שתף קטע נבחר

ארה"ב על הניסוי בצ' קוריאה: האו"ם חייב להגיב

גל גינויים בינלאומי לניסוי הגרעיני שביצעה צפון קוריאה. דרום קוריאה העלתה את הכוננות בצבאה ועצרה את משלוח המזון לשכנתה מצפון. סין, בת הברית היחידה כמעט של פיונגיאנג, שיגרה תגובה חריפה וקראה לשכנתה לשוב לשולחן המשא ומתן. יפן: זהו צעד "בלתי נסלח" שמאיים על יציבות האזור. בלייר: "מדובר בחוסר אחריות מוחלט". גרמניה וצרפת: הקהילה הבינ"ל צריכה להגיב באופן נחרץ

הניסוי הגרעיני שביצעה הלילה (ב') צפון קוריאה, חרף האזהרות הבינלאומיות והאיום בהחרפת הסנקציות נגדה, גורר גינויים מרחבי העולם. במקביל גובר החשש לשחיקה נוספת בסמכותה של מועצת הביטחון והקהיליה הבינלאומית, ומתגברת הדאגה שמא מדינות נוספות יזהו את החולשה הזו ויבקשו לפתח תוכנית גרעינית משלהן.

 

דרום קוריאה הודיעה כי "תגיב בחריפות" לניסוי הגרעיני שביצעה צפון קוריאה. בהודעה שפרסם דובר הנשיא, נאמר כי "לא נסבול מצב שבו צפון קוריאה חמושה בנשק גרעיני". דרום קוריאה העלתה את רמת הכוננות הצבאית שלה והודיעה גם כי היא משעה את משלוחי הסיוע שלה לצפון. על פי הדיווח, מדובר במשלוח של 4,000 טונות בטון שהיה אמור להישלח לצפון קוריאה הבוקר.

 

עוד בנושא:

 

ארצות הברית נמנעה מלהתייחס ישירות לניסוי של צפון קוריאה בטרם הסתיימו הבדיקות לאימות הדיווחים, אולם גינתה באופן עקרוני את הניסוי וקראה לפעולה מיידית של מועצת הביטחון של האו"ם. בהודעה שפרסם הבית הלבן בוושינגטון נכתב כי ביצוע ניסוי גרעיני על ידי צפון קוריאה הוא "פרובוקציה".

 

בשבוע שעבר אמר שר ההגנה האמריקני, דונלד רמספלד כי ניסוי גרעיני מוצלח של צפון קוריאה יעיד על חולשתה של הקהיליה הבינלאומית. "הקהיליה הבינלאומית תצטרך לשאול את עצמה כמה נוח לה להיות כה בלתי יעילה נוכח המצב הזה".

 

ראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר, אמר בתגובה לניסוי הגרעיני כי "מדובר בחוסר אחריות מוחלט".

 

סין, שהיא בת בריתה היחידה כמעט של צפון קוריאה, שיגרה תגובה חריפה במיוחד. "סין מתנגדת בתוקף לניסוי גרעיני של צפון קוריאה ומקווה שהמדינה תשוב לשולחן המשא ומתן הרב-צדדי", נמסר ממשרד החוץ בבייג'ינג. סין היא המדינה המאחרת של השיחות הרב-צדדיות, בהן משתתפות צפון ודרום קוריאה, ארה"ב, רוסיה יפן והיא עצמה - שיחות שהוקפאו לאחר פרישת הנציגים הצפון קוריאנים לפני כשנה במחאה על מדינות וושינגטון כלפיהם.

 

ר"מ יפן: זה "בלתי נסלח" 

ראש ממשלת יפן, שינזו אבה, השמיע תגובה חסרת תקדים בחריפותה, ואמר כי הניסוי הגרעיני שביצעה צפון קוריאה הוא בלתי מקובל לחלוטין ו"בלתי נסלח". אבה הגיע היום לסיאול לפגישת פסגה עם נשיא דרום קוריאה כדי לדון עימו במשבר הגרעיני באזור. דובר מטעם ממשלת יפן אמר כי ביצוע הניסוי של צפון קוריאה הוא איום חמור על יפן, ומעשה המסכן את היציבות בכל האזור.

 

במקביל הודיעה ממשלת יפן על הקמת צוות משימה מיוחד שיתמודד עם השלכותיו האפשריות. בעקבות ניסוי טילים שביצעה צפון קוריאה, במהלכו חלף טיל מעל שטחה של יפן ונחת באוקינוס השקט, חתמה יפן על הסכם עם ארה"ב במסגרתו יוצבו טילי "פטריוט" על אדמת יפן. לאחר ניסוי הטילים שביצעה צפון קוריאה ביולי השנה, הוחלט לזרז את יישום ההסכם.

 

גם גרמניה גינתה את הניסוי וקראה "לתגובה נחרצת" מצד מועצת הביטחון של האו"ם. שר החוץ של גרמניה, פרנץ וולטר שטיינמאייר, אמר כי צפון קוריאה מגבירה את בידודה בעולם וציין כי "הניסוי הגרעיני שבוצע היום מסכן את השלום והביטחון. מועצת הביטחון נדרשת עתה להגיב לפרובוקציה הצפון קוריאנית באופן נחרץ".

 

שר החוץ של צרפת, פיליפ דוסט-בלאזי, אמר כי מדובר ב"מעשה בעל השלכות חמורות כלפי הקהילה הבינלאומית". דוסט-בלאזי הוסיף כי הוא קורא לקהילה הבינלאומית לנקוט "בצעדים נחרצים" נגד צפון קוריאה.

 

ראש ממשלת אוסטרליה ג'ון האוורד אמר שממשלתו קוראת למועצת הביטחון של האו"ם לנקוט פעולה מהירה ויעילה נגד צפון קוריאה, לרבות צעדי ענישה כלכליים, הגבלות מסחר והגבלות תנועה. "אם האו"ם לא יצליח לפעול ביעילות נגד ההתרסה הזו מצידה של צפון קוריאה הדבר יעיד על השחיקה הנוספת בסמכותו".

 

צפון קוריאה: אירוע היסטורי שיתרום ליציבות

צפון קוריאה הודיעה הלילה רשמית כי ביצעה בהצלחה את הניסוי הגרעיני הראשון בתולדותיה. בסוכנות הידיעות הצפון קוריאנית פורסמה ידיעה רשמית על הצלחת הניסוי התת-קרקעי ובה נכתב: "המדענים של צפון קוריאה ביצעו ניסוי גרעיני שעבר בהצלחה ללא דליפה רדיואקטיבית, וללא סכנה. זוהי קפיצת מדרגה לעם הצפון קוריאני, בדרכו לבנות אומה סוציאליסטית גדולה, משגשגת וחזקה. זהו אירוע היסטורי שהביא אושר גדול לצבא ולעם, ויתרום לשמירה על השלום והיציבות באזור".

 

מומחים בעולם מאמינים שלצפון קוריאה יש מספיק פלוטוניום על מנת לייצר בין ארבע לתריסר פצצות אטום. עם זאת, המדינה הסטליניסטית מעולם לא ביצעה ניסוי גרעיני עד היום.

 

גורמי ביטחון בדרום קוריאה אישרו כי רעד תת קרקעי הורגש הלילה באזור, כנראה בעקבות הניסוי. דרום קוריאה דיווחה לארה"ב כי הרעידות שנגרמו כתוצאה מהניסוי היו בעוצמה של 3.58 בסולם ריכטר.

 

מומחי ססמוגרפיה במדינה דיווחו כי עוצמת הניסוי הגרעיני דומה לפיצוץ 550 טון טי-אנ-טי. לשם השוואה הפצצה שנפלה על הירושימה היתה בעוצמה של 15 אלף טון טי-אנ-טי. מקור רוסי אישר לסוכנות הידיעות "איטר טאס" כי הניסוי שביצעה צפון קוריאה היה גרעיני.

 

גורמים בארה"ב אמרו כי סין קיבלה אזהרה על כוונה לבצע את הניסוי כ-20 דקות לפני שלכאורה נערך, ומיד הודיעה לדרום קוריאה, יפן וארצות הברית. לדברי הגורמים,

 

מאז הודיעה צפון קוריאה על כוונתה לבצע את הניסוי, פתחו מדינות האזור במסע שכנועים ואיומים בניסיון למנוע ממנה מלממש את כוונתה: מועצת הביטחון של האו"ם אימצה הצהרה נשיאותית הקוראת לצפון קוריאה לחזור בה מכוונתה לבצע את הניסוי ולשוב מייד לשיחות הרב-צדדיות בנוגע לתכניתה הגרעינית. בהחלטה, שהתקבלה פה אחד, הזהירו המדינות החברות במועצה מפני נקיטת צעדים נוספים, אך לא פירטו.

 

יפן הודיעה כי היא רואה בניסוי גרעיני צפון קוריאני "איום חמור לשלום ולביטחון בצפון-מזרח אסיה ובעולם". משרד החוץ של יפן הוסיף כי "אם צפון קוריאה תערוך ניסוי בכלי נשק גרעיניים, על אף החששות שהובעו על-ידי הקהילה הבינלאומית, על מועצת הביטחון לאמץ החלטה שתכלול צעדי ענישה חמורים". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"אירוע שיביע אושר לעם". מצעד צבאי בפיונגיאנג
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
תגובה חריפה ביותר. ר"מ יפן אבה ונשיא דרום קוריאה רו מו-היון בסיאול
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
מעיד על חולשת הקהיליה הבינלאומית. רמספלד
צילום: רויטרס
מומלצים