שתף קטע נבחר

 

לראשונה מאז השואה הוסמכו רבנים בגרמניה

מאז שהגסטפו הרס את המכללה ללימודי יהדות בברלין ב-1942, לא מונו בגרמניה רבנים. עקב צמיחתה של הקהילה היהודית במדינה ב-17 השנים האחרונות התעורר צורך ברבנים חדשים, ולשם כך הוקם בפוטסדם סמינר רבני. היום מונו שלושת בוגרי המחזור הראשון, בטקס בבית הכנסת החדש בדרזדן

תחילתו של עידן חדש בחיים היהודיים בגרמניה: לראשונה מאז 1942, אז החלה גרמניה הנאצית את השמדת יהודי אירופה, הוסמכו היום (יום ה') בגרמניה שלושה רבנים רפורמים חדשים, בוגרי הסמינר הרבני על שם אברהם גייגר באוניברסיטת פוטסדאם.

 

 

מדובר בבוגרי המחזור הראשון של הסמינר, ורק אחד מהם הוא גרמני, דניאל אלטר בן ה-47, הצפוי להיות רב הקהילה היהודית באולדנבורג ודלמהורסט שבצפון-מערב גרמניה. שני האחרים הם תומאש קוצ'רה הצ'כי, שימונה לרב בעיר מינכן, ומלקולם מתיתיאני הדרום-אפריקאי, שיחזור לארצו ויכהן כרב בקייפטאון.

 

סגן נשיא המועצה המרכזית של יהודי גרמניה, דיטר גראומן, אמר כי הוא מקווה שמספר הרבנים שיוסמכו בסמינר יעלה באופן משמעותי. "אנחנו צריכים יותר רבנים בגרמניה, הרבה יותר", אמר גראומן במסיבת עיתונאים שהתקיימה אתמול בדרזדן בה הוצגו הרבנים החדשים.  

 

בגרמניה חיים היום כמאה אלף יהודים, לעומת 600 אלף שחיו במדינה לפני מלחמת העולם השנייה. רוב יהודי גרמניה נמלטו ממנה - או נרצחו בידי הנאצים. אחרי המלחמה, עמד מספר היהודים בגרמניה על 12,000 בלבד. עם זאת, זרם המהגרים היהודים שהגיעו לגרמניה ממדינות ברית המועצות לשעבר, הביא ללידתה-מחדש של הקהילה היהודית במדינה. עם זאת, גידול זה הדגיש את המחסור ברבנים. כרגע ישנם בגרמניה רק 25 רבנים, המשמשים כ-100 קהילות.

 

"במהלך 17 השנים האחרונות דברים השתנו. הקהילה צמחה ואנחנו צריכים לפעול למען שמירה על אחדותה", הוסיף גראומן.

 


שלושת הרבנים בטקס סיום לימודיהם, אתמול (צילום: איי.פי)

 

מנהל הסמינר, ולטר הומולקה, סיפר כי מאז שהגסטפו הרס את המכללה ללימודי יהדות בברלין, לא מונו בגרמניה רבנים חדשים. מאחר שהנאצים השמידו את מסמכי המכללה, לא ברור מתי בדיוק אירע טקס ההשבעה האחרון של רבנים בגרמניה. הומולקה ציין כי בעוד שמינוי הרבנים הוא צעד חיובי לקהילה היהודית בגרמניה, "יהיה מוקדם לדבר על נורמליזציה. אנחנו עוד רחוקים מחיים נורמליים כאן".

 

הסמינר של פוטסדם הוקם ב-1999 ונקרא על שמו של אברהם גייגר - רבה של העיר ברלין בין השנים 1870 ל-1875, והוגה דעות יהודי חשוב. הבחירה לקיים את טקס המינוי בדרזדן היתה מכוונת - מדובר בבירתה של המדינה הגרמנית סקסוניה, שם חזקה התנועה הניאו-נאצית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
שניים מהרבנים עם מנהל הסמינר
צילום: איי פי
מומלצים