שתף קטע נבחר

"סעודיה הפגינה אחריות, אסד כרגע לא פרטנר"

ראש הממשלה בראיון מיוחד ל-ynet: מכחיש את הפרסום על פגישה חשאית עם בכיר ממשל סעודי, אבל מביע הערכה ("העמדה הסעודית בזמן המלחמה העידה על אחריות ושיקול דעת"); מתרשם הרבה פחות מהצהרותיו של אסד ("אני לא רואה בו כרגע שותף למהלכים"); דוחה אפשרות לשיחרור ברגותי וסעדאת תמורת חטופי צה"ל ("זה נשמע לי דבר מצחיק") וכועס על התקשורת בעקבות מלחמת לבנון: "תפסיקו כבר עם ההתבכיינות, עם האורגיה הזו של הלקאה עצמית"

אם להאמין לראש הממשלה אהוד אולמרט, הרי שהוא קם הבוקר (יום ב') והשתומם לקרוא את הכותרת הראשית ב"ידיעות אחרונות", שבישרה על פגישה חשאית בינו לבין בכיר בממשל הסעודי, ככל הנראה המלך עבדאללה עצמו. אז יש או אין התקדמות מול הסעודים? בראיון המיוחד ל-ynet עושה אולמרט כל שביכולתו כדי להכחיש פגישה כלשהי, ותולה את העניין במה שהוא מכנה "דמיון וספקולציה".

 

בעוד שלגבי הסעודים אולמרט מכחיש (אבל מביע הערכה לעמדה), הרי שבקשר לסוריה העמדה הפוכה ב-180 מעלות. בשאר אסד, לדברי ראש הממשלה, הוא פשוט לא פרטנר כרגע. למרות איתותי השלום המהוססים מצדו (המלווים גם באיומי מלחמה), אולמרט סבור כי מדובר באיתותי מצוקה הנובעים מהלחץ הבינלאומי הגובר על סוריה. וגם חסן נסראללה במצוקה, לדעתו, למרות הופעת הרהב האחרונה שלו מול קהל המונים בלבנון. 

 

 

אדוני ראש הממשלה, מה אנחנו יכולים לומר בעניין המפגש עם הסעודים?

 

"לצערי מעט מאוד. לא נפגשתי עם המלך הסעודי ולא נפגשתי עם שום גורם שהיה צריך לעורר סנסציה בעיתונות. באחד הראיונות שקיימתי לקראת החג, נשאלתי על ידי אחד הכתבים על התכנית הסעודית. ניצלתי את ההזדמנות כדי לומר את מה שכבר היה בחזקת דבר שבעובדה: שהסעודים ניהלו מדיניות שהיא מאוד ראויה בהקשר של מלחמת לבנון. רציתי להביע את הערכתה של ממשלת ישראל לעניין הזה. מעבר לכך, לא נפגשתי עם עבדאללה, לא נסעתי, לא באו אלי, לא קיימתי שום מפגש. כל היתר זה רק דמיון וספקולציה".

 

לא נפגשת עם אישיות סעודית במהלך...

 

"לא היו דברים מעולם. ממש לא". מאוחר יותר בראיון, אולמרט מוסיף: "העמדה הסעודית בזמן מלחמת לבנון העידה על אחריות ושיקול דעת. שעוררו אצלנו תחושה מאוד טובה. היות ואנחנו תמיד בהתבטאויות הפומביות שלנו מותחים ביקורת על מדינות כמו סעודיה, חשבתי שהדרך בה היא התנהלה מחייבת תגובה אחרת. מכאן ועד להסקת מסקנות - הדרך ארוכה".

 

נעבור ללבנון שאחרי המלחמה. כשראית את מנהיג חיזבאללה, חסן נסראללה, חוגג בדאחיה בבירות ביום שישי - מה חשת?

 

"לא ראיתי. גם אם הייתי רואה, זה לא היה עושה לי כלום. הצורך של נסראללה בהפגנת הכוח הזאת של ההמונים היא פועל יוצא של הכעס ההולך וגובר כלפיו והאופוזיציה הגדולה שגוברת כלפיו בלבנון. זה לא אומר שום דבר. אני לא מתרשם מזה. אני מוכרח להגיד לך שהאסוציאציה הטבעית שלי היא שהצהרות והפגנות כאלה של מנהיגים ערביים, שחיים בחברות לא דמוקרטיות, תמיד קשורות בצורך להינצל מכעס או מחוסר הסכמה או מביקורת שהולכת וגוברת".

 

"אני חושב שבאמת הולכים ומשתנים דברים בלבנון. אני חושב שקשה מאוד שלא לראות זאת. נסראללה יכול לעשות בביירות מופעים והוא יכול להכניס שם יותר מ-200 אלף כי היא ריקה מבתים, צריך לזכור. אבל בדרום לבנון לא רואים איש חיזבאללה אחד עם נשק. אי אפשר לגרוס את כל הנשק שיש להם. אבל אי אפשר להפעיל אותו ולשלוח אותו, במציאות של 3,000 חיילי הכוח הרב לאומי ו-15,000 חיילי צבא לבנון... כבר חודשיים, או חודש וחצי מאז סיום המלחמה לא הייתה הברחה. אני לא יכול להגיד שלא היו נסיונות, אך בשורה התחתונה לא היו הברחות. קרה משהו רבותי, צריך לפקוח עיניים, קרה משהו שהיום בתוך לבנון חיזבאללה ונסראללה מוקצים. קרה משהו, שהיום מדינות ערב המתונות יוצאות נגד הקיצוניות השיעית הרדיקאלית הזאת".

 

נסראללה הוא בן מוות מבחינתך?

 

"נסראללה הוא אויב, הוא לא חבר".

 

לגבי שלושת חיילי צה"ל החטופים, בלבנון ובעזה, אולמרט בוחר שלא להרחיב את הדיבור. "בעניין של גלעד שליט ובעניין אלדד רגב ואהוד גולדווסר, כל מילה מיותרת. נושא שליט הוא נושא רגיש, אני לא רוצה לסבך עניין שהוא ממילא רגיש ומסובך מאוד. אני חושב שבכך לא אעזור לשחרר אותו. הרצון לשחרר אותו כל כך גדול וכל כך סוחף - שעדיף לא לדבר".

 

האם ישראל תיאלץ לשחרר אסירים במאות ובאלפים בתמורה לחטופים?

 

"חלק מהטיפול בעניין הוא להימנע מהמצאת כל מיני מודלים ומתכונות למשא ומתן".

 

האם השיחרור כולל גם את מרואן ברגותי ואחמד סעדאת?

 

"זה כולל כל מיני דברים מצחיקים מהסוג הזה. זה נשמע לי דבר מצחיק"

 

דיברת על זה שנסראללה הוא אויב. האם פואד סניורה, ראש ממשלת לבנון, הוא פוטנציאל לדיאלוג לשלום?

 

"אני לא יכול להודיע על איזה שהם מגעים שמתנהלים כרגע עם פואד סניורה. אני בעיקרון לא הייתי פוסל את זה, להיפך. הייתי רואה את זה בחיוב אם סניורה היה מקיים איתי מגע ישיר ולו בנקודות המתחייבות מהחלטות האו"ם לגבי היחסים העתידיים בין ישראל ללבנון. יש הרבה גורמים בינלאומיים שהיו מעוניינים בפגישה כזו, אני קשוב להם, אך בינתיים אני לא רואה איזו שהיא התפתחות".

 

נשיא סוריה בשאר אסד מדבר בראיון ל"דר שפיגל" בסוף השבוע על שלום אפשרי עם ישראל מצד אחד, ומאידך על אפשרות של מלחמה. אסד יכול להיות פרטנר שלנו?

 

"לדעתי, סוריה נמצאת עכשיו במצוקה שנובעת בין היתר מהעובדה שבקרוב עתיד להתפרסם הדו"ח של רצח ראש הממשלה הלבנוני רפיק חרירי, שיועבר לאחר מכן כנראה לבית הדין לפשעי מלחמה בהאג. מזה אני יכול להבין אולי את הרצון של הסורים... בפועל הם ממשיכים לתת את החסות לטרור ונותנים לו גיבוי, כולל ארגוני טרור פלסטינים שפועלים נגדנו בשטחים. אני לא רואה בהתנהלות שלהם איזה שהוא סממן שיכול לעודד את ישראל למימוש תהליך.

 

"ארה"ב מתנגדת להידברות עם סוריה לא בגלל שהיא נגד שלום. היא, כמו רבים, אינה סבורה שפניה של סוריה לשלום, אלא שפניה של סוריה אולי להפחית את הלחץ מעל עצמה, שהוא תוצאה של התמיכה שלה בטרור. גם בטרור נגד ארה"ב בעיראק וגם בטרור נגד ישראל בשטחים. לכן נובע החשש האמריקני מפני תהליך של הידברות עם הסורים, כי הם חושבים שהסורים לא באמת מתכוונים לכך ואין סיבה שאנחנו ניתן לסורים איזה שהוא תגמול שלא מגיע להם. לא אמרתי שאסד הוא לא פרטנר. בנקודת הזמן הזאת שבה הוא דיבר ובה אני נשאל, אני לא רואה בו כרגע שותף למהלכים שיכולים להביא למשא ומתן".

 

מודאג מהתנהגות הח"כים הערביים

לגבי האחות האחרת ב"ציר הרשע", איראן, אולמרט אינו שולל על הסף אפשרות לבחון התגרענות שתיעשה תחת פיקוח לצורכי שלום. זאת, למרות החשדות הכבדים לגבי הכוונות האמיתיות של האיראנים. "אם ההתגרענות של איראן אכן תיעשה לצורכי שלום ותעמוד תחת אכיפת פיקוח בינלאומי, באופן שיהיה ברור לחלוטין מעבר לכל ספק שאין סכנה ממשית, אזי המצב שונה. אבל צריך לזכור שהתהליך של ההתגרענות לצורכי שלום הוא תהליך שונה לחלוטין מהתגרענות צבאית להפעלת נשק. ההבדלים ניתנים לזיהוי בקלות. השאלה אם אנחנו מאמינים ברצינות לאיראנים - אני לא בטוח. אני לא חושב שארה"ב לוקחת ברצינות את ההסברים הללו ומקבלת אותם. אני מניח שלצורכי אווירה לקראת משא ומתן, ארה"ב לא רוצה להצטייר כאילו היא באה מראש עם החלטה ששום דבר לא יעזור. כך זה ייתר כאילו את הצורך במשא ומתן".

 

ראש הממשלה תקף בחריפות את התנהלותם של חלק מחברי הכנסת הערבים בעקבות המלחמה בלבנון. מצד אחד שיבח גילויים של "אזרחות למופת" של חלק מראשי הרשויות והאזרחים, ערביי ישראל, כשהוא מציין ש-18 מהם נהרגו

 בצפון במהלך המלחמה. "לדעתי זה מחדד את עניין שותפות הגורל שיש כאן ביחד באותה מדינה. אבל היו גם גילויים אחרים. ההתנהגות של הח"כים הערבים היא התנהגות מטרידה ביותר... היועץ המשפטי כבר ראה לנכון ליזום חקירה פלילית לנוכח ההתנהלות שהיא מאוד מאוד בעייתית. ח"כים ערבים מובילים קו קיצוני מאוד, קשה שלא לראות בדברים שהם אומרים ביטויים של אנטי ישראליות ברמה הגבוהה ביותר... חברי כנסת מגלים רדיקליות פוליטית מעוררת דאגה, שלעיתים חוצה את הגבול של מה שמדינה דמוקרטית יכולה לסבול. אני חושב שהחלטת היועץ המשפטי לממשלה היא פועל יוצא בלתי נמנע של התנהגות אנטי נורמטיבית מהמעלה הראשונה".

 

בלי קשר לכך, אי אפשר להתעלם מתחושת השבר שיש בכלל החברה הישראלית בעקבות מלחמת לבנון השנייה...

 

"אני מודע לקושי, אני חווה אותו, אני חי אותו. אבל אני פותח לפעמים כתבה בתקשורת ומגלה שיש תחרות בלהגיד איפה זה כושל, איפה זה מתרסק ואיפה זה עלוב. ואז אתה אומר: רגע אחד, סליחה. מה? זאת החברה שאני מכיר? זאת החברה שאני חי בה? תפסיקו כבר עם ההתבכיינות, עם האורגיה הזו של הלקאה עצמית שאין לה גבולות. מספיק עם זה. זה לא כך, זאת לא המציאות שלנו. יש לנו מדינה עם הישגים אדירים, עם גילויים מופלאים של מצוינות ויכולות שהעולם מביט עליהן בהתפעלות. זה נכון שהעולם שומע שכולנו מייללים בכאב לב כזה על כישלוננו, אז הוא אומר: רגע, אולי הישראלים מבינים משהו שאנחנו לא מבינים? קצת פרופורציות. מספיק עם הדכדוך הזה, מספיק עם ההלקאה העצמית".

 

הסקרים בסוף השבוע אומרים שמצבך קשה. שמצבה של קדימה עגום. 

 

"מדובר ברושם לא מאוזן. אי אפשר לחיות על פי הסקרים, צריך לחיות על פי הדברים הנכונים. כך שאני לא אוהב את העובדה שיש סקרים כאלה, אבל לא זה מה שמכתיב את הערכים שאני נוקט בהם... אני מעריך שהממשלה הזאת תתקיים עד לבחירות של נובמבר 2010. עד אז אלוהים גדול".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דלית שחם
אולמרט בלשכתו
צילום: דלית שחם
עבדאללה. לא נפגשתי
צילום: איי פי
צילום: איי אף פי
אסד. לא פרטנר כרגע
צילום: איי אף פי
נסראללה. לא חבר
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
סניורה. יש מה לדבר
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
הכוח הרב לאומי. יש שינוי
צילום: איי פי
מומלצים