שתף קטע נבחר

צרפת וארה"ב גיבשו נוסחה להפסקת האלימות

אחרי ימים ארוכים של מחלוקות הצליחו צרפת וארצות הברית לגבש טיוטת החלטה במטרה להביא לסיום הלחימה בלבנון.ההחלטה עוסקת בהפסקה מיידית ומלאה של האלימות, כוללת סעיף לפיו השטח מהקו הכחול עד הליטני יפורז וכן קוראת לשחרור מיידי של שני החיילים החטופים. אחריה תבוא החלטה נוספת שתקרא להפסקת אש

בדרך להפסקת אש? ארצות הברית וצרפת הצליחו לגבש אמש (שבת) הסכמה בנוגע להחלטת מועצת הביטחון של האו"ם שמטרתה להביא להפסקת אש בין ישראל לחיזבאללה.

 

הטיוטה קוראת להפסקה מוחלטת של פעולות האיבה, שמבוססת על הפסקה מיידית של כל תקיפות חיזבאללה ושל המבצעיים הצבאיים של ישראל. עם זאת, ההחלטה מתירה לישראל את האפשרות לתקוף את חיזבאללה, במידה והארגון יתקוף את ישראל.

 

 

הטיוטה כוללת בין היתר סעיף המטיל את האחריות על פתיחת המערכה הנוכחית על חיזבאללה תוך איזכור האירוע בו נהרגו שמונה חיילי צה"ל ונחטפו החיילים אלדד רגב ואהוד גלודווסר בחדירת מחבלים לשטח ישראל. המסמך קורא לשחרור מיידי של שני החיילים וכן קורא לבחון בעתיד את שחרורם של אסירים לבנונים הכלואים בישראל. סעיף נוסף מדבר על פירוז השטח בין הקו הכחול לליטני - כלומר, בשטח יורשו לשהות רק חיילי צבא לבנון וכוחות בינלאומיים.

 

חוות שבעא אינן מוזכרות בשמן המפורש בטיוטה, אך ישנו סעיף לפיו בעתיד יוסדר גבולה הבינלאומי של לבנון על פי החלטה 1680 של האו"ם - ניסוח המהווה שם קוד דיפלומטי להכרעה בעניין הריבונות על החוות. סעיף נוסף בטיוטה עוסק ביישום החלטה 1559 של מועצת הביטחון שכוללת את פריסת צבא לבנון בדרום לבנון, החלת הריבונות הלבנונית על כל השטח ופירוק חיזבאללה מנשקו.

 

סעיף נוסף ובעל חשיבות רבה מבחינת ישראל הוא הטלת אמברגו על מכירת נשק לכל גורם בלבנון שאינו הממשלה. הסעיף האחרון עוסק בהסדרת כניסת הכוח הרב לאומי. לפי הטיוטה, בעוד כשבועיים תתכנס מועצת הביטחון ותאשר החלטה על כניסת כוח רב לאומי ללבנון. אולם בהחלטה לא פורטו הרכב הכוח, סמכויותיו ואורך המנדט שלו. בירושלים שומרים את הקלפים קרוב לחזה בכל הקשור לטיוטה אך גורמים מדיניים בכירים אמרו כי ההחלטה התקבלה על דעת ישראל ובשיתוף פעולה עימה.

 

"עד שהכול סגור כלום לא סגור"

 

נציגים בדרג מומחים מ-15 המדינות החברות במועצת הביטחון התכנסו אמש ודנו בטיוטה. בתום הישיבה נקבע כי מועצת הביטחון עצמה תתכנס בעוד ימים אחדים ותצביע על ההצעה.

 

מקורות דיפלומטים באו"ם מביעים ספקנות לגבי ההחלטה ואומרים כי "עד שהכול לא סגור שום דבר לא סגור". לדבריהם, עדיין יש פרטים בהצעה שלא הושגה הסכמה מלאה לגביהם. הדיפלומטים אמנם משדרים אופטימיות אך מבהירים כי "ההחלטה יכולה ליפול גם על הפרטים הקטנים ביותר ובכל מקרה - גם אם תהיה קריאה להפסקת האלימות לא בטוח שהיא אכן תופסק בפועל".

 

לאישור ההחלטה דרושה הסכמה משני צידי הגבול, מה שבינתיים לא נראה באופק. בכיר במשרד החוץ הלבנוני כבר הודיע כי ממשלתו דוחה את הטיוטה, ודורשת לערוך בה תיקונים. שליח מיוחד לאו"ם מטעם לבנון, נוהאד מחוד, אמר כי הנוסח מתעלם משלוש דרישות לבנוניות: גיבוש לוח זמנים ליציאת כוחות צה"ל מדרום לבנון, הסרת העוצר שמטילה ישראל על לבנון, והעברת השליטה על חוות שבעא לכוחות האו"ם. הוא הוסיף ואמר: "אנו רוצים שדרישותינו יעלו על הכתב במסמך. לדוגמא קריאה לנסיגה של כוחות ישראל שנמצאים עכשיו בלבנון".

 

מי שדווקא מרוצה מטיוטת ההחלטה הוא נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, שהביע שביעות רצון מגיבוש המסמך. דובר הבית הלבן, טוני סנואו, אמר כי "בוש מרוצה מההתקדמות המשמעותית שנעשתה, אך הוא מודע לכך שהפסקת האש לא תהיה קלה לביצוע".

 

גם ראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר, בירך על ההסכמה ואמר כי "מדובר בצעד חיוני ראשון בהבאת הטרגדיה הזאת לסיומה". לדבריו, "ראשית חייבים לאשר את ההחלטה במהירות האפשרית, ואחר כך לפעול למען הפסקת אש בתנאים שימנעו חזרה של האירועים".

 

"החלטה ראשונה מתוך שתיים"

 

ההסכמה הושגה לאחר דיונים ארוכים במהלך סוף השבוע. בולטון נפגש שלשום שלוש פעמים עם עמיתו הצרפתי באו"ם, ז'אן-מארק דה לה סבלייה, בניסיון לגשר על המחלוקות בין המדינות.

 

בולטון אמר כי ההחלטה היא הראשונה מתוך שתי החלטות שיובאו בפני המועצה. ההחלטה הנוכחית עוסקת בנושא המיידי של הלחימה המתנהלת בלבנון ואילו ההחלטה הבאה צפויה להיות מקיפה יותר ולהתוות יסודות פוליטיים לשלום בין ישראל לחיזבאללה. גורמים דיפלומטיים אמרו כי פיצול ההחלטה לשתיים הוא התמורה שקיבלה צרפת להסכמתה לוותר על קריאה להפסקת אש מיידית - זאת משום שצרפת מעוניינת בהשגת הסכם כולל ולא פתרון זמני.


פורסם לראשונה 05/08/2006 18:04

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
בולטון. סיכוי סביר שתאומץ
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
מועצת הביטחון. יוכנסו שינויים
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
הלחימה בלבנון. הפסקה, אך לא מיידית
צילום: איי פי
מומלצים