שתף קטע נבחר

תחילתה של ידידות מופלאה

נציב הקולנוע הירדני, הנחשב לאחד המקורבים למלך עבדאללה, הגיע לת"א לקדם שיתופי פעולה מקצועיים עם יוצרים ישראלים. 56 שנה אחרי שאביו, גנרל פאוזי מאהר, נלחם בכוחות של משה דיין הוא לוגם בירה ברוטשילד ומתרשם מבנייני הבאוהאוס. מזרח תיכון חדש?

 

חודש אחרי שארח בעמאן משלחת של אנשי קולנוע ישראלים מגיע נציב הקולנוע הירדני, עלי מאהר, לביקור גומלין בתל-אביב. מאהר, בנו של רמטכ"ל צבא ירדן לשעבר, הגיע לישראל כאורח מרכז פרס לשלום במטרה לקדם שיתופי פעולה בתחום הקולנוע בין שתי המדינות. במסגרת ביקורו, שיימשך עד יום חמישי, ייפגש עם אנשי קולנוע ומנהלי קרנות וישתתף במושב הנעילה של הכנס הכלכלי לקולנוע שיקיים מחר עיתון "הארץ" בהרצליה.

 

זהו ביקורו השני של מאהר בתל אביב, אך הפעם מדובר בביקור לא מעונב בעליל. מאהר, ארכיטקט ואמן שנחשב למלך חיי הלילה של עמאן ולאחד האנשים המקורבים למלך עבדאללה, פתח את הביקור אמש במסעדת הקנטינה בשדרות רוטשילד, המשיך בסיור באוהאוס לאורך השדרה וחתם במועדון הברקפסט בשעות הקטנות של הלילה. "זה הביקור הראשון שבו אני רואה את תל אביב כמו שצריך", הוא אומר ומכוון למלווה הצמוד שלו, חבר הוועד המנהל של איגוד הבימאים נמרוד קמר, "האנשים מסבירי פנים והארכיטקטורה של העיר, בעיקר זו של שנות השלושים עם דגש על הבאוהאוס, פשוט מרשימה".

 

את הבוקר הוא פתח במפגש מרגש בלשכתו של שמעון פרס בבית אמות משפט בתל אביב. זה היה הביקור הראשון בין השניים ולדברי הנציב רגע שלא יישכח. "מעולם לא פגשתי את שמעון פרס לפני כן, למרות שהוא הכיר היטב את אבי", אומר מאהר, "הם נפגשו בשנת 1993 בבית של המלך חוסיין לתכנן את השלום בין המדינות".

 

הקשר של משפחת מאהר עם צמרת המשטר הישראלית רב שנים. הגנרל פאוזי מאהר, אביו של נציב הקולנוע הירדני, לחם מול כוחותיו של משה דיין בשנת 1948 ושנים ספורות מאוחר יותר חלק את ספסל הלימודים במכללת פו"ם של הצבא הבריטי עם יצחק רבין. על שמעון פרס אמר מאהר הבן: "הוא אדם מרשים מאוד שתרומתו עצומה, וזו היתה פגישה מאוד טעונה ומאוד חשובה עבורי. סיפרתי לו על המועצה הממלכתית לקולנוע ועל האפשרות לבנות גשרים בין ישראל לירדן דרך הקולנוע. הוא היה נלהב והבטיח לסייע לנו עם הקשרים שלו להגשים את החלום הזה".

 

בשעות הצהריים יצא עלי מאהר לסיור על סט הצילומים של הסרט "הבוגד הקטן", המבוסס על ספרו של עמוס עוז "פנתר במרתף". הסרט, בכיכובו של אלפרד מולינה ("צופן דה וינצ'י", "פרידה", "שוקולד") שאמור לנחות בישראל, מצטלם בין היתר בעיר יפו. את הסרט מפיק איתן אבן בשיתוף לין רוס, שאחראית על התסריט והבימוי, והוא מספר על ילד יהודי וקצין בריטי על רקע סיום תקופת המנדט בישראל. גם הארכיטקטורה של יפו הלעיטה את דמיונו של מאהר שאמר עם תום הסיור: "השילוב בין הבניינים החדשים לישנים יפה בעיניי, גם עבודת השימור מרשימה. הייתי רוצה לחזור לפה, ללמוד את הנושא ולהעביר הרצאות בנושא הארכיטקטורה של תל אביב ויפו בעמאן".

 

מאהר חוצה את הגשר

 

ביקורו של מאהר בתל אביב מעורר ציפייה דרוכה בקרב אנשי הקולנוע בישראל. נמרוד קמר מאיגוד הבימאים בישראל אומר: "אנחנו מנסים להקים קרן משותפת שתסייע ליוצרי קולנוע ישראלים לצלם בירדן ותאפשר שיתופי פעולה עם יוצרים ירדנים". גם דוד פישר, ראש הקרן החדשה לקולנוע ולטלוויזיה שנפגש עם מאהר לפני כחודשיים בעמאן, מדבר על שיתוף פעולה לטובת כל הצדדים. "יש בינינו קשר שנמשך כבר מספר שנים ואנחנו מנסים למצוא דרכים לשיתוף פעולה בין אנשי קולנוע משתי המדינות. ירדן נמצאת כיום בשלבים ראשונים של בניית מערכת תמיכה ציבורית בקולנוע ואנחנו מסייעים להם. אני חושב שכל הצדדים יכולים רק להרוויח מהעניין. יש לנו ידע לחלק ולשתף ביננו ואני מקווה שבסופו של דבר נגיע גם להסכם קופרודוקציות בין המדינות".

 

מאהר מודע לביקורת הציבורית הגורפת במדינות ערב ובכללן בירדן על שיתופי פעולה עם ישראל. גם הביקורת שהושמעה בשטחי הרשות הפלסטינית נגד פרוייקט "גרינהאוס", שיזם האיחוד האירופי ומנהלים במשותף מכון הקולנוע ברמאללה והקרן החדשה לקולנוע בניהולו של פישר אינה זרה לו. אולם מאהר אינו נבהל. "חילופי דעות מאוד חשובים בעיני וגם עבודה משותפת. אני מקווה שהפרטנרים הפלסטינים יצטרפו אל המיזם החשוב הזה, שהוא ללא ספק לטובת כל הצדדים. סדנאות משותפות יביאו למיצוי הכוחות היצירתיים, וזו אחת הסיבות שאני פה – להתחיל לבנות גשרים עם הכוחות היצירתיים שלכם".

 

את הביקור הרשמי הראשון שלו בישראל מאהר רואה כאבן דרך. "אני באמת מקווה שהידידות הנפלאה שנוצרה פה, תמשך בעתיד", הוא אומר ומוסיף, "יצירתיות היא הדבר החשוב ביותר שיש לנו. לא טנקים, רק תרבות יכולה לבנות מערכות יחסים ולאפשר לנו להבין טוב יותר אחד את השני. בשביל להבין את האחר צריך להכיר את התרבות שלו ובשביל זה אנחנו חייבים לבקר בארצו. אני חושב שהקולנוע והתרבות הם הנשק שלנו. אני חושב שבסופו של דבר האנשים הפשוטים משלמים את מחיר הפוליטיקה, ואני באמת מקווה שההיגיון הבריא ינצח ושהמנהיגים שלנו יצליחו להשיג שלום, כי אי אפשר להמשיך ולהלחם לנצח. הגיע הזמן לשבת ביחד ולדבר ולחיות חיי שכנות נורמליים".

 

נוכח האירועים האחרונים, אתה חושב שישראלים ופלסטינים יכולים להגיע לשלום בר קיימא כפי שהגענו עם ירדן?

 

"אתם צריכים להשיג שלום אפילו טוב מזה, כי אתם מכירים אחד את השני טוב יותר. אני לא יודע מה מונע בעדכם. אם תצליחו להגיע לשלום עם החמאס, תוכלו לעשות את זה עם כל אחד אחר".  

 

עריכת וידאו: קרן נתנזון
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: קרן נתנזון
מאהר. פעם שנייה בישראל
צילום: קרן נתנזון
לאתר ההטבות
מומלצים