שתף קטע נבחר

הירוקים נאבקים: "תוכנית ספדי תקבור את היערות"

עשרות פעילים ירוקים ערכו אתמול הפגנת מחאה מול בית ראש הממשלה בתביעה לגנוז את התוכנית לבניית אלפי יחידות דיור בהרי ירושלים: "אם התוכנית תאושר, תהיה זו ההלוויה של יערות ירושלים והמעיינות"

המאבק נמשך: המועד לאישורה הסופי של "תוכנית ספדי" לבנייה בהרי ירושלים הולך ומתקרב, והארגונים הירוקים בבירה מגבירים את מאמצי המחאה נגד התוכנית, שלטענתם, תשים סוף להרים ולמעיינות המקיפים את ירושלים.

 

אתמול אחר הצהריים (יום ג') התכנסו עשרות פעילים ירוקים לאחר צהריים של מאבק, שנפתח בהפגנה מול בית ראש הממשלה תחת הכותת "אולמרט מחלק את ירושלים לבעלי ההון". בתום ההפגנה ערכו הפעילים צעדה מבית ראש הממשלה אל מרכז בגין, שם נערך כנס מחאה בנושא "פיתוח והתחדשות עירונית בירושלים". הכנס נערך ביוזמת החברה להגנת הטבע, הקואליציה למען שימור הרי ירושלים והקרן לסביבה ירוקה בהשתתפות פעילי סביבה, חברי כנסת ומומחים נוספים בנושא.

 

 

תוכנית ספדי, על-שם אדריכל התוכנית משה ספדי, היא תוכנית לבנייה עירונית מסיבית ברוב השטחים שסופחו לירושלים ממערב ב-1992. שטחה הכולל של התוכנית הוא כ-26,600 דונם, עליהם מתוכננת הקמתן של יותר מ- 20,000 יחידות דיור. התוכנית אמורה לחבר למעשה את יישובי מערב ירושלים למקשה אחת, למחוק את הגבעות החשופות וליצור רצף טריטוריאלי ש"בולע" בדרך חלק מיישובי עוטף ירושלים. התוכנית הושקה לפני כעשר שנים, בשנת 1996 ומאז מתנהל סביבה מאבק עז. לוועדה המחוזית לתכנון ובנייה במשרד הפנים הוגשו כ-16,000 התנגדויות לתוכנית, וב-17 באוקטובר היא תעמוד להכרעה אחרונה בפני הוועדה הארצית לתכנון ובנייה. 

 

בדרך למרכז בגין סחבו חברי "מגמה ירוקה", תא הסטודנטים הירוק באוניברסיטה העברית, ארון קבורה המיועד, לדבריהם, ליערות ירושלים. "זה מה שיקרה להרי ירושלים אם התוכנית תעבור במועצה הארצית", אמר חבר מגמה ירוקה, דוויד שוהמי והוסיף כי "הפגיעה בשטחים הפתוחים ובמרחבים זוהי פגיעה בטבע ששייך לכולם, וזו פגיעה באלפי האנשים אשר מגיעים ליהנות ממנו מידי שבוע".

 

ח"כ דב חנין (חד"ש) שנכח בהפגנה מול בית ראש הממשלה, הסביר את הסיבה להשתתפותו במאבק: "כולם יודעים על עסקאות הנדל"ן הקטנות של אולמרט, אבל אף אחד לא יודע על עסקת הנדל"ן הגדולה יותר שאולמרט כראש עיר עמד בראשה. אנחנו קוראים לאולמרט לעמוד בראש המתנגדים לתוכנית במקום בראש מקדמיה".  


הפגנת הארגונים מול משרד ראש הממשלה (צילום: גיל יוחנן)

 

יושבת ראש הקואליציה למען שימור הרי ירושלים, יעל אליאשר, אמרה ל-ynet כי "למרות הכל אנחנו מחכים לנס שיקרה. אולי המועצה תחליט לגנוז את התוכנית כמו שקרה לאחרונה בקשר לתוכנית הבנייה בגלבוע". בנאומה בכנס אמרה אליאשר: "אמרו לנו שאין מקום לבנות בתוך ירושלים ובאמת קשה היה להתמודד עם טענות מסוג זה. אבל אז, הלכנו ובדקנו וראינו שבירושלים ניתן לבנות יחידות דיור רבות, הרבה יותר מבתוכנית ספדי. אולי קצת יותר קשה, ופחות נוח, אבל אפשר".

 

אליאשר התייחסה בדבריה לפני לדו"ח עתודות קרקע שפרסמה החברה להגנת הטבע לפני כשנה וחצי ובו הוצגו כל השטחים האפשריים לבנייה בתוך ירושלים עצמה. הדו"ח הוצע כחלק מהמאבק בתוכנית ספדי על מנת להוכיח כי אין צורך בבנייה מחוץ לירושלים. בחברה להגנת הטבע טענו בנוסף כי בניית שכונות בפרברי ירושלים תרוקן את העיר מאוכלוסייה צעירה וחזקה ובכך תגרום להיחלשות מרכז העיר והשכונות הקיימות בעיר עצמה.

 

בכנס הוצגה לראשונה עצומה עליה חתמו חמישים חברי כנסת מכל הסיעות כנגד התפשטות ירושלים מערבה, והחלשות מרכז העיר. בצעד נדיר, כל אותן חמישים חברי כנסת אף חתמו על הצעת חוק אותה הגיש חבר הכנסת יורי שטרן, שמטרתה לבלום את יישום תוכנית ספדי. חבר הכנסת מיכאל מלכיאור, שחתם על העצומה ועל הצעת החוק, אמר בכנס: "ההרים הם הריאה הירוקה האחרונה במרכז הארץ. הדבר הזה עומד להיהרס אם תאושר התוכנית".

 

המפגינים עומדים להקים אוהל מחאה מול משרד הפנים, שיישאר במקום עד ליום הדיון בוועדה הארצית לתכנון ובנייה.

 

הרשות לפיתוח ירושלים: "התוכנית תציל את העיר"

מנכ"ל הרשות לפיתוח ירושלים, עזרי לוי, אמר בתגובה כי "תוכנית מערב ירושלים היא גם התכנית להצלת ירושלים. התוכנית קריטית לעתידה של העיר. העיר סובלת מהגירה שלילית קבועה של כ- 7,000 תושבים מדי שנה, בעיקר צעירים ובעלי מקצוע, ומהם רבים חילוניים.

 

"ירושלים הופכת לצפופה יותר, ענייה יותר ואחוזי האבטלה בה עולים. אמנם נעשות עבודות פיתוח נרחבות במרכז העיר במטרה לשקמו ולחזקו וכבר מתחילים לראות בבירור את תחילת פריחתו, אך לא די בכך על מנת להשאיר את האוכלוסייה הצעירה והחזקה בעיר. רק פתרונות של אלפי יחידות דיור במחירים סבירים יחד עם שימור הריאות הירוקות, ויחד עם יצירת מקומות תעסוקה, יצילו את ירושלים.

 

"חשוב להדגיש שמדובר בתוכנית ירוקה, בה מעל ל- 75% משטח התוכנית מיועד לשמורות טבע, יערות, גנים לאומיים ופארקים והיא עברה שינויים מהותיים עקב דו-שיח שהתקיים עם הגופים הירוקים. רק פחות מתשעה אחוזים משטח התוכנית העצום, המשתרעת על פני למעלה מ- 24,000 דונם, הוא שטח המיועד לפיתוח על שטח חדש".

 


פורסם לראשונה 26/09/2006 23:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
הירוקים צועדים עם הארון
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
ההפגנה מול בית ראש הממשלה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים