מדפסות לייזר צבעוני: מדריך קנייה
הרבה אנשים קונים היום לייזר במקום הזרקת דיו כדי להדפיס מסמכים מהר ובזול. האם הלייזר הצבעוני, שמחיריו בצלילה מתמדת, יעשה אותו הדבר להזרקת הדיו גם בהדפסות הצבע? עד שנדע את התשובה, ישנם כבר כמה מוצרים שכדאי לשים אליהם לב
מדפסות הדיו אמנם זולות ואמינות מבעבר, קטנות בנפח ומטפסות בעקביות במהירויות ההדפסה, ולכן לא מפתיע שהשליטה שלהן במגזר הביתי נראית מוצקה. אפילו מחסניות הדיו היקרות, ה"קאץ'" שבקנייה הזו, מוזלות בהתמדה.
אבל הלייזר, כל לייזר, עדיין מציע יתרונות שלהזרקת הדיו קשה להתחרות בהם - במהירות, באיכות, בעלויות השימוש השוטפות. זו הסיבה לכך שמדובר בקטגוריה הצומחת ביותר בין מוצרי הדפסה. היתרון המובהק של מדפסות הדיו על מדפסות הלייזר הביתיות, היה ונותר הדפסות הצבע. הלייזר הצבעוני, במוקדם או במאוחר, ימחק כנראה גם את היתרון הזה.
טכנולוגיות הלייזר הצבעוניות קיימות בשטח כבר הרבה שנים, אבל רק בשנים האחרונות הן החלו להתפשט מהסביבה הארגונית אל הבתים והמשרדים הקטנים. ישנם כבר לא מעט דגמים זולים, קטנים יותר, נוחים ומשתלמים. אחד מהם עשוי להתאים לכם.
לייזר צבעוני: הדבר הבא?
החסרונות המסורתיים של מדפסות הלייזר הצבעוניות היו מחיר גבוה ונפח פיזי גדול מאד. כמה גדול? כמו טלוויזיה בערך. אלו הסיבות העיקריות לכך שבמשך השנים היו מדפסות הלייזר מוצרים אזוטריים, ולרוב היצרנים היו דגמים בודדים שלהן.
בשנתיים האחרונות המחירים ירדו לרבע, והנפחים הפיזיים הצטמצמו לחצי. כשליש מהדגמים של מדפסות הלייזר הקיימים היום הם צבעוניים, ומגמת הגידול בתחום נמשכת.
הלייזר הצבעוני עדיין יקר ומסורבל יותר מהזרקת הדיו, אבל הוא כבר פרץ החוצה מהנישה הישנה שלו. זהו כבר לא פתרון עבור ארגונים גדולים, אלא גם כזה שהולם עסק קטן, משרד ביתי, או אפילו שימוש ביתי רגיל לגמרי - אתם פשוט צריכים להכין את עצמכם נפשית, להוצאה הכספית הגדולה יותר, ולכך שבחדר העבודה שלכם תעמוד עכשיו קופסה מחווטת בנפח של ארגז תפוזים.
כבר היום, מדפסות הלייזר הצבעוניות מציעות שילוב אופטימלי של איכויות ועלויות בהשוואה לכל האלטרנטיבות. כשתחול ירידה נוספת במחירים ובנפחים, נראה אחד מהלהיטים הגדולים בשוק המחשוב הצרכני. בינתיים, לייזר צבעוני נחשב "קנייה לנועזים", אבל זהו אחד המקרים בהם יש גמול אמיתי על התעוזה.
הדפסת צבע: דיו מול לייזר
יש כמה היבטים שכדאי להתייחס אליהם:
מחיר. מדפסת הזרקת דיו זולה תעלה לכם 200-300 שקלים לערך. מדפסות לייזר צבעונית "זולה" תעלה לכם 1300-1500 שקלים. לכאורה, יתרון מכריע של טכנולוגיית הדיו, אבל המציאות מעט יותר מורכבת. העלויות הגבוהות של החומרים המתכלים הופכות את מדפסות
הדיו ליקרות בהרבה בטווח הארוך.
כדי לקבל מדפסת דיו טובה, אמינה, חסכונית ומהירה יחסית, צריך להוציא סכום גדול יותר של 500-700 שקלים לפחות - וגם אז, בחישוב לטווח ארוך, לא בטוח שתחסכו הרבה.
עלויות שוטפות. עלות ההדפסה בהזרקת דיו גבוהה יותר, לרוב פי שניים עד פי חמישה, ולעיתים גם יותר. רק כדי לסבר את האוזן: העלות האופיינית להדפסת תמונת 10x15 במדפסת דיו מגיעה לשקל עד 3 שקלים. בלייזר צבעוני מדובר על 20-60 אגורות. לאורך זמן, ההבדלים הללו הופכים את השימוש במדפסת דיו להרבה יותר יקר.
ביצועים. למרות הנתונים המבטיחים שהיצרנים והמשווקים מציגים, מדפסות הדיו עדיין איטיות בהרבה ממדפסות הלייזר. מה גם שתהליך ההדפסה במדפסת דיו מתארך ככל שמורכבות המסמך או התמונה עולים, תופעה שכמעט לא קיימת או לא מורגשת בלייזר. הדפסה של תמונת 10x15 במדפסת דיו בדרך כלל תימשך בין חצי דקה לשתי דקות. בלייזר צבעוני המשימה תארך בין 5 ל-20 שניות.
נפח ומשקל. כאן נמצאת נקודת התורפה העיקרית של הלייזר הצבעוני. מדפסות הדיו זמינות במגוון גדלים ומשקלים, החל ממכשירים זעירים בנפח של ספר ממוצע במשקל של פחות מקילוגרם אחד. קשה, לעומת זאת, למצוא מדפסת לייזר צבעונית שמשקלה פחות מ-15 ק"ג. הממדים, כבר אמרנו, עדיין "ארגזיים".
איכויות הדפסה. כל מקרה לגופו, אבל אפשר לנסח כמה כללי אצבע: לייזר כמעט תמיד טוב יותר - אפילו הרבה יותר - בהדפסת טקסט. מדפסות דיו, בעיקר הטובות והיקרות יותר, עדיפות בהדפסת תמונות ותצלומים. בהדפסת מסמכים צבעוניים ו/או טקסט משולב גרפיקה, אין עדיפות מובהקת לאחת מהטכנולוגיות למעט כמובן הביצועים הגבוהים משמעותית של הלייזר.
מה לבדוק לפני שקונים
אם הגעתם למסקנה שאתם רוצים ללכת על לייזר צבעוני, יש כמה דברים שכדאי לבדוק לפני שתבחרו ותשלמו:
נפח ומיקום. לפני כל דבר אחר, עליכם לבדוק שיש לכם בכלל מקום למדפסת לייזר צבעונית. באופן גס מאד, תוכלו להניח שידרשו לכם בערך 50x50x50 ס"מ - רוב הדגמים הם פחות או יותר בנפח הזה, עם סטייה של כמה סנטימטרים לכל כיוון.
מחירים. בטווח המחירים שמתאים לתקציב משפחתי או למשרד קטן, נניח בין 1300 ל-2500 שקלים, ישנם כ-15 דגמים שונים שמשווקים בישראל. בחודשים הקרובים המחירים צפויים להמשיך לרדת.
מחירי טונר. טווח המחירים המקובל הוא 300-700 שקלים למחסנית טונר בקיבולת של 3000-5000 דף. למרות שישנם מרכיבים נוספים שמשפיעים על עלות ההדפסה, זהו מרכיב העלות החשוב ביותר וכדאי לבדוק ולחשב לפני - לחלק את המחיר במספר הדפים, כדי לקבל את העלות להדפסת דף. לייזר צבעוני משתמש בארבעה טונרים, וכדאי לחשב ממוצע של העלות לכל צבע.
רעש. רוב מדפסות הלייזר שקטות יחסית, אבל זה באמת מסוג הדברים שכדאי לבדוק - יש גם דגמים רועשים למדי. שאפו לתפוקת רעש של 40 דציבל (dB) או פחות (אפשר למצוא במפרט הטכני של המוצר באתר היצרן). אם המדפסת שאתם קונים רועשת יותר, וודאו שהיא תמוקם במרחק של מטר אחד לפחות מכם.
תאימות וממשקים. רוב הדגמים בתחום מתאימים לשימוש עם מחשב PC ומתחברים אליו בממשק USB. חלק מהם תומכים גם במקינטוש (ולעיתים לינוקס/Unix) וכוללים גם ממשק מקבילי וחיבור מובנה לרשת מקומית.
נפח זיכרון. הנפחים האופייניים נעים בין 16MB ל-128MB. הנפחים הגדולים יותר (64MB או יותר) שימושיים אם אתם רוצים להדפיס חוברות מרובות עמודים, תמונות גדולות מקבצי TIFF וכדומה. אם כי אפילו 16MB בדרך כלל מספיקים למשימות האלה, וברוב המקרים תוכלו להרחיב זיכרון במידת הצורך (כדאי לבדוק).
צריכת חשמל. צריכת החשמל האופיינית של לייזר צבעוני יכולה לנוע בין 200 וואט ל-500 וואט, כמו נורת האלוגן קטנה. חשוב מאד לבחור בדגם "חכם", שתומך במצב StandBy חסכוני שבו צריכת החשמל יורדת ל-5 עד 10 אחוז. ההבדל בחשבון החשמל בין דגם בזבזני לחסכוני עשוי להגיע ל-200 או 300 שקלים לחשבון.
סוגי נייר. כל המדפסות בתחום תומכות בהדפסה על נייר רגיל, מעטפות, מדבקות ושקפים. חלק מהן תומכות גם בנייר פוטו מסוגים שונים (להדפסת תמונות), נייר ממוחזר ועוד.
אחריות. האחריות שתקבלו יכולה להיות לשנה אחת במעבדת היבואן או עד שלוש שנים באתר הלקוח, שזה אתם. מומלץ מאד ללכת על האפשרות השנייה, בעיקר בהתחשב בכך שמדפסות לייזר בדרך כלל לא סובלות מבעיות מיוחדות בשנה-שנתיים הראשונות, ושכדי להעביר מדפסת מקולקלת למעבדה תצטרכו לשכור סבל או להרוס את הגב בעצמכם.
הכי חשוב: לבקש הדגמה
קשה ליפול על מדפסת ממש לא טובה כשקונים לייזר צבעוני. רוב הדגמים שמגיעים לשוק הישראלי מדפיסים טוב או טוב מאד. כולם בנויים לעומסי עבודה גדולים ומאפשרים הדפסה מהירה - לפחות 5-10ppm (עמודים לדקה) בצבע, שהניסיון מוכיח שהם שווי ערך לפי 2-3 במונחים של הזרקת-דיו. בהדפסת טקסט אין בכלל תחרות.
בכל אופן, בין מדפסות הלייזר הצבעוניות לבין עצמן יש הבדלים לא מעטים. במהירות, שהיא פחות חשובה. בנפח, במשקל, ובכל מיני תכונות טכניות, שקל יחסית להשוות בהתבסס על המפרטים שתמצאו אצל המשווקים (או באתרי היצרנים). אבל יותר מהכל - ישנם הבדלים באיכות ההדפסה. דבר שלא תוכלו ללמוד עליו כלום מהמפרט.
ספק אם תוכלו לבצע השוואה מסודרת של כל המדפסות האפשריות בעצמכם. מה שתוכלו לעשות בכל זאת, הוא להשוות בין שניים או שלושה דגמים ביניהם אתם מתלבטים. אצל חלק מהמשווקים ניתן לנסות את המדפסות הללו בפעולה לפני שקונים. אתם גם יכולים לבצע את הניסוי על מדפסת אצל חבר או במקום העבודה: הכינו מראש תקליטור או אמצעי מדיה נייד אחר, עם כמה תצלומים דיגיטליים, מסמכים צבעוניים עם גרפיקה, ומסמכי טקסט מונוכרומטיים רגילים. הדפיסו פה, הדפיסו שם, והשוו.
לייזר צבעוני: מה האלטרנטיבות?
מדפסות לייזר צבעוניות הן פתרון שמציע, לפחות לכאורה, את הטוב שבכל העולמות: גם ביצועים, גם איכויות, גם עלויות נמוכות בשימוש השוטף. אבל ברור שזהו לא פתרון מושלם וגם לא כזה שמתאים לכל אחד - בגלל המחיר, בגלל הנפח, וגם בגלל שבסופו של דבר הלייזר הצבעוני לא מציע את האיכות הטובה באף אחד מסוגי ההדפסה.
מדפסת לייזר מונוכרומטית בדרך כלל תגיע לתוצאות קצת טובות יותר בשחור-לבן, ומדפסת הזרקת דיו טובה תציג תוצאות טובות יותר בהדפסת תמונות. היתרון של הלייזר הצבעוני טמון בעיקר בעובדה שהוא יודע לעשות את שני הדברים, בעלויות דף נמוכות יחסית, וכמובן - במכשיר אחד.
המחיר הגבוה של הלייזר הצבעוני ירתיע בעיקר משתמשים ביתיים. במושגים של תקציב משפחתי, גם הוצאה של 1200 שקלים על לייזר צבעונית "זולה" היא לא עניין של מה בכך. במיוחד כשקיימות אלטרנטיבות, למשל: רכישה של מדפסת שחור-לבן בסיסית בטכנולוגיית לייזר. בישראל משווקים היום כחצי תריסר מוצרים כאלה, במחירים שסביב ה-400 עד 500 שקלים, והן מציעות מעל ומעבר למה שנדרש בשימוש ביתי או אפילו בעסק ביתי.
אם כבר יש לכם מדפסת דיו, ואתם מדפיסים מעט מסמכים צבעוניים והרבה מסמכי טקסט בשחור-לבן, אז ייתכן בהחלט שרכישה של מדפסת לייזר זולה היא הפתרון הכי נכון בשבילכם - במיוחד אם אין לכם מקום ללייזר צבעוני. אם אין לכם מדפסת כלל, הדפסות הצבע חשובות לכם, ואתם רוצים פתרון זול וקומפקטי יותר, תוכלו למצוא מוצר הזרקת דיו שיהלום את הצרכים שלכם - ובלבד שאתם לא מתכוונים להדפיס הרבה מדי, ושתקפידו לבדוק מראש את המחיר והקיבולת של מחסניות הדיו.
אגב, הזרקת דיו היא כנראה האופציה היחידה עבורכם אם אתם מתעקשים על מכונה משולבת (All-in-one). לעת עתה, אין חיה כזו כמו משולבת צבעונית זולה בטכנולוגיית לייזר. חלה אמנם התפתחות מסויימת בתחום הזה בשנה האחרונה, אבל עדיין הדגם הזול ביותר המשווק בארץ עולה יותר מ-3000 שקלים.
דיו מוצק
ישנן גם אלטרנטיבות לסביבה העסקית. למשל, מדפסות דיו מוצק (Solid Ink). הן מהירות מאד, מגיעות לתוצאות הרבה יותר טובות מלייזר בהדפסה פוטו-ריאליסטית, ובדרך כלל מפיקות גם הדפסות טקסט באיכות טובה. עלויות ההדפסה האופייניות מזכירות לייזר - פחות מ-10 אגורות לדף בטקסט וכ-15 אגורות לדף צבע. גם המדפסות הללו גדולות ויקרות, אפילו יותר מלייזר צבעוני (החל מ-3000 שקלים לערך), מה שהופך אותן מתאימות בעיקר לשימוש בעסק גדול.