שתף קטע נבחר

בדיקת השתן במחט לתינוקות - מכאיבה ומיותרת

מאות תינוקות עוברים מדי שנה בירור חום הכולל דקירה מכאיבה של שלפוחית השתן. מחקר ישראלי גילה כי ניתן להשתמש לחילופין בבדיקה פשוטה ולא מכאיבה באמצעות קטטר

מחקרים רבים מהשנים האחרונות הוכיחו כי תינוקות חשים עוצמות כאב גבוהות בהרבה מאלה של מבוגרים. ועדיין בדיקות רבות נעשות ברחבי העולם, מבלי התחשבות בכאב של הרך הנולד. מחקר ישראלי חדש, מגלה כי ניתן לחסוך עוד יותר את כאבם של מאות תינוקות העוברים בדיקת שתן מכאיבה באמצעות מחט הדוקרת את שלפוחית השתן.

 

המחקר שהתקיים בחטיבת הילדים במרכז הרפואי אסף הרופא, ואשר פורסם

לאחרונה בכתב העת המוביל ברפואת ילדים Pediatrics, ממליץ לרופאים להעדיף כאשר יש צורך לקחת שתן מתינוקות בצורה סטרילית, את שיטת הקטטר, שכן היא מכאיבה פחות.

 

את המחקר ערך ד"ר אהוד רוזנבלום שבדק 58 תינוקות בגילאי יום עד חודשיים שסבלו מחום גבוה ועברו בדיקות הקרויות "בירור ספסיס" שכוללות בדיקות דם, בדיקות שתן ובדיקות נוזל שדרה. במסגרת הבירור הזה, מבצע הצוות הרפואי בדיקות לאיתור מוקד החום. בדיקת השתן הקרויה SPA צריכה להיות סטרילית ככל האפשר, ומתבצעת בדרך כלל על ידי דקירת מחט באיזור המיפשעה, מעל שלפוחית השתן. אלא שהמדובר בבדיקה מכאיבה, המבוצעת ללא כל אילחוש או הרדמה.

 

במחקר חולקו התינוקות לשתי קבוצות: קבוצה אחת עברה דיקור בשלפוחית וקבוצה שנייה עברה בדיקת שתן באמצעות החדרת קטטר פלסטי דרך הפין. כל אחד מההורים התבקש לדרג את עוצמת הכאב של הילד בשאלון מיוחד. כך עשו גם האחיות ובנוסף, צולמו פני התינוק בוידאו – והצילום נותח אחר-כך לפי טבלה מקובלת.

 

ממצאי המחקר היו חד משמעיים: בדיקת הקטטר הסבה לתינוקות פחות כאב הן בקרב בנים והן בקרב בנות. מאז סיום המחקר עברו במחלקות הילדים בבית החולים לבדיקת קטטר. בעקבות המחקר, הומלצה בדיקת הקטטר כעדיפה על דקירת שלפוחית השתן בבתי חולים ברחבי העולם. 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
בדיקת שתן. הכאב מיותר
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים