שתף קטע נבחר

שדרות: שביתת הרעב הופסקה, היום תיסגר העיר

הנשיא הגיע לביקור הזדהות בשדרות וביקש משובתי הרעב להפסיק את שביתתם. הם נענו והביעו אכזבה מכך שרק ראש הממשלה, אהוד אולמרט, לא טרח לבוא. פלסטינים ירו שתי רקטות קסאם אל אזור הנגב המערבי בשעת הביקור. אישה נפגעה מחרדה. בתום הביקור הודיעה עיריית שדרות כי היום תיסגר העיר ותוחשך בערב

שובתי הרעב בשדרות נענו אמש (יום ב') לבקשת נשיא המדינה, משה קצב, והפסיקו את שביתת הרעב, שבה פתחו לפני עשרה ימים. מנהיג השובתים, אלון דוידי, אמר כי הוא עדיין מאוכזב מכך ש"אדם אחד מפחד לבוא לכאן וזה ראש הממשלה". זמן קצר לאחר הפסקת שביתת הרעב, הודיעה עיריית שדרות על סגירת העיר והחשכת העיר היום.

 

ממש כשהנשיא הגיע לשדרות עם שר הביטחון, עמיר פרץ, נחתו שתי רקטות קסאם בנגב המערבי. אחת הרקטות נחתה ליד היישוב איבים הסמוך לשדרות והשנייה באזור בית העלמין בעיר, שם נפגעה אישה מחרדה. מלבדה לא נמנו נפגעים נוספים ולא נגרם נזק. באוהל שובתי הרעב פרצה מהומה כאשר הגיעו קצב ופרץ. פרץ הודיע: "אין לי כוונה להפוך את האיפוק לתוכנית עבודה. האיפוק עשה את שלו. יש תוקף מוסרי לפעול".  


קצב באוהל המחאה (צילום: אמיר כהן)

 

ראש העיר, אלי מויאל, כינס ישיבה נוספת כדי לדון בפעולות המחאה ובה הוחלט על מאבק שיחל הבוקר. בין היתר ייסגרו כל הכניסות והיציאות מהעיר, הרחובות יוחשכו ב-9 בערב. מאהל המחאה מול ביתו של שר הביטחון יעובה ויקבל סיוע מעיריית שדרות. מויאל אמר כי הפעילות מתבקשת: "אני שומע את הקולות ואני ער להם. יש לנו הרגשה שלא מגינים על התושבים וזה מצב שנמשך כבר חמש שנים וחצי. יותר מ-3,000 רקטות קסאם נחתו.

 

"אנו מבקשים שהממשלה תקיים את חובתה הבסיסית כדי להגן על התושבים. לא הייתי רוצה שהתמונות שיראו הפלסטינים ובעולם הן של תושבים שנוטשים את העיר. אנו רוצים שהעיר תתמלא ולא תינטש. חלק מהפעולות יימשכו בירושלים כולל הפגנות מול הכנסת ובניין הממשלה ופעולות נוספות". שר הביטחון, פרץ, אמר ש"מדובר בפעולות לגיטימיות ואין בהן משום אמירה פוליטית, אלא בנשיאת מסר".  

 

מהומה באוהל המחאה: שבענו הבטחות

 

באוהל המחאה פרצה מהומה כאשר אזרחים שביקשו להביע את דעתם על המצב, ניסו להגיע אל השניים, אך עד מהרה הורחקו על-ידי השוטרים. רק לאחר דקות ארוכות הצליחו הנשיא ושר הביטחון להתיישב על כסאות באוהל. מחוץ לאוהל נשמעו קולות מחאה. ראש העיר ביקש את התושבים לכבד את נשיא המדינה ושר הביטחון ולאפשר להם לומר את דבריהם.   

 

אך התושבים הזועמים שמרו על איפוק לזמן קצר בלבד. כאשר ביקש שר הביטחון לשאת את דבריו, קטעו התושבים את נאומו: "כבר שבענו הבטחות. כבר שנים אנחנו שומעים את אותם דברים". תושבת אחרת אמרה לפרץ בבכי כי הוא ביקר בביתה שנפגע מרקטת קסאם לפני ארבע שנים. "מה יש לך לומר לנו?", אמרה התושבת. שר הביטחון ניסה שוב ושוב לדבר, אך רק לאחר ניסיונות רבים הוא הצליח לומר את דבריו.  

 

כשסיים פרץ לדבר, פרצה שוב מהומה, המאבטחים ואנשי הביטחון התקשו לפלס את דרכו של שר הביטחון למכוניתו. בשלב מסוים הרים פרץ את קולו בכעס כאשר דיבר על תקופות קשות יותר.

 

אלון דוידי אמר ששביתת הרעב נועדה להיאבק בירי הקסאמים ולהבטיח לעיר ביטחון, אך לדבריו הוא עדיין לא קיבל תשובות. "במשך כל הימים הללו ניסינו להעביר מסר לראש הממשלה, ניסינו לדבר איתו, אפילו בטלפון לא הצלחנו. אם הוא פוחד להגיע אלינו, אנחנו נגיע אליו לירושלים. כשראינו שהמצב פה נהיה מסוכן ושובתים התעלפו, חששתי לחיי התושבים פה, ולכן הפסקנו את שביתת הרעב. אבל אנחנו נמשיך את המאבק באוהל המחאה".


פרץ, מויאל וקצב בבניין העירייה  (צילום: אמיר כהן)

 

מי שהגיע לאוהל המחאה כמעט בכל יום, היה בנו של שר הביטחון, אוהד פרץ, שזוכה לאהדה רבה בעיר בשל פעילותו החברתית בעיר. "אני חושב שיש פה אנשים שמצד אחד מחבקים את אבי וסומכים עליו", אמר פרץ הבן. "אבל יש פה גם אנשים שאומרים לו - קבל החלטה, אנחנו רוצים ביטחון. זה בהחלט נורמלי ולגיטימי. אני מכיר את תושבי שדרות, חלקם אומרים לי בשקט שהם סומכים על אבא שלי, יותר מאשר על כל שר ביטחון אחר שהיה לפניו. אני חושב שהדברים שהם אומרים פה מופנים אליו מפני שהם רואים בו את הכתובת. אני מקווה שהפתרון שאליו הוא יגיע בסופו של דבר, יהיה הפתרון הטוב ביותר לכל הצדדים".

 

"עושים הכל שירי הקסאם ייפסק"

 

קצב ופרץ הגיעו מוקדם יותר אתמול ללשכת ראש העיר, אלי מויאל. קצב אמר כי מבחינת ישראל, "המנהיגות הפלסטינית נושאת באחריות ישירה. לא נבחן כל טיל קסאם, לאיזו מפלגה הוא שייך, לא צריך לבחון כתובת של כל טיל, יש מנהיגות לפלסטינים, יש יו"ר לפלסטינים, יש רשות ופרלמנט, וכולם נושאים באחריות. מאז ההתנתקות יש לגיטימיות לפעילות צבאית שנועדה לסכל את הפעילות שלהם".

 

עמיר פרץ אמר שהוא עושה את כל הפעולות כדי שהירי ייפסק באופן מוחלט. לדבריו, העביר מסר תקיף לראשי הארגונים באמצעות גורמים מסוימים "ואכן הירי הופסק". עם זאת, פרץ הוסיף שיש גורמים מסוימים שמנסים להצית את האש כולה. "ניערך לטיפול חד-משמעי ומאוד חזק. אני מציע באופן שלא משתמע לשתי פנים ושאף אחד לא יטעה בי, דווקא משום שאני איש של שלום, יש לי תוקף מוסרי לפעול".

 

פרץ אמר בטון תקיף: "יש לנו תשובות ואנחנו איננו מוכנים להתמהמה. לא ניקח שום סיכון של ילד בשדרות או בסביבה. אני מקווה מאוד שבתוך ימים יהיה שינוי בכל ארגוני הטרור וכולם יבינו שהם צריכים לנצור את האש ולשמור על עצמם, כי לא ניתן לאיש להרגיש לא בטוח. הארגונים הגדולים נצרו את האש, אבל גם הם אחראים ואין יותר הבחנה בין הארגונים, זה המסר מכאן. שישמעו זאת כל ראשי הארגונים, לא נעשה הבחנה בין ארגון לארגון, כולם יהיו אחראים".

  

בכניסה לעירייה פגשה אותם ענת שבירו (47), תושבת העיר, שקבלה בפניהם על מצב הביטחון ובעיקר על מצבה הכלכלי, "אני לא יכולה לעשות בר מצווה לבני", אמרה בהתרגשות. השניים הבטיחו לסייע לה.


פורסם לראשונה 19/06/2006 16:37

 

בהכנת הידיעה השתתף אילן מרסיאנו
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
קצב. ביקור הזדהות
צילום: גיל יוחנן
צילום: איי אף פי
פגישה עם מויאל
צילום: איי אף פי
צילום: אמיר כהן
מחבקים את אבא. אוהד פרץ
צילום: אמיר כהן
צילום: עופר עמרם
ילדי העיר ביום כיף
צילום: עופר עמרם
מומלצים