שתף קטע נבחר

"אפשר לתקוף באיראן כבר בסתיו 2007"

"אם הדיפלומטיה לא תעבוד, נצטרך לפעול צבאית באיראן בתוך כשנה". כך מעריך בראיון ל-ynet הפרשן הצבאי האמריקני, הגנרל תומאס מקינרני. הוא סוקר את אופציית התקיפה על איראן ומבהיר כי מבחינתו, "זה בהחלט אפשרי". מה לגבי תקיפה ישראלית באיראן? "אתם טובים, אבל אני לא חושב שתצליחו כאן"

האם אפשר לתקוף צבאית את איראן ולחסל את האופציה הגרעינית שלה? השאלה הזו ניצבת בשנים האחרונות על סדר יומן של ארצות הברית וישראל. בישראל מעדיפים להשאיר את העבודה לאמריקנים (גם בתום הדיון היום בלשכת אולמרט). ואילו בארצות הברית, מזהירים פוליטיקאים מהשמאל, פרשנים ואנשי אקדמיה כי אחרי הסיפור העיראקי, לארה"ב אין אופציה צבאית יעילה באיראן. אבל יש גם מי שחולקים על התזה הזו: בראיון מיוחד ל-ynet טוען לוטננט ג'נרל תומאס מקינרני, כי "יש פתרון צבאי טוב לגרעין האיראני. הוא מחייב אומץ ונחישות לפעול".

 

הגנרל מקינרני הוא דמות מוכרת בתקשורת האמריקנית. במשך 35 שנים שירת כטייס, מפקד ומתכנן אסטרטגי בחיל האוויר. הוא סיים את הקריירה שלו כמפקד הבכיר של חיל האוויר האמריקני במטות המשולבים ב-1994 בדרגה המקבילה לדרגת רב אלוף. כיום הוא משמש כפרשן צבאי של רשת "פוקס". בראיון ל-ynet הוא קובע כי יש צורך לתקוף את איראן לא יאוחר מעוד שנה, כלומר בסתיו 2007, אם יכשלו המהלכים הדיפלומטים. לדבריו, על הפעילות הצבאית האווירית להיות משולבת בפעילות חשאית על הקרקע, שמטרתה סילוק משטר האייטולות.

 

אז יש פתרון צבאי לגרעין האיראני?

 

"יש פתרון צבאי טוב. הוא כולל 1,500 מטרות, שבהן צריך לטפל בקמפיין אווירי של 24 עד 36 שעות. המטרה תהיה להרוס או לפגוע קשות במתקנים לפיתוח וייצור נשק גרעיני ולעכב את תוכנית הגרעין של איראן בחמש שנים לפחות". בתקיפה הראשונית הזו, מסביר מקינרני, תחוסל מערכת ההגנה האווירית וייפגע חיל האוויר האיראני. כמו כן ייפגעו טילי שיהאב 3 כדי למנוע תגובה איראנית נגד ישראל.

 

כמו כן יש "לטפל" בחיל הים האיראני, כדי שלא יחסום את המפרץ הפרסי. "איראן ללא ספק תנסה לסגור את מיצרי הורמוז ולמנוע את תנועת מיכליות הנפט מהמפרץ הפרסי. חילות האוויר והים של ארה"ב מסוגלים לשמור על המפרץ פתוח, אם כי התנועה הימית עלולה להיות איטית יותר". מקינרני מעריך כי "בקמפיין הזה ייפגע מערך הפיקוד והבקרה של הצבא האיראני ומשטר המולות יאבד את השליטה בהמונים". זו, לדבריו, יכולה להיות תחילת הסוף של משטר האייטולות.

 

האם האופוזיציה באיראן מסוגלת לתפוס את השלטון?

 

"יש הזדמנות לעם האיראני להשתלט בחזרה על ארצו. זה בהישג יד. היו 4,300 הפגנות ומהומות באיראן בשנה האחרונה בלבד. זו חברה מאוד מפולגת. הממשלה במצב קשה, במדינה שבה יש 51 אחוז פרסים והשאר מיעוטים, ש-70 אחוז מהם בני 30 שנה ופחות והאבטלה גבוהה. הם יכולים לבצע הפיכה, אם נעזור להם מאחורי הקלעים".

 

וזה המתכון הצבאי, לדבריו של המומחה האווירי האמריקני:

 

  • הפעולה הצבאית האמריקנית תכלול תקיפה אווירית מסיבית, שבה ישתתפו בשלב הפתיחה 60 מטוסים חמקנים בי-2, ואף-117.
  • הגל השני, לאחר שיתוק מערכות ההגנה האנטי אווירית, יכלול יותר מ-400 מטוסי תקיפה לא חמקנים. בגל הזה ישולבו מפציצי בי-52, בי-1 ומטוסי תקיפה אף-15, אף-16, טורנדו ואף-18.
  • בערך 150 מטוסי תדלוק ומטוסי עזר אחרים יהיו באוויר בעת הקמפיין וכן מאות מטוסים ללא טייס לאיסוף מודיעין, מעקב ואיסוף מידע.
  • ואם לא די בזה, הרי שכ-500 טילי שיוט ישוגרו מהים ליעדים בתוך איראן.

 

מדובר בכוח מוחץ של כלי משחית שישאו פצצות מפצחי בונקרים במשקל אימתני של 14 אלף ק"ג, ויכללו פצצות של 500 ו-250 ק"ג. כדי להבהיר את עוצמת הכוח הזה, די לציין שמפציץ בי-2 מסוגל להטיל 80 פצצות של 250 ק"ג על 80 מטרות שונות באופן סימולטני. מדובר בכוח הרס עצום שישתמש במערכות נשק מדויקות מונחות לייזר ופצצות מונחות לוויין (JDAM).

 

"הרס מבנה הצבא האיראני יצור הזדמנות לשינוי המשטר. זה יפגע ביכולת של משטר האייטולות לשלוט באוכלוסיה. קודם לכן או במהלך התקיפה צריך להיות מבצע חשאי שיאפשר לגולים איראנים לחזור, הליך שצריך להכין אותו בשנה הקרובה שבה תמוצה הדיפלומטיה", אומר גנרל מקינרני ומציע מבצע דומה לזה שהביא להפלת משטר הטליבאן באפגניסטן.

 

האם יש לארה"ב מודיעין מספיק טוב למבצע מוצלח? לישראל היו בעיות מול מטרות תת קרקעיות בדרום לבנון, שהיו קרובות הרבה יותר... 

 

"יש לנו מודיעין טוב מאוד. אתה לא צריך לפגוע במאה אחוז. מספיק לפגוע ב-20, 30 או 50 אחוז. זה טוב. לגבי ישראל, אני חייב להעיר שאנשים לא מבינים שישראל חיסלה 25 אחוז מהמחבלים של החיזבאללה. כל ארגון שסובל מכמות כזו של הרוגים, שלא לדבר על פצועים, הוא בצרות קשות".

 

מה לגבי ישראל? היא יכולה לעשות את העבודה באיראן?

 

"אתם טובים מאוד, אבל בגלל המרחק והצורך לטוס בשמים עוינים - ואין לכם נושאות מטוסים - אני לא חושב שאתם יכולים לעשות את זה. לנו יש מטוסים חמקנים ונושאות מטוסים וכן בסיסים בעיראק ואפגניסטן".

 

הגנרל האמריקני מסביר כי במציאות האיראנית שבה ראשי המשטר אינם סומכים על הצבא האיראני, רק על משמר הרפובליקה, "יש הרבה פוטנציאל לביצוע מהלכים חשאים. הקרקע בשלה לבצע סודי. זהו משהו שהמולות חוששים ממנו. יש להם חשבונות בנק בשוויץ והם מוכנים להסתלק במהירות מטהרן".

 

מהו לוח הזמנים שאתה נותן לדיפלומטיה?

 

"הלו"ז שלי הוא לא יותר משנה. אם הדיפלומטיה לא תפעל בתוך שנה, נצטרך לפעול בסתיו הבא עם קואליציה של בנות ברית. אסור לחכות יותר. אסור לאפשר

 לאיראן להשיג נשק גרעיני ולהעמיד בסכנה ערים בישראל, ארצות הברית ואירופה".

 

לדברי מקינרני, דווקא האיום שאיראן תגיב בנקמה במדינות התוקפות באמצעות ארגוני טרור - חיזבאללה, חמאס, הג'יהאד האיסלאמי ואל קאעידה, ממחיש את הקשר של איראן לארגונים אלה ומהווה הצדקה לפעולה כולה. איראן גם עלולה לעודד את השיעים הקשורים אליה בעיראק לעורר מהומות, ולדבריו יש להיערך לכך מראש.

 

הגנרל האמריקני משוכנע כי "פתרון דיפלומטי עדיף, אבל בלי אופציה צבאית רצינית, הדיפלומטיה לא תצליח. זו תהיה אולי הדרך היחידה לשכנע את האייטולות לסגת מהתוכנית להשגת נשק גרעיני. ארצות הברית צריכה להיות מוכנה לפעול".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גנרל מקינרני. היכונו לסתיו 2007
צילום: רויטרס
אחמדי-נג'אד. חשבונות בשוויץ?
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
חיל האוויר הישראלי. "אתם טובים, אבל לא עד כדי כך"
צילום: רויטרס
מומלצים