שתף קטע נבחר

"לחשוף הממצאים על מות הקשישה בניסויים"

משפחה של ברטה ויזל, שמתה בעת אישפוזה בבית החולים הרצפלד לאחר שבוצעו בה ניסויים, דורשת במסגרת עתירה לבג"ץ לחייב את משרד הבריאות למסור לה את דו"ח ועדת הבדיקה

בני משפחתה של ברטה ויזל, הקשישה שנפטרה במהלך ניסוי רפואי שבוצע בה ללא ידיעתה בבית החולים הרצפלד בגדרה, עתרו אתמול (ד') לבג"ץ בדרישה לקבל את דו"ח הוועדה שחקרה את המקרה. הוועדה שהקים מנכ"ל משרד הבריאות הוגדרה כ"ועדת בקרה ואיכות" אשר ממצאיה חסויים אולם. המשפחה מבקשת להגדירה כ"ועדת בדיקה" ובכך לאפשר את חשיפת הממצאים, כמו גם להעניק בידה את הסמכות להמליץ על צעדים משמעתיים או פליליים נגד המעורבים.

 

"הוועדה היחידה שנכון וראוי היה להקים בעקבות פניית המשפחה למשרד הבריאות, היא ועדת בדיקה", מסבירה עורכת הדין המייצגת את המשפחה, מירב בבא-נהרי, "אבל היא בוטלה בלחץ של רופאים מקורבים. ועדת בקרה ואיכות שממצאיה חסויים היא ועדה שצופה אל העתיד ולא בודקת את העבר. לדברי בבא-נהרי, הרופאים שנקראו להעיד בפני הוועדה קיבלו זימון לפיו הם מתייצבים בפני ועדת בדיקה ואף הגיעו אליה מלווים בעורכי דין. שינוי הסטטוס של הוועדה, לדבריה, הוא "כניעה ללחצים לא הגונים ולא הוגנים.

 

העתירה הוגשה נגד משרד הבריאות והמנכ"ל, פרופסור אבי ישראלי. לדברי בבא-נהרי, אם יתנגד משרד הבריאות לבקשה הרי שבכך הוא יחבור לגורמים שפעלו בבתי החולים ואישרו את הניסויים. "קיימים חולים רבים שלא יודעים אם נפגעו או שותפו בניסויים ללא ידיעתם", אמרה. "אני מעריכה שאחרי שהדו"ח יתפרסם הם יוכלו לדעת בסבירות גבוהה אם השתתפו בניסויים". ממשרד הבריאות נמסר בתגובה כי "העתירה טרם התקבלה. המשרד ימסור את תגובתו לבית המשפט".

 

הקשישה ביקשה במפורש: אל תבצעו בי ניסויים

לפני כשנה פורסם ב-ynet סיפורה של ויזל, אש בחודש ינואר 2004 הגיעה לבית החולים לאחר שלא חשה בטוב. במהלך האשפוז נתבקשה בתה, שישבה בחדרה, לעזוב את המקום. מאוחר יותר הבינה הבת ששני רופאים נכנסו לחדר ונטלו שתן דרך בטנה של האם לצורך ניסוי. כמה ימים לאחר מכן נפטרה ויזל, בגיל 84. בני המשפחה טענו במכתב אל נציב הקבילות של משרד הבריאות כי ההסברים שקיבלו אודות הגורם למותה היו שונים ומגוונים - דימום מסיבי בריאות, התקף לב שעברה שבועיים לפני מותה, וצינור ניקוי שפגע בעורק.

 

ממסמכי בית החולים "קפלן", שהגיעו לבני המשפחה, עולה שהוסבר לקשישה בשלוש שפות על הבדיקה והסיבוכים האפשריים. אך בני המשפחה טוענים שלפני הבדיקה סירבה המנוחה בתוקף לבצע בגופה ניסויים, מפני שבזמן השואה הייתה אחת מ"תאומי מנגלה ". רק שבוע לאחר הבדיקה התברר לבני המשפחה שהאם השתתפה בניסוי בבית החולים, שנועד להשוות בין שתי דרכים ללקיחת דגימות שתן.

 

לבני המשפחה, שפנו למשרד הבריאות במכתב תלונה באמצעות עו"ד בבא-נהרי, היו שאלות רבות להנהלת בית החולים. "מדוע הוצאה הבת, אשר הרופאים ידעו שהיא אחות במקצועה, מהחדר לפני ביצוע הבדיקה? מדוע לא הוסבר לאם בנוכחות בתה את הצורך בהשתתפות במחקר, לרבות הסיכונים?". בנוסף הודגש במכתב שהאם הפצירה בילדיה שלא יבוצעו בה ניסויים במהלך שהותה בבית החולים.

 

בימים שלאחר הניסוי החלה האם לסבול מחום ולחץ הדם שלה ירד. "בתחילה לא ידעו ממה נובע החום", נכתב במכתב התלונה למשרד הבריאות, "מאוחר יותר הסתבר שהתפתח זיהום מהזריקה של הוצאת שתן ומזה נבע החום. הבת שקילחה את אמה הבחינה בדלקת במקום בו נלקח השתן".

 

במכתב ציינו בני המשפחה כי המנוחה תפקדה בצורה טובה קודם למותה. "היא הייתה זו שטיפלה בבעלה, ובתסקיר של המוסד לביטוח לאומי, נרשם כי היות והיא מסוגלת לטפל בבעלה אין לאשר לה עזרה. לאחר מותה הידרדר מצבו של בעלה ומספר חודשים לאחר מכן הוא נפטר". מבית החולים נמסר בעקבות אותו מקרה: "הוקמה ועדת בדיקה. אם יתברר שהיו חוקרים שמעלו באמון, הדבר יטופל".

 

כזכור, לפני כשבועיים עצרה המשטרה ארבעה רופאים בכירים מהמרכז הרפואי קפלן-הרצפלד בגדרה, החשודים כי היו מעורבים בפרשת הניסויים בקשישים מאושפזים. הם נחשדו כי ביצעו ניסויים רפואיים שונים במאות חולים קשישים במהלך אישפוזם בבית החולים, זאת בניגוד לחוק וללא הסכמה מודעת של המשתתפים בהם.

 

לפי החשד, הניסויים בוצעו תוך עבירות של התעללות בחסרי ישע, תקיפה בנסיבות מחמירות, גרימת מוות ברשלנות, מרמה, זיוף, הפרת חובה חקוקה ושיבוש הליכי חקירה. אחד מהעצורים שוחרר ואילו שלושת הרופאים האחרים נשלחו למעצר בית.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
אילוסטרציה
צילום: סי די בנק
מומלצים