שתף קטע נבחר

היזהרו מנגני מוזיקה זולים

נגנים גנרים או כפי שלעיתים קוראים להם – נגני מדבקה - מיוצרים במפעל אחד, לרוב במזרח הרחוק, במחירי עלות נמוכים, ומשווקים תחת שמות שונים של "יצרנים" לא ידועים

בחודשים האחרונים סקרנו כאן נגני מוזיקה רבים, רובם ככולם של מותגים מוכרים. חלק מהגולשים תהו למה לא סקרנו גם נגנים גנריים, "חסרי מותג".

 

מדובר בנגנים פשוטים, אשר צברו פופולריות בזכות מחירם הנמוך. אז נכון: עבור כל נגן ממותג נמכרים בשוק הישראלי פי כמה נגנים מתוצרת גנרית, אך מומלץ לשמור מרחק מנגנים אלה.

 

מה זה נגן גנרי 

נגנים גנרים או כפי שלעיתים קוראים להם – נגני מדבקה - מיוצרים במפעל אחד, לרוב במזרח הרחוק, במחירי עלות נמוכים, ומשווקים תחת שמות שונים של "יצרנים" לא ידועים. למעשה, המשווק רוכש זכויות שיווק, מדביק על הנגנים מדבקה הנושאת את שמו ומשווק אותם בעלויות נמוכות. זאת, בניגוד לנגנים בעלי שם של חברות ידועות.

 

יש מי שיטען כי כל הנגנים מיוצרים במזרח הרחוק, ולכן אין הבדל. אכן, כמעט כל הנגנים כולם מיוצרים במזרח הרחוק, אולם עדיין קיים הבדל בין נגנים גנריים לנגנים בעלי שם.

 

ההבדל נעוץ בכך שנגן בעל שם חייב לעמוד בתנאים קפדניים של יצור ותקנים כלל עולמיים של סטנדרטים המקובלים בעולם, בעוד שנגן גנרי לא.

 

כאשר יצרן בעל שם עולמי פונה למפעל יצור במזרח הרחוק הוא בודק לאורך כל תהליך הייצור של הנגנים שהכל עומד בתקנים: הכוונה למשל לשקע אוזניות - הסטנדרט הכלל עולמי הינו מחבר של 3.5 מילימטר.

 

אולם בנגנים גנרים בשל סיבות של עלות נמוכה או תכנון עיצובי לקוי, נוכל למצוא גם מחברים בגודל של 2.5 מילימטר, אשר הרבה פחות נפוצים.

 

דוגמה אחרת הינה סטנדרטים של קבצים – נגנים גנריים מסוימים מקליטים שמע לפורמט מסוג שנקרא act, אשר אינו נפוץ כמו mp3. הסיבה לכך יכולה לנבוע משיקולי עלות – שימוש בתקן mpeg עולה כסף, ומעבד הנגן צריך להיות חזק יותר כדי שתהיה לו היכולת לקודד לפורמט מכווץ. במידה ותרצו להמיר את הקובץ ל-mp3, תיתקלו בבעיה, כי מעטות הן התוכנות הקיימות ברשת אשר יכולות לעשות זאת.

 

מה טוב ומה רע בנגן גנרי

מעלתם היחידה של נגנים גנרים היא מחירם הזול, אולם, על פי האמירה הידועה, מי שקונה בזול סופו שישלם ביוקר. אומנם אין זה נכון בכל המקרים, אולם נגנים גנריים נוטים להתקלקל ולהישבר תוך זמן קצר, בשל העובדה שיצורם נעשה בעלויות נמוכות. התחושה שמקבלים בעת תפעול כפתורים של נגן גנרי, היא שהכפתורים זולים עם נטייה להישבר.

 

הסוללה גם היא זולה ולכן חלשה יותר על פני נגנים בעלי שם. תתקלו בבעיה

 בתפעול הנגן? לא יודעים איך מבצעים הקלטה? אין לנגנים האלה אתר תמיכה רשמי, ותאלצו לכתת רגליכם בפורומים שונים למציאת הפתרון, לרוב ללא הצלחה.

 

תרצו עדכון קושחה לנגן? תיקון תפריטים פגומים? ייעול באלגוריתמים של צריכת הסוללה? תמיכה בפורמטים חדשים של קבצים אשר יוצאים חדשות לבקרים? לנגנים הגנריים לא קיים אתר מסודר לכך.

 

על מנת לחסוך עלויות בנגנים הגנריים, יש שימוש במעבדים חלשים אשר זולים יותר, כמו גם אוזניות פשוטות יותר עם שמע לא טוב. 

 

כיצד נזהה נגן גנרי לעומת נגן בעל שם 

מחיר זול במיוחד צריך להדליק לכם נורה אדומה, ולאותת כי לפניכם נגן גנרי. כמו כן, לנגן גנרי לא יהיה אתר תמיכה רשמי. כאשר תחפשו את שמו של הנגן ברשת, תוכלו לרוב למצוא אותו רק באתרי מכירות.

 

זה נכון במיוחד כאשר הנגן מופיע לכם בתוצאות החיפוש באתרי המכירות הישראלים בלבד – כלומר בשמו הנוכחי הוא משווק רק בארץ ובחו"ל הוא עשוי להיות משווק תחת שם אחר.

 

כיצד תוכלו לדעת שהמכשיר אותו אתם מעוניינים לרכוש הוא מתוצרת מכובדת? אין קל מזה – עבור כל יצרן המכבד עצמו יהיה אתר רשמי ברשת, בו תוכלו למצוא מפרט טכני של המוצר, תוכלו להוריד עדכוני קושחה וגם תוכנות נלוות עבור המכשיר שלכם.

 

דרך נוספת לברר על איכות הנגן, היא לקפוץ לפורומים העוסקים בנושא, שם תמצאו הרבה מאוד מידע, כמו גם הרבה מאוד דעות. עשו עבודת מחקר קטנה על הנגן שלכם לפני שתקנו אותו. חפשו את אתר היצרן, בדקו מהו המפרט הטכני שלו, מהו האבזור עמו הנגן מגיע, ובררו מה אנשים אחרים שיש להם אותו חושבים עליו.

 

הכותב הוא מנהל פורום מוזיקה דיגיטלית בקהילות ynet ‏. אם יש לכם שאלות נוספות או אתם מעוניינים במידע נוסף - היכנסו לפורום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
כך תזהו נגן גנרי
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים