שתף קטע נבחר

דיווח: ארה"ב קבעה דד-ליין לאיראן - 29 ביוני

גורמים בוושינגטון מספרים כי ארה"ב העניקה לאיראן עוד 15 יום להשיב להצעת חמש חברות מועצת הביטחון. הממשל האמריקני החליט שלא להמתין והכריז על חרם כלכלי על כמה חברות המספקות לאיראן ציוד וטכנולגיות בתחום הגרעין

ארה"ב העניקה לאיראן זמן עד סוף החודש להשיב להצעה שהוגשה לה על ידי החברות הקבועות במועצת הביטחון של האו"ם וגרמניה, לקיים משא ומתן ישיר. גורמים בוושינגטון אמרו הלילה (ד') ל-ynet כי הממשל האמריקני קבע את הדד-ליין ל-29 ביוני, אז יתכנסו שרי החוץ של שמונה המדינות המתועשות (G8), כהכנה לקראת פגישת מנהיגי המעצמות בחודש הבא.

 

אולם הממשל האמריקני החליט שלא להמתין לתשובה האיראנית. הבית הלבן נקט בסדרה של צעדים, שמטרתם לבודד ולהחרים כלכלית חברות, המספקות לאיראן ציוד וטכנולוגיות בתחום הגרעין והטילים.

 

משרד האוצר האמריקני הכריז אמש על בידוד כלכלי של ארבע חברות סיניות וחברה אמריקנית העוסקות בסחר עם איראן, שנועד לשפר את יכולת הטילים לשיגור נשק להשמדה המונית.

 

"החברות שעלו על הכוונת היום סיפקו לאיראן ציוד הקשור לטילים ולשימוש כפול", אמר תת שר האוצר האמריקני, סטיוארט לוי, האחראי על המאמץ הכלכלי נגד הטרור העולמי בממשל. "ממשלות ברחבי העולם הוזהרו לנקוט בצעדים הנדרשים להבטיח שהחברות והמוסדות הפיננסיים שלהן אינם מסייעים לפעילות הנשק להשמדה המונית של איראן".

 

החברות שהוכרזו הלילה כמוקצות הן: בייג'ין עלית טכנולוגיות (ALCO), לימט אקונומיק את טרייד (CGWIC), צ'יינה גרייט וול אינדסטרי וצ'יינה נשיונל פריסישן משינארי (CPMIEC) ומשרד אמריקני המייצג חברה סינית בקליפורניה.

 

לטענת הממשל האמריקני, החברות הסיניות סיפקו או התכוונו לספק חומרים, טכנולוגיות ותמיכה בסחורות ושירותים לתעשיות החלל של איראן. מדובר בתעשיות המסונפות למשרד ההגנה האיראני ולמערך הלוגיסטי של הצבא, המנהל והמתאם של תוכנית הטילים של האומה האיסלאמית.

 

בארה"ב סבורים כי החברות סייעו בעבודתם לתעשיות הביטחוניות באיראן, בהן "שאדיד באקרי", המייצרת את טילי פטיה-110, המגיעים לטווח של כ-200 קילומטרים, וטילי פג'אר המגיעים לטווח של כ-100-40 קילומטרים. שני הטילים הללו מסוגלים לשאת בין היתר ראשי חץ כימים. כמו כן, החברה אחראית לתוכנית טילים בליסטיים, שבמסגרתה פותח השיהאב-3.

 

ממשלת ארה"ב הטילה בעבר סנקציות על ארבע החברות הסיניות הללו. בשנת 2004 הטילה עליהם מחלקת המדינה האמריקנית סנקציות עקב העברת ציוד וטכנולוגיות לאיראן. עם זאת, אלה המשיכו בשנה האחרונה לצפצף על החרם האמריקני.

 

נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, הוציא צו מיוחד ביוני 2005 במסגרת מלחמתו בהפצת נשק להשמדה המונית. הצו הנשיאותי מאפשר לאכוף סנקציות כלכליות קשות, לא רק על מדינות הפועלות לפתח נשק גרעיני, אלא גם על אנשים וחברות המסייעות למדינות סוררות.

 

בשנה שעברה הכניס הנשיא בוש לרשימת החרם שמונה חברות הפועלות בצפון קוריאה, איראן וסוריה, בשל תמיכתן בהפצת נשק להשמדה המונית. הצו הנשיאותי מאפשר למשרד האוצר האמריקני לצרף גופים נוספים לחרם הכלכלי, תוך התייעצות עם מחלקת המדינה והתובע הכללי.

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחמדי-נג'אד. יאלץ להחליט החודש
אחמדי-נג'אד. יאלץ להחליט החודש
צילום: איי אף פי
בוש. לא מחכה לאיראן
בוש. לא מחכה לאיראן
צילום: איי אף פי
מומלצים