שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות
    משמש - מהר לפני שיגמר
    עונתו בהולה וחמקמקה, ולכן נוהגים כבר שנים לשמר אותו במגוון דרכים: ריבות, קינוחים, רטבים, משקאות אלכוהוליים ועוד. שיר הלל לפרי הכי כתום של הקיץ

    "בוקרה פיל מישמיש" היו זועקים הקוטפים הבדואים ביומו הראשון של קטיף המשמש וידעו למה. המשמש, בניגוד לרוב הפירות הנשירים המבשילים לאיטם, יבשיל כולו בבת אחת, בהתפרצות מעוררת הערצה, ולכן הקטיף חייב להיות מרוכז מאוד. חלקת משמש תיקטף כולה במקרה הטוב לאורך 15 יום, שרב כבד עלול לרכך יבול של עונה שלמה ומגדלי הפרי ההפכפך עלולים להפסיד את יבולם השנתי.

     

    המשמש מוכר בצפון מזרח סין מאז ומעולם. משם נדד בעזרת הרומאים אל אירופה, ואז בתיווכם של האנגלים הגיע ליבשת אמריקה, שם קצר המשמש תשואות רבות הן בזכות טעמו והן בזכות היותו פרי קל לגידול, שכן הוא מצליח לשרוד גם במדינות בהן הטמפרטורות צונחות הרבה מתחת לאפס.

     

    למרות פלאי הטכנולוגיה וההנדסה, לא הצליחו עדיין להאריך את עונתו של הפרי הכתום, ולכן, עד היום, נוהגים להכין מהמשמש אינסוף מאכלים לשימור: ריבות, סירופים, רטבים, אלכוהול ועוד. גם לגרעיניו, הגוגואים, שימושים רבים מעבר להטלתם אל תוך גומחות באדמה: בעבר שימשו הגוגואים המרירים להכנת ציאניד לצורך הרעלת אויבים. באירופה, נהגו להכין מהגרעינים שמן להגברת החשק המיני, ויש מי שמוסיפים אותם, מפוצחים, לתוך תערובת ריבת המשמשים הכתומה.

     

    סבתי, מלכה, הייתה מעריצה מושבעת של הפרי האצילי והקפידה לשמור על יחסים אדוקים עם מגדליו באזור, לטובת שאריות הקטיף ובעיקר בשביל הפירות

    הרכים הפסולים לשיווק אך מושלמים ליצירת ריבה. כל בלבוסטע ממוצעת יודעת, שלריבה משתמשים בפירות הבשלים ביותר, רגע לפני הריקבון. שתי הריבות החשובות ביותר הן משמש ושזיף, אשר יעשירו עוגות במשך כל עונת החורף. שכנות רציניות במיוחד היו משקיעות ומכינות גם לדר (וכן, אפשר להכין גם בבית) שיש לו נטייה מדהימה להשתלט על החיים. מתחילים במשמש טחון אותו מבשלים על אש קטנה, משם יוצקים את העיסה למגשים לייבוש. כל המטבח עמוס למשך היום ולאחר מכן, למשך יומיים, המרפסת תפוסה לייבוש רציני של שרב ישראלי ובסוף עוברים לחבל הכביסה. סבתי הייתה מביטה על חבלי הכביסה העמוסים בלדר של שכנותיה ברחמים ואומרת: "ניר'לה, בחיים צריך פרופורציה".

     

    משמשים בשטרויזל

     

    המרכיבים:

    לשטרויזל:

    100 גרם חמאה

    1 כוס קמח

    1/2 כוס סוכר

    50 גרם פקאן

    משמשים:

    1 ק"ג משמשים

    50 גרם חמאה

    4 כפות סוכר

    1/2 כפית פלפל שחור טחון דק

    1/4 כפית הל טחון

     

    אופן ההכנה:

    1. במעבד מזון מרסקים את חומרי השטרויזל עד לקבלת פירורים. עוטפים בניילון ומקפיאים כרבע שעה.
    2. במחבת ממיסים חמאה, מטגנים את חצאי המשמש כדקה, מוסיפים סוכר ומטגנים כשלוש דקות נוספות, מתבלים בפלפל והל.
    3. מעבירים משמשים לתבנית פיירקס, מגרדים מעל את השטרויזל ואופים ב-180 מעלות עד שהציפוי מזהיב.

     

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים