שתף קטע נבחר

"הנגבי לא ראה פסול במועמדות אנשי ליכוד"

משפטו של חבר הכנסת מטעם קדימה נפתח היום והנגבי נאלץ להתמודד עם אישומים של הפרת אמונים, שוחד בחירות ושבועת שקר, בתקופה בה כיהן כשר לאיכות הסביבה. עורך דינו טען בבית המשפט כי כל המינויים היו מקצועיים: "מתווה הפעילות של השר היה גלוי וידוע בקרב כל הדרגים המקצועיים לרבות היועצת המשפטית של המשרד לאיכות הסביבה"

משפטו של ח"כ צחי הנגבי נפתח היום (ג') בבית משפט השלום בירושלים. הנגבי מואשם בביצוע שורה של מינויים פוליטיים בעת שכיהן כשר לאיכות הסביבה, ובעבירות של שוחד בחירות, הפרת אמונים ושבועת שקר.

 

עורך דינו של הנגבי, יעקב ויינרוט, אמר כי השר לשעבר כופר בכל ההאשמות המיוחסות לו למעט מספר עובדות ספציפיות. על האישום לפיו עמד הנגבי מאחורי מינויים פוליטיים עבור אנשי ליכוד אמר ויינרוט: "השר הנגבי ראה בחיוב הגשת מועמדויות של אנשי תנועת הליכוד לתפקידים בשירות המדינה. הוא סבור היה שאין פסול במעשה זה, ובלבד שמנגנון המינויים המקצועי במשרד לאיכות הסביבה ישקול את שיקוליו המקצועיים לגופם של המועמדים. במרבית המקרים לא היה השר הנגבי מעורב בהליך בחירת המועמדים השונים או בהליך קליטתם. במקרים המעטים בהם היה ח"כ הנגבי מעורב אישית באיתור ובהצגת המועמדים, הוא הקפיד להציג מועמדים בעלי כישורים ברורים ומובהקים".

 

 

"מדובר במשרות שממילא אינן טעונות מכרז לציבור", הוסיף עורך דינו של הנגבי, "לפיכך, המינויים בעבר וגם בזמנו של השר הנגבי עלו מתוך היכרות עם אנשים הסמוכים לעניין והיודעים על דבר התפנות המשרה. הנגבי ביקש לקבל פירוט אודות התפקידים המתפנים כאשר נכנס לתפקידו ועם זאת, רוב רובם של המינויים שנערכו במשרד באותה תקופה התבצעו ללא שלשכת השר היתה מעורבת בכך בכלל או ידעה על כך".

 

"השר הנגבי אכן הורה לשמואל הרשקוביץ (מנכ"ל המשרד לאיכות הסביבה לשעבר) לבדוק את הפניות שהגיעו ללשכת השר, אבל זאת לצד פניות אחרות ונוספות שהגיעו ממקומות אחרים", אמר עו"ד ויינרוט. "מהנקודה הזו ואילך היתה אמורה השדרה המקצועית של המשרד לאיכות הסביבה לסנן את המועמדים הראויים ולטפל בהם טיפול ענייני לגופו של עניין. במילים אחרות - הנגבי לא מינה איש למעט מספר מצומצם של מינויים ספציפיים ואף המינויים הללו נעשו מתוך שיקולים ענייניים. השיקול הענייני הוא זה שהכריע את המינוי לכאן או לכאן. בכל יתר המקרים המינויים נעשו על ידי המערכת המקצועית במשרד".

 

 לדברי עו"ד ויינרוט, יורם הורוביץ', שהיה סמנכ"ל כספים ומשאבי אנוש במשרד לאיכות הסביבה בתקופת הנגבי, הפעיל שיקול דעת עצמאי ביחס למינויים, לא מצא בהם פסול כלשהו - פלילי או מנהלי - ודחה מעל מאה מועמדים שקורות החיים שלהם הועברו לו מלשכת השר. "מתווה הפעילות של השר היה גלוי וידוע בקרב כל הדרגים המקצועיים לרבות היועצת המשפטית של המשרד לאיכות הסביבה, עו"ד רותי רוטנברג", הוסיף.

 

כתב האישום נגד הנגבי הוגש בחודש שעבר. הנגבי אמר אז כי הוא "שמח שסוף סוף מתחיל ההליך המשפטי שנגרר והתעכב לאורך שנים. לכתב האישום אין כל בסיס. אני משוכנע שבמהלך הדיונים יוכח כי בתקופת כהונתי במשרד לאיכות הסביבה לא נעשתה שום פעולה שונה מכפי שנהגו עשרות שנים בעשרות ממשלות לאורך עשרות שנים".

 

בכתב האישום נאמר: "במהלך כהונתו במשרד לאיכות הסביבה פעל הנגבי, באופן מתוכנן ושיטתי, בעצמו ובאמצעות אחרים ובראשם איש אמונו שמואל הרשקוביץ', להביא למינויים של חברי מרכז (ליכוד-א.ז) ומקורביהם למשרות ולתפקידים רבים ככל האפשר במשרד לאיכות הסביבה ובגופים הקשורים אליו, תוך פגיעה באפשרות של הציבור הרחב להתחרות על משרת ותפקידים אלה, ולעיתים מבלי להקפיד על כישוריהם ועל התאמתם לתפקיד. פעילות זו נעשתה תוך ניצול משאבים ציבוריים לטובת אינטרסים פוליטיים ואישיים שאינם מתיישבים עם טובת הציבור". 

 

עוד נכתב בכתב האישום כי הנגבי התגאה ברשימה של 74 מינויים, שנעשו על-ידו בתקופה קצרה במשרד לאיכות הסביבה. "הנאשם פעל במהלך כהונתו לקידום מינויים של עשרות חברי מרכז ומקורביהם, מרביתם למשרות ולתפקידים זוטרים במשרד ובגופים החיצוניים הקשורים למשרד. כל זאת עשה במטרה לזכות באהדתם ובתמיכתם הפוליטית של חברי המרכז וכדי לחזק את כוחו הפוליטי במרכז, כאשר הרשקוביץ' פועל כאיש אמונו לסייע בידו בכך". 

 

מכתב האישום עולה כי "עם מינויו של הנגבי לתפקיד השר לאיכות הסביבה, הוא הורה למנכ"ל המשרד ולסמנכ"ל הכספים ומשאבי אנוש לדווח לו על מצבת כוח האדם במשר ובעיקר על כל המשרות הפנויות במשרד, לרבות משרות זוטרות. כמו כן, הורה הנגבי לדווח לו על כל המשרות הפנויות בגופים הקשורים למשרד, בהם הוא מוסמך להיות מעורב במינוי. הנגבי הודיע לסמנכ"ל הכספים ומשאבי האנוש שבכוונתו להציג מועמדים מטעמו למשרות הפנויות, כי מועמדיו 'מצוינים' כהגדרתו, כי לשיטתו הם מתאימים לתפקידים השונים, והבהיר כי הוא מעוניין במינוי מועמדיו".

  

"ריכז בלשכתו מאגר של קורות חיים" 

כתב האישום מתייחס גם אל הצורה בה בוצעו המינויים בפועל. "הנגבי ריכז בלשכתו מאגר של קורות חיים, אשר בעיקרם המוחלט נשלחו אליו וללשכתו על-ידי חברי מרכז ומקורביהם. במקרים בהם פנו חברי מרכז אל הנגבי בבקשה לסייע בידם במציאת עבודה עבורם או עבור מקורביהם, ביקש הנאשם כי יעבירו את קורות החיים שלהם או של מקורביהם ללשכתו. 

 

"כאשר דווח להנגבי על משרה פנויה, הוא פעל בעצמו או בעזרתו של הרשקוביץ' ועוזריו, להפנות קורות חיים של מועמדים שהם חברי מרכז או מקורביהם מתוך המאגר אל הגורמים המקצועיים במשרד, בליווי בקשה בכתב או בעל פה לראות בהם מועמדים לתפקיד. בחלק מהמקרים ציינו הנגבי או הרשקוביץ' את התאמתם של המועמדים לתפקיד, ובמקרים אחדים הוסיפו הנחיה מפורשת לקלוט את המועמד לתפקיד ספציפי, לעיתים תוך הנחיה לקלוט את המועמד לתקופת ניסיון".

 

חלק מאלו שמונו על-ידי הנגבי החליפו עובדים שהחלו את עבודתם בתקופת קודמתו בתפקיד, דליה איציק. "במספר מקרים הופסקה העסקתם של עובדי חברי כוח אדם אשר מונו בתקופת קודמתו של הנגבי בתפקיד, דליה איציק, אשר נמסר לגביהם כי הם בעלי זיקה פוליטית למפלגת העבודה. הנגבי בעזרתו של הרשקוביץ', פעל למנות תחתיהם חברי מרכז או מקורביהם", נכתב בכתב האישום.  


פורסם לראשונה 17/10/2006 14:49

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
הנגבי. הקפיד להציג מועמדים בעלי כישורים
צילום: גיל יוחנן
מומלצים