו בתרופות המכילות אצטאמינופן (פרצטמול) ואיבופרופן (גם אקמול וגם נורופן או אדוויל), 7 אחוז לא קיבלו כלל טיפול תרופתי ו-6 אחוז בלבד טופלו בתרופות המכילות איבופרופן (נורופן או אדוויל).

 

מינון יתר בשימוש באקמול

 

כשני שלישים מקרב הילדים שטופלו באקמול קיבלו מינון יתר של התרופה, כאשר בקרב 14 אחוזים מינון היתר היה משמעותי. כמחצית (48.7 אחוז) מהילדים שקיבלו נורופן או אדוויל קיבלו מינון יתר של התרופה.

 

"מינון יתר של אצטאמינופן (פרצטמול) עלול לגרום לנזק לכבד, עד כדי הרעלה ואי ספיקת כבד", מסבירה גולדשמיט, "מינון יתר של איבופרופן עלול לגרום לכאבי ראש מאד קשים ולפגיעה בכליות עד כדי אי ספיקת כליות וצורך בדיאליזה".

 

החוקרים ממליצים לצוותי הרפואה המדריכים הורים לילדים עם חום "לעודד שימוש באיבופרופן להורדת חום בילדים. הדבר יכול להפחית את שיעור הטעויות במינון באופן משמעותי, ללא פגיעה ביעילות הורדת החום". המלצה נוספת היא לתת להורים הדרכה מדוייקת לגבי אופן מתן התרופה והמינון ואפילו להדגים להורים כיצד לעשות זאת, כפי שנהוג במתן תרופות אחרות.

 

אחת ההמלצות של החוקרים, שכבר התקבלה היתה לעדכן את עלון התרופה אקמולי כך שיכלול מינון לא רק לפי גיל הילד, אלא גם לפי משקל, כך שהמינון יהיה מדוייק יותר.

 

ואפשר גם לשלב בין שני סוגי התרופות. לדברי ד"ר ארליכמן "אמנם אין מספיק מידע מחקרי על זה, אבל יצאה עבודה אחת שמראה שיש ייתרון במתן תרופות לסירוגין, כאשר חשוב לשמור על המינונים ועל הפרשי הזמן בין המנות".

פורסם לראשונה 08/06/2006 00:15

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
כשני שלישים מקרב הילדים שטופלו באקמול קיבלו מינון יתר של התרופה
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים