יפן: שינוי החוקה לא מעיד על כוונות מלחמה
ראש ממשלת יפן החדש הבהיר היום למפלגות האופוזיציה כי רצונו לשנות את סעיף 9 בחוקה הפציפיסטית של יפן, האוסר עליה להיות מעורבת בסכסוכים צבאיים בינלאומיים, אינו מצביע על כוונתו לערב את יפן במלחמה באזורים מרוחקים
ראש ממשלת יפן החדש, שינזו אבה, הכחיש היום (יום ג') את הטענה כי הוא מעוניין לשנות את החוקה הפציפיסטית של יפן כדי שיוכל לאפשר לארצו לצאת למלחמה. אבה, בעל דעות ימניות ולאומניות, נכנס לתפקידו לפני שבוע. קודם לבחירתו, הודיע אבה כי בכוונתו לשנות את החוקה הפציפיסטית של יפן תוך חמש שנים, כדי לאפשר לארצו חופש פעולה צבאי גדול יותר.
חוקת יפן, שנוסחה בידי ארצות הברית ב-1947, לאחר תום מלחמת העולם השנייה, אוסרת על יפן פעילות צבאית כלשהיא שאינה לצורכי הגנה עצמית. כן אוסרת החוקה על יפן לפתור סכסוכים בינלאומיים באמצעים צבאיים.
בנאומו בפני הבית התחתון של הפרלמנט ביפן, אמר היום אבה כי ההאשמות שהטיחו בו מתנגדיו - כאילו הוא מעוניין לבצע שינויים בחוקה כדי לערב את צבא יפן בסיכסוכים צבאיים זרים - אינן נכונות. "אין כל שחר לטענה כאילו מטרת תוכניתנו לשינוי החוקה היא להפוך אותנו למדינה שמנהלת מאבקים צבאיים באזורים אחרים בעולם", אמר ראש הממשלה, לחברי האופוזיציה שהעלו שאילתא בנושא. עם זאת, אבה לא הוסיף פרטים על כוונתו לשנות את סעיף 9 בחוקת היפן, האוסר על ארצו להשתמש בכוח צבאי כדי לפתור סכסוכים בינלאומיים.
מפלגת השלטון הליברל-דמוקרטית הודיעה זה זמן על כוונתה לשנות את החוקה הפציפיסטית, כך שיפן תוכל להשתתף בכוח משקיפי שלום בינלאומי במקומות שונים בעולם. לפי השינויים שהציעה המפלגה הליברל-דמוקרטית לערוך בחוקה, יוקם ביפן צבא של ממש - אך פעילותו תמשיך להיות מוגבלת לצורכי הגנה עצמית. כרגע יש ליפן "כוח להגנה עצמית", ואילו למשרד הממונה על הכוח, סוכנות ההגנה, אין מעמד של משרד ממשלתי מן המניין.
עד כה, אבה עדיין לא חשף בפני הציבור כיצד בדיוק הוא מתכוון לשנות את החוקה. בדיון היום בפרלמנט, ציין ראש הממשלה החדש כי המהלך יתבצע באמצעות משא ומתן בין מפלגת השלטון למפלגות האופוזיציה.