שתף קטע נבחר

סוכרתיים ותזונה: אפשר לאכול הכל, תלוי בכמויות

אם עד לאחרונה ההנחיות התזונתיות שניתנו לחולי הסוכרת הסתכמו במילים "מותר" ו"אסור", היום הן מתמקדות ב"כמה" ו"מתי". למעשה, השילוב של אינסולין אנלוג ושיטת ספירת הפחמימות מאפשר לחולה הסוכרתי לאכול כמעט כל מה שהוא רוצה ומתי שהוא רוצה

עד השנים האחרונות הטיפול התזונתי בסוכרת כלל את המילים: אסור, לא, ומזיק, בערך בכל משפט. התוצאה: חולי סוכרת רבים הדירו את רגליהם מחדרה של הדיאטנית. היום המונחים שחולה סוכרת צריך לדעת הם: כמה ומתי, במקום מותר או אסור.

 

עליית השיטה "ספירת פחמימות" לישראל פתחה דף חדש בהרגלי האכילה של חולי הסוכרת שמטופלים באינסולין. השיטה הזו מתאימה לחולי סוכרת מסוג 1 בכל גיל (ילדים, בוגרים וקשישים) ולחולי סוכרת מסוג ‭,2‬ שמבקשים לאבחן את השפעת האוכל שהם אוכלים על רמת הסוכר בדמם.

 

סוכרת מסוג 1 היא מחלה מטבולית, שנובעת מהפרעה בהפרשת האינסולין עקב פגיעה בתאי הביתא בלבלב, שאחראים על ייצור הורמון האינסולין בגופנו. אחד מתפקידיו של ההורמון הזה הוא להביא לכך שהגלוקוז בדם, שנוצר בעקבות פירוק הפחמימות במזון, ייכנס לתאים בגופנו.

 

הטיפול בחולים באמצעות מתן אינסולין התחיל בשנת ‭.1922‬ בשנת 1981 פיתחה חברת נובו נורדיסק אינסולין הומני ראשון, שזהה לחלוטין לזה שהלבלב אמור לייצר בעצמו. מתן האינסולין הזה מנע תגובות אלרגיות והקל על קבלת הזריקה.

 

מבחינה תזונתית האתגר הגדול היה לשאוף להתאמה מושלמת בין הזמן שבו הפחמימות מהאוכל מגיעות לדם לבין זמן פעילות האינסולין. כשזמן שיא הפעילות היה רחב ומרוחק מזמן ההזרקה, היה חולה הסוכרת חייב לאכול ארוחות קטנות ומרובות. אם הזריק בבוקר, למשל, היה חייב לאכול גם ארוחת עשר, כדי להבטיח שכשהאינסולין יהיה בשיא הפעולה, יהיו פחמימות שמצפות לו בדם.

 

אחת הדרכים להפחית את התקלות בתזמון מתן האינסולין והארוחות היתה להפחית את כמות האוכל בכלל ולאכול מאכלים דלי סוכר. ככל שחולה הסוכרת אכל מזון דל יותר בסוכרים, כך היה צריך לדאוג

 פחות שרמת הסוכר בדמו תעלה בלי שיהיה אינסולין לטפל בה.

 

לפני כמה שנים פיתחו החברות אליי לילי ונובו נורדיסק אינסולין אנלוג מהיר (Lyspro Aspart) שמתחיל לפעול דקות ספורות אחרי ההזרקה ומגיע לשיא הפעילות כשעתיים לאחר מכן - משך הזמן שנדרש לפירוק פחמימה בארוחה שנאכלת יחד עם הזריקה. כך חולה הסוכרת יכול להחליט מה הוא רוצה לאכול. עליו לדעת כמה פחמימות יש באוכל שבחר ולתת את כמות האינסולין הנכונה בהתאם. בקיצור, עליו לספור פחמימות.

 

איזון של סוכרים

 

פחמימה היא מילה נרדפת לסוכרים. באוכל הפחמימות יכולות להופיע כסוכר פשוט, כמו סוכר לבן, סוכר החלב שנמצא בחלב ומוצרי חלב והסוכר בפירות, או כעמילן, שנמצא בקמח החיטה, בתפוחי אדמה, באורז ועוד. העמילן מתפרק במעי לגלוקוז, וכך מגיע לדם. פחמימות נוספות מגיעות מסיבים תזונתיים, אך אלה לא מתפרקים לגלוקוז ולכן לא נחשבים כמקור לסוכר בגוף.

 

כדי לדעת איך בדיוק סופרים פחמימות מומלץ שחולה הסוכרת יגיע לביקור אצל הדיאטנית וילמד בעזרתה את השיטה. המידע שעליו לרכוש נחלק לשניים: החלק הראשון הוא לדעת כמה פחמימות יש באוכל שלו. כדי להקל על הספירה מגדירים מהי מנת פחמימה בכל מאכל, כשכל מנה מכילה כ-15 גרם פחמימות. דוגמה למנת פחמימה היא פרוסת לחם אחת, או כוס אורז מבושל, או תפוח עץ בינוני, או 12 ענבים. מי שמבקש לדעת כמה מנות פחמימה הוא אוכל לומד להכיר את גודל המנה של המאכלים השונים בעזרת טבלאות שמגדירות מנת פחמימה, או בעזרת חישוב הכמות שכתבה בסימון התזונתי על המאכל עצמו.

 

החלק השני הוא לדעת מהו מינון האינסולין המתאים שחולה הסוכרת צריך לקבל לכל מנת פחמימה שאכל. בעוד שכמות הפחמימות במזון לא משתנה, מינון האינסולין המתאים לכל מנת פחמימה משתנה מחולה סוכרת למשנהו. אחד זקוק לחצי יחידת אינסולין לכל מנת פחמימה, בעוד שאחר זקוק לשתי יחידות אינסולין לכל מנת פחמימה. את המינון המתאים יתאימו לחולה הסוכרת במרפאה.

 

חולה סוכרת שמטופל באינסולין אנלוג מהיר ושולט בספירת פחמימות יכול לאכול מה שהוא רוצה ומתי שהוא רוצה. כל מה שעליו לעשות הוא לחשב כמה פחמימות אכל וכמה אינסולין עליו לקבל.

 

כך למשל הוא לא חייב עוד לאכול עוגיות נטולות סוכר, שעשירות בשומן רווי ומכילות כמות קלוריות כמעט זהה לעוגיות רגילות. אם ידועה כמות הפחמימות שיש בעוגייה רגילה, אפשר פשוט "לאזן" אותה באמצעות נטילת כמות האינסולין הנדרשת. לדוגמה: אם בפרוסת עוגה יש 30 גרם פחמימות (כלומר שתי מנות פחמימות),‬ והחולה אמור לקבל, בהזרקה או בצורה אחרת, יחידה אחת של אינסולין לכל מנת פחמימה, אחרי אכילת העוגה הוא יצטרך לקבל שתי יחידות אינסולין.

 

מובן שרצוי שחולי הסוכרת יצרכו מזון בריא, עשיר בירקות ובסיבים תזונתיים,

 יגבילו את השומן הרווי וישמרו על משקל גוף תקין ועל שאר כללי האכילה הנכונה. עם זאת, אין לבלבל בין הדרכה לגבי תזונה נכונה כדי לשמור את רמת הסוכר בדם מאוזנת לבין כללי התזונה הבריאה שיפים לכל אחד.

 

ספירת פחמימות, אגב, עוזרת גם לבעלי משקל יתר (אפילו אם הם לא חולי סוכרת),‬ שמבקשים לרזות בעזרת דיאטה דלת פחמימות. צריך רק לזכור שלא כל מי שסופר פחמימות גם שומר על דיאטה דלת פחמימות.

 

  • הכותבת היא דיאטנית במרפאת סוכרת במרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה ב”ש  וחברה בעמותת הדיאטנים הקליניים בישראל - ‘עתיד ’ ‬

פורסם לראשונה 17/08/2006 01:25

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
סוכרת. עידן חדש
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
ד"ר רק שאלה
מומלצים