שתף קטע נבחר

רייס: "לא דורשים מישראל לסגת מיידית"

מזכירת המדינה האמריקנית הבהירה כי ההחלטה האמריקנית-צרפתית היא רק שלב ראשון בדרך להשגת פתרון פוליטי, שיאפשר לצבא לבנון לתפוס ריבונות על דרום המדינה בסיוע כוח בינלאומי. היא קראה לחברות מועצת הביטחון לאמץ את ההצעה וציינה כי ארה"ב תסייע בשיקום לבנון

מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, אמרה היום (יום א') כי ההחלטה שגיבשו ארצות הברית וצרפת בעניין הלחימה בלבנון ותובא לאישור מועצת הביטחון של האו"ם לא דורשת מישראל לסגת בשלב הראשון. "אני מקווה שמאוד בקרוב נראה את סיום פעולות האיבה. את זה צריך להפסיק כדי שהמצב יתבהר לשלב הבא בו ייכנס כוח בינלאומי".  

 

חדר מלחמה: כל הדיווחים מכל החזיתות

 

במסיבת עיתונאים שקיימה בחוותו של הנשיא האמריקני, ג'ורג' בוש, בטקסס הסבירה רייס כי ההחלטה הנוכחית לא מהווה את הפתרון הכולל למשבר. "אנחנו מקווים שהפעילות המלחמתית תפסיק, אבל צבא לבנון ייקח את האחריות רק אחרי קבלת ההחלטה השניה במועצת הבטחון (זו העוסקת בהצבת כוח רב לאומי)". לדבריה, כל החלטה באו"ם תהיה רק השלב הראשון בהשגת פתרון.

 

לדברי מזכירת המדינה, ההחלטה הנוכחית היא חלק מתהליך ארוך יותר. "אני מקווה שהצדדים ינצלו את ההזדמנות הזו כדי לעצור את האלימות הנוראה שאנו רואים. אבל הפסקת אש צריכה להיות לבסיס ארוך טווח - חלק מתהליך מדיני כדי שלא תהיה חזרה למצב שהיה. אנו נגד הסכמה להפסקת אש בלתי מותנית. הפסקת אש היא חלק מתהליך מדיני.

 

"לבנון לא תקבל את כל מה שרצתה. גם ישראל לא. אך ההסדר הוא בסיס טוב. הוא יגרום לכך שהמצב הבעייתי שהיה לפני המשבר לא יחזור לעצמו. הוא יחזיר את צבא לבנון לדרום כדי שהעניין לא יחזור לקדמותו".

 

רייס הבהירה כי מטרת הצבת הכוח הרב-לאומי היא לסייע לצבא לבנון להשיג ריבונות על השטח. "המצב האמיתי בלבנון הוא שיש 'ריק' בדרום שהחיזבאללה פועל בו. הפתרון לזה יהיה להחיל את השלטון והסמכות של ממשלת לבנון שם בדרום כך שלא יהיה כזה ריק".

 

מזכירת המדינה שהתה בסוף השבוע בחווה בטקסס יחד עם הנשיא בוש והשניים דנו בטיוטת ההצעה האמריקנית-צרפתית. "שוחחתי עם הנשיא הרבה על כך אתמול. זה לא שונה ממה שהוא אמר בהתחלה. עכשיו זאת באמת ההזדמנות להחיל את הסמכות של צבא לבנון בדרום. הכוחות הבינלאומיים שיגיעו לשם יגיעו כדי לסייע לצבא לבנון".

 

"נדע מי רוצה הפסקת אש ומי לא"

 

"אף אחד לא רוצה לראות את ישראל באופן קבוע בדרום לבנון", אמרה רייס שסיפרה כי שוחחה בנושא אתמול עם מנהיגי ישראל ולבנון: "דיברתי אתמול עם סניורה והישראלים, כשחושבים על זה, צריך שיהיה כוח מהותי כדי לעצור את האלימות במקום. צריך שיהיה שלב בו כוחות הבטחון הלבנונים יזרמו לדרום. אבל הם צריכים סיוע בינלאומי כדי לעשות כך".

 

רייס שבה והבהירה כי ההחלטה הנוכחית היא רק ההתחלה. "צריך להבין שאנו מנסים להתמודד עם בעיה שפוגעת בלבנון במשך שנים ארוכות. זה לא יפתר בהחלטה אחת במועצת הביטחון. זה צעד אחד לעצור את האלימות. אנחנו צריכים בסיס פוליטי כדי לייצר את התנאים בהם צבא לבנון יוכל להכנס לדרום".

 

מזכירת המדינה קראה למועצת הביטחון לתמוך בהחלטה האמריקנית-צרפתית. "שגריר צרפת באו"ם והשגריר האמריקני אומרים שהשיחות ביניהם היו חיוביות. גם עם הנציגים האחרים במועצת הביטחון. אנו קוראים לכל החברות במועצת הביטחון לתמוך בהצעה זו כצעד ראשון כדי לייצר מצב יותר קבוע".

 

לדבריה, ארצות הברית תיקח חלק בשיקום לבנון. "התחייבנו לכך, לשיקום לבנון. זה מאמץ בינלאומי כולל. הסעודים כבר התחייבו לתת מענק גדול מאוד לשיקום לבנון וגם אנו נקח בכך חלק".

 

"ברגע שתתקבל ההחלטה אנו נדע מי רוצה להפסיק את האש ומי לא. מדברים על הפסקה מיידית של פעולות האיבה. אמרנו באופן ברור שצריך להיות בסיס פוליטי כדי לא לחזור למצב הקודם", סיכמה רייס את הדברים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
רייס. שלב ראשון
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
בוש. עמדתו לא השתנתה
צילום: רויטרס
מומלצים