שתף קטע נבחר

אולמרט פנה לשופט שמגר מיד לאחר המלחמה

ראש הממשלה ביקש מהשופט בדימוס לעמוד בראש ועדת בדיקה לכשלי המלחמה, ונענה בשלילה. לאחר מכן התמהמה במינוי שופט לוועדות עליהן הכריז. בנוסף, מתברר כי הממשלה מעדיפה לקרוא למלחמת לבנון "מערכה"

ראש הממשלה, אהוד אולמרט, פנה מיד לאחר תום מלחמת לבנון השנייה אל השופט העליון בדימוס מאיר שמגר, בבקשה שיעמוד בראש ועדה שתחקור את כשלי הדרגים הבכירים. מזכיר המדינה, ישראל מימון, חשף את המידע וגילה כי מדובר בשופט מאיר שמגר.

 

השופט שמגר עמד בעבר בראש שלוש ועדות חקירה: זו שחקרה את הרצח במערכת המכפלה בפברואר 1994, מאוחר יותר בראש ועדה שחקרה את רצח יצחק רבין ולאחרונה בראש ועדה שבדקה את הקשר בין זיהום מי נחל הקישון לבין מחלת הסרטן אצל לוחמי השייטת.

 

המידע שחשף מימון מגיע לאחר חודש בו ספג אולמרט ביקורות רבות על כך שהתמהמה בהקמת ועדת החקירה ועל כך שבתחילה לא מינה שופט עליון לעמוד בראשה. רק לאחר לחצים רבים עליו, בין היתר מצד שר הביטחון עמיר פרץ שדרש הקמת ועדת חקירה ממלכתית וחזר בו בעקבות הבטחה שקיבל מאולמרט, מונה לתפקיד יו"ר הוועדה השופט בדימוס אליהו וינוגרד.

 

במינוי שופט ביקש ראש הממשלה למזער את הביקורת הציבורית והפוליטית נגדו בנושא חקר המלחמה בלבנון. בתחילה נשמע אולמרט נחוש שלא למנות ועדות, בהמשך ביקש לפצל את החקירה לשלושה - שתי ועדות ממשלתיות, האחת לבדיקת הדרג המדיני והשנייה לצבאי, ובדיקה של מבקר המדינה בנושא תפקוד הרשויות והטיפול בעורף. מאז אותה הכרזה, קרסו ציפיותיו בזו אחר זו ורק היום, בישיבת הממשלה, אושרה הקמת ועדת הבדיקה בראשות השופט וינוגרד.

 

"מערכה" במקום מלחמה 

היום נודע שהממשלה רוצה לקרוא למלחמת לבנון השנייה "מערכה" ולא מלחמה. במסמך החלטת הממשלה, המשמש כבסיס לכתב המינוי של חברי ועדת וינוגרד, מכונה המלחמה רשמית "המערכה". מזכיר הממשלה מימון הבהיר בתדרוך שלאחר ישיבת הממשלה, בתשובה לשאלת ynet, שהוחלט לקרוא למלחמת לבנון השנייה "מערכה" בלבד. זאת מכיוון שאין מדובר במלחמה אשר אושרה על ידי הממשלה שכזאת ולא הובאה על פי החוק בפני ועדת חוץ וביטחון.

 

לדבריו, אין אפשרות להגדיר את נושא החקירה "כלחימה בלבנון", מכיוון שסמכויות הוועדה נוגעות גם לחקירת הדרג המדיני והביטחוני גם לפני "המערכה".

 

אולמרט החליט לא לפנות למבקר

סוגיה אחרת אשר עלתה היום בדיון בישיבת הממשלה, הייתה עניין חקירתו של מבקר המדינה. זאת לאחר חילופי הדברים הקשים בין המבקר, השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס ואנשי לשכת ראש הממשלה לאחר שאולמרט הכריז ב-28 באוגוסט בחיפה על כוונתו להטיל על המבקר לחקור את הסוגיות הנוגעות לעורף. המבקר טען אז שאין הוא צריך לקבל מראש הממשלה מנדט לחקור, מכיוון שבסיס סמכותו ניתן לו מהכנסת. כמו כן הבהיר שלא יתמקד רק בחקירת העורף האזרחי, אלא יבדוק את כל הנושאים הקשורים למלחמת לבנון.

 

היום הבהיר מזכיר הממשלה שלאחר דין ודברים עם המבקר באמצעות היועץ המשפטי לממשלה, החליט ראש הממשלה שלא לפנות אליו שיבצע את החקירה. היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, אמר היום בדיון בממשלה, שהוא "מקווה שהרשויות השונות יכבדו זאת את חקירתה של זאת".

 

מזכיר הממשלה הסביר שמדובר הוא בניסיון ש"החקירות השונות לא יעלו זו על זו, וכל רשות תדע לכבד את חקירתה של הרשות המקבילה לה. זאת מבלי צורך להביא את הדבר בפני הממשלה להחלטה".

 

בסוגיית החטופים הבהיר מימון, שלהערכתו אין הנושא נכלל במנדט ועדת וינוגרד. "עם זאת, הוועדה עצמאית לחלוטין והיא תחליט על תחומי החקירה שבהן תעסוק. הוועדה היא בלתי תלויה ומה שעשתה היום הממשלה היא שהיא שיגרה אותה אל האוויר. היא תעניק לה את כל התקציב הנדרש וכמו כן את כל הסיוע הלוגיסטי שתבקש. מכאן ואילך הוועדה היא בלתי תלויה. איננו צפויים לקבל ממנה דיווחים על התקדמותה בעבודה. אנו מצפים לקבל ממנה את הדו"חות, אם היא תחליט על דו"ח ביניים חלקי, או את הדו"ח המסכם. חשוב לראש הממשלה ולשר הביטחון שהוועדה תשמר את העצמאות המוחלטת שלה, כולל תאריך תחילת החקירה, אם משנת 2000 או מתאריך אחר שתקבע ואם בסוגיית מועד הגשת הדו"חות שלה", הבהיר.


פורסם לראשונה 17/09/2006 16:12

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השופט בדימוס מאיר שמגר
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: דודי ועקנין
פנה. אולמרט
צילום: דודי ועקנין
צילום: איי אף פי
גילה. מימון
צילום: איי אף פי
מומלצים