שתף קטע נבחר

חלוקת נטל: דואגים לחלשים על חשבון חיילים משוחררים

הממשלה מתכוונת לבטל את המענק לחיילים משוחררים העובדים בתחנות הדלק. הסיבה לדברי האוצר: "חיילים משוחררים תופסים את מקומות העבודה הללו. ביטול המענק נועד לפנות אותם לטובת השכבות החלשות". המתדלקים משוחררי צה"ל זועמים: "התחושה היא שלא מעריכים אותנו, שאין סיבה לשרת", ובעלי התחנות חוששים: "אנשים לא יבואו לעבוד כאן בשכר מינימום, ניאלץ לייקר מוצרים"

מדי יום, בחום ובגשם, מגיעה נטליה חונונוביץ' (22) לעבודתה בתחנת הדלק "פז העיר" בנתניה. בידיה העדינות היא מתדלקת עשרות רכבים, מרימה מכסי מנוע להחליף שמן ומים, מנקה שמשות ומחליפה צמיגים. 8 שעות ביום היא רצה בין המכוניות ומריחה דלק.

 

חננוביץ' מרוצה וגאה בעבודתה. היא מרוויחה שכר מינימום, אבל בקרוב היא אמורה לקבל מענק של 7,000 שקלים, המיועד לחיילים משוחררים המועסקים בעבודה מועדפת. חונונוביץ', שעלתה לארץ מליטא בלא הוריה ומתגוררת כאן לבדה, מוציאה את כל שכרה על מחייתה בדירה שכורה בנתניה. המענק יאפשר לה לממן את לימודיה באוניברסיטה.

 

 

סידור טוב? הממשלה, מסתבר, לא חושבת כך. לפי חוק ההסדרים במשק לשנת 2007, אמור הביטוח הלאומי להפסיק להעביר מענקים לחיילים משוחררים בתחנות הדלק ובתעשייה. החוק אושר בממשלה ולפי הערכות במערכת הפוליטית נראה שיעבור גם בכנסת.

 

"אין הערכה למי ששירת בצבא"

עובדים כמו חונונוביץ', שמועסקים כיום בעבודות מועדפות, אמורים לקבל את המענק, אבל המחשבה שהבאים אחריהם לא יקבלו אותו מוציאה אותם מכליהם. "כשהמדינה נותנת את המענק, היא משדרת שהיא מעריכה את מה שעשית. כשהיא מבטלת אותו היא נותנת תחושה של זלזול באלה שנתנו ושירתו", אומרת משאת ברכה, סטודנטית באוניברסיטת חיפה העובדת בתחנת הדלק של סונול בצומת השרון.

 

ברכה (24) החלה לעבוד בתחנה כמתדלקת אחרי שהשתחררה משירותה כקצינת חינוך בצה"ל. כיום היא עדיין עובדת באותה תחנה, כמוכרת בחנות הנוחות, ומשתמשת בכספי המענק לממן את לימודיה. "זאת לא בעיה להתחמק משירות בצבא, והרבה אנשים מרגישים גם ככה שאין להם סיבה לשרת ופשוט לא מתגייסים. עכשיו עוד פחות יתגייסו", אומרת ברכה.

 

האם את באמת חושבת שמישהו יחליט אם להתגייס לצה"ל בגלל המענק הזה?

 

"אף אחד לא יחליט אם להתגייס בשביל 7,000 שקל, אבל לאנשים שמשרתים חשוב שירגישו שמעריכים אותם ונותנים להם משהו בתמורה, והתחושה היא שכעת יש זלזול, שפשוט לא מעריכים את מה שאתה עושה".

 

למה למי שעובד בתחנת דלק מגיע מענק, ולמי שעובד בעבודה אחרת לא מגיע?

 

"אני לא יודעת איך החליטו מי יקבל, אבל ברגע שהחליטו, אנשים מתחילים לבנות על הכסף הזה. יש אנשים שזקוקים לכסף הזה מאוד ומחכים לו. הרבה אנשים באים לעבוד כאן בגלל המענק. נוצר מין מסלול מסודר וחיובי של עשייה שמתחיל בצבא וממשיך בעבודות מועדפות, ועכשיו באים וקוטעים אותו. התחושה היא: מדינה שמתייחסת אליך ככה, אין שום סיבה לתרום ולשרת בשבילה".

 

דבריה של ברכה מעוררים סערה בחנות בה היא עובדת. "צודקת, צודקת", קוראים הלקוחות. אחד מהם מוציא מטבע ומכניס לקופסת הטיפים של ברכה. "אם לא נותנים להם מענק, ניתן להם לפחות טיפ", אומר הלקוח.

 

במשרד האוצר טוענים שביטול המענק נועד לסייע לשכבות החלשות. ממשרד האוצר נמסר בתגובה לטענות נגד ביטול המענק: "אף חייל משוחרר לא ייפגע, כיוון שאלה שכבר עובדים יקבלו מענק, ואלה שישתחררו בעתיד יוכלו לצאת לעבודה בעבודות מועדפות אחרות כמו תיירות וחקלאות. ביטול המענקים יפנה את מקומות העבודה בתחנות הדלק ובתעשייה, שכיום תפוסים על ידי חיילים משוחררים, לאוכלוסיות חלשות באמת, כמו עולים וכמו מבוגרים חסרי מקצוע, שכיום אין להם עבודה".

 

"בלי המענק לא הייתי הולכת ללמוד"

אלא שרבים מהחיילים המשוחררים העובדים בתחנות הדלק הם בעצמם עולים חדשים, וכפי שראינו במקרה של נטליה חונונוביץ', הם אלה שזקוקים למענקי העבודה המועדפת יותר מכולם. "אני לא אוכל ללמוד באוניברסיטה בלי המענק", אומרת חונונוביץ', "המשכורת שאני מקבלת היא פחות מ-4,000 שקלים לחודש, ואי אפשר לחסוך כלום ממשכורת כזאת".

 

"עכשיו הודיעו לנו שלא בטוח שכולם יקבלו מענק", מספרת חונונוביץ', "הרגשתי אכזבה קשה. זה לא צודק שיבטלו את המענק הזה: אתה עושה צבא, נותן שנתיים, עובד, נותן הכול, ופתאום באים ומבטלים לך את המענק. מגיע לנו מענק כי העבודה כאן באמת, באמת קשה. זאת עבודה פיסית, אנחנו רצים כל היום בחוץ, ומגיע לנו על זה לקבל משהו יותר ממי שעובד במשרד".

 

בתור אחת שכבר עובדת בתחנה כמה חודשים, את אמורה לקבל מענק.

 

"אולי, אבל מה יעשו עוד אנשים כמוני שיתחילו לעבוד בעתיד? יש כאלה כמוני שבאמת, באמת צריכים את הכסף. אנשים בונים על הכסף הזה. קשה להסתדר פה בארץ. בחרתי בעבודה בתחנת דלק בגלל המענק. זאת עבודה קשה ומסריחה ויכולתי לעבוד בעבודה אחרת, אבל הייתי מקבלת שכר מינימום בלי מענק. לא יודעת מה הייתי עושה בלי המענק. הייתי פשוט צריכה לוותר על הלימודים".

 

חזר מלבנון וקיבל "הפתעה"

ניב אלשייך (22) עובד בתחנת הדלק של דור-אלון בתל-יצחק. במלחמת לבנון השנייה שירת בלבנון חודש כתותחן והשתתף בקרב במרון א-רוס. עם שובו מהמילואים קיבל "הפתעה": מעסיקיו הודיעו לו, לדבריו, שייתכן שהמענק יתבטל.

 

"חזרתי מהמילואים והבנתי מהמעסיקים שלי שאצטרך לעבוד מעכשיו יותר ימים בשבוע כדי שאספיק לקבל את המענק", מספר אלשייך.

 

למה?

 

"כי המענק מתבטל בשנת 2007 ובשביל לקבל אותו צריך להשלים מכסה מסויימת של ימי עבודה כבר בשנת 2006, והפסדתי הרבה ימים במילואים. כנראה שאקבל את המענק, ואני אסתדר גם בלעדיו, אבל כל העניין מרגיז. לא הייתי לוקח את העבודה הזאת אם הייתי חושב שלא יתנו מענק, וספק אם חבר'ה אחרים כמוני יעבדו בה אם המענק יבוטל".

 

"מי שלוחם ומשרת את המדינה, ועוד עובד בעבודה קשה, מגיע לו גם לקבל משהו. אפשר לעשות חישוב קל ולגלות שהמענק הוא חלק גדול מהמשכורת שלי כאן: אני מרוויח 19 שקלים לשעה, והמענק הוא 7,000 שקלים, זאת אומרת, יותר משתי משכורות. איך לומר בעדינות? התחושה היא שדפקו אותנו".

 

"החבר'ה לא יבואו לעבוד כאן"

האם גם חברות הדלק ייפגעו מהגזרה? "ביטול המענק יגרום לפגיעה קשה בעסקינו", אומר מאיר חלוצי, הזכיין המפעיל את תחנת סונול במחלף נתניה, "חיילים משוחררים לא יבואו לעבוד בעבודות כמו תחנת דלק בשביל שכר מינימום בלי לקבל מענק, אנחנו מעסיקים כאן חבר'ה איכותיים שקורעים את התחת, ומגיע להם יותר מ-19 שקל לשעה".

 

האם תעלו את שכרם עכשיו?

 

"אנחנו לא יכולים לעשות זאת. לא נעמוד בזה".

 

יש הרבה מובטלים במדינה. לא תמצא מישהו שיעשה את אותה עבודה בלי מענק?

 

"אני לא בטוח. העבודה לא מתאימה לכל אחד. אני צריך אנשים שיעבדו טוב, כמו החבר'ה שאני מעסיק כיום. זה מתאים לסטודנטים, לצעירים. אתה רואה בנאדם מבוגר שפוטר מעבודה מסודרת בא לעבוד כאן?"

 

אז מה תעשה כשיבטלו את המענקים? תסגור את התחנה שלך?

 

"לא יודע. יכול להיות שנתחיל להעסיק תאילנדים, ויכול להיות שפשוט נעלה את מחירי הסולר, הגז והמוצרים בחנויות הנוחות".

 

"חברות הדלק מנצלות את המענק לרעה"

אלשייך וחנונוביץ', כמו שאר המתדלקים המועסקים כיום, אמורים לקבל, כאמור, את המענק. מדוע חברות הדלק הודיעו להם שאין ודאות שיקבלו אותו?

 

גורמים במשרד האוצר רומזים כי מדובר ב"ספין" תקשורתי של חברות הדלק נגד המענק. "אין פלא שחברות הדלק נלחמות נגד ביטול המענק", אומר גורם באוצר, "חברות הדלק מנצלות את המענק כדי לשלם לעובדים פחות כסף. ביטול המענק יביא להעלאת שכר העובדים בתחנות הדלק".

 

מאיגוד חברות הדלק נמסר בתגובה: "האוצר מנסה להפנות את חיצי הביקורת לעבר חברות הדלק בטענות לא ענייניות ולא נכונות בעליל, בניסיון להצדיק את פגיעתו האנושה והאינטרסנטית בחיילים המשוחררים. הוצאת תחנות הדלק מהגדרת 'עבודה מועדפת' תעקר מתוכן את החוק לסיוע לחיילים משוחררים וגם תגרום לכך שהמתחם הרגיש של תחנות התדלוק יהיה חשוף לסיכונים ביטחוניים".

 

עוד נמסר מאיגוד חברות הדלק כי: "חברות הדלק לא מסרו שום הודעה לעובדים. מדובר במענק שהמדינה מחלקת ולא חברות הדלק, ולכן הודעות כאלה אמורות להגיע מהמדינה ולא מחברות הדלק. הצעת החוק של הממשלה לביטול המענקים, שאנו מקווים שלא תצא לפועל, גורמת לחוסר ודאות בקרב העובדים. ההצעה אינה נוקבת בתאריך בו המענקים יבוטלו. נכון שעובדים שאמורים לקבל את המענק שלהם כבר השנה יקבלו את המענק, אבל אין ודאות לגבי אלה שאמורים לקבל את המענק רק בשנת 2007".

 

במשרד האוצר ובביטוח הלאומי מכחישים את הטענה האחרונה ומדגישים כי ביטול המענקים אמור להשפיע רק על חיילים משוחררים שיתחילו לעבוד בשנת 2007.

 

"רוצים להביא חיילים משוחררים לסף ייאוש"

ממחקר שערך הביטוח הלאומי בעבר בקרב חיילים משוחררים עלה כי 60% מאלה שעבדו בעבודה מועדפת וקיבלו את המענק המשיכו לעבוד בעבודה מועדפת גם אחר כך. "המחקר הזה מוכיח שהמענק נחוץ", אומר מנהל אגף מילואים בביטוח הלאומי, אבי צרפתי, האחראי על חלוקת המענקים.

 

מדוע? מה החשיבות בכך שעובד יתמיד בעבודה מסוימת ולא יעבור לעבודה אחרת?

 

"כיוון שהעבודות המועדפות הן עבודות שצעירים נרתעים מהן, ולכן חשוב לעודד אותם לעבוד בהן. כשצעירים עובדים בעבודות מועדפות הם מצמצמים את העסקת העובדים הזרים, וגם מצמצמים את האבטלה מרצון".

 

חוק ההסדרים כולל גם הצעה למנוע תשלום דמי אבטלה לצעירים מתחת לגיל 28 כדי למנוע אבטלה מרצון. אולי זאת חלופה למענק?

 

"זאת פשוט חוצפה. אני מבין ששתי הגזרות הללו משתלבות אחת בשנייה. מה יש לי לומר על כך? הם רוצים להביא חיילים משוחררים לחיות ולעבוד לא מתוך כבוד אלא מתוך ייאוש"

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דלית שחם
מתדלקים: "עבודה קשה ומסריחה, רק בגלל המענק"
צילום: דלית שחם
מומלצים