שתף קטע נבחר

שינוי חוק פינוי-פיצוי? הממשלה רוצה אבל חוששת

בדיון שנערך בוועדת הכספים של הכנסת אמר מנכ"ל משרד ראש הממשלה כי "הממשלה רוצה לשנות את החוק, אך אם ישולבו בו שינויים הדבר יהיה עבורנו אסון". באוצר גילו שעלות ההתנתקות מרצועת עזה הגיעה ל-9 מיליארד שקלים

מנכ"ל משרד ראש הממשלה, רענן דינור, גילה היום (ד') בישיבת ועדת הכספים, שהממשלה חוששת מהבאת תיקוני חקיקה לחוק "פינוי פיצוי", לאישור הכנסת עבור פתרון מצוקות מפוני גוש קטיף. לדבריו, החשש נובע משאיפתם של חברי כנסת, מימין ומשמאל, לכפות שינויים, בהתאם להשקפותיהם. "במקרה שישולבו בחוק השינויים של חברי הכנסת תיאלץ הממשלה למשוך חזרה את תיקוני החקיקה - וזה יהיה עבורנו אסון גדול, כי נישאר חסרי אונים מול מצוקות המפונים", הבהיר המנכ"ל.

 

ועדת הכספים קיימה ישיבת מעקב אחר מצוקותיהם של מפוני גוש קטיף ואחר יישומו של חוק "פינוי פיצוי", ביוזמתו של יו"ר הוועדה, חבר הכנסת יעקב ליצמן. סגן הממונה על התקציבים באוצר, הראל בלינדה, גילה לראשונה, כי "עד היום הגיעה כבר עלות ההתנתקות לסך של תשעה מיליארד שקלים עבור הוצאות הפינוי". לדבריו, הסכום כולל גם הוצאות לפיצויים,  הוצאות עבור צעדי ביטחון שנעשו במסגרת מהלך ההתנתקות וכן עבור שלבים שונים של שיפור דיור ותעסוקה.

 

"הסכום עבור ההוצאות הללו הולך וגדל", אמר בלינדה. הוא דחה, בתשובה לשאלה, את המגמה להביא לאישור הכנסת תיקוני חקיקה וציין, כי "בעיקרון, אנחנו לא בעד שינויי החוק. לדעתנו, ניתן לפתור את רוב הבעיות בתוך החוק". בסיום דבריו הודה נציג האוצר, כי בתחום התעסוקה "קיימת בעייה אמיתית עד כדי תחושה של פצצת זמן - ואנו מחפשים דרכים לסייע, במסגרת החוק הקיים".

 

בשיא: פעלנו לטובת המפונים

 

במרכז ישיבת הוועדה נשמעה סקירתו של ראש מינהלת סל"ע, יונתן בשיא, הפורש מתפקידו בסוף החודש. "אנחנו מרגישים בהחלט, בתום עשרה חודשים מההתנתקות, שפעלנו לטובת המפונים. אמנם, יכולות להיות נגדנו טענות, על הקצב לדוגמא. אך, משרד השיכון לקח על עצמו המצאת פתרונות לכל בעיית הדיור עבור המפונים שרובם גרים עדיין בדיור זמני. גם בתחום הענקת הפיצויים למפונים, הרי מתוך 1,878 תביעות קיבלו 1,145 מפונים 100% מהפיצוי המגיע להם. עוד 675 מפונים קיבלו 75% מהפיצוי המגיע להם ורק כ-70 מפונים קיבלו מקדמות ראשונות בלבד. אנו חשים בנושא הפיצויים שהצלחנו לפעול ולהגיע למצב סביר. לא נמצאו משפחות שסירבו לקחת פיצוי", פירט בשיא.

 

יחד עם זאת, הבהיר ראש המינהלת הפורש, כי בתחום התעסוקה "אנחנו מרגישים פחות טוב. זאת, בגלל שקיימת בעייה גדולה גם לגבי עסקים שאינם בתחום החקלאות וגם בתחום העסקים החקלאיים. עד היום הוגשו 276 תביעות בגין עסקים וניתנה החלטה סופית רק לגבי 105 תביעות. כלומר, רק לגבי 40%. ב- 125 תביעות ניתנו מקדמות גדולות כדי שיוכלו להמשיך בעסקים. אולם, אם בתחום עסקים שאינם חקלאיים טיפלנו במינהלת סל"ע, ברוב הגדול - כ-200 פניות - הרי המצב שונה לחלוטין ובתחום העסקים החקלאיים טופלו עד עתה רק ב-77 פניות של מפונים. בסך הכל היו בגוש קטיף למעלה מ-400 חקלאים, אך הוגשו רק 77 תביעות לפיצויים", מסר בשיא. לסיום, הודיע בשיא כי הוא פורש בסוף חודש זה ואת מקומו תמלא צביה שמעון.

 

אחדים מהמפונים השמיעו תלונות קשות בתחומי הדיור, התעסוקה והחינוך. גם חברי הכנסת הצביעו על קשיים גדולים שהתעוררו מאז הפינוי. חלק מהם תבעו לבצע שינויי חקיקה, אך כאמור הדגיש מנכ"ל משרד ראש הממשלה שקיים חשש מלהביא את תיקוני החקיקה לכנסת. "רק אם נדע למצוא שחברי הכנסת מבינים היטב את מהות תיקוני החקיקה - נלך למהלך הזה", הסביר דינור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חושש. דינור
צילום: אלכס קולומיסקי
פורש. בשיא
צילום: אלכס קולומיסקי
צילום: יהדות התורה
כינס. ליצמן
צילום: יהדות התורה
צילום: צפריר אביוב
9 מיליארד. עלות ההתנתקות (ארכיון)
צילום: צפריר אביוב
מומלצים