שתף קטע נבחר

אולמרט: "תוכנית ההתכנסות היא בלתי נמנעת"

ראש הממשלה שוחח עם כתבים בתום ביקורו בפריז וסיפר בשביעות רצון גדולה על הפגישה עם עמיתו הצרפתי. "תוכנית ההתכנסות בלתי ניתנת לעצירה", הבהיר. "השאלה היחידה שנותרה היא אם היא תתקיים במסגרת משא ומתן". אולמרט סיכם בשביעות רצון גם את מסעותיו בוושינגטון, עמאן שארם ולונדון: "במידה ואני יכול להתבסס על הפגישות שערכתי עם מנהיגי העולם בשבועות האחרונים - ההתכנסות בלתי נמנעת"

"תוכנית ההתכנסות היא בלתי נמנעת. השאלה היחידה שנותרה היא האם היא תתקיים במסגרת משא ומתן אם לאו" - כך אמר אחר הצהריים (יום ד') ראש הממשלה, אהוד אולמרט, לאחר פגישתו עם נשיא צרפת, ז'אק שיראק. אולמרט אמר את הדברים בתשובה לשאלת כתב ynet, וציין כי הוא מעודד מהפגישה שקיים עם הנשיא הצרפתי. "הייתה פגישה על הכיפאק", הוסיף אולמרט - והחמיא לנשיא שיראק.

 

בתשובה לשאלה האם אבו מאזן הוא פרטנר אפשרי, ענה ראש הממשלה כי "חובת ההוכחה חלה עליו - קרי עמידה בתנאי הקהילה הבינלאומית".


החמיא לעמיתו הצרפתי. אולמרט עם שיראק (צילום: אבי אוחיון, לע"מ)

 

במשך כשעה נועדו שני המנהיגים בארמון האליזה. בהצהרה משותפת לפני פגישתם, מול התקשורת בחצר הארמון, הקפיד ראש הממשלה שלא להזכיר את ה"התכנסות", ולא בכדי: עד כה הביע הממשל הצרפתי התנגדות תקיפה למדי לצעדים חד-צדדיים מצדה של ישראל, והתקשורת המקומית מתחה ביקורת על האפשרות שאלו יתבצעו. אלא שלאחר הפגישה נדמה היה כי אולמרט סבור אחרת.

 

אולמרט הסביר מדוע ההתכנסות לא עלתה בהצהרות המשותפות: "אני חשבתי שזו לא ההזדמנות והמקום לעשות פרזנטציה של תוכנית ההתכנסות, אבל אני יכולה לומר לכם שתוכניותיי הוצגו בפני הנשיא במלואן. אני יוצא מעודד מאוד מהפגישה ומרוצה מאוד מההבנות. למשל בעניין התנאים של הקוורטט. כשהתחלתי לדבר עליהם קטע אותי הנשיא ואמר: 'תשמע טוב, התנאים האלה בכלל אינם נתונים לוויכוח, אין מה לדבר על כך'".

  

בנימה אישית יותר סיפר: "באתי היום לבן אדם שהיה נחמד בצורה מרגשת, אישי מאוד, סבלני מאוד. הייתה פגישה מרגשת. הפגישה התגלגלה כך שהפכה לחובקת עולם, מדובר באיש רב ניסיון והיה מעניין ביותר לשמוע את ניתוחיו ואת המשמעויות ההיסטוריות. בעניין הסורי והלבנוני יש בינינו הסכמה מלאה. אמרתי לו, 'כבוד הנשיא, אני לא יכולתי לנתח זאת יותר טוב'".

 

הסיכול הממוקד לא עלה בביקור

 

אולמרט התבקש לסכם את נושאי השיחה ואמר שעלו בה שלושה נושאים מרכזיים - הראשון בהם הוא שרצוי ועדיף לנהל משא ומתן, השני הוא המצב הפנימי הקשה ומעורר הדאגה ברשות הפלסטינית והשלישי הוא ההתכנסות.

 

בתשובה לשאלת ynet כיצד התקדמה תוכנית ההתכנסות בעקבות חמשת מפגשיו עם המנהיגים בוש, מובראק, בלייר עבדאללה ושיראק, ענה אולמרט כי "בעקבות המפגשים האלה אני אומר היום בצורה הכי ברורה: תוכנית ההתכנסות היא בלתי ניתנת לעצירה, אם במשא ומתן עם פלסטינים ואם לאו". אולמרט חזר והדגיש בתדרוך כי עיקרי התוכנית הם הנכונות לוותר על נוכחות בחלק רב מהשטחים, התכנסות לגושים וחזרת חלק מהמתיישבים לתחומי הקו הירוק, גבול ביטחון למדינת ישראל ומדינה פלסטינית שתחיה בשלום לצד מדינת ישראל. הוא הדגיש כי "התוכנית הזאת או שתוגשם במשא ומתן עם גורם פלסטיני ומתוך הידברות עם מנהיגי ארצות הברית, אירופה והעולם - או שהיא תבוצע, מתוך הבנת הקשיים, על ידינו. כל זאת במידה ואני יכול להתבסס על הפגישות שערכתי עם מנהיגי העולם בשבועות האחרונים - ההתכנסות בלתי נמנעת".



 

ראש הממשלה התייחס בדבריו גם למדיניות הסיכול הממוקד, שעלתה לכותרות אתמול בשל הפגיעה באזרחים. לדבריו, הנושא לא עלה בביקוריו בבריטניה ובצרפת. עם זאת הבהיר כי כל מי שמעורב ברצף תכנון הפיגועים - בתלות בכך שפגיעה בו תסכל את הפיגוע - יהיה כלול ברשימת החיסול.

 

באשר לסיוע ההומניטרי לפלסטינים אמר ראש הממשלה: "אין שום משבר הומניטרי ברצועת עזה. אני עומד מאחורי כל מילה שאני אומר. אין שום בעיה של מזון. אבל, יש ניסיון ליצור באופן מלאכותי אווירה של משבר, אולי יש משבר כלכלי ותו לא".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
תוכנית בלתי נמנעת. אולמרט ושיראק
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
חובת ההוכחה עליו. אבו מאזן
צילום: איי אף פי
מומלצים