להגשים חלום - איך להירשם להגרלת הגרין-קארד
ההרשמה להגרלה השנתית של ויזות-תושב לארה"ב נפתחה ב-4 לאוקטובר ותסתיים ב-3 בדצמבר. 50 אלף מאושרים יזכו גם השנה בוויזות-תושב, המעניקות גם רישיון לעבוד בארה"ב. איך נרשמים? מהן הדרישות לזכאות? ומתי יתקבלו התשובות? המדריך השלם להגרלת החלום האמריקני
השנה נפתחה ההרשמה להגרלה (הנקראת DV-2008) ב-4 באוקטובר, והיא תסתיים ב-3 בדצמבר 2006. עם תום תהליך ההרשמה, הסינון והבחירה (האקראית) על ידי מחשב, יקבלו כ-110 אלף זוכים הודעה על זכייתם בהגרלה - מתוכה ייבחרו בסופו של דבר 50 אלף המאושרים.
כל המועמדים שייבחרו יקבלו הודעה בסביבות מאי-יוני 2007 לגבי מיקומם ברשימה. הראיונות עם המועמדים הנבחרים יחלו בתחילת אוקטובר 2007, והמועמדים יקבלו הודעות לגבי הפגישות כארבעה עד שישה שבועות לפני הראיון.
בהגרלת הגרין-קארד שהתקיימה אשתקד נשלחו 5.5 מיליון בקשות מכל העולם. 126 ישראלים זכו בהגרלה, לעומת 116 ב-2004.
מתי להגיש בקשה? כיצד להגיש אותה? מהן הדרישות? אזרחי אלו מדינות זכאים להשתתף בהגרלה? האם להשתמש בשירותי מתווכים בתשלום? מתי יתקבלו התשובות? על שאלות אלו ונוספות עונה המדריך שלפניכם.
האם יש שינויים או דרישות חדשות בהליכי הגשת הבקשות השנה לעומת שנים קודמות?
גם השנה ניתן להגיש בקשה רק באינטרנט, באמצעות טופס מקוון, שנמצא באתר האינטרנט של תוכנית הגרלת הגרין-קארד, בכתובת www.dvlottery.state.gov. לא יתקבלו בקשות שיוגשו בכל צורה אחרת.
משרד החוץ האמריקני החל לפני כשנתיים בהטמעה של רישום אלקטרוני, כדי לייעל את התהליך ולשפר את האבטחה. המשרד מפעיל טכנולוגיות מיוחדות
ואמצעים אחרים לזיהוי הונאות והגשות של יותר מבקשה אחת למועמד (דבר האסור בתכלית האיסור).
לטופס הבקשה השנה התווספו מספר שאלות נוספות לצורך השגת מידע נוסף, והן כוללות שאלות לגבי ארץ המגורים הנוכחית ורמת ההשכלה הגבוהה ביותר אליה הגיע המועמד. בנוסף, הוכנסה האופציה "פרודים חוקית" לשאלה בנוגע למצב המשפחתי, והיא מחליפה את האופציה "פרודים".
מתי יש להגיש את הבקשות להגרלת הגרין-קארד השנה?
תהליך הגשת הבקשות נפתח כאמור ב-4 באוקטובר ונמשך עד צהרי ה-3 בדצמבר 2006 בלבד. מומלץ לא לחכות לרגע האחרון ולהגיש את הבקשות מוקדם ככל האפשר. עומס רב בסוף תהליך הרישום עלול לעכב את המערכת.
האם ההשתתפות כרוכה בתשלום?
ההשתתפות בהגרלת הגרין-קארד אינה כרוכה בתשלום. לאחר זכייה בהגרלה, נדרש תשלום עבור עיבוד הבקשה, ותשלומים רגילים עבור הגשת בקשה לוויזה. המועמדים שיעלו בגורל יקבלו את כל הפרטים לגבי התשלומים הנדרשים ביחד עם ההודעה על זכייתם וההנחיות הנוספות לקבלת הויזה.
בשוק פועלות חברות תיווך רבות המציעות לסייע לכם בהגשת הבקשה וגובות על כך תשלום. יש לציין כי ההשתתפות בהגרלה היא בחינם, ורק אם אינכם מסוגלים למלא בעצמכם את הטפסים כדאי להשתמש בשירותי התיווך הללו. משרד החוץ האמריקני הוציא אזהרה מיוחדת (ראה מסגרת) לפיה מדובר ביוזמות פרטיות שאין להן שום קשר למימשל האמריקני והן אינן יכולות להבטיח סיכוי טוב יותר לזכות בהגרלה בהשוואה לאלו המגישים את הטפסים בעצמם.
האם נכון שמי שניגש להגרלה עלול להיתקל בעתיד בקשיים בקבלת ויזת תייר רגילה מהקונסוליה האמריקנית בארץ?
שגרירות ארה"ב מבהירה כי אין קשר בין ההליך של הנפקת ויזות תייר לבין ההליך של הנפקת ויזות הגירה. הקונסוליה בארץ, האחראית על חלוקת ויזות התייר לארה"ב, אין דרך לדעת אם הפונה השתתף בהגרלה אלא אם האדם עצמו מדווח על כך, ועל כן עצם ההשתתפות בהגרלה אינו פוגע בסיכוי לקבל ויזת תייר.
מהן דרישות הזכאות להגשת בקשה?
המועמדים חייבים להיות ילידי אחת המדינות הזכאיות להשתתפות, המפורטות ברשימה שמפרסם משרד החוץ האמריקני (ראה סוף המסמך). אין קשר למדינה שבה חי היום המועמד.
מי שנולד במדינה שאינה זכאית להשתתף בהגרלה השנה, יכול בכל זאת להגיש בקשה אם בן/בת זוגו נולד במדינה הזכאית להשתתף בהגרלה. כמו כן כל אדם שנולד במדינה שאינה זכאית להשתתף בהגרלה יכול להגיש בקשה אם אחד מהוריו נולד במדינה זכאית, בתנאי שאף אחד מההורים לא היה במעמד של תושב במדינה הלא-זכאית בזמן לידתו של המועמד. יש לציין את הפרטים הללו בזמן הגשת הבקשה.
מדוע אנשים שנולדו במדינות מסוימות אינם זכאים להגיש בקשה?
הגרלת הגרין-קארד נועדה לספק הזדמנות הגירה לאנשים ממדינות שאינן שולחות מספר רב של מהגרים לארה"ב. החוק מגדיר מדינות שמהן היגרו סך של 50 אלף אנשים באמצעות ויזות משפחתיות ותעסוקתיות במהלך חמש השנים האחרונות כמדינות שאינן זכאיות להשתתף בהגרלה. הנתונים מתעדכנים מדי שנה, ורשימת המדינות הזכאיות והלא-זכאיות יכולה להשתנות משנה לשנה.
האם יש דרישות נוספות?
כדי להיות זכאי להגיש בקשה יש לעמוד בדרישות של השכלה וניסיון תעסוקתי. החוק והתקנות דורשים שלכל מועמד תהיה לפחות השכלה תיכונית או מקבילה לה, או שבחמש השנים האחרונות יהיו למועמד לפחות
שנתיים של ניסיון בעבודה במקצוע שדורש לפחות שנתיים הכשרה או ניסיון.
אין לצרף לטופס המקוון מסמכים המוכיחים את רמת ההשכלה או הניסיון התעסוקתי של המועמד, אך יש להציג אותם בזמן הראיון עם הנציג הקונסולרי, שייערך לזוכים לאחר ההגרלה.
האם יש גיל מינימום להגשת בקשה?
אין גיל מינימום להגשת בקשה, אך דרישות ההשכלה התיכונית והניסיון התעסוקתי פוסלות באופן יעיל מועמדים מתחת לגיל 18.
האם כל מועמד מוגבל במספר הבקשות שניתן להגיש?
כן. בכל תקופת רישום יכול כל מועמד להגיש רק בקשה אחת. כל בקשותיו של מועמד שיגיש יותר מבקשה אחת ייפסלו, והפסילה תתועד במשרד החוץ האמריקני. מועמדים יכולים להגיש בקשה נוספת בתקופת הרישום להגרלה הבאה שתתקיים בסוף 2007.
האם בני זוג יכולים להגיש שתי בקשות נפרדות?
כן. בני זוג יכולים להגיש שתי בקשות נפרדות, אם שניהם עומדים בדרישות הזכאות. אם אחד מהם נבחר, השני יקבל אף הוא ויזת תושב. בדרך זו ניתן למעשה להכפיל את סיכויי המשפחה לזכות בהגרלה. אם הזוכה הוא בעל משפחה, זוכים בוויזות באופן אוטומטי גם בני המשפחה שנכללו בבקשה - בן או בת זוג וכן ילדים עד גיל 21.
אלו בני משפחה צריכים להיכלל בבקשה?
בבקשה יש לכלול את בן/בת הזוג ואת כל הילדים הלא נשואים מתחת לגיל 21. יש לכלול את בן / בת הזוג גם אם הנכם פרודים, אלא אם אתם גרושים, ואז אין לכלול את בן/בת הזוג לשעבר.
יש לכלול את כל הילדים הלא נשואים מתחת לגיל 21, בין אם הם הילדים שלכם, ילדים של בן/בת הזוג או ילדים שאומצו בהליך חוקי. יש לכלול את הילדים גם אם הם אינם מתגוררים עמכם או אינם מתכוונים להגר ביחד אתכם לארה"ב. אין לכלול ילדים שהם אזרחים או תושבי קבע חוקיים בארה"ב.
פירוט בני המשפחה בטופס הבקשה לוויזה שלא מופיע בטופס ההגרלה המקורי יפסול את הבקשה, אלא אם מעמדם של הילדים שפורטו בבקשה המקורית השתנה בטופס המאוחר יותר (למשל, עברו את גיל 21).
האם נדרשות חתימות ותמונות עבור כל בן משפחה, או רק עבור מגיש הבקשה הראשי?
בטופס הרישום האלקטרוני לא נדרשות חתימות, אך יש לצרף תמונה עדכנית. אל טופס הבקשה המקוון יש לצרף תמונות נפרדות של המועמד, בן/בת זוגו וכל הילדים מתחת לגיל 21 הלא נשואים. המערכת תדחה אוטומטית תמונות
מצורפות שאינן עונות על הדרישות המפורטות. לא יתקבלו תמונות משפחתיות או קבוצתיות (ראו מסגרת).
איך נבחרים המועמדים?
כל הבקשות מכל האזורים יגיעו למרכז הקונסולרי של משרד החוץ באמריקני במדינת קנטקי. כל בקשה תקבל מספר. לאחר סיום תקופת הרישום, יבחר מחשב באופן אקראי מספר מסוים של בקשות מסך כל הבקשות שהוגשו מכל אזור גיאוגרפי. לכל הבקשות שיתקבלו בתקופת הרישום יש סיכוי זהה להיבחר, ואין זה משנה מתי הוגשה הבקשה (כל עוד הוגשה במסגרת הזמן המותר). לאחר שנבחרה בקשה, יקבל המועמד הודעה שבה יסופקו לו הוראות לבקשה לוויזה.
אני מתגורר כבר בארה"ב על ויזה ארעית. האם אוכל להשתתף בהגרלה ולשנות בארה"ב את סטטוס השהייה שלי, אם אזכה בהגרלה?
כן. מועמדים זוכים שנמצאים בעת הזכייה בארה"ב יכולים להגיש בקשה לשירותי ההגירה לשינוי סטטוס לתושב קבע. כל המועמדים צריכים לוודא שהטיפול בעניינם יסתיים עד 30 בספטמבר 2008. אחרי תאריך זה לא יסופקו יותר מספרי ויזה עבור תוכנית ההגרלה.
האם מועמדים שלא נבחרו יקבלו הודעה על כך?
לא. רק אלו שנבחרו יקבלו הודעה. כל הודעות הזכייה נשלחות בין חמישה לשבעה חודשים מתום תקופת ההרשמה. מי שלא קיבל מכתב עד תום תקופה זו יכול להניח שהוא לא עלה בהגרלה.
מה כולל טופס הבקשה? כיצד נדע שהבקשה התקבלה?
בטופס הבקשה יש למלא פרטים הכוללים: שם מלא, תאריך לידה, מין (זכר/נקבה), עיר לידה, ארץ לידה, תמונת המועמד, כתובת מלאה, מספר טלפון ודואר אלקטרוני (אופציונלי), ארץ זכאות (אם היא שונה מארץ הלידה), מצב משפחתי, מספר ילדים לא נשואים מתחת לגיל 21, פרטים אודות בן/בת הזוג ופרטים אודות הילדים.
לאחר הגשת הבקשה ואם התמלאו כל הדרישות, יופיע מסך אישור, שיכלול את שם המועמד, תאריך לידתו, מדינת הלידה וחותמת תאריך / זמן. ניתן להדפיס את מסך האישור.
האם הודעת האישור האלקטרונית נשלחת מייד לאחר קבלת הטופס המלא במערכת המקוונת?
התגובה מאתר האינטרנט שמכילה אישור על קבלת טופס מקוון מלא ותקין נשלחת מיידית על ידי האתר, אך לעיתים יכולה להתעכב כתוצאה משיבושים ברשת. אם עבר זמן רב מאז שלחצת על כפתור ה"שליחה" וטרם התקבלה הודעת האישור, ניתן ללחוץ שוב על "שליחה", עד לקבלת הודעת האישור.
האם ניתן להוריד את טופס הבקשה המקוון לתוכנת עיבוד תמלילים ואז למלא אותו?
לא. לא ניתן לשמור את הטופס בתוכנה אחרת למילוי והגשה מאוחרים יותר. הטופס הוא טופס אלקטרוני בלבד, וניתן למלא אותו ולשלוח אותו רק דרך האינטרנט.
האם ניתן לשמור את הטופס המקוון לאחר מילוי חלקי, ולחזור אליו אחר כך כדי להשלים את המילוי?
לא. הטופס נועד למילוי ושליחה באותו זמן. עם זאת, מכיוון שלטופס יש שני חלקים ובגלל הפרעות אפשרויות ברשת, המערכת יכולה להתמודד עם המתנה של עד 60 דקות בין הורדת הטופס עד הגשתו. אם עברו יותר מ-60 דקות מאז הורדת הטופס, המידע שיתקבל עד אז יימחק. בהוראות המקדימות מפורט כל המידע הדרוש למילוי הטופס. לפני התחלת המילוי, יש לוודא כי כל המידע הנחוץ נמצא בידיך.
אם המערכת תדחה אוטומטית את הטופס ותשלח הודעה לשולח. האם ניתן להגיש בקשה חדשה?
כן, ניתן להגיש בקשה חדשה. מכיוון שהבקשה הקודמת נדחתה אוטומטית, היא לא נחשבת כבקשה שהוגשה. מועמד יכול להגיש בקשה כמה פעמים שנדרש עד שהטופס מתקבל ונשלחת הודעת אישור.
מהו המספר המקסימלי של ויזות שיחולקו ב-2006?
בהתאם לחוק, בהגרלה יחולקו מקסימום 55 אלף ויזות תושב קבע לארה"ב לזכאים. עם זאת, לפי חוק שהועבר בקונגרס ב-1997, 5,000 ויזות מ-55 אלף הוויזות יחולקו במסגרת תוכנית הסיוע למדינות מרכז אמריקה, כך שבפועל מחולקות 50 אלף ויזות.
מהו המספר המקסימלי של ויזות שמוקצה לכל אזור?
מספר הוויזות שיוקצו לכל אזור גיאוגרפי ייקבע על סמך נוסחה קבועה בחוק ההגירה והאזרחות האמריקני, והוא יפורסם עם סיום ביצוע החישובים.