שתף קטע נבחר

הונגריה: 50 שנה למרד, שוב התקוממות בבירה

אירועי ציון 50 שנה להתקוממות ההונגרית נגד המשטר הסובייטי הפכו להתקוממות חדשה: אלפי מפגינים תומכי אופוזיציה הדורשים את התפטרותו של ראש הממשלה התפרסו ברחבי העיר וניהלו קרבות עיקשים עם המשטרה. עשרות נפצעו

המהומות בבודפשט התחדשו: משטרת הונגריה ירתה גז מדמיע וכדורי גומי לעבר אלפי מפגינים תומכי אופוזיציה שהתפרעו במרכז העיר. המהומות העיבו על האירועים לציון יום השנה ה-50 להתקוממות ההונגרית נגד המשטר הסובייטי ב-1956.

 

המשטרה גם השתמשה בזרנוקי מים כדי להיאבק במפגינים, שהשליכו אבנים וחפצים אחרים לעבר השוטרים. שירותי האמבולנס בבודפשט דיווחו שכ-20 עד 25 מפגינים נפצעו בהתפרעויות. גם אחד השוטרים נפצע - לאחר שנדקר בידו. סוכנות הידיעות ההונגרית הרשמית MTI דיווחה כי המשטרה היכתה כמה מהמפגינים - בהם נשים וקשישים - באלות גומי, וכמה מהם סבלו מפציעות בראשם.

המפגינים בכיכר קוסות, לאחר שהשתלטו על טנק סובייטי (צילום: איי.פי) 

 

המפגינים התאספו במוקדים שונים במרכז העיר, בהם כיכר קוסות שמול בניין הפרלמנט, שם ניצבת האנדרטה לזכר הנספים במרד של 1956. הם נשאו שלטים גדולים שעליהם נכתבה המילה "חירות" בהונגרית. סמוך לקתדרלה של סנט סטפן, הציבו מפגינים מחסומים מאולתרים, הסתתרו מאחוריהם ויידו אבנים לעבר השוטרים, שהשיבו בירי גז מדמיע.

 

המפגינים, רובם תומכי ימין קיצוני המתנגדים למפלגת השלטון, אף הצליחו להשתלט על טנק סובייטי מסוג T-34, שעמד בכיכר לזכר 50 שנה למרד, והדפו בעזרתו את השוטרים, שניסו לדחוק את המפגינים אחורה. בכיכר זו פרצו מהומות ב-17 בספטמבר, לאחר שהקלטה של ראש הממשלה פרנץ ג'יורצ'אן, בה הודה כי ממשלתו שיקרה לבוחרים על מצבה של כלכלת הונגריה כדי לנצח בבחירות, הודלפה לתקשורת המקומית.

 

המפגינים הכריזו כי לא יזוזו מהכיכר עד שג'ורצ'אן יתפטר, אך המשטרה הצליחה לסלק אותם משם. עם זאת, האוהלים שהקימו המפגינים בכיכר לא פורקו, וככל הנראה, צפויה המשטרה להתיר למפגינים לשוב לכיכר אחרי שיסתיימו אירועי ציון 50 שנה למהפכה.

 

ראש הממשלה: 1956 היא מראה שניצבת מולנו

הנשיא, לזלו שוליום, קרא אתמול לאזרחי הונגריה לשמור על אחדות, ולא לאפשר לחילוקי דעות פוליטיים להעיב על החגיגות. "23 באוקטובר יכול להיות יום חג לאומי אמיתי אם נרצה שיהיה, ואם ננקוט צעדים שיחזקו את האחדות והיחודיות של 1956", אמר הנשיא באירוע הפתיחה הרשמי של החגיגות, שהתקיים בבית האופרה.

 

אירועי היום החלו עם העלאת הדגל ההונגרי הלאומי, והנחת זרים על האנדרטה לזכר נסיון ההפיכה, שניצבת בכיכר קוסות. מאוחר יותר נערך מושב מיוחד בבית העליון של הפרלמנט, שם נשאו דברים ראש הממשלה ג'יורצ'אן ונשיא נציבות האיחוד האירופי.

 

"הדיון שאנו עורכים על 1956 אינו עוסק בעבר - אלא בהווה, בדמותנו, ובעולם שבו אנו מעוניינים. 1956 הוא רק תזכורת, מראה שניצבת מולנו", אמר ג'יורצ'אן. עם זאת, רבים בהונגריה הטילו ספק בזכותו של ג'יורצ'אן ומפלגתו הסוציאליסטית לנהל את אירועי 50 שנה למרד - זאת, מאחר שהמפלגה הסוציאליסטית היא למעשה ממשיכת דרכה של המפלגה הקומוניסטית, שעלתה לשלטון לאחר שנסיון המרד של הונגריה בחיילים הסובייטים ב-1956 נכשל, ושלטה בהונגריה עד 1989.

  

המרד פרץ ב-23 באוקטובר 1956, כאשר סטודנטים הפגינו נגד המשטר הסובייטי. עד מהרה הפכה ההפגנה להתקוממות של ממש. ב-4 בנובמבר החל הצבא האדום לדכא את ההתקוממות באלימות. כ-2,800 הונגרים ו-700 חיילים סובייטים נהרגו בהתנגשויות בין הצדדים.

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ג'יורצ'אן. מפגינים תבעו ממנו להתפטר
ג'יורצ'אן. מפגינים תבעו ממנו להתפטר
צילום: איי פי
המהומות לפני כחודש (ארכיון)
המהומות לפני כחודש (ארכיון)
צילום: איי פי
מומלצים