שתף קטע נבחר

האיחוד האירופי מגייס את סוריה לפיתרון המשבר

אחרי רצח ראש ממשלת לבנון חרירי הייתה סוריה מוקצית מחמת מיאוס. כעת מושיט לה האיחוד האירופי את ידו ומנסה לרתום אותה למציאת פיתרון. אחת מהתומכות של חיזבאללה הבטיחה להשפיע על הארגון ולתמוך בממשלת לבנון

שנה אחרי שהחרימה את דמשק בעקבות רצח ראש ממשלת לבנון חרירי, האיחוד האירופי מושיט שוב את ידו לסוריה. האיחוד מנסה לגייס את עזרתה של דמשק בקידום פיתרון למשבר הלחימה בלבנון, ודמשק מצידה משתפת פעולה ומבטיחה להשפיע על חיזבאללה ולתמוך בממשלת לבנון בשעתה הקשה.

 

שליח האיחוד האירופי ושר החוץ הספרדי מיגל מורטינוס, נפגש אתמול (ה') עם נשיא סוריה בשאר אסד בדמשק ואמר שהנשיא הסכים למלא תפקיד חיובי בניסיון ליישב את המשבר, על ידי הפעלת לחץ על חיזבאללה לקבל החלטה על הפסקת אש.

 

"הסכמנו גם על הענקת תמיכה וגיבוי לממשלה הלבנונית משום שהזמן הגיע להגביר את המאמצים הדיפלומטיים מכל הצדדים", אמר מורטינוס. הוא ציין שסוריה תומכת בתוכנית שבע הנקודות שהציג ראש ממשלת לבנון פואד סניורה בפרלמנט לפני כשבוע. "עמדת חיזבאללה עולה בקנה אחד עם זו של הממשלה וראש הממשלה סניורה מייצג את כל המפלגות בלבנון, לרבות חיזבאללה".

 

לדברי מורטינוס, סוריה השיבה בחיוב להצעה: "הם רוצים להיות חלק מהפיתרון בחלק המורכב הזה של העולם, ולא חלק מהבעיה". פרשנים הביעו ספק במידת התמיכה שתעניק סוריה לסניורה, שנחשב לבן בריתו של סעד א-דין חרירי, ויחד איתו משוייך לגוש המתנגד למעורבות סוריה בלבנון.

 

מורטינוס אמר שהאיחוד האירופי שותף לשאיפה של מזכירת המדינה האמריקנית קונדוליזה רייס לעצב מזרח תיכון חדש, "משום שהמזרח התיכון הנוכחי נגוע בעוני, אלימות תואמת ואי-הבנה".

 

"הגענו עם הסורים להבנה משותפת, שבאופן בסיסי המצב במזרח התיכון מסוכן מאוד ושהתקווה לאזור נטועה בשיתוף כל הגורמים במציאת פיתרון".

 

ספרד אינה היחידה שמבקשת לשלב את סוריה במהלכים לפיתרון המשבר. גם גרמניה מנהלת בתקופה האחרונה מגעים פעילים עם סוריה. שר החוץ פרנק-ולטר שטיינמאייר מקיים מזה מספר ימים שיחות עם עמיתו הסורי וואליד מועלם על "הצורך לקדם את המאמצים המשותפים להשיג הפסקת אש מיידית בלבנון", כדברי כלי התקשורת בסוריה.

 

בין השאר דנות גרמניה וסוריה בהצעת ההחלטה במועצת הביטחון של האו"ם ובנושא הכוח הרב-לאומי שיתפרש בלבנון - רעיון שסוריה אינה נלהבת לגביו.

 

שטיינמאייר סבור שסוריה היא שחקנית מפתח באזור ויש לערב אותה במהלכים. על פי דיווח בעיתון אירופי, שלח שטיינמאייר לדמשק את הורסט פרייטיג, מנהל אזור המזרח התיכון במשרד החוץ הגרמני. המטרה, על פי הדיווח, היא לנסות ולקרב את סוריה לעמדות האירופיות ולהרחיק אותה מאיראן והשפעתה.

 

"סוריה צריכה להחליט בעצמה אם היא רוצה ללכת בעקבות איראן  בנתיב ההרס העצמי", אמר שטיינמאייר לעיתון הגרמני "זודוייטשה צייטונג". "אני מאמין שזה לא יטיב עם סוריה ואני מקווה שמנהיגיה מבינים זאת". על פי הדיווח בעיתון האירופי, גורמים בברלין אמרו שלא יוכלו לבדם לתקוע תריז בין דמשק וטהרן ולפיכך צריך האיחוד האירופי כולו להתגייס למשימה ולהציע לסוריה חבילת תמריצים כלכליים ופוליטיים. הגורמים אמרו שהדרך עוד רחוקה, אולם לא מן הנמנע שמרכיבי החבילה הזו יכללו את רמת הגולן.

 

עם זאת על פי הדיווחים, צרפת מתנגדת למהלך קירובה של סוריה, בין השאר בשל מעורבותה - על פי דו"ח מהליס - ברצח ראש הממשלה הלבנוני חרירי. שר החוץ הצרפתי אמר כי בשלב זה, לא יהיה זה רצוי להתקרב לסוריה או לקיים שיחות עם הממשל הסורי.

 

סוריה היא מהתומכות הבולטות של חיזבאללה, הן במישור האידאולוגי, הן בסיוע צבאי ישיר והן בסיוע כלכלי. בישראל, בארה"ב ובמדינות אחרות רואים לפיכך בסוריה גורם המערער את היציבות במזרח התיכון, שאינו יכול להיות שותף ראוי למציאת פיתרון. גורמי מודיעין טוענים שסוריה תומכת בחיזבאללה, בין השאר, על ידי העברת משלוחי נשק מאיראן, דרך שטחה, לתוך לבנון, ובמשלוח ציוד צבאי משלה עבור המחבלים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'רמי פלדמן
הסורים רוצים להיות חלק מהפיתרון. מורטינוס (ארכיון)
צילום: ג'רמי פלדמן
צילום: רויטרס
תפקיד חיובי. אסד
צילום: רויטרס
מומלצים