שתף קטע נבחר

למצוא את המטמון: בעקבות אוספים פרטיים

מוזיאונים לא חייבים להיות אולמות מאיימים ודורשי שקט. חג סוכות הוא הזדמנות טובה להכיר מוזיאונים מסוג שונה, כאלה המציגים אוספים פרטיים וסיפורים אישיים

חופשת סוכות משתרעת לפנינו. את חלקה נבלה בבית הארעי בין קירות-סדינים וכוכבים מציצים מהסכך, כמו שבני ישראל עשו בצאתם ממצרים, ובחלקה נשמח להפוך לאושפיז מן השורה, במקומות אליהם עוד לא הגיע כל עם ישראל.

 

בספרה "מטמוני הארץ" (הוצאת מפה) מציעה נירית שלו-כליפא בילויי חג קלילים במוזיאונים מסוג אחר לגמרי. שלא כמו בכל המוסדות המוכרים, רבי החדרים ודורשי השקט, המוזיאונים בהם תבקרו בחג הזה הם אוספים פרטיים, חלקם בלתי צפויים, שלזמן רב נשמרו סמויים מן העין

 


בית מורשת. כך תבריחו (צילומים: אורית גבע, "מטמוני הארץ")

 

אם אתם אספנים כפייתיים או חובבי בובות פורצלן, אם עוגנים עתיקים עושים לכם את זה או מקלות הליכה, אם אתם פריקים של מדליות ומטבעות עתיקים, כלי נגינה מרחבי העולם, או שסתם בא להכיר מיד ראשונה את השטח שמאחורי הסורגים - הנה כמה רעיונות לבילוי ימי החג מתוך הספר.

 

200 צלילים

זמי רביד המטולאי מנגן על פסנתר מאז היה בן עשר. כחלוף השנים הפך מוזיקאי, מנצח ואף החל לנגן בצ'מבלו ועוגב. כיוון שביקש להתחקות אחרי שורשי הכלים עליהם הוא פורט, חיפש כלי מקלדת שונים ברחבי העולם. האוסף הלך והתפתח וגלש ממקלדות שונות לכלי נגינה בכלל. היום מכונסים ביתו הפרטי למעלה מ-200 כלים שונים, בהם כלי נשיפה, כלי הקשה, כלי מיתר וכמובן כלי נגינה להם גם מקלדת.

 

את הסיור בין הכלים מלווה רביד בהסבר מרתק הכולל סיפורים ואגדות על כלי הנגינה, וכמובן הדגמות מוזיקליות רבות.

הביקור אינו לחובבי המוזיקה בלבד, אלא לכל סקרן שרוצה להבין מהיכן הגיעו הכלים של היום, או פשוט לנצל את ההזדמנות ולהטות אוזן לצלילים שלא נשמעים בדרך כלל במחוזותינו.

 

  • כלי הנגינה של זמי רביד, מצפה החולה 5, מטולה. טל' 04-6997073, 052-6997073. הכניסה בתשלום ובתיאום מראש.

 

מתחת לפני הים

מנדל נון הוא אולי החבר הידוע ביותר מקיבוץ עין גב. הוא נולד בלטביה, עלה לישראל בשנות ה-30, למד היסטוריה באוניברסיטה העברית, ובשנת 1941 היה ממייסדי הקיבוץ. במשך שנים רבות נמנה על צוות הדייגים המקומי, ובתום שעות העבודה היה משוטט על חופי הכנרת וחוקר את חיי הדייגים בימי קדם. בין השאר, גילה גלי אבנים שהסתברו כנמלים עתיקים, אסף אבנים ששימשו כמשקולות שנתלו על רשתות הדיג של פעם, ומצא מספר גדול של אבני בזלת מעניינות שהתגלו כעוגנים שונים.

 


בית העוגנים. לא סתם אבנים

 

את האוסף הענק והייחודי שלו ניתן למצוא היום בבית העוגנים, מבנה קטן שהוקם ב-1940 כמקום אירוח לשייח'ים המקומיים, הפך עם הקמת המדינה למתפרת הקיבוץ ומאז 1993 משמש כמוזיאון המקומי. רבים הם המבקרים במקום, ביניהם חובבי היסטוריה וארכיאולוגיה וגם צליינים הבאים להתבונן בעוגנים, מכשירי המדידה העתיקים, חפצי הדייגים והמשקולות ותוהים אם לא נגעו בהם גם ישו ותלמידיו.

 

  • בית העוגנים, קיבוץ עין גב, 054-5658025, 04-6658998. הכניסה בתשלום ובתיאום מראש.

 

מוזיאון הבובות של מילה

מילה רוזנפלד הייתה מעצבת אופנה ומורה לאמנות בעיר הולדתה וולדיווסטוק שבסיביר. כשעלתה עם שתי בנותיה ב-1991 היישר לעיר צפת גילתה כי אוסף הבובות של ביתה הצעירה אלה, שנארז במזוודה מיוחדת, נעלם בדרך. כדי לנחם את הבת החליטה האם לייצר לה תחליפים.

 

הבובה הראשונה, אותה הכינה מפורצלן עדין והלבישה מחלצות המתאימות לתקופה, הייתה של מדאם דה פומפדור. האם הספיקה להכין לבתה ארבע בובות נוספות, לפני שאלה נהרגה בפיגוע מחריד ברחוב דיזינגוף בתל אביב. מאז מותה החליטה מילה להשקיע את כל זמנה ומירצה בהכנת בובות. לחמש המקוריות נוספו עוד כמאה בובות של מלכים, רוזנים, אצילים אירופאים לצד איכרים פשוטים, יהודי התפוצות ואחרים.

 

הכנתה של כל בובת פורצלן, וכן תהליך הלבשתה, מלווה בתחקיר מדוקדק ובעבודת כפיים עדינה ומקצועית. היום מוצג האוסף כולו באולם קטן שהעמידה עיריית צפת לרשות האם השכולה והיצירתית. מוזיאון הבובות הצבעוני והיפהפה מוקדש לאלה, ולחללי הפיגוע בו נספתה.

 

  • מוזיאון הבובות,  בית אשת"ם, כיכר שדה, העיר העתיקה צפת. א'-ו' 10:00-18:00. טל' 04-6972041. הכניסה בתשלום.

 

מאחורי הסורגים 

תמיד רצים לדעת מה בדיוק קורה שם מאחורי הסורגים אבל לא העזתם לשאול? שירות בתי הסוהר שמח לבוא לעזרה. לפני כשמונה שנים, ובעידודו של רב גונדר אריה ביבי, נפתח לקהל הרחב בית מורשת הסמוך מאוד לבתי הכלא המפורסמים בארץ, בינהם נווה תרצה ומעשיהו.

 

התצוגה נחלקת לשני חלקים: החלק ההיסטורי בו מתוארת התפתחות שירות בתי הסוהר מאז הקמתו ועד סוף שנות ה-90, והחלק העכשווי המכיל תצוגת עבודות אמנות שיצרו הכלואים. בחלק ההיסטורי ניתן לראות את המדים השונים שלבשו הסוהרים בתקופות שונות (מולבשות על בובות תצוגה), להבין כי הסוהר אינו רק האיש עם צרור המפתחות אלא גם אוזן קשבת וכתף תומכת, ללמוד כמה פרטי טריוויה חשובים (בית הכלא הראשון בישראל היה תל מונד שהוסב ממצודה של משטרת הרוכבים המנדטורית לבית סוהר) וכמובן לחזות בשלל אמצעי ההברחה שהגו מוחותיהם היצירתיים של אסירי ישראל. לבקר ולשמוח שאפשר גם לצאת החוצה.

 

  • בית מורשת, מתחם נציבות בתי הסוהר(סמוך למעשיהו), כניסה צפונית, רמלה. טל' 08-9776806. הכניסה ללא תשלום, בתאום מראש.

 

במקל, בסרגל

כשהשתחרר אריה גילאי מהצבא טייל לתומו ברחוב יפו הירושלמי כשאת עינו צד חלון ראווה עמוס עתיקות. הוא נכנס אל החנות ומיד הציעו לו בעליה שברייה יפה. גילאי, ששתי לירות בדיוק היו בכיסיו, יצא מן החנות כשבידיו מקל חיזרן מיוחד מקונסטנטינופול. כך נולדה אהבתו הייחודית למקלות הליכה.

 

עם השנים הלך אוסף המקלות וגדל, וגילאי, שלמד רפואה והתמחה בנוירופיזיולוגיה, הפך מומחה לנושא. לדבריו לא מדובר בשיגעון פרטי שלו אלא בשיגעון משותף לאנשים רבים הנחלקים לשניים: אוספי המקלות לקישוט ואוספי המקלות צופני ההפתעות. בתוך אלה האחרונים ניתן למצוא הפתעות בדמות כלי עבודה, סרגלים ואפילו סכינים ששימשו את הרופא-המנתח-הנודד.

 

כשיצא גילאי לפנסיה החליט להעביר את האוסף הזה, וכן אוספים נוספים עליהם עמל, לחנות ציורית בדרך בית לחם. למקום מגיעים אספנים מכל המינים והסוגים המגלים בו שפע רב של פריטים ביניהם בובות ייחודיות, כלים שונים וכמובן, מקלות ההליכה.

 

  • גילאי – המרכז לאספנות. דרך בית לחם 29, ירושלים. א'-ו' – 9:00-13:00. טל' 02-6724472. כניסה חופשית, לקבוצות בתיאום מראש.

 


גילאי – המרכז לאספנות. מקלות עם הפתעות

 

היסטוריה ממתכת

בשנת 2003 מלאו לאליהו קרצ'מר הירושלמי 82 שנים. רק אז החליט האיש החרוץ לסגור את בית המלאכה ליציקת סמלים ומדליות שהקים אביו ולצאת לגימלאות. לסיוע הגיעו בנו בועז ונכדו המתגוררים בקיבוץ צאלים, ויחד פינו את אלפי פריטי המתכת שנאספו בבית המלאכה. במהלך הפינוי גילו לא מעט הפתעות - למשל, מעצור הדלת עם דגם מוטבע של מגדל דוד וטבעת עמוסת אבק שהתבררה כשי שניתן לכל באי אחד מן הקונגרסים הציוניים.

 

הימים חלפו, הפינוי הסתיים והארגזים המלאים הוסעו אחר כבוד למקלט קטן בקיבוץ. אחרי מותו של האב הקשיש החליט בועז לפתוח בפרויקט המיון, הזיהוי, הניקוי והסידור. מהר מאוד גילה כי מאה שנות היסטוריה ציונית נטבעו בבית המלאכה המשפחתי במדליות, דיוקנאות, סמלים, מטבעות ותבליטים. כל גוף ומוסד שכיבד את עצמו נמנה על לקוחותיו: הממשל הבריטי, אמני בצלאל, המוסדות הציונים, תנועות הנוער, המוסדות הנוצרים והמוסלמים וכמובן מדינת ישראל, צה"ל ומוסדות אחרים. כל אלה השאירו חותם, תרתי משמע, באוסף הגדול. לא רק לחובבי ההיסטוריה.

 

  • תיירות צאלים, קיבוץ צאלים. טל'  052-3575268. בתיאום מראש.

 

מטמוני הארץ: מסע אל אוצרות נעלמים" מאת נירית שלו-כליפא, הוצאת מפה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הבובות של מילה
צילום: אורית גבע
כלי הנגינה של זמי
צילום: אורית גבע
האוסף של אליהו
צילום: אורית גבע
מומלצים