שתף קטע נבחר

ארה"ב: נטיל סנקציות באופן עצמאי נגד איראן

בארה"ב צפו בדאגה בנשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד, חונך את מתקן המים הכבדים ונערכים לנקוט בצעדים לאחר שיפוג האולטימטום של מועצת הביטחון ביום חמישי הקרוב. "לוס אנג'לס טיימס": אם רוסיה וסין יכשילו סנקציות בינלאומיות, תרכיב ארה"ב קואליציה עצמאית שתטיל עיצומים

גם אחרי שנשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד, חנך אתמול (שבת) את מתקן המים הכבדים, נראה כי ארה"ב תתקשה לשכנע את סין ואת רוסיה לתמוך בהטלת סנקציות במועצת הביטחון. גורמים רשמיים בממשל בוש אמרו לעיתון "לוס אנג'לס טיימס" כי אם ייכשלו המאמצים הללו, תנסה ארה"ב להרכיב קואליציה עצמאית משלה שתטיל סנקציות על טהרן.

 

על-פי הדיווח בכותרת הראשית של העיתון, המדינות שישתתפו בקואליציה נגד איראן יקפיאו נכסים ויטילו סנקציות על סחר עמה. ביום חמישי הקרוב עומד לפקוע האולטימטום שהציבה מועצת הביטחון לטהרן להפסיק את העשרת האורניום, במסגרת החלטה 1696. ארה"ב מאמינה כי יפן והשלישיה האירופית - גרמניה, צרפת ובריטניה (המתוסכלות מהמשחקים של איראן) - יהיו הבסיס להתארגנות בינלאומית עצמאית מחוץ למועצת הבטחון, אם רוסיה וסין יכשילו סנקציות.

 

 

בכירי הממשל נמצאים בימים אלה בחופשות. הנשיא בוש מבקר עם הוריו במיין ומזכירת המדינה רייס גם היא נמצאת בחופשה בימים האחרונים. שגריר ארה"ב באו"ם, ג'ון בולטון, ממשיך לעבוד ואומר שארה"ב מתכוונת להציג במועצת הבטחון החלטה להענשת איראן מיד אחרי שיפוג האולטימטום ביום חמישי הקרוב. הסנקציות המיידיות יהיו נגד ההנהגה האיראנית ולא יפגעו בשלב זה בעם האיראני. ההצעה האמריקנית תכלול איסור על נסיעות של מנהיגי איראן מחוץ לארצם, הקפאת נכסיהן המנהיגים המצויים מחוץ לאיראן. זאת בעקבות ניסיון הסנקציות על עיראק שפגעו בעם העיראקי, אך לא בסדאם חוסיין.

 

בולטון נשמע אופטימי בראיון ואמר שרוסיה וסין יסכימו להטלת הסנקציות אחרי שיראו את הנוסח המוצע. בולטון הבהיר שאם רוסיה וסין לא יסכימו לסנקציות המוצעות, כבר פועלת הדיפלומטיה האמריקנית במקביל להשגת סנקציות מחוץ לאו"ם. לפי החוק האמריקני למלחמה בטרור, ארה"ב יכולה להטיל סנקציות משלה על איראן, ולעצור למשל ספינות בדרכן לאיראן הנושאות טילים וחומרים הקשורים לייצור גרעיני.

 

"אנחנו לא צריכים את אישור מועצת הבטחון להטיל סנקציות", הבהיר בולטון, "נמשיך לפעול לעצור את הזרמת החומרים והטכנולוגיות לתוכנית הגרעין והטילים הבליסטיים של איראן. נטיל מגבלות על העברות כספים לפי חוק הטרור הקיים".

 

מי רוצה להיות הבנקאי של איראן? 

בולטון הבהיר בראיון כי ארה"ב תתמקד בבנקים של יפן ואירופה ותלחץ עליהם להפסיק לעשות עסקים עם איראן. הוא רמז כי משרד האוצר האמריקני מנהל שיחות עם מדינות אחרות שאת זהותן סירב למסור. ממשרד האוצר האמריקני נמסר שיש כבר תוצאות למאמץ הזה, לרבות החלטה של יוניון בנק בשוויץ להפסיק את יחסיו עם איראן.

 

גורם במשרד האוצר האמריקני אמר כי "יותר ויותר מוסדות פיננסים סביב העולם עוקבים אחר הפעילות של איראן בתחום הגרעין והתמיכה בטרור של חיזבאללה ושואלים את עצמם - האם אנחנו רוצים להיות הבנקאים של איראן".

 

החלטת מועצת הבטחון 1696 שהתקבלה ב-31 ביולי העניקה לאיראן חודש לעצור את העשרת האורניום וכל הפעילויות האחרות של "מחקר ופיתוח", או לעמוד מול איום של סנקציות. סעיף 8 בהחלטה קובע כי "מועצת הבטחון מביעה את כוונתה במקרה שאיראן לא תציית עד יום זה להחלטה, לאמץ אמצעים הולמים על פי סעיף 41 של פרק 7 של אמנת האו"ם לאלץ את איראן לציית". במקרה כזה, "החלטות נוספות יידרשו לנקיטת אמצעים נוספים".

 

רוסיה שהיתה פעילה במיוחד בהתנגדותה להחלטה של מועצת הבטחון, הצטרפה עם סין להחלטה, לאחר שנקבע שיוטלו סנקציות כלכליות אך לא צבאיות על איראן. אתמול רמז שר ההגנה הרוסי, סרגיי איבאנוב, כי מוקדם לדבר על הטלת סנקציות נוכח נכונותה של איראן להידבר. איבאנוב אמר שאינו מכיר מקרה שבו סנקציות כלכליות השיגו את מטרתן. "איני חושב שהנושא כל כך דחוף ומועצת הבטחון חייבת לשקול סנקציות. רוסיה ממשיכה לתמוך בפתרון פוליטי ודיפלומטי לבעיה", הצהיר השר הרוסי.

 

ייתכן שההודעה הרוסית מחזירה את המשחק הדיפלומטי למצב שלפני 31 ביולי, אז שקלה ארה"ב להביא הצעת החלטה להטיל סנקציות כלכליות על איראן בלא הסכמה רוסית. סין נוטה אחרי רוסיה, אך לא תפעל לבדה נגד ההחלטה. במקרה זה תעמוד רוסיה בפני הברירה להימנע ולאפשר קבלת ההחלטה על הטלת סנקציות או להטיל וטו.

 

מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, הודיעה לפני כמה שבועות שיתכן שארה"ב תיאלץ לפעול נגד איראן מחוץ למועצת הבטחון, והחלה בגיוס תמיכה של יפן ומדינות אירופיות להטלת סנקציות כלכליות על איראן. העמדה הזו שיכנעה בסופו של דבר את רוסיה להצטרף להחלטה המרוככת נגד איראן במועצת הבטחון. עכשיו נראה שרוסיה חוזרת בה מהתחייבותה לפעול יחד עם ארה"ב והשילישיה האירופית להטלת סנקציות על איראן.

 

בעקבות הרמיזה הרוסית מיום שישי כי מוקדם לדבר על הטלת סנקציות, חוזרת ארה"ב לאיים בפעולה מחוץ למועצת הבטחון, פעולה שתוציא את מוסקבה מחוץ למשחק.


פורסם לראשונה 26/08/2006 17:49

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנשיא אחמדי-נג'אד
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
כיצד יפעל בוש?
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
מתמקדים בבנקים. בולטון
צילום: איי פי
מומלצים