שתף קטע נבחר
 

מכשיר חדש בישראל: השתלת קרנית ללא השתלה

שיטה ניתוחית חדשה מפחיתה את הסיכונים והסיבוכים שבניתוח השתלת קרנית ועתידה להחליף כ-90 אחוז מהניתוחים שמתבצעים בשיטה זו בארץ. המנתח: "בשיטה החדשה ניתן להגיע לראייה טובה בטווח של חודש חודשיים ולא בטווח של כמה שנים, כמעט תמיד בלי עדשות ובלי משקפיים. הסיכון לזיהומים אחרי הניתוח הזה הוא כמעט אפסי"

שיטה ניתוחית חדשה שהגיעה לישראל יכולה להחליף קרוב ל-90 אחוז מניתוחי השתלת הקרנית בהליך בטוח יותר ועם פחות סיבוכים וסיכונים.

 

בישראל מתבצעים מדי שנה בין 500 לאלף ניתוחי השתלת קרנית. ניתוחי ההשתלה מוצעים למי שסובלים ממחלה זיהומית בקרנית, פגם גנטי או קרנית עכורה. תופעות הגורמות להפרעה קשה בראייה, עד לעיוורון.

 

"עד היום בניתוח השתלת קרנית היינו מסירים את כל מרכז הקרנית. בצורה הזו נוצר פתח גדול מאד ויש סכנת זיהומים ודימומים. המנותח עלול להיות חשוף לסכנת הזיהומים למשך שנים אחדות", מסביר ד"ר דוד ורסנו, מנהל השירות לקרנית ועין חיצונית באיכילוב, "יש הרבה הצלחות בשיטה הזו, אבל כמעט כל המנותחים יזדקקו למשקפיים כבדות עם מספרים גדולים או לעדשות מגע לצורך שיפור הראייה". סיבוכים נוספים נובעים מכך שהצלקת במקום הניתוח היא גדולה יחסית וחלשה ומכה לא חזקה במיוחד בעין המנותחת עלולה לגרום לאבדן הראייה או העין. בנוסף, בשל התפרים המרובים באזור הניתוח עלולים להיגרם עיוותי ראייה.

 

המכשיר החדש מאפשר החלפה סלקטיבית של רובד הקרנית הפגום בלבד במקום השתלה של הקרנית כולה. הניתוח מתבצע בעזרת מכשיר הנקרא DSAEK שנרכש על ידי מחלקת העיניים במרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב) .

 

המיכשור החדש מאפשר לבצע חתך בקרנית שהתקבלה מתורם, להפריד מתוכה רק את השכבה הנחוצה (שכבה פנימית בעובי של כעשירית מילימטר) ולהחדיר אותה לעין, במקום החלק הפגום אצל המנותח, מקבל השתל. החתך בניתוח החדש קטן בהרבה ונעשה בחלק צדדי יותר של העין.

 

"עבור הרופאים מדובר במהפכה גדולה, יש לי כלי שיכול לעזור לאנשים עם הרבה פחות סבל וכאב והרבה פחות סיכונים", אומר ד"ר ורסנו, "בניתוח מקבלים קרנית שקופה, שהצורה שלה לא עוותה, ללא תפרים כמעט וניתן להגיע לראייה טובה בטווח של חודש חודשיים ולא בטווח של כמה שנים, כאשר הצורך במשקפיים דומה לצורך שהיה למנותח לפני הניתוח. הסיכון לזיהומים אחרי הניתוח הזה הוא כמעט אפסי".

 

השיטה הניתוחית החדשה נותנת מענה למקרים בהם יש צורך להחליף את החלק הקדמי או את החלק האחורי של הקרנית. אולם חלק קטן מהמנותחים יצטרכו לעבור את הניתוח בדרך המסורתית של השתלת קרנית שלמה.

 

הניתוח ממומן באמצעות קופות החולים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
קרנית. משתמשים רק בחלק שצריכים
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים