שתף קטע נבחר

"אמרנו לעצמנו - עכשיו הגיע התור שלנו"

מוסך הרכבת בחיפה ספג את הפגיעה הקשה ביותר בהתקפת הרקטות לאחר ששמונה מעובדיו נהרגו. אחד העובדים: "הייתה לי תחושה רעה שזה יגיע גם אלינו". איש כיבוי-אש שהגיע ראשון למקום: "עובד-מוסך בא אלי בריצה, ניסה לדבר, צנח ומת". ברכבת דוחים את הטענות כי לא פעלו על פי הנהלים: "יש במוסך מקלט ואם הייתה אזעקה, האסון היה נמנע". 46 אנשים נפגעו בכל מטחי הרקטות על חיפה. בצהריים: רקטות נפלו בנהריה

בצהרי היום - שוב נשמעה הצפירה בחיפה: סמוך ל-14:00 התקבלה התרעה על נפילת רקטות, אך טרם התקבל אישור שאכן טילים שוגרו לעבר העיר. במקביל, נפלו רקטות בשטח פתוח באזור נהריה; לא דווח על נפגעים.

 

מתקפת הרקטות שניחתה הבוקר (א') על חיפה גבתה את חייהם של שמונה אנשים - כולם עובדי מוסך הרכבת בנמל העיר. 23 אנשים נפצעו בעקבות פגיעת הרקטה במוסך, שישה מהם קשה, ולדברי עדי ראייה המחזות במקום היו קשים ביותר.אל חצר בית החולים רמב"ם, הגיעו כמה בני משפחות ההרוגים וקיבלו את הבשורה הקשה מפי העובדים הסוציאליים. צעקות רמות ובכי נשמעו במקום ואחת האימהות זעקה: "תחזירו לי את הילד, הוא צועק 'אמא, אמא'. הילד שלי הלך ממני".

 

בסך הכל נפגעו הבוקר 46 אנשים כתוצאה מנפילת רקטות באזור חיפה ועכו. ארבעה נפצעו באורח קשה, תשעה בינוני, שבעה קל ו-18 לקו בחרדה. ד"ר אמנון רופא, מנהל המרכז הרפואי בני ציון לשם הגיעו 17 פצועים, סיפר בצהריים: "ראיתי את נפילות הטילים מחלון בית החולים. ברגע שהייתה אזעקה הורדנו את כל החולים שיכלו לרדת ברגל, למתחם מוגן באשפוז יום. אלו שלא יכלו לרדת באופן עצמאי הורדו למתחם הדרומי של בית החולים". בחדר הניתוח בבית חולים מנותח גבר צעיר, המוגדר פצוע בינוני לאחר ששהה במוסך הרכבת.

 

 

האירוע החמור ביותר, כאמור, היה במוסך המרכזי של רכבת ישראל. רשף-משנה חזי לוי היה הראשון מבין אנשי הכיבוי שהגיעו למקום הנפילה. "ברגע שהגעתי נכנסתי למוסך, הגג שלו עדיין בער סביב המקום בו חדרה הרקטה למבנה", סיפר. "הדבר הראשון שראיתי היה קבוצה של שישה הרוגים ששכבו אחד ליד השני. עובד נוסף בא אלי בריצה, ניסה לדבר, צנח ומת. שתי דקות לאחר מכן התחלנו את פעולות הכיבוי וכעבור שתי דקות נוספות התחילו להגיע אמבולנסים ולטפל בפצועים שנותרו במקום".

 

עובדי המוסך - אלו שבמזל לא נפגעו מנפילת הרקטה - התקשו לעכל את מה שקרה ואת העובדה שרבים מחבריהם איבדו את חייהם. אחד העובדים שיחזר בשיחה עם ynet את שאירע הבוקר: "הגענו לעבודה וזמן קצר לאחר מכן שמענו את הבום הראשון. הבנתי שזה נפל ממש סמוך אלינו. באתי לצאת החוצה ומההדף עפתי מהדלת לכיוון החלון".


הפגיעה במוסך הרכבת בחיפה (צילום: אלעד יסימו)

 

שניות לאחר שהתאושש הצליח העובד לצאת מהמבנה והבין שהטיל פגע פגיעה ישירה במוסך הסמוך, בו היו באותה העת עשרות עובדים. "היינו במשרד 3-4 אנשים, רצנו מהר החוצה להגיש עזרה לחברים שלנו. היו צעקות והיסטריה, אנשים שכבו מדממים כשהם פגועים בגפיים, בעיניים, בראש, בחזה. מסביב שכבו חברים שלנו כשהם ללא רוח חיים".

 

במשך שעה ארוכה פונו הפצועים מן המקום וכל אותו הזמן עמדו העובדים והביטו במתרחש. "זה מחזה קשה", אמר העובד. "האמת היא שאתמול בערב הייתה לי תחושה מאוד רעה, שכנראה הפעם זה גם יגיע אלינו. הבוקר התחושה שלי התממשה".

 

עובד אחר ברכבת סיפר ל-ynet: "שמענו פיצוץ ראשון ואמרנו אחד לשני 'עכשיו הגיע התור שלנו''. מיד לאחר הנפילה הנוספת רץ העובד בלוויית שני עובדים נוספים אל תוך המוסך כדי לנסות ולהציל את חבריו: "במזל גדול לא הייתי בפנים כי כל מי שהיה שם נפגע. ראיתי אנשים מפרכסים, מדממים. חבשתי אותם ולאחדים עשיתי חוסם עורקים. תפקדתי כמו רובוט, לא חשבתי על כלום. רק עכשיו נופל לי האסימון. יכולתי גם אני להיות בתוך שק ניילון בין ההרוגים".


פינוי פצועים ממתחם מוסך הרכבת, הבוקר (צילום: חגי אהרון)

 

סמנכ"ל נוסעים ומטען ברכבת ישראל, יוסי כרמל, סיפר בצהריים כי במוסך שנפגע בוצעו טיפולים יומיים ותקופתיים לקרונות הרכבות. המוסך בחיפה הוא המרכזי מסוגו בארץ ובנוסף אליו קיימים מוסכים בלוד ובדימונה. מנהל המוסך, דודו ויזל, אמר ל-ynet כי המקום פועל 24 שעות ביממה ובשעה שש וחצי הגיעו למקום עובדי משמרת הבוקר. "העובדים מגיעים בבוקר, מקבלים עדכונים בנוגע לרכבות שנמצאות כאן ומתחילים בעבודתם", סיפר.

 

יוסי אמרגי, מכונאי מזה שש שנים במוסך המרכזי של הרכבת, מאושפז בבית החולים רמב"ם וסובל מפגיעה מרסיסים ברגלו.  הוא מספר כי מייד לאחר שנשמעו הנפילות הראשונות, "רצנו כולנו בבהלה לממ"ד אבל אז הטיל תפס אותנו. אם הוא היה נופל עשרה מטרים אחרי המוסך לא היה קורה לאף אחד מאיתנו דבר. לא תיארתי לעצמי שאפגע, לא תיארתי לעצמי שחברים טובים שלי ימותו. אף אחד לא מוכן לספר לי מי מת ואני לא רוצה לחשוב מה יקרה כשאדע מי מביניהם כבר אינו בין החיים".

 

אבי פנחס יושב מחוץ לחדר הניתוח ברמב"ם, שם מאושפז במצב קשה אחיו יורם, העובד גם הוא כמכונאי במוסך. "בבוקר ירדתי למקלט ואז אחד האחים שלי התקשר ואמר 'יורם נפגע'. זו תחושה איומה של חוסר ודאות, הכל עצור אצלך בפנים, אתה מרגיש זעם רב שמשתחרר רק כשהרופאים יוצאים אליך ואומרים שהוא חי ושיהיה בסדר", אומרפנחס, תושב שכונת קריית אליעזר.

 

הנהלת הרכבת: פעלנו על פי כל הנחיות הבטיחות

 

גורמי ביטחון טענו הבוקר כי גג המכסה את המוסך עשוי פח ולכן אינו נחשב כמרחב מוגן. לפיכך, טענו אותם גורמים, שגתה הנהלת הרכבת בכך שאפשרה לעובדים להגיע לעבודה היום ופעלה בניגוד להוראות.

 

כרמלי, סמנכ"ל המטענים, התייחס בביטול לטענה: "זה לא נכון שלא פעלנו על פי ההנחיות, יש במוסך מקלט שזה המרחב המוגן ואם הייתה אזעקה, כל האסון הזה היה נמנע. בנפילות שלאחר מכן אכן הייתה אזעקה והעובדים והאנשים שנכחו באזור הצליחו להימלט למרחבים המוגנים".


מוסך הרכבת, מבט מבפנים (צילום: יונתן האורסטוק)

 

מנכ"ל רכבת ישראל, עופר לינשבסקי, אמר במהלך הבוקר: "המתחם נכנס מייד למצב חירום, במסגרתו מוזעקים לכאן מייד כל כוחות הביטחון וההצלה ועוברים לטיפול באירוע, כפי שנהוג בכל אירוע מלחמתי. אנחנו עובדים על פי הנחיות פיקוד העורף והמשטרה שמתייחסות לאזור מרכזי, מאוכלס בהרבה מאוד מפעלים ובתי עסק. ההנחיות ניתנות על פי הערכות כוחות הביטחון ואנו פועלים לפיהן. ההערכות האלה משתנות מעת לעת והבוקר פעלנו כאן בהתאם להנחיות".

 

ההתפתחויות האחרונות

 

  • אלוף פיקוד העורף, יצחק (ג'רי) גרשון, אמר ל-ynet עם צאתו מישיבת הממשלה: "אני יכול להרגיע את התושבים מקו תל אביב וצפונה, שיהיה להם זמן התרעה של דקה באמצעות צפירה, אם וכאשר חיזבאללה יחליטו לפגוע במטרות מדרום לקו חיפה".

 

  • הרבנים הראשיים - הרב שלמה עמאר והרב יונה מצגר, יצאו לצפון הארץ בעקבות מתקפת חיזבאללה. בתחילה יגיעו השניים להתפלל בקברו של רבי מאיר בעל הנס בטבריה, ובהמשך יבקרו בצפת וישתתפו בלוויתה של יהודית איצקוביץ', שנהרגה מנפילת קטיושה במושב מירון ביום שישי.

 

  • צה"ל תקף בשעות האחרונות כעשרה משגרי רקטות קטיושה ניידים ונייחים ברחבי לבנון. זאת לאחר שהבוקר נהרגו שמונה אזרחים בחיפה ועשרות נפצעו מפגיעת רקטות בעיר.

  

  • המרכז לשעת חירום "משאבים", של מכללת תל חי, החל להפעיל מוקד טלפוני לטובת תושבי קריית שמונה וסביבתה. הפונים יוכלו לקבל מידע בנושאים כגון התמודדות עם חרדת ילדים ובני נוער. המרכז ערוך לסייע גם לאנשי מקצוע בתחום הפסיכולוגי והסוציאלי. מספר הטלפון של המוקד 04-6900600.

 

  • שר התחבורה, שאול מופז, אמר בישיבת הממשלה כי "צריך להמשיך ולתקוף בלבנון, בייחוד באזור דחייה, בכל העוצמה ואף לעלות מדרגה. צריך לתת את כל הזמן הדרוש לצה"ל כי הגענו לנקודה שאין ממנה חזרה".

 

  • היום ב-ynet: נחמן שי משוחח אתכם על ההסברה הישראלית בעולם נוכח המצב

 


פורסם לראשונה 16/07/2006 12:05

 

בהכנת הידיעה השתתפו אחיה ראב"ד, קרן נתנזון ואטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פינוי פצועים בחיפה, הבוקר
צילום: אחיה ראב"ד
אחרי הנפילה במוסך הרכבת
צילום: חגי אהרון
מומלצים