שתף קטע נבחר

דו"ח איילנד: זמן רב חלף עד להכרזה על חטיפה

צוות בראשות האלוף במיל' גיורא איילנד, שבדק את ההיערכות לפני הפיגוע המשולב בכרם שלום, מצא כי היא היתה טובה, אך ברמה הטקטית התגלו ליקויים. פרק הזמן הארוך, שחלף מרגע הפגיעה בטנק ועד ההכרזה על נוהל חטיפת חייל, הביא לכך שהפעולות שבוצעו לאחר מכן, כבר היו חסרות תועלת. מסקנות אישיות אם יופקו - צפויות רק בדרגים הזוטרים

ההיערכות המקדימה והטיפול בהתרעה לפני הפיגוע המשולב בכרם שלום היו טובים, אך התגלו ליקויים ברמה הטקטית. כך עולה מהדו"ח המסכם לבדיקת הפיגוע שבו נהרגו קצין וחייל, ובמהלכו נחטף רב"ט גלעד שליט. הדו"ח יוגש היום (יום ב') לרמטכ"ל רב אלוף דן חלוץ ולשר הביטחון, עמיר פרץ. בראש צוות הבדיקה המיוחד שמינה הרמטכ"ל עמד האלוף (מיל') גיורא איילנד.

 

הממצאים העיקריים בדו"ח מתמקדים בפעולות שביצע צה"ל לאחר חדירת המחבלים לישראל, בעקבות התחקיר שבוצע בחטיבה הדרומית של אוגדת עזה, כפי שפורסם לראשונה ב-ynet. המסקנות האישיות יכוונו ככל הנראה לדרגים נמוכים בלבד. 

 

אחת השאלות המרכזיות בפרשה עלתה כבר שעות ספורות לאחר האירוע: האם צה"ל נערך בהתאם להתרעה שקיבל? האם ביצע פעולות שנועדו לצמצם למינימום את הסיכוי לביצוע הפיגוע?

 

כמו בתחקיר שנערך לאחר האירוע על ידי מפקד החטיבה הדרומית באוגדת עזה, אל"מ אבי פלד, כך גם בממצאים של דו"ח איילנד: בפיקוד הדרום ידעו כי ישנה התארגנות לפיגוע. "בא במהרה", היה שם הקוד שלה. גם ההערכה כי אנשיה עלולים לבצע פיגוע באמצעות מנהרה הייתה מונחת על השולחן, ובשטח נעשו מספר רב של פעולות הן בימים שקדמו לפיגוע והן בלילה שלפניו.

 

ההיערכות כללה גם חפירות בעומק הקרקע, סריקות של גששים והצבת כוחות נוספים. גם המעצר של פעילי החמאס שבוצע על ידי יחידה מובחרת בדרום הרצועה בסוף השבוע לפני הפיגוע, על מנת לאסוף מודיעין על ההתארגנות, חושפת בדיעבד את ההתייחסות של צה"ל להתרעה ולפעולות שנעשו על מנת לדלות פרטים אודותיה. את הפעולה ניהל מפקד האוגדה תא"ל אביב כוכבי, והיא זכתה לאישורו של אלוף הפיקוד, יואב גלנט. 

 

חלק אחר בדו"ח מתייחס למה שנעשה בשטח לאחר חדירת המחבלים. אין ספק שהתוצאה הקשה, שני הרוגים וחייל חטוף, הופכת את ההיערכות הטובה לפחות רלוונטית. דווקא הפעולות לאחר כניסת המחבלים לישראל והצלחתם - היא החלק הבעייתי.

 

לפעמים - טעות של חייל היא הקובעת

 

הדו"ח חושף ליקויים ברמות שונות, ומתייחס לפרק הזמן שחלף מרגע הפגיעה בטנק ועד ההכרזה על נוהל "חניבעל" (חטיפת חייל). פרק זמן ארוך זה, כשעה, הביא למצב שהפעולות שבוצעו לאחר מכן, כולל הכניסה לדרום הרצועה במרחק כמה מאות מטרים, כבר הייתה חסרת תועלת, וחוטפיו של החייל הספיקו להסתלק מהמקום.

 

ייתכן כי ממצאי ליקויים אלה מתייחסים לרמה הטקטית של הכוחות בשטח, אולי גם לרמות גבוהות יותר ברמת החטיבה. גורם צבאי שמכיר את התחקיר הסביר: "אפשר לבצע היערכות מעולה, אבל לעיתים טעות אחת קטנה של חייל בשטח היא זאת שקובעת את התוצאה. לא שחייל כזה או אחר טעה במכוון, זה יכול להתרחש גם בעיצומו של קרב". 

 

בדו"ח של איילנד אין ככל הנראה המלצה לנקוט במסקנות אישיות כנגד קצינים בכירים. המח"ט אל"מ פלד והאוגדונר תא"ל כוכבי, אמורים לסיים את תפקידם ממילא בשבועות הקרובים. כל המלצה אישית יכולה להשפיע על עתידם בצה"ל. ייתכן כי יהיו המלצות למסקנות אישיות נגד גורמים זוטרים יותר. הרמטכ"ל חלוץ עשוי שלא לקבל את הממצאים והמסקנות כפי שהם.


פורסם לראשונה 09/07/2006 22:34

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אמיר כהן
היערכות בכרם שלום (ארכיון)
צילום: אמיר כהן
צילום: רויטרס
פיצוץ מנהרת המחבלים
צילום: רויטרס
צילום: אורי פורת
איילנד. בדק ומצא
צילום: אורי פורת
מומלצים