לך כבר למיטה: שינוי הרגלי השינה של ילדכם
כל ערב אותו סיפור. הילד לא מוכן ללכת לישון ובבוקר הוא לא מצליח לקום. שינוי הרגלי השינה של ילדכם זה לא תהליך פשוט אבל שווה את המאמץ. ד"ר בתיה ל. לוּדמן מסבירה איך עושים את זה
בכל שנה, עם סיום החופש הגדול ופתיחת הלימודים, ההורים מוצאים את עצמם מתמודדים בכל בוקר עם ילדים עייפים ומותשים. רק לילה לפני כן אותם ילדים היו ערניים לחלוטין, הרבה אחרי שההורים כבר היו מוכנים לשינה.
במהלך הקיץ פיתחו הילדים, מה שמכונה אצל פסיכולוגים, שינוי בהרגלי השינה. שלא כמו בזמן הלימודים, במהלך חופשת הקיץ קיבלו הילדים את שעות השינה להן היו זקוקים, על ידי הליכה מאוחרת לישון ויקיצה מאוחרת, מה שלא מסתדר יותר עם לוח הזמנים של בית הספר. התוצאה כעת היא ילד עייף ולא מאושר, והורה מותש.
אם זה תלוי בהם, ילדים ילכו לישון אחרי חצות ויקומו בשעות הבוקר המאוחרות, כשהשעה בה הם הולכים לישון תתאחר מעט בכל לילה. זה לא נדיר למצוא מתבגרים שהולכים לישון בין 2-4 לפנות בוקר, וישנים לאורך כל הבוקר ואף הצהריים המקודמים. במספר בתי ספר מודעים לתופעה ולכן מתחילים את הלימודים מעט מאוחר מהרגיל. לצערנו, ברוב בית הספר בישראל, ילדים רבים ישנים בכיתה, מאחרים או מפסידים לגמרי שיעורים.
רוב הילדים והמבוגרים נמצאים במצב של חוסר שינה תמידי שייתכן ומשפיע על תחושות לחץ, כעס, תוקפנות, אלימות, חולי, בעיות בצמיחה ובעיות הורמונליות, ויוצרים זמן תגובה מאוחר, חוסר תשומת לב, תאונות דרכים ויכולות חברתיות נמוכות. ללא שינה תקינה הילד עלול להיות עצבני, מעופף, להרגיש לא טוב, ולהתדרד בלימודים.
להצליח לגרום לילד לפתח הרגלי שינה בריאים, זהו אתגר ממשי לכל הורה. על מנת כך יהיה על הילד לוותר על ללכת לישון מאוחר, וזה לא דבר קל לעשות. בן ה-12 הממוצע, לפי מומחים, נדרש ל-9 שעות שינה בלילה. לצורך כך, הוא יצטרך לדוגמה ללכת לישון ב-21:30 על מנת לקום ב-7:00. אם הוא התרגל ללכת לישון בחצות, זה אומר שההורה יצטרך להקדים את זמן השינה שלו בשעתיים וחצי ולהעיר אותו 4 שעות מוקדם יותר ממה שהוא רגיל. ככל הנראה ידרש כחודש על מנת לשנות לו לחלוטין את הרגלי השינה, אבל יהיה ניתן לזהות שינוי יחסי כבר בזמן קצר.
כהורה, עלייך לדאוג תחילה שילדך ילך לישון כחצי שעה מוקדם יותר מהשעה בה היה רגיל ללכת לישון, ולהעיר אותו למחרת שעה קודם ממה שהיה רגיל (לדוגמה, בעשר בבוקר). לאחר יומיים, הקדם לו את זמן השינה בחצי שעה נוספת, והער אותו שעה קודם (לדוגמה, בתשע בבוקר). כך למשך חודש, הקפד שילך לישון חצי שעה קודם בכל לילה, והער אותו שעה קודם, עד שילך לישון ב-21:30. ההצלחה תלויה בעקשנות שלך שהוא יעקוב אחר סדר זמנים קבוע, גם בסופי שבוע.
בנוסף, ודא כי בבוקר הוא מתארגן מהר ויוצא החוצה לאור יום. זכרו, אם זה תלוי בו הוא יעדיף לשבת ולראות טלוויזיה, לדבר עם חברים או להיות מול המחשב. אלה הם דברים שיש למנוע ממנו לעשות בבוקר.
מספר כללים המתאימים לילדים בכל גיל
1. דאגו ליצור שגרת שינה לכל המשפחה. לכו לישון וקומו בערך באותן השעות בכל יום. רוב הילדים סובלים מחוסר כרוני בשינה, חוסר באנרגיה וסובלים מעייפות במהלך היום. לעיתים, הם אף נראים או מתנהגים כמדוכאים. ילדים מבוגרים יותר היו מוכנים לחגוג כל הלילה וללכת לישון כשאתם קמים. זכרו, ילדים זקוקים ליותר שעות שינה מהמבוגרים ולשם כך יש לשים להם גבולות ברורים.
2. כאשר משכיבים ילד לישון אל תתנו לו להירדם עם הבקבוק, על החזה או מול הטלוויזיה. רוטינת השינה אצל ילדים יכולה לכלול הקראת סיפור, אמבטיה ולהגיד לילה טוב לבובות. הערב זה זמן בו יש להירגע, ולא לספק גירויים נוספים כמו פעילויות אנרגטיות, סרטים מפחידים, שיחות טלפון או גלישה ברשת.
3. ודאו כי החדר מספק תנאים אופטימליים לשינה, כולל אוויר צח, תאורה הולמת, מיטה נוחה וסביבה שקטה.
4. הגבילו את כמויות הקפאין, כולל משקאות קלים, והשוקולד שילדכם צורך.
5. הגבילו הסחות דעת כמו רדיו, טלוויזיה, מכשירי איפוד ושאר גדג'טים והחליפו אותם באמבטיה חמה, הירגעות, ושאר טכניקות מעודדות שינה. תרופות שינה עלולות להיות ממכרות ולכן השתמשו בהן בזהירות, אם בכלל.
גם אם ילדכם לא יעריך את מה שאתם עושים בשבילו, הוא יגלה שהדרך בה הוא מרגיש לאחר שיסגל לעצמו הרגלי שינה בריאים ונכונים, הייתה שווה את המאמץ.
- ד"ר בתיה ל. לוּדמן
היא פסיכולוגית קלינית בעלת מרפאה פרטית ברעננה.