שתף קטע נבחר

המחשב מג'עג'ע? כך תאיצו אותו

המחשב איטי להרגיז וחורק בעליות? אוסף טיפים לניקוי, ריענון וזריקת מרץ למחשב הישן. כך תסלקו קבצים מיותרים, תיפטרו מתוכנות זוללות זיכרון, תוסיפו אדרנלין ותשפרו ביצועים

קניתם מחשב, השתמשתם בו שנה-שנתיים ופתאום הוא נראה לכם איטי מדי. מה זה איטי, זוחל. אז מה לעשות? לקנות מחשב חדש? מוקדם מדי. לשדרג? אולי, אבל יש פתרון נוסף, שלא יעלה לכם גרוש.

 

לעיתים קרובות הסיבה לכך שהמחשב איטי ו"עייף" לא קשורה לגילו אלא לחוסר תחזוקה. תחשבו על המחשב שלכם כמו על מכונית ישנה: קצת טיפוח פה, כמה טיפות שמן שם, והוא ידהר כמקודם.

 

בניגוד למה שמקובל לחשוב, הסיבות הנפוצות לביצועי מחשב גרועים לא קשורות לחומרה אלא דווקא לתוכנה. זה לא סוד, שמערכות ההפעלה של מייקרוסופט לא תמיד עושות עבודה מושלמת. לפעמים בגלל שהן לא מספיק טובות, אבל לעיתים קרובות בגלל שברירות המחדל שלהן לא מתאימות כדי להפיק את המקסימום מהמחשב.

 

פח זבל

 

התקנה של תוכנות עודפות, ריבוי יישומים הרצים ברקע, דיסק מבולגן, קבצי מערכת מנופחים, הגדרות שגויות – כל אלה מעמיסים על המחשב עבודה מיותרת. בעידן האינטרנט המהיר, המחשב שלכם עלול גם להפוך לפח זבל בלי שאפילו תרגישו: מטמון הדפדפן, למשל, מאחסן כמויות עצומות של קבצים זמניים. תוכנות ריגול וטפילים אחרים נדבקים למחשב שלכם, מבזבזים רוחב פס, זמן מעבד ושטח דיסק.

 

לכאורה, תרופת הפלא לרוב הבעיות האלו היא פירמוט והתקנה מחדש של מערכת ההפעלה. מעשית, התהליך המפרך הזה אכן פותר חלק גדול מהבעיות, אבל זהו פתרון זמני, שלא יכול להחליף תחזוקה שוטפת של המחשב וסילוק הגורמים המטרידים שפוגעים בביצועיו.

 

אם אתם משתמשים קצת יותר מנוסים, הטיפים שלנו יהיו פשוטים מאוד לביצוע עבורכם. אם אתם מיומנים פחות, רצוי לבצע אותם בליווי מישהו שמבין יותר מכם.

 

ראשית, לפני שנמשיך הלאה, עליכם לבטח את עצמכם מפני הגרוע מכל: אובדן המידע שלכם. הצעד הראשון הוא להבטיח שהמחשב עובד בצורה תקינה כדי שלא תגרמו לו נזק בפעולות שתעשו.

 

לכן, הקפידו לבדוק אותו באמצעות תוכנת אנטי וירוס מעודכנת, ואז בצעו בדיקה למערכת הקבצים באמצעות תוכנת הבדיקה ScanDisk (בתפריט "התחל" + "תוכנות" + "עזרים" + "כלי מערכת").

 

השלב הבא, שלב חשוב לא פחות שאסור לוותר עליו, הוא לגבות את כל הקבצים שלכם. כשהמחשב שלכם בדוק ומגוּבה, אפשר להתחיל.

 

ניקוי הדיסק הקשיח

 

במחשב ממוצע, בין שליש למחצית מתוכן הדיסק הקשיח הם קבצים מיותרים

. כשלעצמם, הקבצים האלה לא פוגעים בתפקוד המחשב. אבל עודף קבצים, במיוחד אם הם מפוצלים ומפוזרים על פני הדיסק, יפגע בביצועים.

 

Windows מגיעה עם כלי חביב בשם "ניקוי הדיסק", שיכול לעזור לכם להיפטר מקבצים מיותרים, אבל הוא עושה רק חלק מהעבודה. יש כלים יעילים יותר, שיעזרו לכם לזהות קבצים ישנים, כפולים או מיותרים, ולהסיר אותם מהמחשב. תוכנות מוצלחות מהסוג הזה הן System Cleaner WinSysClean ו- Windows Washer, שאותן תוכלו להוריד מכאן.

 

התוכנה החביבה עלינו היא DiskState (אשר ניתן להוריד מכאן). אחד היתרונות שלה הוא, שהיא מציעה כלי ויזואלי, שמאפשר לנבור בדיסק ולמצוא איפה מסתתרים קבצים גדולים במיוחד. מעבר לזה, התוכנה הזו והאחרות מציעות כלים כמעט אוטומטיים, שירוקנו מהדיסק שלכם את רוב הזבל.

 

הרבה שטח דיסק יקר מתבזבז גם על מנגנון "שיחזור המערכת" של Windows, שאמור לעזור לכם לשקם את הדיסק מתקלות (אבל לעיתים רחוקות מצליח בזה). אפשר לוותר עליו לגמרי, או להגדיר ל-Windows להשתמש בפחות שטח דיסק בשביל המנגנון הזה. איך? בלוח הבקרה היכנסו לחלון "מערכת" + "שיחזור מערכת" ובצעו את השינויים הדרושים (הכפתור "הגדרות" יספק גישה לשטח הדיסק שמשוריין לשימוש הזה).

 

כדאי להיכנס גם להגדרות המטמון של הדפדפן אקספלורר ("כלים" + "אפשרויות אינטרנט" + "הגדרות") ולהגדיר מחדש את שטח הדיסק המוקצה לקבצי המטמון. 100-200 מ"ב יספיקו. שימו לב: אם מוגדרים במחשב שלכם מספר משתמשים (Users) יש לחזור על הפעולה עבור כל אחד מהם.

 

הסרת תוכנות מיותרות

 

אין כמעט מחשב שלא מותקנות בו תוכנות מיותרות, ובהן כאלה שהתקנתם וסתם שכחתם מקיומן. התוכנות הללו מבזבזות מקום ומעמיסות על קבצי הרישום (שלהם נתייחס בהמשך). לכן, שלב חשוב בשיפור הביצועים הוא לעבור על התוכנות שמותקנות במחשב ולהסיר את המיותרות.

 

אפשר להשתמש לשם כך במנגנוני ההסרה (UnInstall), שהגיעו עם התוכנות

עצמן, או בכלי "הוסף/הסר תוכנות" שבלוח הבקרה של Windows. עוד תוכנה שיכולה לעזור, כאן ובחלק מהמשימות הבאות, היא System Mechanic של חברת איולו (להורדה מכאן).

 

התוכנה הזו תעזור לכם להסיר תוכנות שלא מופיעות בלוח הבקרה ושאין להן מנגנון הסרה משלהן. כדי לעשות זאת התקינו את התוכנה, היכנסו לחלון Clean Uninstall Software + והקליקו על הכפתור Uninstall Program Not Listed (למעלה משמאל).

 

יש תוכנות בהן אולי אתם משתמשים, אך עדיין מאמצות את המחשב שלכם שלא לצורך. אז מה עושים? בוחרים בתוכנות חסכוניות אחרות. אם אתם זקוקים, למשל, לתוכנה גרפית למשימות פשוטות של שינוי גודל, עריכה בסיסית והמרת פורמטים – אז מיותר להשתמש במפלצת כמו פוטושופ. תספיק לכם תוכנה קלה וקומפקטית, כמו IrfanView (להורדה מכאן).

 

במקום להשתמש באקספלורר, תוכלו לנסות את דפדפן הקוד הפתוח פיירפוקס

 (להורדה מכאן). במקום Google Desktop Search , תוכנה תמימה למראה, שבעצם מעמיסה על המחשב הרבה עבודה, נסו להשתמש בתוכנה המצויינת Copernic Agent (להורדה מכאן).

 

דיאטה לאאוטלוק

 

לדואר אלקטרוני, בעיקר אם מנהלים אותו באמצעות אאוטלוק, יש נטייה להצטבר ולהגיע לנפח מפחיד ממש. באאוטלוק, שמנהל את כל ה"פריטים" שלו בקובץ אחד בעל סיומת PST (לרוב הוא מאוחסן בתיקייה בשם Outlook), זה גם מזמין תקלות לא נעימות. מלבד הבזבוז של שטח דיסק, קובץ PST גדול פוגע בביצועי אאוטלוק ובביצועי המחשב כולו.

 

הדבר הכי טוב לעשות הוא לסדר את ההודעות, למחוק את המיותרות ולהעביר

 את הקבצים שצורפו להודעות לתיקיות רגילות בדיסק מבצע חפיף למחשב הקשיח. את הדואר הישן שלכם, שאינכם רוצים למחוק, תוכלו לשמור בקובץ נפרד: צרו באאוטלוק קובץ תיקיות חדש ("קובץ" + "חדש" + "קובץ תיקיות אישיות") והעבירו אליו את ההודעות או את התיקיות בשלמותן.

 

אחרי שאתם מבצעים את השינויים האלה, עליכם לדחוס את קבצי ה-PST: הקליקו על שם התיקייה בחלונית התיקיות (משמאל), בחרו "מתקדם" ואז Compact Now.

 

לפנות מקום בזיכרון

 

חלק מהתוכנות המותקנות מפעילות את עצמן אוטומטית בעת אתחול המחשב. אם מדובר בתוכנת אנטי וירוס או פיירוול, אז זה רצוי וטוב. במקרים אחרים, עדיף לנטרל את התוכנות הללו, שגוזלות זיכרון ומשאבי מערכת שלא לצורך.

 

הכי טוב לחפש את ההגדרה המתאימה בתוכנה עצמה ולנטרל אותה משם. כשזה בלתי אפשרי, מומלץ להשתמש ביישום "כלי שירות לקביעת תצורת המערכת" ("תוכניות" + "הפעלה", ומקלידים msconfig). כלי העזר הזה מספק גישה לכל קבצי המערכת שמבצעים אתחול תוכניות, ובדרך כלל אפשר לאתר בעזרתו בקלות את המיותרות ולנטרל אותן (אבל בזהירות).

 

אם לא עשיתם את זה קודם, כדאי להתקין גם תוכנת אנטי ריגול (Spyware Anti) טובה, כמו AdAware (להורדה מכאן). התוכנה תאתר ותנטרל תוכנות מיותרות ש"נדבקו" אליכם בזמן הגלישה.

 

שולחן עבודה נקי

 

עוד פעולה חשובה שרבים שוכחים לבצע: להרחיק קבצים ותיקיות מיותרים משולחן העבודה. נוח לאחסן שם קבצים, אבל מעבר לנפח מסויים – הקבצים האלה מאריכים את אתחול המחשב ומכבידים על המערכת כולה. הפתרון הפשוט: להעביר קבצים למקומות המתאימים, ולהעביר תיקיות לתוך הדיסק עם קיצורי דרך מתאימים.

 

למתקדמים: אם אתם ממש משקיענים ורוצים לפנות מהזיכרון כל פיסת יישום מיותרת, תוכלו להיכנס ל"מנהל המשימות" (Ctrl+Alt+Del) ולחפש "תהליכים" (Processes) מיותרים. רשימה של כל התהליכים הנפוצים אפשר למצוא בכתובת הזו. Windows מאפשרת לנהל תהליכים מחלון Services (הקישו services.msc ו-Enter משורת הפקודה). אם אינכם בטוחים לגבי תהליך מסויים, העבירו אותו מ-Automatic ל-Manual.

 

עוד מקום שתוכלו לאתר בו יישומונים מיותרים הוא מנהל התוספים של הדפדפן. היכנסו לחלון "כלים" + "אפשרויות אינטרנט", בחרו בלשונית "תוכניות" והקליקו על הכפתור "ניהול הרחבות".

 

איחוי הדיסק

 

אחרי שהורדנו קצת את העומס מהדיסק הקשיח זהו זמן טוב לבצע איחוי

 (דפרגמנטציה). האיחוי יארגן מחדש את הקבצים בדיסק, כך שזמני הקריאה והכתיבה יתקצרו וביצועי המחשב כולו ישתפרו. זוהי פעולת תחזוקה חשובה, שכדאי לבצע לעיתים תכופות (אחת לשבוע עד אחת לחודש, בהתאם לאינטנסיביות של השימוש) ואם לא עשיתם זאת עד עכשיו, זהו זמן טוב להתחיל.

 

תוכלו להשתמש במאחה הדיסק של Windows (בתפריט "התחל" + "עזרים" + "כלי מערכת") או ללכת על כלי צד שלישי יעילים ומקצועיים יותר כמו Diskeeper של Software Executive (להורדה מכאן), או PerfectDisk של ראקסקו (להורדה מכאן). שתיהן ישיגו תוצאות טובות יותר. כך גם מאחה הדיסק המובנה בתוכנת System Mechanic שהוזכרה לעיל.

 

הסרת האפקטים

 

הממשק של Windows XP כולל אפקטים שונים, שאולי משפרים את חוויית השימוש אצל מי שהמחשב שלו מהיר, אבל עלולים לחבל בביצועים כשהמחשב איטי

 למדי. הפתרון הפשוט הוא לוותר על האפקטים האלה.

 

אם המחשב שלכם חדש יחסית, ומצוייד בכרטיס גרפי חזק, אתם יכולים לדלג על השלב הזה. ההשפעה שלו תהיה גדולה בעיקר אם המחשב שלכם ישן יותר, וכל גרם מבוזבז של ביצועים מורגש בו היטב.

 

בצעו קליק ימני על "המחשב שלי", בחרו "מאפיינים" ואז "מתקדם". בחלק "ביצועים" מקליקים על "הגדרות" ונכנסים לכרטסת "אפקטים". כאן תוכלו לבטל את האפקטים לגמרי. מהרשימה בחלונית שבתחתית החלון, תוכלו להפעיל אפקטים שונים באופן סלקטיבי.

 

ניקוי קובצי הרישום

 

מערכת הרישום (Registry) היא אחד ה"חורים השחורים" והנעלמים של Windows. כמעט כל תוכנה שמותקנת על המחשב, וכל שינוי שמתבצע במערכת, מבצעים בקבצי הרישום עדכונים. לעיתים העדכונים הכרחיים, לעיתים מיותרים. יש עדכונים שלא נמחקים גם כשהסרתם תוכנה מסויימת.

 

כתוצאה מכך, קבצי הרישום הולכים ותופחים, ומכבידים על פעולת המחשב. הפתרון

 הוא להריץ תוכנה שמבצעת ניקוי וחידוש אוטומטי של הרישום. יש הרבה תוכנות שיודעות לעשות את זה.

 

אם אתם מעדיפים תוכנה פשוטה וקומפקטית, תוכלו לנסות את Registry Healer (להורדה מכאן). אבל אנחנו ממליצים על System Mechanic. תוכלו להיעזר בה גם כדי להשלים חלק מהפעולות שתיארנו קודם.

 

לסיום, היכנסו למסך Optimize בתוכנה. תמצאו בו כלים נוספים, להאצת חיבור האינטרנט ולשיפור ביצועים כללי של המערכת.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
לנקות את הדיסק הקשיח
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים