שתף קטע נבחר
 

חורף חמים לבעלי הזנב

הגשם שהגיע לביקור בימים האחרונים הוא רק איתות קל לצפוי בחורף הקרוב. אז רגע לפני שהחורף ישתלט על כל פינה יבשה, כדאי לחשוב על הצרכים המיוחדים של חיות המחמד האהובות שלנו: מהן המחלות האופייניות לכלבים ולחתולים? מתי כדאי לטייל עם הכלב בין הטיפות? איך שומרים על החתול הסקרן בבית וכיצד ניתן לעזור לחתולי הרחוב במלאכת ההישרדות? ynet וד"ר אסף אלקלעי עוזרים לחיות המחמד לעבור את החורף בשלום


 

חתולי הרחוב בישראל נלחמים מדי יום על הישרדותם בג'ונגל הישראלי. למרות שמרביתם אינם מחוסנים הם ניחנים  ביכולת הישרדותית גבוהה מאוד. תוחלת החיים שלהם מצומצמת לעומת תוחלת החיים של חתול ביתי מפונק ומגיעה למספר מצומצם של שנים, לעומת חתול ביתי המסוגל להגיע ליותר מ-20 שנה.

 

בין המירוץ הבלתי פוסק להשגת מזון, חיפוש אחר מחסה בטוח מפני כלבים ובני אדם, לחתולי הרחוב יש אתגר לא פשוט: התמודדות עם מחלות זיהומיות הצוברות תאוצה במהלך החורף. "הסכנה המרכזית היא מחלות נגיפיות הפוגעות בדרכי הנשימה העליונות, בחלל הפה ובאיזור העיניים. מדובר בשילוב של שני וירוסים: הרפס וירוס וקאליצי וירוס, שאינם עוברים לבני אדם", אומר ד"ר אסף אלקלעי מ"מרפאת החיות של אסף" בגבעתיים.

 


דלקות עיניים חמורות עלולות להוביל לאיבוד כושר הראייה (צילום: ארז ארליכמן)

 

"הוירוסים בדרכי הנשימה גורמים לדלקות מקומיות, מורידים את יעילות המערכת החיסונית באותו איזור ועלולים לגרום להתיישבות של חיידקים שלמעשה תופסים טרמפ על המצב החיסוני הירוד של חתול הרחוב, ומעצימים את התפתחות הדלקת באיזורי הנשימה. ניתן לזהות חתולים חולים על ידי שיעולים רטובים, נזלת מהאף ומי שחשוף לכך הוא בעיקר חתולים הנושאים את נגיף מחלת איידס של החתולים (FIV), שבפירוש אינו מדבק בני אדם, כך שהתגובה החיסונית של החתול החולה יכולה להיות הרבה יותר גרועה".

 

במידה ואתם מאכילים חתולי רחוב או ברצונכם לטפל בחתול חולה, ניתן לזהות את סימני המחלה במספר דרכים: פצעים על הלשון ובחניכיים המונעים מהחתול לאכול עקב הכאבים העזים. בניגוד לכלב, חתול שאינו זוכה למזון במשך יומיים שלושה יש צורך לאשפזו ולהאכילו בכפייה. מחסור במזון עלול להוביל למחלת כבד (כבד שומני). כמו כן, תיתכן עליה של חום הגוף (מעל 39.5), סימני דיכאון, אנורקסיה, חוסר בתיאבון, אדישות ואף ירידה בתדירות התנקות העצמית של החתול.

 

"העיניים הן האיבר הפגיע ביותר אצל החתול ופגיעה בעיניים יכולה להיות סימן לכך שהוא נפגע מהקומפלקס הויראלי. אם אכן מדובר בפגיעה ויראלית, בתחילה תופיע הפרשה שקופה מהעיניים, שהופכת במהלך הזמן לעכורה יותר. בשלבים מתקדמים של המחלה, לאחר הצטרפות החחידק האופורטוניסט, תיתכן הפרשה מוגלתית", מסביר ד"ר אלקלעי. "הפרשות בחלק הפנימי של העיניים, ממש בגבול של האף והעיניים, עלולות לקבל גוון שחור וכהה עקב הצטברות אבק. חשוב להפנות חתולים במצב כזה לווטרינר, על מנת שיקבלו טיפול נכון". 

 

הזנחה בטיפול בסימפטומים עלולה להוביל לדלקת חריפה ביותר, שיכולה לפגוע בגלגל העין של החתול, ובעקבותיה, ירידה בתפקוד העין עד כדי איבוד הראייה, שאותה לא ניתן לתקן ברוב המקרים. אם החתול בר מזל, הוא עלול לאבד רק עין אחת. 

 

"לא פעם אני נתקל באנשים טובים שמצאו גור בן יומו שעדיין לא פקח את העיניים ומביאים אותו למרפאתי. למרות שאפשר להציל גורים כה קטנים, חשוב להדגיש שקיים גם סיכוי לאבדם אותם, מאחר והם רגישים יותר למחוללי מחלות - וירוסים, חיידקים ופטריות. הידבקות של העפעפיים היא מראה שכיח בקרב חתולי רחוב שלא זכו לטיפול אנטיביוטי בזמן", מוסיף ד"ר אלקלעי.

 

בדרך כלל הטיפול במחלות עיניים נעשה באמצעות משחה אנטיביוטית לעיניים המתאימה גם לבני אדם, אותה ניתן לרכוש בכל קופת חולים או בית מרקחת עם מרשם וטרינרי.

 

קר שם בחוץ

 

עם בוא החורף, גם הטמפרטורות יורדות בהתאם והחתולים, בדומה לבני האדם, מעוניינים לשהות במקום חם ונעים, מתעלים את האנרגיה בגופם לשמירת חום הגוף מאשר לבניית רקמות ולכן, התיאבון שלהם גדל בהתאם. מרביתם ישקיעו אנרגיה רבה במציאת מזון בתנאי שטח רטובים וקרים במיוחד. ישנם מספר מנגנונים האמורים לפצות את על נושא שמירת האנרגיה כמו עיבוי הפרווה ותיאבון מוגבר כדי לנסות לפצות על החסך שנכפה עליהם מהסביבה.

 


הפרווה מתעבה עם הירידה בטמפרטורות (צילום: ארז ארליכמן)

 

סיכויי ההישרדות של גורי החתולים ברחוב הם נמוכים מאוד, במיוחד כשהאם סובלת מתזונה לקויה ואין באפשרותה לספק את הנוגדנים והאנרגיה הדרושה בהנקת הגורים. "עיקור וסירוס מוקדם, יכול להציל ולמנוע סבל מגורי חתולים רבים, שיגיעו לעולם דווקא בחורף", אומר ד"ר אלקלעי.

"גם כך סיכוי ההישרדות שלהם קלושים ביותר. כשמחסנים חתולה שאינה מעוקרת, היא מפתחת נוגדנים בעקבות החיסון ואלה יכולים לעבור לגור החמוד והקטן עם יניקת החלב הראשונה, דבר שיגדיל במעט את הסיכוי שלו לשרוד, במידה ויזכה למזון ולמחסה מתאים".

 

כל המחסן הרי זה משובח

 

לכן, אם חתולי הרחוב חשובים לכם, מומלץ ליצור קשר עם הווטרינר העירוני או עם רופא וטרינרי מקומי, על מנת לחסן אותם בחיסון משולש. רוב הרופאים אף יתנו לכם הנחה משמעותית מאחר שמדובר בחיסון לחתולי רחוב. החיסון המשולש הוא אחד היעילים ביותר להגנה על החתולים מפני מחלות נשימה, הרפס, קאליצי וחתלתלת. ניתן גם לתת לחתולים חיסון מרובע נגד חיידק הכלאמידיה. לחתולי רחוב שאינם מחוסנים יש סיכון גבוה לחלות ולפתח דלקות משניות כגון דלקות עיניים ובלחמית, שמתבטאות במוגלה צהבהבה היוצאת מהעיניים וגורמת להידבקות של העפעפיים.

 

במידה ואתם מאכילים חתולי רחוב, כדאי להגדיל את כמות המזון בכ-10% ואם אפשר לדאוג להם לאיזורי מחסה מפני הגשם, זה יהיה מצויין. חתולי רחוב נוהגים לשתות מים שניגרים ממכוניות, ממזגנים ואפילו משלוליות מים. בדרך כלל, מדובר במים מזוהמים, כך שאם ברצונכם לספק לחתולים סיכוי טוב יותר לשרוד את היום, אפשר להעניק להם מים טריים בכלים מתאימים. 

 

בזמן שאתם מתכרבלים מתחת לשמיכה או נהנים מנפלאות תנור החימום או המזגן, לחתולי הרחוב אין את הפריבילגיה המודרנית והם מחפשים מקומות להתחמם בהם.

 

"אחד המקומות הפופולאריים ביותר הוא מנוע המכונית האורבנית הטיפוסית. כשאתם קמים בבוקר ומתכוונים לנסוע במכונית, במיוחד אם חניתם לפני מספר שעות והמנוע עדיין חם, אני ממליץ לתת מכה קלה על הפגוש או על מכסה המנוע, כדי להבריח את החתול הישנוני שהסתתר שם", ממליץ ד"ר אלקלעי. 

 

 


 

גם החתול הביתי המפונק חשוף לסכנות מבית הנובעות משינויים באקלים, בדומה לעמיתו הפראי ברחוב. בעוד שבזירה הביתית, החתול זוכה לחימום חינם אין כסף ולא צריך להשתתף בהוצאות החשמל, הסקרנות שלו יכולה לעלות לו בחייו. סימני נשיכות שיניים על חוטי חשמל ביתיים הם תופעה שכיחה וכל חתול שאוהב לכרסם חוטים שונים להנאתו, יכול למצוא את עצמו מתחבר לצד הפחות נעים של החשמל. "נתקלתי כבר בחתול שנשך להנאתו כבל חשמל של תנור והגיע למרפאה עם כוויות חמורות בחלל הפה. למזלו, היה מפסק מרכזי בדירה והוא שרד את ההתחשמלות", מגלה ד"ר אלקלעי.

 

פיתרון פשוט וזול לבעיית הכירסומים של חוטי החשמל היא להסתירם היטב או לרכוש בחנויות אינסטלציה מקומיות שרוול פלסטיק שיאגד בתוכו את החוטים בצורה בטוחה. חתולים נוטים להתקרב לגופי חימום חשופים כמו תנורי חשמל, תנורי נפט וגז. גם תנורי אמבטיה הנמצאים מעל הכיור יכולים להוות סכנה לחתולים סקרנים במיוחד. תתפלאו כיצד זנב החתולים מצליח לפלס דרכו לעבר מקומות מסוכנים...

 

בזמן שהייתכם בבית כדאי להשגיח על החתול ולא להשאירו לבד במקומות בהם יש מקורות חימום פעילים. אם אתם נוהגים לנטוש את המטבח בזמן הבישול, ביודעין שיש לכם חתול גרגרן וסקרן, הקפידו לכבות את הלהבות בכיריים או ולוודא שהחתול לא מנסה לעזור לעוף להתבשל בתנור.

 

גם מכונות כביסה ומייבשים הם מקום בילוי חביב על החתולים ולא פעם, מוצאים בעלי החתולים את חיות הבית, נינוחות ורגועות בתוך התוף, רגע לפני שהפעילו את המכונה. יש להקפיד לגדר או לתחום את המקומות המסוכנים הללו עד כמה שאפשר ולהשתדל שלא להשאיר גופי חימום מסוכנים פעילים במהלך הלילה.

  

שערות בקנה, שיעולים בצריח

 

רוב בעלי החתולים כבר למדו לחיות בשלום יחסי עם שערות החתולים הנותרות על בגדיהם ובחורף עצמו, עם עליה בצפיפות ובכמות הפרווה, עולה גם הסיכון להיווצרות כדורי שיער (הרבול) במעי החתול. כדורי השיער עלולים לגרום לחסימה בדרכי העיכול, במיוחד לחתולים ארוכי שיער מגזע פרסי, אנגורה, מיין-קון, הימליה, אך גם אלו קצרי השיער. ד"ר אלקלעי ממליץ להגביר את תדירות ההברשה של השיער וסילוק השיער העודף בטרם יעשה זאת החתול בעצמו באמצעות הלשון, פעולת הטיפוח העצמי בה נוקט החתול מספר רב של פעמים במהלך היום. בנוסף ישנם תכשירים הניתנים לרכישה במרפאות הווטרינריות שנועדו למנוע היווצרות של כדורי שיער. ניתן לרכוש מזונות איכותיים המכילים מרכיב התורם לסילוק ופירוק כדורי השיער.

 

בבתי אב בישראל ישנם גם חתולים ביתיים הנוהגים לטייל בחוץ ולחזור לביתם כדי לנוח, לאכול או לישון. אותם חתולים חשופים לסכנות דומות שלהן חשופים חתולי הרחוב ומומלץ להקפיד על כך שיהיו מחוסנים, מעוקרים או מסורסים.

אין צורך לשנות בצורה ניכרת את תזונת החתול הביתי, שגם כך מפתח נטייה להשמנה.

 

במידה ויש לכם את האפשרות הכלכלית לרכוש מזון באיכות טובה, מומלץ להתמקד במזון ברמת פרימיום או סופר פרימיום, משום שהמרכיבים שבו מכילים חומרים מהחי ולא תחליפים סינתטיים. אם אתם מגישים לחתול אוכל מקופסאות שימורים, מומלץ להגישו בטמפרטורת החדר ולא קר או חם מדי.

 

טפילים ללא הפסקה

 

האם צריך להמשיך בטיפולי המניעה נגד הטפילים והקרציות? בעלי חתולים רבים סבורים שעם הירידה בטמפרטורות, גם המזיקים השונים מפחיתים את פעילותם. "פרוקי הרגליים לא חושבים כך והטמפרטורות בחורף הישראלי לא יורדות לרמה בה נכחדים הטפילים החיצוניים של חיות המחמד", מציין ד"ר אלקלעי. "פרעושים, קרציות וקרדית האוזן נמצאות בפעולה מתמדת וחשוב לזהות את הסימנים הראשונים לבעיה".

 

אם הבחנתם כי החתול מתגרד ללא הפסקה, אם יש נשירת שיער, אם יש גלדים על העור, אדמומיות, בעיות עור כגון: נקודות אדומות הממוקמות באיזור מסויים או מפוזרות בכל הגוף, פצעים שנגרמים על ידי הגירוד עצמו. אותם הפצעים יכולים לחוות זיהום משני על ידי החיידקים שתופסים טרמפ עם הפרעושים. כדאי לשים לב שפרעושים הגורמים לאלרגיה אצל חתולים וכלבים מסויימים, בלי קשר לכמות הפרעושים. הדבר נובע מהחומר הנמצא ברוק הפרעוש (אלרגן) שמוזרק לעור חיית המחמד, טרם שאיבת הדם ממנה. 

 

הבחנתם בנקודות שחורות בפרוות החתול? זוהי כנראה צואת פרעושים, שהיא לא אחרת מאשר דם קרוש אותו הפרעוש מצץ זמן מסויים לפני כן. "הפרעוש עצמו הוא הנשא הביולוגי של ביצי תולעי המעיים ואם החתול שלכם מבלה גם את זמנו בחוץ, הוא חשוף יותר למתקפת פרעושים. מאחר והפרעוש עצמו מטייל בפארקים ובפינות רחוב על גבי גללי צואה הנגועים בביצי תולעי מעיים, לאחר שסיים את ארוחת הצהריים מעל הגלל, הוא ישמח לקנח בבייצת תולעת מעיים נפוצה ואז יקפוץ על החתול או על הכלב שלכם", מסביר ד"ר אלקלעי.

 

"מכאן מתחיל תהליך הגירוד המוכר, חיית המחמד תנסה לנשוך את הפרעוש, תבלע אותו ומשם הדרך לקצרה לביקור בדרכי העיכול של החתול או הכלב. הפרעוש יתפרק ממיצי הקיבה, הביצה תשחרר ותוך זמן קצר תהפוך לתולעת מעיים זדונית. זהו המעגל הביולוגי שקיים בין הפרעושים לתולעי המעיים, לכן אין מצב שיש פרעושים ואין תולעי מעיים ולחילופין". 

 

גם אם החתולים שלכם לא יוצאים מתחומי הבית, מומלץ להמשיך לטפל בהם בתכשירי מניעה פעם בחודש. אם לא תטפלו בבעיה בהקדם, תזכו לביקור נימוסין של אוכלוסיית פרעושים גדולה יותר בתחילת פברואר ומרץ, דבר שיהיה קשה להיפטר ממנה ללא ריסוס מתאים.  

 

טיפול מניעתי יעזור גם בימים החמים בחורף הישראלי, בהם עלולים לקום לתחייה כל אותם פרעושים ששמרו על שביתת אש עקב הקור.  מומלץ לבדוק את אוזני החתול במידה והוא מרבה להתגרד באיזור. ייתכן שהוא סובל מקרדיות, תופעה שכיחה למדי באוזני חתולים. יש לזכור שלא לחטט באוזני החתול בעזרת מקלונים לניקוי אוזניים או עם האצבעות, אלא לקחת אותו לווטרינר שיוכל לתת אבחון וטיפול מתאים נגד הקרדית.

 

 


 

הטיפול בכלב בתקופת החורף הוא קל יותר מאשר בקיץ, אך הטיול היומי בחוץ הופך למאתגר יותר לבעל הכלב, שכנראה מוטרד מנוכחות טיפות הגשם, הרוחות העזות והקור. לכלב זה יפריע פחות מלאדם. אך עם זאת, לעיתים כשהקור מגיע בצוותא עם רטיבות והכלב כחוש יחסית או נטול פרווה, הוא עלול לאבד את עמידותו לקור ולחלות.

 

איך נשארים יבשים בזמן הטיול ועם חיוך על הפנים? על מנת למנוע מהכלב להירטב במהלך הטיול, במיוחד אם שיערו קצר, אם הוא רגיש או כחוש, מומלץ לפנק אותו בכיסוי או בסוודר מתאים.

 

"רוב האוכלוסיה האורבנית כבר לא משחררת את הכלבים לחופשי כמו בשנות השמונים. היום החוק מחייב לטייל עם כלב באמצעות רצועה. במידה והכלב התפלש בבוץ, שיחק בשלוליות ונרטב כהוגן, אני ממליץ לייבשו, לעטוף אותו במגבת ולהושיב אותו ליד מקור חום נעים תחת השגחה", אומר ד"ר אלקלעי. "אפשר גם להשאירו לפרק זמן קצר בחדר המדרגות, בתנאי שהטמפרטורות שם נעימות, כדי שיתייבש ואז נוכל לנקות את כפות רגליו לפני שייכנס שוב הביתה. אין להשתמש במייבש שיער".

 

כל כלב צריך אמבטיה?

 

האם כדאי להעניק לכלב אמבטיות במהלך החורף? ד"ר אלקלעי סבור כי רק אם הכלב הגיע מלוכלך בצורה קשה מאוד. "לכלב יש שכבת שומן המגינה עליו פיזית וכימית, מעניקה לו בידוד טוב. רק כלבים שחולים במחלות עור מסויימות המחייבות טיפולי ניקיון תכופים יותר, יש לשטוף באמצעות שמפו רפואי וטרינרי. כלב שלא סובל מבעיות עור, מומלץ שלא לשטוף בתדירות גבוהה". 

 

החלטתם כי הכלב יגור במלונה מחוץ לבית? החורף אינו תקופה אידיאלית לבלות בחוץ וכדאי לשקול היטב האם הכלב מסוגל להעביר את החורף במלונה, במיוחד כלבים הגרים בבתים באיזורי ההר.

"לכל כלב יש כמות שומן ושיער שונה השומרת על טמפרטורת הגוף, לכן חשוב להקפיד כי המלונה תהיה גדולה מספיק ותאפשר לכלב לשכב בה עם הרגליים נעולות לגמרי, שיוכל להסתובב ולעמוד בחופשיות", מייעץ ד"ר אלקלעי.

 

"המלונה צריכה להיות מוגבהת מן הקרקע ולא דבוקה אליה, מאחר ובהיעדר שכבת אוויר בין הקרקע לרצפת המלונה, הרצפה תספוג את הטמפרטורה של הקרקע והדבר עלול להשפיע על נוחות הכלב במלונה. ריפוד איכותי של המלונה בעזרת שמיכות עבות יאפשר לשמור על החום במלונה. מאחר ובישראל תנועת הגשמים ברוב המקרים היא ממערב למזרח, כדאי להפנות את פתח המלונה לכיוון מזרח, כדי למנוע מרוחות וטיפות הגשם לחדור פנימה".

 

אם הכלב מבלה את זמנו בחוץ, יש להעניק לו במהלך החורף מזון בכמות גדולה יותר ובאיכות טובה יותר. כדאי להעניק לכלב מקום יבש ברגעי הגשם ולספק לו טמפרטורת מגורים נכונה. אין להשאיר גורים מתחת לגיל שנה בתקופת החורף, בקור ובגשם, מאחר והדבר עלול להוביל לסיבוכים רפואיים. בחורף הכלבים הביתיים נוטים לתעל את האנרגיה בגוף שלהם לשמירה על חום ולכן מוציאים אותה פחות על בניית רקמות.

 

 

מפרקים את תולעת הפארק

 

האם מומלץ להמשיך בטיפולים נגד תולעת הפארק? "התולעת נפוצה מ"גדרה ועד חדרה" למרות החורף. ישנם מחקרים המראים כי תולעת הפארק התפשטה צפונה ודרומה ממרכז הארץ וכיום היא נמצאת באיזור מישור החוף בו יש תנאי קלימתיים המאפשרים את קיומה והתרבותה כחלק מהמעגל הביולוגי שלה. כלב שאכל חיפושית נגועה בביצי תולעת הפארק עלול לסבול מהחלשת דופן העורקים ואבי העורקים בעקבותיה יכולה לחול קריעת עורק גדול, דבר היכול לגרום למוות פתאומי. ברוב המקרים תולעת הפארק תתיישב באיזור הוושט ועלולה לגרום לסימפטומים רפואיים כגון: הקאות, פליטות אוכל, חוסר תיאבון, ירידה במשקל ואף התמרות סרטניות ממאירות", אומר ד"ר אלקלעי.

 


זהירות מתולעת הפארק גם בתקופת החורף (צילום: שי רוזנצוויג)

 

תוצאות הטיפול בתולעת הפארק תלויות בשלב בו אובחנה המחלה. הטיפול עצמו יוכל להתבצע באמצעות תרופות או התערבות כירורגית. הטיפול הטוב ביותר הוא הטיפול המניעתי, בו יש להקפיד על תדירות הזריקה נגד תולעת הפארק אצל הווטרינר המטפל כל שלושה חודשים. יש לאסוף את צואת הכלב בזמן הטיול כדי לתרום לצמצום התפשטות המחלה. במידה והכלב שלכם עקשן במיוחד וחובב לאכול כל מה שזז על הרצפה, יש להשתמש במחסום.  

 

לפעמים טפילים מתגשמים

 

בשלהי הקיץ ותחילת הסתיו יש שכיחות גבוהה של קדחת קרציות (ארליכיה). אותן קרציות שלא חוסלו בקיץ עלולות לעקוץ את הכלב ולגרום לו להופעת סימנים קליניים כגון: חום גוף גבוה, לעיתים דימומים, אפאתיות וחולשה. לכן מומלץ גם בחורף להמשיך לטפל בכלב נגד קרציות ופרעושים. בנוסף לטיפול נגד פרעושים, ישנם מקומות בארץ שמצריכים טיפול מיוחד נגד זבובי החול (במיוחד באיזור הגליל המערבי ובאיזור מודיעין).  

 

כלבים רגישים מאוד לרעשים, במיוחד לזיקוקים ביום העצמאות שעושים שמות במצב רוחם של בעלי החיים. בחורף הרעמים והברקים מכניסים את הכלבים לחרדות ולפאניקה. אם אתם מטיילים עם הכלב בחורף, הקפידו לטייל עם רצועה, כדי שלא יברח במקרה של בהלה מרעש גדול. כלבים המגלים סימני חרדה, ניתן לטפל בהם באמצעות טיפול קונבנציונאלי המכיל כדורי הרגעה, המסופקים על ידי הווטרניר או באמצעות טיפול משלים בפרחי באך. לאחר שביצעתם את כל החיסונים והבדיקות הנחוצות לקראת החורף, המדור ממליץ להרבות במנות מרוכזות של אהבה וחום לבעל החיים שברשותכם, כדי שתוכלו לעבור את החורף בשלום ועם חיוך.

 

 

ביום א': כיצד לעבור את החורף בשלום עם תוכים וציפורי נוי, מכרסמים וחיות אקזוטיות
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גלית קוסובסקי
גם לבעלי החיים מגיע חורף חם ומפנק
צילום: גלית קוסובסקי
צילום: ארז ארליכמן
להכין את בעלי החיים לקראת החורף. ד"ר אסף אלקלעי
צילום: ארז ארליכמן
צילום: עומרי ליבנה
להקפיד על ייבוש הכלב לאחר טיול בגשם
צילום: עומרי ליבנה
צילום: שי רוזנצוויג
זהירות מכדורי שיער ומתקני חימום ביתיים
צילום: שי רוזנצוויג
צילום: עינת שטיינר
הכלב במלונה? דאגו לריפוד ולשימור החום
צילום: עינת שטיינר
מומלצים