שתף קטע נבחר

במלחמה: לראשונה הופעלה יחידה צבאית לזיהוי חללים

מאז ומתמיד נעזר צה"ל במכון לרפואה משפטית באבו-כביר לצורך זיהוי חללים. אך במלחמה בצפון הופעלה לראשונה יחידה צה"לית שעסקה בנושא, שאנשיה גויסו בסוף השבוע האחרון לאחר ש-24 חיילים נהרגו במהלך יממה אחת. הרב הצבאי: "רצינו שלצבא תהיה יכולת לתת מענה יעיל ועצמאי לזיהוי חללים"

פרט לדפוסי לחימה שונים, המלחמה בלבנון הובילה את צה"ל לשנות גם פעולות לוגיסטיות: לראשונה הפעיל צה"ל במלחמה הנוכחית יחידה חדשה, שעוסקת בזיהוי חללים והכנתם לקבורה. עד כה נעזר צה"ל בשירותי המכון לרפואה משפטית באבו-כביר, אולם לאחר סוף השבוע האחרון, שבו נהרגו ביממה אחת 24 חיילים, הוחלט לגייס את אנשי המילואים של היחידה.

 

"זו הפעם הראשונה שהכנסנו תחת קורת גג אחת את כל נושא הטיפול בחללים - החל מהרגע שבו חלל מפונה מהשטח, ועד לקבורתו", מתאר תא"ל ישראל וייס, הרב הצבאי הראשי את פעולת היחידה שממוקמת בצריפין. למעשה אנשי היחידה, הנקראת מאנ"ח (מרכז איסוף נתוני חללים), הם ברובם אנשי מילואים שעובדים בימי שגרה במכון לרפואה משפטית באבו-כביר.

  

"רצינו שלצבא תהיה יכולת לתת מענה יעיל, איכותי ועצמאי כאשר מתרחשת מלחמה וישנם חללים במספרים גדולים, ושלא יהיו סימני שאלה לגבי הזיהוי", הסביר וייס את הרציונל שמאחורי הקמת היחידה. "יש לנו אגף אחד שעוסק בזיהוי הרפואי. כל מה שיש באבו-כביר יש גם לנו. אם עולה צורך בביצוע נתיחה, הדבר נעשה באבו-כביר".

 

עם זאת, הרב וייס הקפיד להדגיש כי "במשך כל השנים, פרופסור היס ואנשיו במכון לרפואה משפטית באבו כביר עשו עבודה יוצאת מהכלל". אגב, במכון הורמו גבות במוצאי שבת האחרון כאשר רופאים בכירים ורב המכון, שהיו עמוסים בעבודה, נקראו לשירות.

 

מפקד היחידה הוא סא"ל חן קוגל, לשעבר בכיר באבו-כביר שנאלץ לפרוש מהמכון לאחר שחשף כי במכון הוצאו אברים מעשרות גופות נפטרים, בהם גם חיילי צה"ל. ועדת סגלסון אישרה את הממצאים ובעקבות ממצאיה הודח היס מתפקידו כמנהל המכון, אך ממשיך לתפקיד כפתולוג הראשי. בימים אלו פועל קוגל להקמת חברה פרטית שתעניק שירותי רפואה משפטית במטרה לייעץ למשפחות נפטרים ולהתחרות באבו-כביר הפועל, לדבריו, כמונופול.  

 

בתשובה לשאלה האם לאור העובדה שבמכון נטלו בעבר חלקי גופות ללא אישור נוצר משבר אמון שחייב את הקמת היחידה אמר הרב וייס: "יש לי כלפי המכון אמינות מוחלטת. יידעתי את פרופסור היס על הפעלת המתקן שלנו ואין לי רצון לפגוע בו".

 

במכון באבו-כביר, שרופאיו עבדו בימי המלחמה מסביב לשעון, הדגישו שיש להם יכולת לטפל בעשרות נפגעים, כפי שכבר עשו בעבר. במכון מתורגלים בהתמודדות עם אירועים שבהם נפגעים רבים, דוגמת פיגועים וציינו שהיחידה החדשה לא הוקמה בגלל חוסר יכולת של המכון להתמודד עם אירועים מעין אלה. היום, עם כינונה של הפסקת האש, נסגרה הנקודה הצה"לית והמילואימניקים שוחררו לביתם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר מאיר
המכון לרפואה משפטית באבו כביר
צילום: עופר מאיר
צילום: עופר מאיר
פרופ' היס. "עבודה מצוינת"
צילום: עופר מאיר
צילום: אביהו שפירא
תת אלוף וייס. טיפול צבאי
צילום: אביהו שפירא
מומלצים