שתף קטע נבחר

בלעדי: ישראל מקוב פורש מטבע; שלמה ינאי יחליף אותו

מנכ"ל טבע ב-4 השנים האחרונות, ישראל מקוב, עומד לפרוש מתפקידו ברבעון הראשון של 2007. מחליפו בתפקיד מנכ"ל טבע יהיה שלמה ינאי, מנכ"ל מכתשים אגן

מנכ"ל טבע, ישראל מקוב, עומד לפרוש מטבע, ובמקומו ימונה שלמה ינאי, כיום מנכ"ל מכתשים אגן. החילופים יתבצעו ברבעון הראשון של 2007. אחר הצהריים חודש המסחר במניית טבע  וחודש אחר הצהרים לאחר שהתפרסמה ההודעה הרשמית של החברה על חילופי המנכ"לים.

 

חברת מכתשים אגן פירסמה אחר הצהרים הודעה לבורסה בה הודיעה על התפטרותו של המנכ"ל שלמה ינאי, לקראת הצטרפותו לטבע. בהודעתה מציינת החברה את תאריך הפרישה של ינאי כ-1 במאי 2007, אך מדגישה כי "תאריך סיום הכהונה אינו סופי והוא יחול בחלק הראשון של שנת 2007. הודעה בדבר המועד המדויק תינתן לכשיקבע המועד".

 

מבזק מיוחד על רקע פרישת מקוב

"טבע - פיסגת הניהול בארץ" 

ישראל מקוב הצטרף לטבע ב- 1995 כסגן נשיא לפיתוח עסקים. מ- 1999 הוא שימש בטבע בתפקיד של סגן נשיא בכיר האחראי על תהליכי האינטגרציה והגלובליזציה של החברה. בינואר 2001 מונה למשנה מנכ"ל טבע ובאפריל 2002 מונה למנכ"ל ולנשיא החברה, במקום אלי הורביץ, שעבר לכהן כיו"ר בלבד. הוא נודע כמנהיג כריזמטי שהוביל שינוי ארגוני גדול בחברה, במטרה להביא אותה למעמד של חברה גלובלית. בשנת 2004 קיבל מקוב את פרס התעשייה, כהוקרה על חלקו בסיפור ההצלחה של טבע תחת ניהולו.

 

בראיון שהעניק ל"ידיעות אחרונות" במרץ 2003, כשנה לאחר כניסתו לתפקיד המנכ"ל, אמר מקוב: "אני מתכנן לשבת כאן כמה שנים. אתרום מה שאוכל לתרום - ואפרוש. בסופו של דבר, כל אחד תורו להתחלף. אבל אחרי טבע, אין לי שאיפות לנהל משהו אחר. טבע היא פסגת הניהול בארץ".

 

טבע נחשבת לחברה הגדולה, המובילה והמוצלחת בישראל והיא מחזיקה בתואר חברת התרופות הגנרית הגדולה ביותר בעולם. החברה הוקמה לפני 101 שנה, והיקף הכנסותיה ב-2005 עמד על 5.3 מיליארד דולר, כשבשורה התחתונה רשמה רווח נקי של 1.07 מיליארד דולר. תחזית החברה לסיכום שנת 2006 מדברת על 8.5 מיליארד דולר הכנסות. טבע נסחרת בבורסות בתל אביב ובנאסד"ק בשווי של 28.1 מיליארד דולר. לטבע אין גרעין שליטה - הבעלות עליה מתחלקת בין מספר רב של משקיעים פרטיים ומוסדיים, רובם אמריקאיים.

 

מניית טבע, שהניבה למשקיעים תשואה של מאות אחוזים במהלך השנים, נסחרה בתנודתיות רבה בשנה האחרונה. בין השאר על רקע חשש של המשקיעים כי החברה תתקשה לקלוט את חברת אייווקס, אותה רכשה ביותר מ-7 מיליארד דולר. ב-12 החודשים האחרונים ירדה מניית טבע ב-7%. אתמול נסגרה המנייה בנאסד"ק על 35.58 דולר, לאחר שהתאוששה מן השפל אליו הגיעה בסוף יולי השנה - 29.22 דולר. מתחילת 2006 צנחה טבע בכ-23%.

 

היורש - שלמה ינאי

מחליפו של מקוב כמנכ"ל טבע יהיה שלמה ינאי, בן 54, מנכ"ל מכתשים אגן משנת 2003. לפני כן שירת ינאי בצה"ל 32 שנים בתפקידי פיקוד, מטה והדרכה. בין השאר שימש ראש אגף התכנון במטה הכללי ואלוף פיקוד דרום.

 

שלמה ינאי הוא בעל עיטור המופת ממלחמת יום הכיפורים. בוגר אוניברסיטת תל אביב במדעי המדינה ובכלכלה, מוסמך אוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון במנהל משאבים לאומיים ובוגר התכנית לניהול מתקדם בבית הספר למנהל עסקים של אוניברסיטת הרווארד. כמו כן הוא בוגר המכללה לביטחון לאומי של ארה"ב.

 

בשנה האחרונה רשמה מניית מכתשים אגן ירידות שערים. החברה פירסמה אזהרת רווח, שהובילה לירידות שערים חדות במניה.

 

לפני מספר ימים עזב את מכתשים אגן דני בירן שכיהן כיו"ר החברה. בירן עזב על רקע החלפת הבעלות בקבוצת כור, בעלת השליטה במכתשים אגן, שעברה לידי קבוצת אי.די.בי.

 

מקוב - פרסי ניהול מדי שנה 

מקוב (67) הוא נצר לאחת ממשפחות מייסדי רחובות, ובעיר יש אפילו רחוב על שם הסבתא רבתא שלו. את שנות הלימודים בילה בבית-הספר החקלאי פרדס-חנה, בו למד באותה כיתה עם מוטי קירשנבאום. את התואר הראשון שלו עשה מקוב בכלכלה חקלאית בפקולטה של האוניברסיטה העברית ברחובות, ולאחר מכן השלים גם תואר שני בכלכלה באוניברסיטה העברית. הוא משיט מפרשית מדגם 420, ובזמנו הפנוי כובש זיתים למשפחה. הוא שירת בצנחנים, ועד היום מקפיד לפגוש את החברים מהיחידה. ב-2003 נבחר לאחד מ-15 המנהלים הטובים של השנה.

 

איפה תהיה החברה בעוד חמש שנים נשאל ואז אמר: "טבע תמשיך במגמת הצמיחה שהתוותה לעצמה ובמיצוב מעמדה כחברה ישראלית גלובלית מובילה. קבענו לעצמנו יעדים מאתגרים: החזון שלנו, עד סוף העשור הוא להיות חברה בעלת מחזור מכירות גלובלי בהיקף של למעלה מ-10 מיליארד דולר ואחת מהחברות הפרמצבטיות המובילות בעולם".

 

הן ישראל מקוב מטבע והן שלמה ינאי ממכתשים אגן נכללו השנה בדרוג "המנהיגים העסקיים" של ישראל לשנת 2006 שבחרו בכירי המשק באירוע שאורגן על ידי דן אנד ברדסטריט. 

 

לפני שנתיים הוכתר מקוב (יחד עם עוד 3 מנכ"לים ביניהם אלישע ינאי) בתואר מנכ"לי השנה בהיי-טק 2004, שיזם "פורום מנכ"לי ההיי-טק" במרכז הישראלי לניהול (המי"ל).

 

יו"ר המי"ל ויו"ר חבר השופטים, בני גאון, מסר כי מקוב נבחר פה אחד על-ידי חבר השופטים למנכ"ל השנה בהיי-טק, בקטגוריה של חברה גדולה, וזאת "על ביצועים, על הצלחה, על חזון ועל מנהיגות". בנימוקי חבר השופטים לבחירתו של ישראל מקוב נאמר, בין היתר: "חברת טבע מהווה את ספינת הדגל של תעשיית ההיי-טק הישראלית - בהיקפה, ברווחיותה, באסטרטגיה הגלובלית שקבעה ובביצועיה. ישראל מקוב החליף בתפקידו את אלי הורוביץ, שהפך אף הוא לדוגמה וסמל למנהל מצטיין. כניסה לנעליו של מנהל מצליח היא בעייתית ומורכבת, והצורך להטביע סגנון ניהול המוכח כהצלחה על-ידי מנהל נכנס לחברה מצליחה הוא הישג מלא ויוצא דופן של ישראל מקוב".

פורסם לראשונה 18.10.06, 13:31

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המנכ"ל הפורש, ישראל מקוב
המנכ"ל הפורש, ישראל מקוב
המנכ"ל המיועד, שלמה ינאי
המנכ"ל המיועד, שלמה ינאי
מומלצים