שתף קטע נבחר

 

כך תחשבו את כמות השומן היומית לה אתם זקוקים

בואו נכיר במציאות: השומן הוא חלק בלתי נפרד מכל דיאטה שתבחרו. מצד אחד אומרים שדיאטה מאוזנת לאדם בריא יכולה לכלול עד 30 אחוז שומן, מצד שני מציפים אותנו בטבלאות ערכים תזונתיים לכל מוצר שלא ממש מקלות על החישובים בפועל. כך תנהלו "תקציב שומן" ללא חריגות, מבלי לאבד שפיות ולהלך כל היום עם מחשבון, טבלאות וחישובים מייאשים

רוצים להתחיל בדיאטה? חושבים על תזונה לאורח חיים בריא? הטיפ הראשון שתקבלו מכל איש מקצוע המבין בדיאטות יהיה לאכול פחות שומנים ולהגביל את הכמות ל-30 אחוז. הערך 30 אחוז הוא ערך ממוצע בלבד, וכולל את כל סוגי השומן (תזונה נכונה שמה דגש גם בחלוקת ה"תקציב" הכולל בין סוגי השומן ואיכותם. על כך תוכלו לקרוא בכתבה: חייבים שומן בדיאטה: על השומן הטוב, הרע והנורא).

 

בניגוד לאנרגיה המופקת מפחמימות, שמשפיעה על רמת הפעילות שלנו במשך היום, האנרגיה שהגוף מסוגל להפיק מפירוק שומן הינה יחסית קבועה. כמות השומן שנשרפת היא פונקציה של רמת הכושר הגופני, נוכחות מספקת של חמצן בגוף וכמות מספקת של פחמימות בתזונה היומית.

 

כלומר, עבור אנשים עם כושר גופני נמוך, אלו שאינם מתמידים בפעילות אירובית או מעשנים - כל הסיבות הגורמות לצמצום כניסת כניסת החמצן לתאי הגוף, וכאלו שהדיאטה שלהם דלה בפחמימות, עבור כל אלו צריכת השומן צריכה להיות מתחת להמלצות היומיות הרגילות.

 

עם זאת, מדובר בתקציב יומי קשיח: אכילת יתר של שומן לא תאוזן באופן טוטאלי עם אכילה דלת שומן ביום אחר כי תאי השומן אומנם קולטים את כל העודפים אך משחררים אנרגיה באופן מתון ומדוד.

 

גם לא ניתן לאזן אכילת יתר של שומן עם צמצום מרכיב מזון אחר, פחמימות או חלבונים, שכן השומן אינו מהווה אנרגיה זמינה כמו הפחמימות ואינו יכול להוות תחליף לחלבונים. לכן אכילת מרכיב השומן מעבר לתקציב היומי תביא באופן חד משמעי להרחבת תאי השומן - מה שגורם לדבר אותו אנחנו רוצים למנוע - ההשמנה.

 

הצורך המבוקר של אכילת שומן בדיאטה לניהול אורח חיים בריא די ברור, אך תרגום התיאוריה למעשה קצת מורכב.

בארוחה סביב השולחן, כשאוכלים בחוץ סנדוויץ' או מאפה, כל הדברים האלו נשארים ברמת התיאוריה: איך מעריכים מהי כמות השומן בצלחת של ארוחת הצהריים וכמה כל מרכיב בארוחה גורע לנו מהתקציב היומי? היכן בכלל מתחבא השומן ואיך שולפים, רק אותו, ממגוון מאכלים?

 

אפילו מוצרים ארוזים המספקים ערכים תזונתיים נתונים, מצריכים מחשבון ומוטיבציה מוגברת (ומוגזמת) כדי להעריך כמה שומן מסתתר במנת אכילה: פרוסת גבינה צהובה, חופן במבה או כדור גלידה בודד.

 

בקרת תקציב שפויה

 

אז ככה - לא צריך לבדוק את כל המוצרים, רק להיות מודעים לדומיננטיות של המזונות עתירי השומן שנמצאים בתפריט שלכם, וכך עושים את החישוב: 

 

1. נסו להעריך את אחוז קלוריות השומן שאתם מוציאים ביום ע"פ רמת הכושר שלכם והרגלי התזונה. אם אתם פעילים אך לא בכושר גופני מוגבר והתזונה שלכם אינה דלה בפחמימות קבעו את אחוז הקלוריות על 25 אחוז.

 

2. ע"פ כמות הקלוריות המוקצבת לכם ביום (אפשר להעריך דרך הטבלאות), קבעו את סה"כ הקלוריות שניתן לאכול משומן (סה"כ קלוריות X אחוז) וחלוקה של כמות זו ב-9 תיתן את כמות הגרמים המוקצבת של שומן ליום. להקל עליכם מצורפת הטבלה הבאה:


תקציב שומן יומי (גרם)

תקציב שומן יומי (גרם)
כמות קלוריות יומית 30% 25%
1,200 – 1,400 40-47 33-39
1,500 – 1,800 50-60 42-50
1,900 – 2,200 63 -73 53-61
2,300 – 2,700 77-90 64-75
2,800 – 3,000 93-100 77-83

 

3. לצורך פשטות היישום אנו מתמקדים בבקרה של מוצרים עתירי שומן בלבד, ולא לוקחים בחשבון את צריכת השומן המצטבר ממאכלים שאינם עולים על 5% שומן. מדובר בהשפעה של כ-2 גרם שומן לכל 1000 קלוריות נצרכות.

 

4. כמות שומן זו תנחה אתכם לגבי הצריכה של המאכלים עתירי השומן שבתפריטכם. מאחר וגם אם קיימים ערכים, הם לא מתואמים עם תקציב השומן בגרמים. הטבלה הבאה תקל עליכם בהערכת דומיננטיות השומן במאכלים. הטבלה מתייחסת למאכלים עתירי שומן שכיחים במיוחד, לאו דווקא מומלצים בהיבט הבריאותי. ברוב המקרים אנו יודעים שמדובר במוצרים "חריגים" ועתירי שומן אך כשאנו אוכלים אותם, אנו "דוחקים" ממוחנו את משמעות העניין. לכן חשוב גם לדעת את הדומיננטיות שלהם:


כמות השומן במאכלים שונים

כמות השומן במזון שאנו צורכים
מאכל כמות כמות שומן בגר'
נקניקיה 1 בינונית, 75 גרם 12
קבב 2 בינוניים 17
המבורגר 1 קציצה 26
אבוקדו 1/2 בינוני 15
חמאה/ מרגרינה 1 כף 12
חלב 3% 1 כוס, 240 מ"ל 7.5
גבינת שמנת 2 כפות, 30 גרם 10
גבינה קשה: מלוחה, צהובה 1 פרוסה, 30 גרם 8
חמאת בוטנים 2 כפות, 30 גרם 14
מילקשייק 1 כוס, 240 מ"ל 15
גלידה צמחית 1 כדור, 100 מ"ל 14
גלידת שמנת 1 כדור, 100 מ"ל 24
חטיף שוקולד 1 חטיף, 40 גרם 12
בורקס גבינה 1 קטן 13
עוגה בחושה 1 פרוסה, 50 גרם 17
קרואסון 1 קטן 10
סופגניה 1 גדולה 24
צ'יפס בינוני 22
ביסלי 1 חבילה קטנה 12
ופלים / עוגיות סנדוויץ' 3 יחידות, 50 דגרם 15
פופקורן, גרסת קולנוע אריזת קולנוע 25
מיונז 1 כף, 15 גרם 11
ביצה שלמה 1 בינונית 6
פיצוחים: שקדים, אגוזים, בוטנים 100 גרם, ללא קליפה 50-70
גרנולה מנת הגשה 40 גרם 10
רוטב לסלט 1 כף, 15 גרם 7
ממרח חומוס כף עמוסה, 30 גרם 10
ממרח טחינה כף עמוסה, 30 גרם 8
זיתים 10 בינוניים 5
שמן 1 כף, 15 גרם 14

 

5. לא צריך לשנן מספרים, צריך לזכור רק את מידת הדומיננטיות. מעט מוגזם לנהל בכל יום תקציב שומן באופן מדויק ואובססיבי. לא חשוב, למשל, לזכור שבהמבורגר יש 26 גרם שומן, ובסופגנייה יש רק 24. צריך רק לדעת ששני מאכלים אלו, למשל, עדיף לאכלם רק במקרים מיוחדים. מטרת הנתונים שהובאו כאן - לתת לכם כלים נוחים לבקרה.

 

ידע, הבנה וגישה שפויה - הם שם המשחק

 

צריך לדעת מהם המאכלים עתירי השומן, להבין שהמבורגר או קבב בתפריט "תופסים" כחצי מתקציה השומן היומי שלכם, או ששתי כוסות חלב, שהוא "רק" 3% שומן אינם זניחים בתרומת השומן שלהם, ולהשתמש בידע ובהבנה באופן שפוי שאינו פוגע באיכות החיים. יישום של הידע תוך כדי גישה ריאלית, יאפשר לסלול את הדרך לאורח חיים בריא ונכון.

 

  • הכותבת הינה מהנדסת ויועצת בנושאי תזונה, עיצוב וחיטוב. לאתר הבית של אוסנת הראל - לחצו כאן 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
המבורגר. אחד קטן כזה לוקח לכם חצי מתקציב השומן היומי
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מומלצים