שתף קטע נבחר

ההסכם המתגבש: פירוק חיזבאללה יחכה

בשעה שכוחות צה"ל ערוכים בדרום לבנון, נרקם מהלך מדיני בינלאומי להפסקת הלחימה. בלשכת אולמרט מביעים אופטימיות זהירה, בלבנון בינתיים מתנגדים. ההסכם המתגבש: פירוק חיזבאללה לא יהיה תנאי להפסקת אש, החטופים יוחזרו ללא תנאי, 10,000 חיילים צרפתים ו-15 אלף חיילים לבנונים יוצבו באזור הגבול. רוסיה הודיעה שבכוונתה להגיש הצעת החלטה עצמאית. ובירושלים: אולמרט "קירקע" את לבני

הישג מדיני או ניסיון למזער נזקים? מגעים קדחתניים התנהלו הלילה (יום ו') בבניין האו"ם בניו יורק בניסיון להגיע להסכמות על טיוטת הסכם הפסקת האש בין חיזבאללה לישראל. אבל בדרך להסכם נערמים קשיים לא מעטים: בעוד בישראל הביעו אופטימיות זהירה, הודיע שר החוץ הלבנוני כי הטיוטה אינה מקובלת עליו, ורוסיה החליטה להגיש הצעה משלה להפסקת אש מיידית.

 

בלשכת ראש הממשלה, אהוד אולמרט, מביעים אופטימיות זהירה באשר לאפשרות שהמהלך האמריקני האחרון אכן יוביל להפסקת אש. מפרטי ההסכם, מתברר שקריאה לפירוק חיזבאללה תיכלל בהחלטה, תוך אזכור החלטה 1559, אך לא תהווה תנאי להפסקת אש. לעומת זאת, החזרת חיילי צה"ל השבויים בידי חיזבאללה היא תנאי הכרחי להפסקת הלוחמה.

 

במקביל, בראיון לרשת אל-ג'זירה, אמר שר החוץ הלבנוני, פאוזי סאלוח, כי הוא מתנגד להצעת ההחלטה משום שאינה קוראת להפסקת אש מיידית. "קיבלנו את נוסח ההחלטה של צרפת, ואת נוסח ההחלטה של ארה"ב", אמר, "ובאף אחד משני הנוסחים לא הייתה התייחסות להפסקת אש מיידית. זה לא מקובל עלינו". סלוח אף שוחח אמש בטלפון עם עמיתיו, שרי החוץ של סוריה ואיראן, והשניים הביעו תמיכה בלבנון ונכונות להעניק לה "סיוע ככל שיידרש".

 

גורמים פוליטיים בלבנון אמרו כי היום צפויים במדינה להגיש הצעה מתוקנת להצעה האמריקנית, שתקרא לנסיגה כוללת של הכוחות הישראלים מדרום המדינה.

 

ועוד מהמורה התגלתה בדרכו של ההסכם כאשר רוסיה החליטה להתנגד להצעה האמריקנית-וצרפתית ולהגיש הצעה משלה למועצת הביטחון של האו"ם. לדברי השגריר הרוסי באו"ם, ההצעה החדשה תקרא להפסקת אש של 72 שעות באזור, כדי להעניק סיוע הומניטרי לתושבי לבנון. לפי הצעת ההחלטה, "רוסיה מביעה את דאגתה בנוגע להסלמה החמורה במעשי העוינות בין ישראל ללבנון, ומזועזעת מהאובדן הרב בחיי אדם ומהנזק הרב שנגרם באזור".

 

שגריר ארה"ב באו"ם, ג'ון בולטון, הגיב להצעה הרוסית ואמר כי אין זה אחראי להסיח את תשומת הלב מהמשא ומתן על טיוטת ההחלטה הקודמת: "זה לא משחק. זה עניין מאוד רציני", הוסיף. לדבריו, עדיין קיים סיכוי להגיע להסכמה על טיוטת ההחלטה בהמשך היום.

 

החלטת מועצת הביטחון תקרא ל"הפסקת הלוחמה". צרפת חזרה בה מהדרישה לנסיגת כוחות צה"ל לגבול הבינלאומי כתנאי להפסקת האש. כתוצאה מההסכם המתגבש - צה"ל יסוג הדרגתית מהשטחים שאליהם ייכנס הכוח הרב-לאומי שיקבל את המנדט מהאו"ם ויוזמן על ידי ממשלת לבנון לסייע לה בהשלטת ריבונותה. הכוח ימנה 10,000 חיילים צרפתים, אולי גם ספרדים, וחיילים ממדינות אחרות שיתפרסו יחד עם משקיפי יוניפי"ל וכן 15 אלף חיילים לבנונים. הם יוצבו באזור חיץ שיהיה נקי מאנשי חיזבאללה ובמעברי הגבול עם סוריה.

 

 

הכוח הזה יהיה מופקד גם על מניעת הברחת קטיושות ואמצעי לחימה מסוריה ואיראן ללבנון, אבל הוא לא יעסוק בפירוק חיזבאללה מנשקו. הכוח הרב-לאומי יפעל כנראה על פי סעיף 7 של מגילת האו"ם, המעניק לו סמכות לירות ולהטיל סנקציות.

 

החזרת חיילי צה"ל השבויים בידי חיזבאללה היא תנאי להפסקת הירי ואינה קשורה לחילופי אסירים. היא מוזכרת כסעיף עצמאי. סעיף אחד בהחלטה הצפויה קורא לטפל בבעיית האסירים הלבנונים בישראל, אך שיחרורם אינו תנאי להפסקת האש. מועצת הביטחון תכונס היום או מחר להצביע על הפסקת הלוחמה במעמד של שרי החוץ של המדינות החברות במועצה.

 

ישראל דרשה להציב כוח רב-לאומי אפקטיבי בדרום לבנון, לצד צבא לבנון. כמו כן דרשה אמברגו נשק על חיזבאללה ומיליציות אחרות, להרחיק את חיזבאללה מקו הגבול ולהחזיר את החיילים החטופים ללא תנאי.

 

ומה אומרים בחיזבאללה? הם הודיעו שלא יקבלו כל החלטה שתאשר מועצת הביטחון של האו"ם שתותיר את חיילי צה"ל על אדמת לבנון. כלי תקשרות בלבנון מדווחים כי חיזבאללה טען שהוא ממשיך לדבוק בתוכנית "שבע הנקודות", שאותה הגה ראש ממשלת לבנון, פואד סניורה. גם שר החוץ הלבנוני, פאוזי סלוח, אמר שההצעה "אינה מממשת את שאיפותיה של לבנון, משום שאין מדובר בנסיגה מלאה ומיידית ובהפסקת אש מיידית. ההחלטה יוצרת איפה ואיפה בין החיילים החטופים לאסירים הלבנונים".

 

אולמרט: אם היעדים יושגו, לא נפעל צבאית 

 

אולמרט אמר בשיחות סגורות בלשכתו, בתום סבב השיחות עם עוזר מזכירת המדינה האמריקנית לענייני המזרח התיכון, דיוויד וולש: "אם היעדים שלנו יושגו בצורה מדינית לא נפעל צבאית, אך אם הקהילה הבינלאומית לא תצליח להביא להשגת היעדים אותה שמה ממשלת ישראל לעצמה בצאתה למבצע הצבאי, נפעל בלבנון בכל הכוח".

 

לאחר מגעים אינטנסיביים אמש מול האמריקנים אומרים בלשכת ראש הממשלה כי הסיכויים להשגת הסכם להפסקת אש שירצה את ישראל הם "חמישים-חמישים". לדבריהם, המגעים יימשכו ואם יצליחו להגיע להצעה שתרצה את ישראל, הרי שהיא עשויה להגיע לשולחן מועצת הביטחון של האו"ם.  

 

לבני נועדה אמש עם עוזר מזכירת המדינה למזרח התיכון, דייויד וולש, בנסיון לגבש את הנוסח המקובל על ישראל לטיוטת הסכם להפסקת אש. השניים דנו בהשגות הישראליות שיועברו לחמש החברות הקבועות במועצת הביטחון. גורמים דיפלומטיים בישראל מעריכים שהדיון המכריע יתקיים רק בשבת. "אנחנו במצב של טיוטה שעדיין לא הפכה לנוסח מחייב (blue print). גם אם זו הייתה הופכת להצעה של ממש, הרי שהיא עדיין בשלב שניתן לשנותה", הדגישו גורמים בירושלים.

 

אולמרט קירקע את לבני

 

אולמרט לא אישר ללבני לנסוע בסוף השבוע לישיבת מועצת הביטחון בניו-יורק. לבני הייתה אמורה לדון בפרטי ההסכם המתגבש ולהיוועד עם מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס. גורם בכיר בלשכת אולמרט אומר שהטעמים ענייניים בלבד, ונובעים מכך שאולמרט לא רצה שיופעלו לחצים על ישראל בשל נוכחותה של לבני. "למה להיכנס למלכודת? אנחנו במלחמה. היחשפות שרת החוץ למועצת הביטחון עלולה להיות מקדם לחץ נוסף על ישראל".

 

בלשכת ראש הממשלה אמרו: "העברנו את השגותינו לאמריקנים. גם הלבנונים העבירו את ההשגות שלהם. עתה יעבירו האמריקנים את הפרטים לחמש החברות המרכזיות של מועצת הביטחון, שם יוחלט איך יתייחסו להצעה המתגבשת. יש כאן פתח למהלך מדיני ואנו ממתינים לראות כיצד יתפתח".

 

בינתיים הנחו ראש הממשלה אולמרט ושר הביטחון עמיר פרץ את הצבא שלא לעבור לביצוע המהלך הנרחב בדרום לבנון. אולמרט מנסה להימנע בשלב זה מהסלמה בלבנון באמצעות מבצע קרקעי רחב היקף. זאת, כנראה, לאחר שהובהר לו מהבית הלבן שמהלך כזה לא יתקבל בברכה. עם זאת אומרים בירושלים, שאם המהלך הדיפלומטי הנוכחי ייכשל, תבחן ישראל את הפעלת כוחותיה בכל שטח דרום לבנון. "לעולם ברור שאיננו יכולים להרשות לעצמנו את המשך פגיעת הרקטות וטילי חיזבאללה באוכלוסיה הישראלית בצפון הארץ", אמרו בירושלים.

פורסם לראשונה 11/08/2006 00:32

 

בהכנת הידיעה השתתף רועי נחמיאס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יואב גלאי
אהוד אולמרט
צילום: יואב גלאי
צילום: גיל יוחנן
לבני. לא תיסע לאו"ם
צילום: גיל יוחנן
נסראללה
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
נערכים בדרום לבנון
צילום: רויטרס
צילום רפרודוקציה: חגי אהרון
אלדד רגב. מה יהיה עם החטופים?
צילום רפרודוקציה: חגי אהרון
מומלצים