שתף קטע נבחר

דווקא בראש השנה סמלי החג טובים לבריאות

בחנוכה אנחנו משמינים עם הסופגניות, בפסח אנחנו נאלצים להתמודד עם כבדות המצות, ודווקא בראש השנה, סמלי החג המרכזיים - תפוחים, תמרים, דגים ורימונים - מיטיבים עם בריאותנו. הדיאטנית איילת וינשטיין מפרטת

ארוחות החג. לא תמצאו שולחן ללא בשר (בשר, רצוי דל שומן, מהווה מקור לברזל, אבץ וחלבון, החיוניים לתפקוד הגוף) ויין (יין אדום מכיל נוגדי חמצון המסייעים לתפקוד מיטבי של כל מערכות הגוף, כגון מערכת החיסון, ולשיפור ההתאוששות לאחר ביצוע מאמץ גופני).

 

תפוח בדבש. מחקר שפורסם לאחרונה מדווח כי אצל אנשים שאכלו פירות באופן קבוע היתה נטייה נמוכה יותר לצבור משקל עודף. התפוח הנו פרי בעל ערך גליקמי נמוך ולכן מסייע בתחושת שובע ומספק מתיקות. ההמלצה – לשלב 4-2 יחידות פרי טרי (רצוי עונתי) בתפריט היומי. הדבש מהווה מקור להמתקה, מכיוון שמרבית הדבש המשווק עבר חימום בעת הפקתו אין בו יתרונות תזונתיים ייחודיים, אלא אם כן השגתם דבש שבאמת לא עבר חימום.

 

דגים. דגים, ובמיוחד דגי ים, מהווים מקור עשיר לחלבון ולחומצות שומן חיוניות החסרות לנו בתפריט היומי. במחקר שבדק אוכלוסיות הניזונות מדגים כחלק קבוע מהתפריט נמצא שאוכלוסיות אלה סבלו פחות ממחלות מערכת הלב וכלי

הדם. הדגים קלים לעיכול ולכן ניתן לשלבם בארוחות הסמוכות לביצוע פעילות גופנית. כמו כן, הדגים מכילים חומצות שומן חיוניות החשובות להתאוששות שרירית ולשמירה על אלסטיות של רצועות במפרקים ולכן חשובים לשמירה על בריאותו ותפקודו של העוסק בפעילות גופנית ובספורט.

 

סלקא (תרד או סלק). התרד מכיל ריכוז גבוה של כלורופיל ולכן חיוני לשמירה על תקינות תפקוד המערכת החיסונית ואף מהווה מקור לאנטי אקסידנטים, חומצה פולית ומגנזיום, החיוניים לתפקוד מיטבי בעת ביצוע פעילות גופנית. הסלק מהווה מקור חשוב לאנטי אקסידנטים ייחודיים (בטאלאינים). מתוצאות מחקרים נמצא שלרכיבים אלה יכולת לעכב התפתחות גידולים סרטניים בעור, בכבד ובריאות. הסלק מכיל בטאין, המנטרל הומוציסטאין ובכך חשוב במניעת מחלות כלי דם. הסלק מהווה מקור חיוני לחומצה פולית, אשלגן, ברזל ומגנזיום, החשובים לתפקוד מיטבי בעת ביצוע פעילות גופנית.

 

כרתי (כרישה). הכרישה מכילה תרכובות גופרית הידועות ביכולתן למנוע מחלות, ומהווה מקור לחומצה פולית ולברזל החיוניים לתפקוד מיטבי בעת ביצוע פעילות גופנית.

 

תמרים. התמרים מהווים מקור לפחמימה קלת עיכול עם אינדקס גליקמי בינוני ולכן משמש כפרי אידיאלי לתגבור פחמימות לפני, במהלך ובסוף אימון גופני.

 

קרא (דלעת בארמית). יש הנוהגים לקחת גזר במקומה. הדלעת והגזר הם ירקות עשירים בסיבים תזונתיים ובקרטונאידים (אנטיאוקסידנטים), המהווים

מקור חשוב בטיפולי שיער ועור ולהם יש גם תפקיד חשוב בהתאוששות שרירית לאחר מאמצים גופניים.

 

רימון. הרימון עשיר ברכיבים אנטי אקסידנטיים (חומצה אגרלית) החיוניים בשיפור תפקוד הלב וכלי הדם. במחקרים שהתקיימו בארץ ובעולם נמצא ששתיית כוס מיץ רימונים ליום עשויה להקטין את הסיכון לתחלואה במחלות לב. הוספת רימון בתפריט הספורטאי עשויה לשפר את ספיגת המינרלים במערכת העיכול ולכן למנוע חסרים בברזל ובמגנזיום החיוניים לתפקוד מיטבי של האדם הפעיל.

 

הכותבת היא דיאטנית ראשית במרכז לרפואת ספורט ולמחקר ע"ש ריבשטיין, מכון וינגייט ויו"ר הוועדה לתזונת ספורט, עתי"ד (עמותת הדיאטניות בישראל)
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רימון. טוב ללב
צילום: פני אלימלך
ד"ר רק שאלה
מומלצים