"כשלון שיחות ארגון הסחר העולמי רע לעניים"
בכיר באו"ם מזהיר כי כישלון שיחות הסחר הגלובלי יפגעו בהשגת יעדי מטרות המילניום שקבע האו"ם בשנת 2000, לצמצום משמעותי של הרעב והעוני ברחבי העולם
כשלון הנסיון לפתוא את המחלוקות בדיוני הסחר הגלובלי יפגע קשות בעניי העולם. כך אומר בכיר באו"ם. לדברי מרק מאלוך בראון, הסגן הבכיר ביותר של מזכ"ל האו"ם, קופי ענאן, על המדינות לעשות כמיטב יכולתן כדי להציל את השיחות על הסכם הסחר הגלובלי בארגון הסחר העולמי (הידועות בכינוי "שיחות דוחא").
לדברי מאלוך בראון, "צמיחת ההכנסות בערים ובכפרים במדינות המתפתחות צפויה להיפגע בשל תוצאות השיחות שהתקיימו בסוף השבוע האחרון".
המנהל הכללי של ארגון הסחר העולמי, פסקל לאמי, הזהיר כי השיחות בשבוע שעבר היו הסיכוי הריאלי האחרון להגיע להסכמה על הורדת מחסומי הסחר. יותר מ-60 שרים, כשליש מסך החברות בארגון, התכנסו בסוף השבוע בז'נבה, לסבב שיחות שהסתיים ללא תוצאות, אחרי חודשים של דיונים כושלים. שיחות נוספות אמורות להתקיים בז'נבה בסוף החודש הנוכחי.
לדברי מאלוך בראון, תוצאות השיחות בסוף השבוע הן חדשות רעות. לדבריו, כישלון השיחות עלול לפגוע בהשגת יעדי "מטרות המילניום" שקבע האו"ם בשנת 2000, ונועדו לצמצם את הרעב והעוני ברחבי העולם.
ביקורת מצד המדינות המתפתחות
מספר שרים ממדינות מתפתחות מתחו ביקורת חריפה על התנהלותן של המדינות העשירות, וטענו כי הן אלו שצריכות לבצע את הוויתורים. שר המסחר של זמביה, דיפאק פאטל, אמר כי מדינות כמו שלו למדו מניסיונן המר להטיל ספק בחוכמת מרשמי השוק החופשי שרושם הבנק העולמי וגופים מלווים נוספים. לדבריו, "אנחנו לא נמצאים כאן כדי לקבל עוד גישה לשוק... היה לנו מספיק מזה".
שר המסחר והתעשייה ההודי קמאל נאת' אמר כי המדינות העשירות דורשות ממנו קיצוצים גדולים יותר במכסים במדינתו מאשר הן מוכנות לעשות בעצמן. "אם הן יקצצו 70%, אני אקצץ 60%. אם הן יקצצו 60%, אני אקצץ 50%. אבל הן אומרות: "אנחנו נקצץ 20%, ואתה תקצץ 70%". השיחות האלו לא נועדו לדברים כאלו".
פגיעה בעניי העולם
צילום: רויטרס
מומלצים