שתף קטע נבחר

ממשלת לבנון מבקשת הפסקת אש

במקביל למאמצים להשיג עצירה של פעילות צה"ל הודיעה ביירות כי תדרוש מהאו"ם דיון דחוף במועצת הביטחון ב"תוקפנות הישראלית". האיחוד האירופי כינה את פעולות צה"ל "חסרות פרופורציה". בתוך כך משגר מזכ"ל האו"ם משלחת "להרגעת הרוחות"

ממשלת לבנון ביקשה אחר הצהריים (ה') הפסקת אש שתעצור את פעולות צה"ל בשטחה באופן מיידי - כך אמר שר התקשורת הלבנוני ראזי ארידי בשיחה עם כלי התקשורת הלבנוניים.

 

ארידי אמר כי ארצו מעוניינת בהפסקת אש מיידית ומוחלטת וכי תעשה שימוש בכל הערוצים האפשריים כדי להביא לכך. בתוך כך דרשה ממשלת לבנון מהאו"ם לכנס דיון דחוף של מועצת הביטחון בדרישה לדון בתוקפנותה של ישראל.

 

בינתיים נמשך ירי הקטיושות על ישראל ובמקביל ההפצצות הישראליות בלבנון. על רקע החשש הבינלאומי מהסלמה הודיעה מזכ"ל האו"ם קופי אנאן כי הוא משגר למזרח התיכון משלחת בת שלושה אנשים בניסיון להרגיע את הרוחות.

 

דובר מטעמו של אנאן אמר כי תחנתה הראשונה של המשלחת תהיה קהיר, שם ייפגשו נציגי האו"ם עם גורמים מצריים ועם שרי החוץ של מדינות הליגה הערבית המתכנסים בעיר בשבת. בשלב הבא יצאו חברי המשלחת לישראל, לרשות הפלסטינית, ללבנון, לסוריה וליעדים נוספים "על פי הצורך".

 

בראש המשלחת יעמוד ויג'יי נמביאר, יועצו הפוליטי של אנאן. שני החברים הנוספים בה הם טריה לארסן, לשעבר שליח האו"ם למזרח התיכון וכעת שליח האו"ם לנושא יציאת כוחות סוריה מלבנון, והשליח הנוכחי של האו"ם למזרח התיכון, אלברו דה-סוטו.

 

דוברו של המזכ"ל אמר כי נמביאר ידגיש באזני כל הצדדים את קריאתו של אנאן לנהוג באיפוק ולעשות כל שניתן על מנת למזער את העימות". על פי הודעה שיצאה מלשכת אנאן, המשלחת גם תקרא לצדדים לכבד את החוקים ההומניטריים הבינלאומיים ולהגן על חיי אזרחים ומתקנים אזרחיים.

 

גם הממונה על יחסי החוץ של האיחוד האירופי, חויאר סולאנה, הודיע כי בכוונתו לצאת לאזור בימים הקרובים.

 

"פעולה חסרת פרופורציה"

 

וברקע נמשכת הביקורת הבינלאומית על הפעילות הצבאית של ישראל בלבנון. פינלנד, הנשיאה התורנית של האיחוד האירופי, פירסמה הודעה בה כינתה את פעולת צה"ל "חסרת פרופורציה". בהודעה נאמר כי "האיחוד האירופי מודאג מאוד נוכח התגובה הישראלית הלא פרופורציונלית בשטח לבנון".

 

שר החוץ האיטלקי, מאסימו ד'אלמה אמר דברים דומים והביע דאגה נוכח פעולת צה"ל. ד'אלמה אמר לעיתון "קוריירה דלה סרה" כי הוא "מתרשם שמדובר בפעולה חסרת פרופורציה ומסוכנת לטווח הארוך... והוא סבור שכל הקהיליה הבינלאומית רואה זאת כך".

 

הוא הביע חשש מהיקף הפעולה וממספר הנפגעים בקרב האוכלוסיה האזרחית. בנוסף גינה ד'אלמה את ההתקפות נגד ישראל ואמר כי חברות קבוצת המדינות המתועשות (G8) ידונו בסוף השבוע בהסלמה באלימות באזור.

 

שר החוץ האיראני, מנוֹשהר מותאקי, גינה את פעולת צה"ל בלבנון ואמר: "המתקפה הפראית של המשטר הציוני לא תסייע למטרותיו. הם חוזרים על טעויות העבר שלהם וחושבים שיוכלו לכפות את התנאים שלהם על האיזור".

 

מותאקי גינה גם את הפצצת נמל התעופה בבירות וציין כי בשעות הקרובות ימסור זאת לעמיתו הלבנוני. לדבריו, "למשטר הציוני אין ברירה אלא לשחרר בתמורה את האסירים הפלסטינים והלבנוניים".

 

סוכנות הידיעות האיראנית "מֶהר" דיווחה כי מותאקי אמר את הדברים במסיבת עיתונאים בטהרן לאחר פגישה עם שרת החוץ של דרום אפריקה. מותאקי אמר עוד כי נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד, יעסוק הערב בנושא באופן אישי, ויקיים שיחות טלפון עם ראשי המדינות באזור.

 

מוקדם יותר היום גינו צרפת ורוסיה נמרצות את תקיפות ישראל בלבנון ובעזה, אך באותה נשימה קראו לחיזבאללה לשחרור מיידי של כל הישראלים החטופים וגינו את ירי הטילים על נהריה ושאר יישובי הצפון.

 

בראיון לתחנת רדיו אירופית, ציין שר החוץ הצרפתי, פיליפ דוסט-בלאזי, כי תקיפת נמל התעופה הבינלאומי בביירות היא "פעולת מלחמה מוגזמת". את חטיפת החיילים וירי הקטיושות כינה דוסט-בלאזי "פעולות חסרות אחריות".

 

רוסיה קראה הבוקר לישראל לכבד את ריבונותה של לבנון. בהודעה תקיפה שפירסם היום דובר משרד החוץ הרוסי, מיכאיל קמינין: "הרס התשתיות האזרחיות המתמשך בלבנון ובשטחים בשליטה פלסטינית, והשימוש המופרז בכוח מצד ישראל, גורמים לאוכלוסייה האזרחית סבל רב, ואינם ניתנים להצדקה".

 

בהכנת הידיעה השתתפו רועי נחמיאס ודודי כהן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
הפצצה של אנטנה של חזבאללה בלבנון
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
קריאה לאיפוק. אנאן
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
לישראל אין ברירה אלא לשחרר אסירים. מותאקי
צילום: איי פי
מומלצים