יוארך בחודש הסדר ההלוואות לצפון בערבות מדינה
ההסדר שמעניק לעסקים בצפון הלוואות גישור עד לקבלת פיצויי הנזק אמור היה לפוג מחר, 15 בספטמבר. עד היום ביקשו את ההלוואות בערבות המדינה רק 300 עסקים המהווים חצי אחוז בלבד ממספר העסקים בצפון. ועדת הכספים תאריך את הסדר ההלוואות בחודש נוסף בהנחה שבעלי עסקים רבים לא התפנו עדיין לבקש את ההלוואות הנוחות
ועדת הכספים תאריך בחודש נוסף, עד 15 באוקטובר את הסדר ההלוואות בערבות מדינה לעסקים בצפון שנפגעו מהלחימה בצפון. הארכת ההסדר התבקשה בעקבות מיעוט העסקים שניצלו את ההסדר. תוקף ההסדר המקורי יפוג מחר, 15 בספטמבר.
יו"ר וועדת הכספים, ח"כ יעקב ליצמן, החליט על כך שלשום (ג') לאחר שקיבל מהחשב הכללי באוצר דיווח לפיו רק 300 עסקים ביקשו את ההלוואות מבנק לאומי והפועלים, שהם פחות מחצי אחוז של קהל היעד המשוער. מבנקים אחרים לא התקבלו נתונים. ליצמן עומד להאריך את ההסדר בישיבת הוועדה שזימן ליום ב' הבא, 18 בספטמבר.
ליצמן החליט על כך בהנחה שלא כל העסקים שמעו על ההסדר או שהם נמצאים בתהליך שיקום העסק וטרם החליטו אם כדאי לנצל את ההסדר. הוא לקח בחשבון מלכתחילה את האפשרות הזאת בטרם נתן את אישור הוועדה להסדר לפני חודש, והחליט שהארכת ההסדר תהיה בסמכות הוועדה ולא לפי החלטת החשב הכללי, כפי שהציע שר האוצר.
הלוואת גישור עד לקבלת הפיצויים
ההסדר בין האוצר למערכת הבנקאית נועד להעמיד לעסקים הלוואות גישור מיוחדות שיגדילו את האשראי להון חוזר לעסקים הקטנים עד לקבלת הפיצויים שתבעו על הנזק העדיף שנגרם להם במלחמה. ערבות המדינה היא ל-70% מההלוואה והבנקים ערבים ל-30% הנותרים. האוצר העריך את היקף ההלוואות ב-750 מיליון שקל, והוועדה אישרה הקצאה מיוחדת של 300 מיליון שקל מהרזרבה לגיבוי ערבות המדינה.
מנכ"ל האוצר יוסי בכר אמר לוועדה לפני חודש שקהל היעד של ההסדר הם 71 אלף מתוך 87 אלף העסקים שבאזור הצפון שמחזורם במחצית השנה הראשונה לא עלה על 200 אלף שקל. מנתוני הבנקים עולה כי 300 העסקים שניצלו את ההסדר מהווים פחות מחצי אחוז של קהל היעד.
על כן נראה כי חברים בוועדה יבקשו לבדוק בישיבתה הקרובה אם מיעוט הפונים לא נובע גם מקשיים שהבנקים הערימו על העסקים. זאת, בהמשך להבהרת מנכ"ל איגוד הבנקים, פרדי וידר, שההלוואות יאושרו לפי "השיקולים הבנקאיים המקצועיים", כלומר, על פי הסיכויים של כל עסק לעמוד על רגליו ולהחזיר את ההלוואה. זאת למרות הבהרת מנכ"ל האוצר כי הבנקים לא יוכלו לכסות בהלוואות הגישור אשראי קודם או משיכות יתר.
רק חצי אחוז מהעסקים ביקשו הלוואה
צילום: סער הס
מומלצים