שתף קטע נבחר

רייס מגיעה: המהלך הדיפלומטי צובר תאוצה

מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, תגיע בצהריים לישראל לסבב פגישות שמטרתו לעצב נוסחה שתוביל להפסקת אש. לפי שעה, האמריקנים עומדים לצד ישראל בדרישות לפרק את חיזבאללה מנשקו. לקראת הפגישה נועדו בוש ורייס עם שר החוץ הסעודי ושמעו ממנו דרישה להפסקת אש מיידית

הגיע זמן הדיפלומטיה: לקראת הגעתה של מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, היום (ב') לישראל, מאיצים האמריקנים את המהלכים המדיניים לעצירת הלחימה בצפון, אך מבהירים שאין טעם כרגע בהפסקת אש, משום שיש לעקור את שורש העימות - חיזבאללה.

 

רייס תגיע בצהריים לישראל. היא תיוועד עם ראש הממשלה אהוד אולמרט, עם הנשיא הפלסטיני מחמוד עבאס ובהמשך השבוע תגיע לוועידה הבינלאומית ברומא, שתדון אף היא בנושא הלבנוני

 

"כולנו רוצים בהפסקת הלחימה בהקדם האפשרי, יש לכולם אותה מטרה", אמרה הבוקר רייס לעיתונאים במהלך הטיסה מוושינגטון אל חניית הביניים באירלנד. עם זאת היא ציינה כי לא תהיה כל תועלת בהפסקת אש זמנית, שתביא לחידוש הלחימה כעבור מספר שבועות והמשך "שפיכות הדמים של החיזבאללה ופעולותיו הבלתי חוקיות, כמו חטיפות החיילים ושיגור הרקטות". רייס התייחסה גם לערוץ הדיפלומטי שעובר דרך סוריה בדרך לפתרון המשבר. לדבריה, המשימה הדיפלומטית בציר וושינגטון-דמשק עדיין רלוונטית אולם "הבעיה היא לא שאין שיחות עם סוריה אלא שהסורים לא פועלים.

 


רייס עוזבת את הבית הלבן, בדרכה לישראל (צילום: איי פי)

 

אתמול, במשך יותר משעה, נועד נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, עם שר החוץ הסעודי, הנסיך סעוד אל-פייסל, ובפגישה התגלעו חילוקי דעות בין הסעודים לאמריקנים. מזכירת המדינה השתתפה בפגישה יחד עם מנכ"ל המועצה לבטחון לאומי בסעודיה, הנסיך בנדר. השר הסעודי לחץ להגיע "להפסקת אש מיידית" בלבנון ואף העביר לנשיא בוש מכתב אישי מעבדאללה מלך סעודיה, ובו הצעה להפסקת אש.

 

ההצעה הסעודית כוללת שלושה מרכיבים:

  1. הפסקת אש מיידית
  2. התחלת מגעים לחילופי שבויים
  3. דחיית פירוק חיזבאללה מנשקה


בוש, רייס והנסיך הסעודי (צילום: איי.פי)

 

סעוד אל-פייסל אמר בתום הפגישה: "ביקשנו הפסקת אש מיידית. הנשיא בוש גילה דאגה להרס, לסבל ולשפיכות הדמים בלבנון. הוא הביע מחויבת להפסקת האלימות. שמעתי את זה ממנו אישית, וזו הסיבה שהוא שולח את רייס לעבוד על הפרטים. יש רק בעיה אחת בכל המשבר הזה - לבנון, וחוסר היכולת של לבנון לבסס את ריבונותה על שטחה".  

 

הסעודים הציעו עוד לפני הגיעם לוושינגטון הפסקת אש מיידית וחילופי שבויים וטיפול הדרגתי בחיזבאללה, אבל מבחינת ארה"ב - ההצעה הזו אינה שונה מההצעות ששיגרו חיזבאללה וסוריה מייד לאחר חטיפת שני החיילים הישראלים.

 

הנשיא בוש, המשגר הלילה את רייס לישראל, אינו מוכן לשמוע בשלב זה על הפסקת אש. הוא רוצה לראות את ישראל פוגעת בצורה קשה בחיזבאללה ואת הפסקת ירי הרקטות על ישראל, לפני שמתחיל התהליך המדיני. ייתכן שסעודיה נתנה פרסום מוקדם לתוכניתה להפסקת אש, כדי לא לספוג ביקורת בעולם הערבי, כמי שמיישרת קו עם ארה"ב, בשעה שישראל מפציצה קשות את לבנון.

 

שגריר ישראל בוושינגטון: אין כל הגבלת זמן

 

גורמים ישראלים אינם מתרגשים מההצהרות הסעודיות ומפרסומים לפיהם ארה"ב מגבילה את ישראל בזמן לביצוע הפעילות הצבאית בלבנון. שגריר ישראל בארה"ב דני איילון אמר הלילה ל-ynet כי "אין עלינו כל מגבלה של זמן או מגבלה בסוג הפעילות המבצעית שלנו. יש לנו זמן בלתי מוגבל להשגת התוצאות. כל זמן שאין פגיעה מסיבית באוכלוסיה או הרס תשתיות או תקלה מבצעית חמורה מהסוג של כפר כנא, לא תהיה לנו שום מגבלה בזמן ובפעילות מבצעית".

 

ארה"ב מקווה לשכנע את מדינות ערב, שהן סוניות ברובן, ליישר קו עם החלטת הג'י-8 על המרכיבים לפתרון המשבר ובראשם החזרת החיילים השבויים לישראל, הפסקת הירי לשטח ישראל ונקיטת צעדים ליישום החלטת מועצת הביטחון 1559 לפירוק חיזבאללה מנשקו. סעודיה מעוניינת לפעול לצד ארה"ב בייצוב ממשלתו של פואד סניורה ובהשתלטותה על כל השטח הריבוני של לבנון. שתי המדינות פועלות יחד לסייע במשבר ההומניטרי ובפעולות לשיקום לבנון לאחר תום המלחמה.

 

ארה"ב מעוניינת שסעודיה בעלת ההשפעה על סוריה תפעל לכופף את דמשק להשגת פתרון. גורמים סעודים אמרו לאחר הפגישה בבית הלבן כי הנושא הזה שעליו דיווח "ניו יורק טיימס" לא עלה כלל.

  

הסעודים אינם מתנגדים להצבת כוח רב-לאומי בדרום לבנון, וזו בדיוק ההצעה שאליה התייחס אמש ראש הממשלה, אהוד אולמרט. אולמרט אמר לשר החוץ הגרמני, פרנק וולטר שטיינמאייר, שישראל תשקול הצבת כוח בעל יכולת צבאית וניסיון בלחימה שיורכב ממדינות האיחוד האירופי. השר הגרמני שמע דברים דומים גם משר הביטחון, עמיר פרץ.

 

אולמרט אמר לשר הגרמני שהדבר ייעשה לאחר שייקבע המנדט של הכוח שחייב יהיה לכלול שליטה במעברים בין סוריה ללבנון, פריסה בדרום לבנון וסיוע לצבא הלבנוני; ובמיוחד יצטרך ליישם במלואה את החלטה 1559 ולפרק יכולות החיזבאללה. במקביל, ישראל אינה שוללת את האפשרות שממשלת לבנון, בראשות פואד סניורה, תשמש כגורם מתווך מול חיזבאללה, כפי שגם בחיזבאללה מעוניינים.

 

ברקע, מאותתת סוריה שהיא מעוניינת בדו-שיח עם ארה"ב. סגן שר החוץ הסורי, פייסל מיקדאד, אמר לסוכנות הידיעות "רויטרס" כי ארצו מוכנה לקיים דיאלוג עם ארה"ב שיתבסס על כבוד הדדי. לדבריו, פתרון המשבר טמון בהפסקת אש מיידית באמצעות כוח בינלאומי שבעקבותיו יושקעו מאמצים דיפלומטיים.

 

האמריקנים, לפחות כלפי חוץ, דוחים את ההצעה. שגריר ארה"ב באו"ם ג'ון בולטון, אמר כי "הסורים לא צריכים דיאלוג. הם יודעים מה עליהם לעשות: לשחרר את החיילים הישראלים ולהפסיק לירות לעבר ישראל".


פורסם לראשונה 24/07/2006 00:44

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מגיעה לעשות סדר
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
בוש והשר הסעודי
צילום: איי פי
צילום: איי פי
צה"ל מעמיק את הכניסה
צילום: איי פי
מומלצים